Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πάλι η σύνταξη των 294 ευρώ θα την πληρώσει την νύφη!


Γράφει ο Δευκαλίων

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν στα
τρία προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα, σχετικά με την δανειακή συμφωνία των 109 δις ευρώ μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΕ, πρέπει να αναφέρουμε το βασικότερο από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν:
Για να είναι μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες πληρωμής τόκων και να προκύψει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος (τουλάχιστον στα πρώτα 10 έτη εφαρμογής του προγράμματος), πρέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής  ομολόγων να  υλοποιηθεί άμεσα, άπαξ και μαζικά. Οποιαδήποτε καθυστερημένη και σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων δεν μειώνει σημαντικά την δαπάνη για πληρωμή τόκων και ταυτόχρονα εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους για την εθνική οικονομία. Στην περίπτωση σταδιακής υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα και η οικονομίας της να κατατάσσονται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης στην κατηγορία selective default κάθε φορά που θα υλοποιείται το πρόγραμμα.
Σήμερα συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Περιμέναμε να πληροφορηθούμε ποιος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που με σπαραγμό και πόνο καρδιάς ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), έθεσε τον παραπάνω προβληματισμό. Και επίσης περιμέναμε με μεγάλη περιέργεια την απάντηση-θέση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος όπως είπε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο (σε εκείνο που τον υποδέχθηκαν με παλαμάκια οι συμμετέχοντες υπουργοί και υφυπουργοί), αισθάνεται δικαιωμένος γιατί πέτυχε να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα που ήταν να λύσει το δανειακό πρόβλημα της χώρας.
Αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, θα συζητήσουν υπό ...
την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών οι Τράπεζες που δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, πως και με ποιο τρόπο θα υλοποιήσουν γρηγορότερα και αποδοτικότερα το εν λόγω πρόγραμμα. Σίγουρα από την πρώτη συζήτηση δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα. Είναι όμως επίσης σίγουρο ότι το θέμα της άπαξ ή σταδιακής ανταλλαγής των ομολόγων θα πρέπει να απαντηθεί πρώτο από όλα και οπωσδήποτε πειστικά.
Για εμάς ήταν βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα απαντούσε στο βασικό αυτό πρόβλημα, στην απίθανη περίπτωση που θα είχε τεθεί παρόμοιο ερώτημα. Ταυτόχρονα είναι περισσότερο από βέβαιο ότι την Πέμπτη 28 Ιουλίου κανένας ή ελάχιστοι από τους τραπεζίτες, που δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν θα δεχθεί να ανταλλάξει μαζικά και στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα όλα τα παλαιά ομόλογα τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο και από τα οποία παίρνει ετήσιο τόκο μεγαλύτερο από 4,38%, με νέα.
Για εμάς είναι επίσης βέβαιο ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι δαπάνες για πληρωμές τόκων δεν θα μειωθούν σχεδόν καθόλου.
Για εμάς είναι παραπάνω από βέβαιο πως πάλι η σύνταξη των 294 ευρώ θα την πληρώσει την νύφη!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.