Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο τσάροΒαγγέλης δεν ανέχεται "μύγα στο σπαθί του"


Με αυτή την διακυβέρνηση ξεχάσαμε τι σημαίνουν "δημοκρατικές διαδικασίες".
Είχαμε έως τώρα τη "σκέψη του GAP" η οποία περιείχε έναν αχταρμά από:
"διαβουλεύσεις", opengov-ερνιές, άμισθους και ΜΗ μυστικοσύμβουλους, πολλούς φανερούς εγχώριους και κυρίως εισαγόμενους και μη  πρωτοκλασάτους, φίλους από παριανές ταβέρνες και γυμναστήρια της Εκάλης (και των άλλων βορείων προαστίων), μητέρα, αδέλφια, ξαδέλφια και πολλούς έμπειρους μαγείρους  και κηπουρούς.
Όταν όμως έφτασε το "τέλμα του χρόνου".. πολλοί από δαύτους "εξαφανίστηκαν" ή διατήρησαν κάποιες άλλες θέσεις ή βολεύτηκαν στας ευρώπας (βλέπε σχετικό: Τα swaps των «κηπουρών») και με το γνωστό "πλήρωμα του χρόνου" (για πέντε ώρες) αυτό επιστρατεύτηκε ο αρχιστράτηγος (μάλλον είδε το τυρί και όχι την φάκα)  Ευάγγελος Βενιζέλος ο θαυματοποιός της οικονομίας.

ΣΣ: Γνωστός για τα νομοθετήματα ατιμωρησίας των βουλευτών 

Εδώ αρχίζει η νέα θεατρική παράσταση:

Ο ευφυής συνταγματολόγος, αφού εξάντλησε ότι θα ήταν δυνατόν να κατοχυρώσει την ατιμωρησία των πολιτικών, (βλέπε συνταγματικές αναθεωρήσεις, εισηγήσεις, νόμοι περί τύπου, αγωγές κλπ) αισθάνθηκε ότι ολοκλήρωσε το έργο του και θα πρέπει πριν τον καλέσει το "όλον ΠΑΣΟΚ" να αναλάβει την αρχηγία, επιχείρησε να ακροβατήσει ως σχοινοβάτης στα "άδυτα και τα κρύφια" της ελληνικής οικονομίας.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!!!
Πρέπει πρώτα με λογίδρια και επικοινωνιακές εμφανίσεις να πείσει ότι είναι ο "εξ αποκαλύψεως οικονομολόγος" ( ή και εκ επιφοίτησης ακόμη) και ο πιο αρεστός στους τροικανούς  αφέντες τους.

Επισημαίνω την αναφορά του "να ζητήσει στρατιωτική πειθαρχία από όλα τα κόμματα!!!"
Βέβαια... προσπάθησε να το περάσει ως "σχήμα λόγου" ή κάτι τέτοιο ή να μας "πασάρει" ως ευφυολόγημα... αλλά ήλθε η "θεσμική πραγματικότητα" να το πάρει πίσω αυτή τη φορά και να φανερώσει τις πραγματικές του προθέσεις του μονοκράτορα "Τσαροβαγγέλη" που δεν ανέχεται "μύγα στο σπαθί του".

Επί της ουσίας τώρα:


"Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
Ορίστηκε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης τον ορισμό επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τη διδάκτορα Οικονομικών Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια.

 

Αποστολή – Αρμοδιότητες

του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή


1. Το Γραφείο είναι αρμόδιο για:

α. την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους,

β. τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό του κράτους, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών,

γ. την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με την παροχή των αναγκαίων για το έργο τους πληροφοριών και στοιχείων,

δ. τη σύνταξη και υποβολή, προς τις ανωτέρω επιτροπές, εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στα Μεσοπρόθεσμα

Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής, τις παραδοχές των μακροοικονομικών εκτιμήσεων και δημοσιονομικών προβλέψεων, που αυτά θέτουν και τη συνολική εναρμόνιση της δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Κυβέρνησης με τις αρχές και τις διαδικασίες του νόμου για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη».

2. Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων το Γραφείο εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις με αντικείμενο τα αναφερόμενα ανωτέρω υπό στοιχεία (α), (β) και (δ), καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των αναφερόμενων στην παρ. 1γ Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Οι ανωτέρω εκθέσεις δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής.




Βιογραφικό Σημείωμα

κυρίας Στέλλας Σάββα-Μπαλφούσια


Σπουδές

Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά, Πανεπιστήμιο του York, U.K (1986). Πτυχίο: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, (1974).

Επαγγελματική Εμπειρία

Ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003.   Μέλος της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» του ΚΕΠΕ.

Μετέχει στο Πρόγραμμα Link των Ηνωμένων Εθνών, είναι, επίσης, μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων για την οικονομική Συγκυρία (AIECE).  Μετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Euren και είναι μέλος της εκδοτικής Επιτροπής του Οικονομικού Δελτίου EUREN-News.

Άλλη προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία: Πανεπιστήμιο Southampton, Επισκέπτης ερευνητής (1991–1992), Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Επισκέπτης καθηγητής, 1987-88.

