Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο Γιωργάκης έφυγε και ο Βαγγέλης ήρθε...

Γράφει ο Δευκαλίων

18 Μαρτίου σήμερα. Επέτειος του θανάτου του μεγαλύτερου Έλληνα Πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 23 Αυγούστου 1864 και πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936. Σήμερα λοιπόν και εφ’ όσον η νυν ηγεσία της πάλαι ποτέ Δημοκρατικής Παράταξης είχε την ελάχιστη σχέση με την ιστορική μνήμη θα φρόντιζε τιμώντας τον μεγάλο Κρητικό Πολιτικό να ανυψώσει το φρόνημα και το ηθικό των εναπομεινάντων οπαδών της.
Αλλά ποιος από την άθλια παρέα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν δυνατόν να γνωρίζει σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, να τιμά τα κεντρικά πρόσωπα που έπαιξαν θετικό ρόλο στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας και να θεωρεί την απόδοση τιμής σε αυτά τα πρόσωπα, ηθικό ιδεολογικό και πολιτικό καθήκον.
Ευτυχώς με την άθλια παρέα του Γιώργου Παπανδρέου τουλάχιστον προς το παρόν ξεμπερδεύουμε. Σήμερα, αυτήν την θλιβερή για την δημοκρατική παράταξη επέτειο, το ΠΑΣΟΚ πολιτικός σχηματισμός που ακόμη και σήμερα θεωρείται συνέχεια της πάλαι ποτέ κραταιά δημοκρατικής παράταξης, εκλέγει τον νέο του αρχηγό. Μοναδικός υποψήφιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν πιστεύουμε επ’ ουδενί ότι ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος είναι δυνατόν να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο άθλιο τρόπο που ηγήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπως ο Κολεγιόπαις ψυχή και σώματι, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος ταπεινής καταγωγής όπως οι περισσότεροι από εμάς. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ποτέ δεν έκρυψε ότι οριοθετεί την πολιτική του ταυτότητα εντός του προοδευτικού αστικού χώρου. Μπορούμε λοιπόν να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα προοδευτικό αστό πολιτικό. Μιλά και γράφει άριστα Ελληνικά, δείγμα λαμπρής Ελληνικής Κλασικής Παιδείας. Ενώ είναι παγκοίνως αποδεκτό ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο με τεράστια ευρυμάθεια και ευρύτατη επιστημονική γνώση.
Όμως μέχρι εδώ τα καλά λόγια. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν διαφοροποιήθηκε ούτε αντιστάθηκε εν τη πράξη με την μνημονιακή πολιτική που...
επέβαλε στην χώρα με τρόπους και διαδικασίες που πρέπει να χαρακτηρισθούν λίαν επιεικώς «γκρίζοι» ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αντίθετα κλήθηκε και αυτό-επιστρατεύτηκε όπως προέκυπτε από το νόημα των δηλώσεων του και όταν η κατάσταση ξέφυγε το προηγούμενο καλοκαίρι από κάθε έλεγχο να υπηρετήσει την μνημονιακή πολιτική. Και το έκανε με περισσή μνημονιακή συνέπεια. Ο ίδιος εξήγησε ότι εκείνη την χρονική στιγμή δεν υπήρχε άλλη λύση και έπρεπε να κάνει τα όσα έκανε. Ήταν μία ανάγνωση της πραγματικότητας με την οποία εμείς διαφωνούσαμε. Και επειδή η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος πιστεύουμε ότι έχουμε δικαιωθεί. Βέβαια ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνεί αφού πιστεύει και διακηρύττει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε καλύτερο.
Η μη διαφοροποίηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από τις μνημονιακές πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου είναι ένα αξιοσημείωτο «μαύρο σημείο» που πρέπει να μας προβληματίζει όλους.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη και δημόσια θέση για το θέμα του νεοφιλελευθερισμού. Είναι όμως ταυτισμένος με τις μνημονιακές πολιτικές και όπως διαφαίνεται από την διαχείριση των πρακτικών ζητημάτων πρέπει να θεωρεί τον νεοφιλελευθερισμό μία τουλάχιστον σχετικά αξιόπιστη λύση για το πρόβλημα της Οικονομίας.
Πιστεύει βέβαια και το έχει δηλώσει δημόσια, ότι η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ανασυσταθεί και να αναστηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δεν έχει απαντήσει όμως με ποιο πυρήνα και σκεπτικό πολιτικής θα γίνει αυτό.
Η στήλη προσπαθεί να είναι καλοπροαίρετη. Θα περιμένουμε να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό πρόβλημα και εκεί θα δούμε πόσο βαθιά έχει κατανοήσει το παγκόσμιο φαινόμενο και ποιες λύσεις θα προτείνει για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Και αυτό πρέπει να το κάνει σύντομα. Διότι διαφορετικά αν συνεχιστεί η ασάφεια στο πρόβλημα του νεοφιλελευθερισμού θα την θεωρήσουμε ως μία χυδαία καιροσκοπική πολιτική που στοχεύει να κρύψει από τον Ελληνικό Λαό ένα ακόμα κρυφό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Κατά τα άλλα και μέχρι νεοτέρας ο Γιωργάκης έφυγε και ο Βαγγέλης ήρθε.



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.