Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι φόβοι του Εφραίμ και η εξώδικος ακολουθία: «Βατοπέδι: Το_σκάνδαλο_σε_νούμερα, μέρος Α΄»


Γράφει η Βιβή Μπλούτσου 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου εντυπωσιαστήκαμε από τις σχέσεις της μονής Βατοπεδίου με τις τράπεζες, οι οποίες δανείζουν τη μονή με μεγάλα ποσά, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιες εγγυήσεις και υποθήκες προχωρούν στη δανειοδότηση, ενός μοναστηριού που τουλάχιστον θεωρητικά δεν αποτελεί επιχείρηση.
Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο όμως, είναι ότι από την έρευνά μας διαπιστώσαμε πως υπάρχουν λογαριασμοί της μονής Βατοπεδίου με μεγάλα ποσά που δίνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με το μοναστήρι. Έτσι, τεράστια ποσά έχουν κατατεθεί από το Βατοπέδι σε κυρία που περιγράφει θαύματα της Αγίας Ζώνης, που με τόσο ζήλο περιφέρει κατά καιρούς, ο Εφραίμ. Όμως, τεράστια ποσά έχουν κατατεθεί με τη μορφή μηνιαίου μισθού και σε στέλεχος του ΔΟΛ που εμφανίζεται ως πρόεδρος πνευματικού συλλόγου που καλεί τον Εφραίμ σε εκδηλώσεις για να μιλήσει για την αγνότητα και την ταπεινοφροσύνη που διέπει τον βίο του μοναχού.
Οι ιδιώτες στους λογαριασμούς των οποίων καταθέτει μεγάλα ποσά η μονή Βατοπεδίου, είναι εκατοντάδες και για να ελεγχθούν όλοι, θα έπρεπε να συσταθεί μια ειδική επιτροπή για την διερεύνηση οικονομικού εγκλήματος μόνο για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο μεγάλος αριθμός των λογαριασμών και το ύψος των ποσών καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο Εφραίμ στις 30 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την προβολή της εκπομπής «Βατοπέδι:
Το σκάνδαλο σε νούμερα, μέρος Α΄» έστειλε εξώδικο στην δημόσια τηλεόραση προκειμένου να μην προβληθεί η εκπομπή. ...;
Στο εξώδικο του ο Εφραίμ επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο και την προσβολή των προσωπικών δεδομένων, ενώ κάνει λόγο για έγγραφα που παρανόμως περιήλθαν στην κατοχή μας. «Η δημοσίευση εγγράφων …αποτελεί παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας η δημοσίευση εγγράφων της δικογραφίας ή άλλων στοιχείων». Ενημερώνουμε λοιπόν, τον Εφραίμ, ο οποίος είναι «δαιμόνιος», όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, μάνατζερ και επιχειρηματίας, αλλά υστερεί στα νομικά, ότι τα έγγραφα και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την έρευνα της εκπομπής, είναι δημόσια έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν στην Βουλή και αποτέλεσαν προϊόν έρευνας δύο προανακριτικών και μιας εξεταστικής επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου, άρα είναι δημόσια έγγραφα, πρόσβαση στα οποία μπορεί να έχει κάθε έλληνας πολίτης.
Την ίδια ώρα ο Εφραίμ εμφανίζεται με το προσωπείο του άγιου γέροντα, που επικαλείται λόγους υγείας για να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής του. Υπενθυμίζουμε στον «άγιο γέροντα» πως η φυλακή του Κορυδαλλού έχει νοσοκομείο για να τον περιθάλψει, αν και είναι απορίας άξιο, πώς ο ασθενής Εφραίμ έχει τη διάθεση να υποδέχεται και να συζητά με δεκάδες συμπαραστάτες του σε επισκεπτήριο σε καθημερινή βάση.
Στο εξώδικο που έστειλε ο Εφραίμ, προκειμένου να εμποδίσει την προβολή της σημερινής εκπομπής στην ΝΕΤ, επικαλείται την χρονική συγκυρία κατά την οποία προβάλλεται η εκπομπή, καθώς «δημιουργεί υποψίες για στοχευμένη και διατεταγμένη επίθεση σε βάρος εμού και την Μονής, τώρα που είναι ανοιχτή η ανακριτική διαδικασία». Μόλις στις 30 Ιανουαρίου ο Εφραίμ υπέβαλε αίτηση για αποφυλάκιση, κάνοντας χρήση του δικαιώματος του, παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε η προφυλάκισή του καθώς θεωρήθηκε ότι «είναι άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητας του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα», όπως περιγράφεται στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμ. 3682/2011) των Εφετών.
Παρακολουθήσαμε πρόσφατα μια σειρά εκπομπών του ΣΚΑΙ που «ξέπλεναν» το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, παρουσιάζοντας, όπως διατείνονταν, «όλη την αλήθεια» για το Βατοπέδι και τον Εφραίμ. Το σκάνδαλο της ανταλλαγής των φιλέτων με την λίμνη Βιστωνίδα, δεν είναι κατά τον ΣΚΑΙ, σκάνδαλο. Οι επιρροές από την τακτική μοναχών να βαφτίζουν το κρέας σε ψάρι, είναι εμφανείς.
Τι είναι λοιπόν, αυτό που φοβίζει τον Εφραίμ; Γιατί με εξώδικα προσπαθεί να εμποδίσει την έρευνα της εκπομπής; Ποια δάνεια και ποιοι λογαριασμοί «καίνε» τα ιμάτια του Εφραίμ, πριν προλάβει επιδεικτικά να τα σκίσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή «αναληθείς ισχυρισμοί και απόψεις αμαυρώνουν τη δράση, το έργο και την εν γένει πνευματική υπόσταση και παρουσία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου»;
Θα το δούμε στις δύο εκπομπές που θα προβληθούν.
Η πρώτη προβάλλεται –πρώτα ο Θεός- σήμερα στις 23:00 μμ στην ΝΕΤ.



