Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

“Σύντροφοι”, γράψτε το για να το θυμάστε... Η_ύφεση_εφέτος_θα_είναι_περίπου_7%!

 Γράφει ο Δευκαλίων

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα στα κεφάλαια του ELA.
Κατ’ αρχής τι είναι ο μηχανισμός ELA. Ο μηχανισμός ELA (Emergency Liquidity Assistance) εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχει σκοπό να δανείσει τις τράπεζες κεφάλαιο με επιτόκιο 3,5% (η ΕΚΤ δανείζει με επιτόκιο 1,5 %), με ενέχυρο δάνεια τα οποία δεν αποδέχεται η ΕΚΤ.
Όλοι κατανοούμε ότι η προσφυγή μίας τράπεζας στον μηχανισμό ELA είναι το πρώτο βήμα για προσφυγή της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; 
Ότι η τράπεζα που προσφεύγει σε αυτούς τους μηχανισμούς οδεύει για κρατικοποίηση. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι τα χρέη της Τράπεζας γίνονται κρατικό χρέος και αθροίζονται στο περιβόητο και πολυθρύλητο Δημόσιο Χρέος της Χώρας.
Προσέξτε τώρα το κωμικό-τραγικό και ταυτόχρονα ορισμό της ταξικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να βάλει την κυβέρνηση του να πουλήσει υγιείς οικονομικά κρατικές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, για να μειωθεί όπως ισχυρίζεται το Δημόσιο Χρέος και να εξυγιανθεί η οικονομία. Από την άλλη πλευρά πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υπογράψει συμφωνίες (τα περιβόητα μνημόνια και μεσοπρόθεσμο) που...
τον υποχρεώνουν να χρηματοδοτήσει προβληματικές τράπεζες και αν δεν υπάρξει λύση να τις κρατικοποιήσει. Τι μπορεί να πει κανείς εναντίον αυτής της πολιτικής, που φυσικά για όσο το κράτος είναι ιδιοκτήτης των τραπεζών, θα υπολογίζει και τα χρέη τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Άρα το Δημόσιο Χρέος θα αυξάνεται και θα πουλά ακόμα περισσότερες υγιείς κρατικές επιχειρήσεις για να μειώσει το χρέος.
Ακόμα και οι με βαριές ψυχικές νόσους τρόφιμοι των ψυχιατρείων σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Είπαμε να υπηρετεί κανείς με συνέπεια και πίστη τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά ρε αδερφέ κάπου χρειάζεται και μέτρο, κάπου να κρατάμε και τα προσχήματα.
Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σοβαροί. Όσο μπορεί να είναι κανείς σοβαρός με αυτά όπως τα προαναφερόμενα που βλέπουμε και ακούμε. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.
Μία μεγάλη Ιδιωτική Τράπεζα οδεύει προς κρατικοποίηση. Αντικειμενικά λοιπόν η πολιτική της διοίκησης της συγκεκριμένης τράπεζας την έχουν φέρει στα πρόθυρα κρατικοποίησης, επισώρευσε χρέη και ζημιές που θα προστεθούν αργά η γρήγορα στο Δημόσιο Χρέος της Χώρας.
Δηλαδή η γερόντισσα που παίρνει σύνταξη 294 ευρώ, θα πληρώσει και για τα χρέη και τις ζημιές της τράπεζας!
Μόνο μία ελπίδα υπάρχει. Να καλύψουν μέσω αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου αυτά τα χρέη και τις ζημιές οι παλαιοί ή νέοι μέτοχοι. Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα και σε αυτήν την υφεσιακή συγκυρία, μάλλον απίθανο.
Στις 23 Μαρτίου 2011 είχαμε γράψει το άρθρο με τίτλο:
«Και την χώρα και τις τράπεζες θακαταστρέψουν». Αναφέραμε τότε:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου, βγήκε δημόσια και ευθαρσώς δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό Stern «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών»
Και αφού κριτικάραμε αυτή την θέση κλείναμε το άρθρο μας με την πρόβλεψη:
«Έτσι και σήμερα που ο Γιώργος Παπανδρέου πρόταξε το συμφέρον των Τραπεζών. Εμείς θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα και θα προβλέψουμε. Τελικά, και τη χώρα και τις τράπεζες θα καταστρέψουν».
Από τότε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά και τις τράπεζες -όπως αποδεικνύουν τα σημερινά γεγονότα- κατάφερε να τις καταστρέψει. Όσο για την χώρα. Ας τα αφήσουμε καλύτερα...  

«Σύντροφοι», γράψτε το για να το θυμάστε. 
Η ύφεση εφέτος θα είναι περίπου 7%!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.