Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Με αυτούς που μπλέξαμε ο πάτος είναι ακόμα πιο κάτω!

Γράφει ο Δευκαλίων

Πάει και αυτή η εβδομάδα.
•    Το PSI συνεχίζει να είναι βαλτωμένο αφού η ΕΚΤ δεν δέχεται να κουρευτούν τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα που έχει στην διάθεση της.
•    Το Έλλειμμα πρέπει να διαμορφώνεται κάπου στο 10% του ΑΕΠ (δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τον αρχικό αλλά και τον αναθεωρημένο στόχο).
•    Στην Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ) αδυνατεί να περάσει μία ειδική τροπολογία για τους φαρμακοποιούς.
•    Βασικοί εκφραστές της φίλο-μνημονιακής πολιτικής αρχίζουν να διαφοροποιούνται δημόσια από αυτήν.
•    Οι ΠΑΣΟΚ-οι συνεχίζουν να τρώγονται αναμεταξύ τους και όσοι σ’ αυτό το παιχνίδι φαγωμάρας έχουν ρεπό βγαίνουν στην τηλεόραση για να μην χάνουν την φόρμα τους και μας λένε ότι ψήφισαν μεν μνημόνιο και μας κατέστρεψαν την ζωή, αλλά δεν ήξεραν τι έλεγε γιατί είτε δεν το είχαν διαβάσει, είτε είχαν πολύ λίγο χρόνο και διάβασαν πολύ λίγα πράγματα από αυτό.
Δηλαδή μία ακόμα τυπική μετά-μνημονιακή εβδομάδα κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ακόμα πιο εμφανές με απτά και πραγματικά δείγματα ότι αυτή η πολιτική είναι απόλυτα αποτυχημένη. Μέχρι εδώ όλα απόλυτα φυσιολογικά. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτή την εβδομάδα από όλες τις υπόλοιπες που ακολούθησαν την υπογραφή του Μνημονίου εκείνη την Άνοιξη του 2010;
Η διαφορά αυτής της εβδομάδας από όλες τις...
υπόλοιπες είναι η πρωτοφανής άνοδος των τιμών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Την πλήρη απαξίωση τη διαδέχτηκε μία φρενήρης κούρσα ανόδου που εάν συνεχισθεί είναι σίγουρα μία νότα αισιοδοξίας μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που ζούμε τους τελευταίους 20 μήνες.
Οι αγορές προηγούνται των πραγματικών γεγονότων, είναι το δόγμα που πιστεύουν ακράδαντα οι πιστοί νεοφιλελεύθεροι και θιασώτες των αγορών. Συμβαίνει λοιπόν κάτι τόσο θετικό που δεν το έχουμε καταλάβει λόγω της απόλυτης αντίθεσης της στήλης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Αντίθεσης που μας εμποδίζει να δούμε τα θετικά σημεία των καιρών και τις ευκαιρίες για κέρδη. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα δεδομένα ψυχρά και ρεαλιστικά.
Ανεξάρτητα της εξέλιξης του PSI οι τράπεζες θα γράψουν τεράστιες ζημιές στους ισολογισμούς τους. Είτε γίνει το «κούρεμα» των Ελληνικών Ομολόγων, είτε ΟΧΙ, στα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών Τραπεζών θα εγγραφούν μόνο ζημιές. Στις ζημιές αυτές θα προστεθούν και οι ζημιές από το δανειακό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτές θα προκύψουν μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Black Rock. Άρα από τον τραπεζικό τομέα μπορούμε να περιμένουμε μόνο ζημιές.
Τα ίδια και χειρότερα από τις υπόλοιπες εταιρείες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Με τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να έχουν μηδενισθεί, με τζίρους που μειώνονται δραματικά αφού πλήττονται από την ύφεση που κτυπά αλύπητα την Ελληνική Οικονομία, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει και να στοιχηματίζει πόσες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα προσφύγουν στο άρθρο 99 περί πτωχεύσεως. Άρα και από αυτό το μέτωπο δεν υπάρχουν καλά νέα.
Ναι, αλλά η αγορά ανεβαίνει θα αντιτείνουν οι νεοφιλελεύθεροι. Και πέρσι τέτοια εποχή ανέβαινε και μετά ήρθε το έρεβος, θα απαντήσουμε εμείς. Μαύρισε (ή καλύτερα κοκκίνισε) το μάτι των πιστών νεοφιλελεύθερων και απανταχού συναδέλφων του χρηματοοικονομικού χώρου από τις πτωτικές συνεδριάσεις ολόκληρο το 2011. Πτώση, πτώση, πτώση όλη την χρονιά. Τότε σε μία ανάλογη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και προβλέψαμε σωστά την επικείμενη καταστροφή (Δευκαλίων, 16 Ιανουαρίου 2011, Το τελευταίο τίναγμα μιας ψόφιας γάτας). Και σήμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο.
Βασιζόμενοι στα πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην χώρα μας και στις προβλέψεις μας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα καταθέσουμε αμέσως παρακάτω την άποψη μας για την πορεία των τιμών δεικτών και μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Παρ’ όλο ότι οι τιμές δεικτών και μετοχών βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ πολύ πρόσφατα είχαμε τις χαμηλότερες ιστορικά τιμές, μάλλον θα δούμε μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2012 νέες ιστορικά χαμηλότερες τιμές.  
Με αυτούς που μπλέξαμε ο πάτος είναι ακόμα πιο κάτω!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.