Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ελ. Παπαϊωάννου: «ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο»!!! (Ο κ.Λοβέρδος ακούει;)

"Τσουνάμι" ανακοινώσεων για την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο Χίου 


«Είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις ακόμα και απειλές»... και αυτά δεν τα λέει ένας οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος, αλλά ο πρόσφατα αποπεμφθείς  Διοικητής του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου, ο κ. Ελ. Παπαϊωάννου.
 
Ποιος και γιατί απείλησε ή συνεχίζει να απειλεί έναν πρώην διευθυντή νοσοκομείου;
Τι έχει να απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο για το αδιαφανές κομματικό σύστημα του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ;
Ποιοι και με ποια άνωθεν ισχυρή κομματική ανοχή (ή συνέργεια) διαφεντεύουν ένα ολόκληρο νησί επιβάλλοντας πρόσωπα με ιδιοτελείς πολιτικές ή άλλα κριτήρια;
Ποιος είναι ο "Βίος και η Πολιτεία τους";
...και εάν όντως όλα πάνε τόσο καλά... γιατί καθαίρεσαν έναν πετυχημένο διοικητή;
Θα μάθουμε επιτέλους, σε αυτό το τόπο να ανεχόμαστε τους άξιους και τους ικανούς δημόσιους λειτουργούς που δεν προσκυνάνε τοπικούς παράγοντες (άρχοντες και αρχόντισσες).  
Επισκέφτηκα πρόσφατα την μαιευτική κλινική του εν λόγω νοσοκομείου, για προσωπικούς μου λόγους, και δεν έχω λόγια να περιγράψω την άψογη λειτουργία του.
Πρότυπο για όλη την Ελλάδα θα μπορούσα αβίαστα να τη χαρακτηρίσω, από νοσηλευτικό εξοπλισμό, ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως για το ωράριο που τηρείται με ευλάβεια δευτερολέπτου. 
ΔΕΝ επιτρέπουν συνοδούς και πρωτοφανές για νοσοκομείο, δεν δέχονται "αποκλειστικές" νοσοκόμες, γιατί όντως δεν χρειάζονται.   
Θα μπορούσα να περιγράψω με λεπτομέρειες το σύγχρονο τρόπο νοσηλείας αυτής της πτέρυγας, με ονόματα και ειδικότητες, αλλά θα αδικήσω με την ατομικότητα του καθενός αυτό το συλλογικό θαύμα της μαιευτικής κλινικής της Χίου που εν μέρει θα πρέπει να χρεωθεί στα θετικά της προηγούμενης διοίκησης.
Από αυτή την μικρή μου προσωπική εμπειρία, αλλά και από συζητήσεις επισκεπτών, άκουγα μόνο καλά λόγια... και πολλά μουρμουρητά για την αποπομπή του προσφάτως καθαιρεθέντος διοικητή του.  Όπως και πολλά για τοπικούς παράγοντες με πολλά έργα του νησιού, αλλά κυρίως του νέου νοσοκομείου.
Τελειώνοντας... θα ήθελα να επισημάνω ότι:
Η τοπική κοινωνία έχει  θορυβηθεί για την τύχη του νέου νοσοκομείου, 
αλλά και κυρίως για την ανεξέλεγκτη και αδιαφανή παρέμβαση κάποιων που μεθοδεύουν ή προκαλούν τις καταστάσεις, μάλλον με τις ισχυρές κυβερνητικές  προσβάσεις τους, όπως φαίνεται να είναι ή πρέπει να εννοηθεί ότι είναι και η απομάκρυνσή του εν λόγω διοικητή, που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος "κρύβει σκοπιμότητες...".

ΔΕΝ θα προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν, αλλά θα αναδημοσιεύσω ολόκληρη την ανάρτηση του chiosnews, 

Νάσος      


"Τσουνάμι" ανακοινώσεων για την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο Χίου:






Τη σιωπή του αποφάσισε να λύσει και μέσω του «ΠΟΛΙΤΗ» ο μέχρι πρότινος διοικητής του Νοσοκομείου, Ελ. Παπαϊωάννου, πριν παραδώσει τη σκυτάλη του στο νέο διοικητή.

