Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Όλοι αυτοί οι πάνσοφοι μέχρι χθες το απόγευμα παρακαλούσαν και ήταν έτοιμοι να παραδώσουν την διακυβέρνηση της χώρας στους “μπαχαλάκηδες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α”!

Γράφει ο Δευκαλίων

Με το χρηματιστήριο να έχει πέσει κάτω και από τις 600 μονάδες, τα spread να πετάνε σε προ PSI επίπεδα, την ύφεση να μαίνεται και να γυρνάει την Ελληνική Οικονομία τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω, τι να πει κανείς εναντίον του μνημονίου; Αφού τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους…
Πλήρης η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών!
Έχουμε και λέμε λοιπόν… Το μνημόνιο απέτυχε αλλά οι μνημονιακοί συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή Ευρώ ή Δραχμή.
·  «Ελληνικέ Λαέ είτε σκύβεις το κεφάλι και αποδέχεσαι το μνημόνιο για να έχεις νόμισμα το ευρώ, είτε αν σηκώσεις το κεφάλι και αρνηθείς το μνημόνιο δεν θα έχεις νόμισμα το ευρώ αλλά την δραχμή»
Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το ερώτημα έχει την ίδια βαρύτητα με την ποιότητα της πολιτικής σκέψης της ηγεσίας των αστικών φιλομνημονιακών κομμάτων.
Τι θέλουμε να πούμε; Σύμφωνα με τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με το μνημόνιο η Ελληνική Οικονομία αργοπεθαίνει αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα να βρεθεί ένα θαυματουργό φάρμακο που θα...
θεραπεύσει την ασθένεια. Με την μονομερή καταγγελία του μνημονίου θα σταματήσει αυτόματα ο δανεισμός και η ελληνική οικονομία θα πεθάνει ακαριαία.
Ας δούμε αν έτσι είναι τα πράγματα.
Μήπως όμως υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος που σταματάει τον αργό θάνατο και αποτρέπει τον ακαριαίο;
Τι θέλουμε να πούμε; Πολύ απλά... η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1% για να δανείσουν στην συνέχεια αυτές τα κράτη με επιτόκια από 4% έως και 6%.
Δηλαδή με απλά μαθηματικά: Η Χώρα Χ δανείζεται από το τραπεζικό σύστημα 1 δις ευρώ για 10 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο 5%. Ήτοι πληρώνει σαν τόκο 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Συνεπώς θα πληρώσει για τόκους 10 ετών περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια χώρα δανείζονταν από την ΕΚΤ θα πλήρωνε για τόκους 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο αφού το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν μόνο 1%. Ήτοι θα πλήρωνε για τόκους 10 ετών μόνο 100 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά πασιφανής: 400 εκατ. Ευρώ! Τα οποία σήμερα καταλήγουν στα χρηματοκιβώτια του τραπεζικού συστήματος. Έτσι όμως εξαναγκάζεται η Χώρα Χ να υιοθετεί και να εφαρμόζει σκληρές περιοριστικές πολιτικές, ή πιθανόν και μνημόνια προκειμένου να περιορίζει τα ελλείμματα της που τα δημιουργούν όπως αποδεικνύει και το παραπάνω παράδειγμα κυρίως οι αυξημένες πληρωμές τόκων.
Συνεπώς το βασικό πρόβλημα αυτών των εκλογών δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το βασικό πρόβλημα αυτών των εκλογών είναι η κεντρική αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος δανεισμού. Να δανείζονται δηλαδή τα κράτη φθηνά από την ΕΚΤ και όχι μέσω μεσαζόντων που προσθέτουν πανωτόκια της τάξεως του 3% έως 5%. Και το μήνυμα αυτό μπορούν να το στείλουν με πειστική φωνή οι ελληνικές εκλογές ψηφίζοντας εκ νέου αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Θα ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετος:
·  «Καλά ρε άσημε και ταπεινέ Δευκαλίωνα, είναι δυνατόν; Εσύ να διαθέτεις μεγαλύτερη γνώση και να προτείνεις το αυτονόητο; Εδώ έχουμε ηγεσίες θεσμικών κομμάτων με συμβούλους και τεχνοκρατική υποστήριξη υψηλοτάτου επιπέδου. Κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει. Πως δεν το σκέφθηκαν όλοι αυτοί οι ειδικοί;»
Θα απαντήσουμε με τα πρόσφατα γεγονότα που όλοι βιώσαμε. Έχουν τεράστια γνώση και πολιτικό μυαλό, αφού όλοι αυτοί οι πάνσοφοι μέχρι χθες το απόγευμα παρακαλούσαν και ήταν έτοιμοι να παραδώσουν την διακυβέρνηση της χώρας στους “μπαχαλάκηδες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α”!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.