Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Προνομιούχες εναντίον Κοινών…

Γράφει ο Δευκαλίων

Έχουμε εδώ και πολύ καιρό αναλύσει το πρόβλημα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που προέκυψε από την αδυναμία δανεισμού της χώρας την άνοιξη του 2010 και την εφαρμογή πρώτα του Μνημονίου και μετέπειτα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Εν ολίγοις… Οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από το επικείμενο «κούρεμα» των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, αθροιζόμενες με τις ζημιές που προέρχονται από τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια -όπως αυτές θα αποτιμηθούν από την Black Rock-, σε συνδυασμό με την απαίτηση της για αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων δημιουργούν την ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι δυνατόν να καλυφθεί είτε από τους βασικούς μετόχους, είτε από τα αρμόδια μνημονιακά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εάν μεν η αύξηση καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους κανένα πρόβλημα για το ιδιοκτησιακό και το διοικητικό καθεστώς αφού θα...
παραμείνουν φυσιολογικά τα ίδια. Εάν όμως η αύξηση προέλθει από μνημονιακά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε προκύπτει πρόβλημα για το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς. Το πρόβλημα προκύπτει γιατί λογικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει ο βασικός μέτοχος. Σε αυτήν την περίπτωση και συνεπαγωγικά βασικός μέτοχος γίνεται το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ελληνικός Λαός, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δανείζεται για να καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών βάσει της μνημονιακής λογικής και φιλοσοφίας.
Ήτοι, τα χρέη τελικά θα τα επωμισθεί και θα τα αποπληρώσει ο Ελληνικός Λαός.
Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά. Αφού το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνικός Λαός, επωμίζεται ουσιαστικά τα χρέη των τραπεζών θα πρέπει να αποκτήσει και την ιδιοκτησία και διοίκηση των τραπεζών. Στο σημείο αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση και ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπουργός Οικονομικών είχαν απαντήσει: Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβάλει την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ελληνικών Τραπεζών που θα ενταχθούν στην μνημονιακή λογική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πως θα γινόταν αυτό; Με την έκδοση νέων κοινών μετοχών που θα παρέμεναν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο χρηματοδοτείται και φυσιολογικά ελέγχεται από ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οι μετοχές αυτές στη συνέχεια θα τις πουλούσαν οι ΕΚΤ & ΔΝΤ σε ιδιώτες. Φυσικά όλα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές αφού προηγουμένως όπως είναι γνωστό όλες οι ελληνικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι Δημόσιες επιχειρήσεις απαξιώθηκαν από την άθλια κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Και ας το θυμόμαστε, κουβέντα για την διοίκηση! Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου θα την παραχωρούσε στις σημερινές διοικήσεις για να μην υπάρξουν μείζονος κλίμακας αντιδράσεις στο εσωτερικό του μνημονιακού μετώπου από το κυρίαρχο εγχώριο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.
Όμως, η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει ούτε καν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση κουβέντα για την διοίκηση!
Πως θα γίνει αυτό το νεοελληνικό θαύμα; Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών έναντι των δανείων που θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Προσέξτε πατέντα! Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει (δανείζει) στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Αντλεί τα κεφάλαια από τα μνημονικά προγράμματα (και όχι απ’ ευθείας από ΕΚΤ και ΔΝΤ όπως στην προηγούμενη περίπτωση). Αυτόματα τα χρέη των τραπεζών μεταφέρονται στις πλάτες του Ελληνικού Λαού. Το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς παραμένει όμως το ίδιο.
Δηλαδή, άλλος κερδίζει (οι βασικοί μέτοχοι) και άλλος πληρώνει τα χρέη (ο Ελληνικός Λαός)!
Το είχαμε πει και θα το ξαναπούμε! Η εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώθηκε τελικά με ευθεία αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου, είχε αφορμή και αφετηρία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ελληνικών Τραπεζών. Δηλαδή, το κυρίαρχο εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα αντέδρασε και ανέτρεψε την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου όταν είδε και αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύει ο μοχλός μέσω του οποίου αποκομίζει κέρδη και ελέγχει οικονομικά και πολιτικά την χώρα. Δηλαδή μέσω του άκριτου δανεισμού από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Επέβαλε δε μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει ασφυκτικά την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Για να μην παρεξηγηθούμε. Με κανένα τρόπο και για τίποτε δεν δικαιολογούμε την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν μία άθλια κυβέρνηση που παρέδωσε άνευ όρων τη χώρα -χωρίς να υπάρχει κανείς μείζονος σημασίας λόγος και αιτία-, στα γεράκια του παγκόσμιου καπιταλισμού. Μοιραία έχει ουσιαστικά παραδώσει και τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις με εξευτελιστικές τιμές στον διεθνή καπιταλισμό. Παράπλευρη απώλεια και η απαξίωση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Η νυν κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει κάτι πολύ χειρότερο! Δανείζει τις Ελληνικές Τράπεζες με χρήματα του Ελληνικού Λαού χωρίς να παρεμβαίνει στο ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς.
Το γελοίο του πράγματος; Αυτό θα το παρουσιάσει σαν εθνικά αναγκαία πολιτική. Δηλαδή η γερόντισσα που παίρνει σύνταξη 294 ευρώ νοιώθει πανευτυχής γιατί δίνει το υστέρημα της είτε για να πάρουν τις δημόσιες επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί οι διεθνείς καπιταλιστές, είτε για να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ οι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση της οποιασδήποτε Ελληνικής Ιδιωτικής Τράπεζας.
Η γερόντισσα των 294 ευρώ παρακολουθεί γεμάτη αγωνία την μάχη: 
Προνομιούχες εναντίον Κοινών…

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.