Ο κ. Παπαϊωάννου θέλησε να ξεκινήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν έχει έρθει στη Χίο αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑΝΟΜ ο ίδιος διαμήνυσε «ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο».

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού υγείας Α. Λοβέρδου να τον αντικαταστάσει, την χαρακτήρισε ακατανόητη αφού όλοι οι δείκτες έδειχναν ότι η πολιτική του και ο μεσοπρόθεσμος στόχος που είχε θέσει ήδη απέδωσαν μέσα σε ένα χρόνο, αφού το Σκυλίτσειο στο πρώτο 6μηνο του 2011 βρέθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις από τη 10η θέση που κατείχε το προηγούμενο έτος.

Σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε για τις παρεμβάσεις που δέχθηκε στην άσκηση των καθηκόντων του.

«Είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις ακόμα και απειλές», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απομάκρυνσή του κρύβει σκοπιμότητες.

«Το νέο κτήριο έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2010. Πήγαμε σε νέα παράταση για το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, το κόστος της νέας πτέρυγας από 12,5 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 22,5 εκ.», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά την απομάκρυνσή του το έργο θα ολοκληρωθεί.

Αναφορικά πάντως με την κατάσταση της νέας πτέρυγας, ο πρώην διοικητής υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ημιτελές έργο.

«Εύχομαι ο νέος διοικητής να μη δεχθεί αφενός να παραλάβει το κτήριο με κλειστά μάτια και αφετέρου να μην αφήσει εξωθεσμικούς παράγοντες, πολιτικούς ή μη, να θεωρούν το Νοσοκομείο δικό τους μαγαζί.»
Κλείνοντας ο κ. Παπαϊωάννου επέλεξε να αναφερθεί στις σχέσεις του με την Ελπ. Τσουρή τονίζοντας ότι προσπάθησε να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις που πρέπει να διατηρεί ένας θεσμικός παράγοντας από έναν άλλον.
«Προσπάθησα να δώσω στο νησί σας. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάποιοι έκαναν τα πάντα για να κάνουν το έργο μου δυσκολότερο. Χτυπήσαμε σε σημεία που κάποιοι δε θέλησαν πολιτικά να παρέμβουν. Το ίδιο έγινε και με τη μαρίνα, το ίδιο και με το φράγμα Κόρης Γεφύρι. Όλα αυτά κάτι δείχνουν», κατέληξε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου για τη διαρκή συνεργασία.


Π.Φ.

Την άμεση αντίδραση της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή προκάλεσε η συνέντευξη του απερχόμενου διευθυντή του Νοσοκομείου Λευτέρη Παπαϊωάννου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ που αφήνει να εννοηθεί ότι η στάση του σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη Νέα Πτέρυγα οδήγησαν στην έξοδό του.
Παράλληλα με επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης παρεμβαίνει στο θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Υγείας και Υποδομών.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το δελτίο τύπου της Ελπίδας Τσουρή, την επιστολή Κωστή Μουσουρούλη αλλά και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ:

ΦΩΤΟ: από επίσκεψη στο εργοτάξιο της ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ 16/5/2011


Δελτίο τύπου

Χίος, 30 Αυγούστου 2011


Είναι κατανοητή η πικρία ενός ανθρώπου, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του, αλλά όσοι ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Χίο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι  έχουν σταθερή και διαχρονική συμβολή σε όλα τα σημαντικά ζητήματα του Νομού, παρά τους τόνους λάσπης που κατά καιρούς έχουν εκτοξευθεί. Τα ίδια, εξάλλου, «επιχειρήματα» κατατίθενται εδώ και μια δεκαετία, για τους ίδιους λόγους.

Ιδιαίτερα, για το Νοσοκομείο της  Χίου, είναι γνωστό, ποιος ξεκίνησε το έργο, ποιος το συνέχισε και ποιος θα το παραδώσει, ολοκληρωμένο και λειτουργικό, στο Χιώτικο Λαό.  Συμβιβασμοί, διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις, σε ό,τι σχετίζεται με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι έννοιες άγνωστες και ασύμβατες, με τη λειτουργία της Βουλευτή Χίου, και αυτό ισχύει προς κάθε κατεύθυνση. Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου, ας αναζητήσει τους λόγους της απομάκρυνσής του, στο χώρο τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει.