Τον Σεπτέμβριο του 2008 το «Κουτί της Πανδώρας» αποκάλυψε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του Αγίου Όρους, με την καθοδήγηση του Εφραίμ, διεκδίκησε τη λίμνη Βιστωνίδα από τους αγρότες και το Δημόσιο. Όταν έχασε νομικά τις διεκδικήσεις, κινητοποίησε τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, υπουργούς προκειμένου με παράνομες υπουργικές αποφάσεις να πάρει όσα ήθελε. Και όχι μόνο αυτό. Αφού πήρε τις εκτάσεις όπου θα έκανε εκκλησιαστικά ιδρύματα και σχολές, τις αντάλλαξε με οικόπεδα φιλέτα σε όλη την Ελλάδα.

Πώς κατάφερε μια ομάδα μοναχών, να διασυνδεθεί με μοναδικό τρόπο με την εξουσία, με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς για να διαχειριστεί ως ομάδα χρηματιστών και μάνατζερ περιουσία δισεκατομμυρίων που δεν της ανήκε.

Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει το οικονομικό σκέλος του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ακίνητη περιουσία.

Για πρώτη φορά μιλά στο «Κουτί της Πανδώρας» ο παραιτηθείς αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης που χειριζόταν την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ποιοι και πως πίεζαν να μην πάει η δικογραφία που απέδιδε ευθύνες σε υπουργούς, στην Βουλή;

Ποιοι και πώς απέκρυπταν στοιχεία από την δικαστική έρευνα;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για το πολιτικό και δικαστικό παιχνίδι που θέλησε να βγάλει τα «μάτια» της Δικαιοσύνης.

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 23:00 μμ

«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»
  την 30 Ιαν 2012

 Για πρώτη φορά μιλάει ο παραιτηθείς εισαγγελέας εφετών του Βατοπεδίου κ.Ηλίας Κολιούσης, αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας, και αποκαλύπτει, τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, τα στοιχεία που απέκρυβε ο Άρειος Πάγος και τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση «για να έχει ήσυχη τη συνείδηση του». Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα της συνέντευξης που θα προβληθεί στην εκπομπή "Το Βατοπέδι σε νούμερα" την Τρίτη το βράδυ στις 11μ.μ στη ΝΕΤ από το Κουτί της Πανδώρας.
  την 30 Ιαν 2012
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.