Έχει συγγράψει πολλές μελέτες και άρθρα που αφορούν κυρίως την Ελληνική Οικονομία. Έχει συντονίσει πολλές επιστημονικές ομάδες εργασίας που εκπόνησαν οικονομικές μελέτες για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης.

και τα σημερινά δημοσιεύματα: 

"Ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, στο 172% του ΑΕΠ το 2012, και αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου ακόμα κι αν εφαρμοστούν, τα μέτρα, διαβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, το οποίο συστήνει και νέα μέτρα..."(enet)




Την έφαγε “η ανεξέλεγκτη δυναμική του χρέους”…
Παραίτηση, μετά το άδειασμα, για την εκλεκτή του Γ. Παπακωνσταντίνου

Τους καρατομούν επειδή είπαν την αλήθεια για το χρέος
- Παραιτείται η επικεφαλής του Γραφείου

και τελειώνοντας... "αντί επιλόγου" και στο δια ταύτα: 

...και τα συμπεράσματα δικά σας 

 Νάσος 

ΥΣ:  Καλησπέρα στα παιδιά "της γνωστής ομάδας" που μας διαβάζουν.
Ευχαριστούμε!!!

Έκρηξη Βενιζέλου κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!


κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναφέρεται στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σύμφωνα με την οποία το χρέος της χώρας είναι εκτός ελέγχου. Ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα του γραφείου, για το οποίο λέει ότι δεν διαθέτει «τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» αντίστοιχων διεθνών γραφείων. Μάλιστα, προαναγγέλλει αλλαγές στη λειτουργία του, σημειώνοντας ότι ήδη συζήτησε από χθες με τον πρόεδρο της Βουλής για τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση, ανέφερε πως η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης. Η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, σημείωνε η έκθεση και ζητούσε έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.
Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.
Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».
Αντιδράσεις
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευάγ. Βενιζέλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, σημείωσε με νόημα ότι αυτή η επιτροπή φτιάχτηκε σ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο και προσέθεσε «εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν».
Σφοδρή όμως υπήρξε η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης:
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Η φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους, που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή “ξεμπρόστιασαν” την οικονομική του πολιτική! Ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, αδειάζει δημόσια τον κ. Βενιζέλο, για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη της Επιτροπής, λέγοντας ότι “εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν”.
Το κυβερνητικό σκορποχώρι σε όλο του το μεγαλείο! Το ερώτημα, όμως, είναι ένα: Υπάρχει, επιτέλους, Πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:
«Αντί ο κ. Βενιζέλος να προσπαθεί να τρομοκρατήσει με επιθέσεις και να νοθεύσει την ανεξαρτησία με αιτήματα αλλαγών ενός επιστημονικού οργάνου της Βουλής, οφείλει επιτέλους να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Τα εντεινόμενα αδιέξοδα που προκαλεί ο εκτροχιασμός και η χειροτέρευση όλων των οικονομικών δεικτών βοούν.

Τόσο η πρώτη έκθεση του γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού όσο και η σφοδρότητα της επίθεσης Βενιζέλου εξηγούν πλήρως γιατί επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνιόντουσαν επίμονα και απέρριπταν μετά επαίνων την επίμονη πρόταση του ΣΥΝ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση αυτού του γραφείου προκειμένου το Κοινοβούλιο με την συμβολή επιστημόνων κύρους ευρύτερης αποδοχής, να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Αν αυτός ο θεσμός είχε εγκαίρως συγκροτηθεί θα ήταν αδύνατο στις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις να ψηφίζουν δήθεν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να καταλήγουν σε διψήφια ελλείμματα και διογκούμενα χρέη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι :
Όταν τα μηνύματα κραυγάζουν την αποτυχία, επανεξετάζεις κι αλλάζει την αποτυχημένη πολιτική. Δεν προσπαθείς να σκοτώσεις τον αγγελιοφόρο».
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή την πρώτη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
«Το έλλειμμα, το χρέος και οι δαπάνες του δημοσίου είναι εκτός ελέγχου σύμφωνα και με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση. Απαιτείται άμεσα η ριζική αλλαγή του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί η ύφεση μέσα από την προώθηση μιας αναπτυξιακής πορείας, με τη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη των αδύναμων στρωμάτων της χώρας».
Σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων,  Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:
Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών αποδεικνύει, ότι το πιο επικίνδυνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η τυφλή δέσμευση της κυβέρνησης στις ανέφικτες επιλογές της τρόικας, και η επιμονή της να μην αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες που στηρίχθηκαν στην διαφθορά. Έτσι κατακρημνίζει την πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι η τόνωση μιας βιώσιμης οικονομίας, που αξιοποιεί χωρίς να κατασπαταλά τους πόρους, είναι μονόδρομος για έξοδο από την κρίση. Ο κυβερνητικός μονόδρομος τελικά θα ωφελήσει μόνο όσους ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας, που δεν αποτρέπεται από τις αοριστολογίες του κ. Βενιζέλου».

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.