Χίος, 30.08.2011

Προς:         

Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο

Αριστοτέλους 17, Αθήνα

Fax. 210 5239101


Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Ι. Ραγκούση

Χαρ. Τρικούπη 182, Αθήνα

Fax. 210 6508024
Κύριοι Υπουργοί,
Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση[1] για την αντικατάσταση του Διοικητή του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου κ. Ελ. Παπαϊωάννου, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής:
Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ιδίου, ο απερχόμενος Διοικητής ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του μέσω διαδικτύου, γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την τεράστια απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και των κυβερνητικών διακηρύξεων περί διαφάνειας και αξιοκρατίας. Περαιτέρω, η απόφαση αυτή προκαλεί εντύπωση εφόσον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία[2] του Υπουργείου Υγείας, η πορεία του Γ.Ν. Χίου εμφανιζόταν ως επιτυχημένη.
Όπως επίσης γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη το έργο «Κατασκευή Νέου Κτιρίου – Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης υποδομής και προμήθεια εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Χίου –Σκυλίτσειο». Για το θέμα αυτό, έχω επανειλημμένα ασκήσει Κοινοβουλευτικό Έλεγχο με Ερωτήσεις, ορισμένες εκ των οποίων απαντήθηκαν μερικώς, ενώ άλλες καθόλου. Με την πλέον πρόσφατη Ερώτησή μου[3], στις 5 Αυγούστου 2011, ζήτησα εκ νέου να πληροφορηθώ την κατάσταση, αναφορικά με την επικείμενη ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του έργου (προβλεπόμενη για τις 30.6.2011 σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 7629-280/10.12.2010 Ερώτησή μου), την τήρηση ή μη του σχεδιασμού των φάσεων και του χρονοδιαγράμματος εργασιών, το ύψος του κόστους μεταφοράς των λειτουργιών από τις παλαιές στις νέες εγκαταστάσεις και τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς και την πραγματοποίηση ή μη της προσωρινής παραλαβής.
Ενόσω απάντηση στην Ερώτηση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ο απερχόμενος Διοικητής εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «Ή θα τελειώσει η νέα πτέρυγα, ή σύντομα θα τελειώσουν εμένα. Τελικά έγινε το δεύτερο». Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι προφανή και μπορούν να οδηγήσουν αβίαστα σε συμπεράσματα που κάθε άλλο σχετίζονται με την αποδοτικότητα της προηγούμενης διοίκησης.
Επιπλέον, η αναφορά του πρώην Διοικητή πως «είχα συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις, ακόμα και απειλές» αποτελεί σοβαρή καταγγελία και υποδηλώνει πως, μάλλον, ορισμένοι επιμένουν να λειτουργούν με τον τρόπο που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό τέλμα και δεν επιθυμούν να απεγκλωβιστεί το πολιτικό σύστημα από πρακτικές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη -μέχρι στιγμής- μη ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, έχουν προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στη Χιακή κοινωνία και, ενδεχομένως, να αποτελέσουν αντικείμενο αυτεπάγγελτης εξέτασης από τις εισαγγελικές αρχές, εφόσον αρμόζει. 
Είναι προφανές ότι λόγοι πολιτικής και ηθικής τάξης επιβάλλουν την άμεση δημόσια τοποθέτησή σας και, όπου απαιτείται, τη διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν από τις καταγγελθείσες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά κι από τη συσχέτιση της αποπομπής του Διοικητή με τα έργα υποδομής του Νοσοκομείου.
Πιστεύω ότι συμφωνείτε πως τέτοιες σκιές είναι ανεπίτρεπτο να περιβάλλουν έργα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμυρίων Ευρώ στους πολίτες και είναι καίριας σημασίας για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ευρύτερα στο Βόρειο Αιγαίο.
Με τιμή,
Κωστής Μουσουρούλης 


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.