Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σύντροφε Αλέξη μην ξεχνάς… “Δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω”!

Γράφει ο Δευκαλίων

Στον χθεσινό Δευκαλίωνα καταλήξαμε σε ένα πολύ σοβαρό συμπέρασμα. Περίπου 3,5 εκατ. έλληνες ψηφοφόροι άλλαξαν εκλογική τοποθέτηση μεταξύ των εκλογών 2009 και των εκλογών 2012. Αυτά τα 3,5 εκατ. Ελλήνων στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει είτε Νέα Δημοκρατία, είτε ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2012 ψήφισαν οτιδήποτε άλλο εκτός από Νέα Δημοκρατία η ΠΑΣΟΚ.
Η διαφοροποίηση του 35% των ελλήνων ψηφοφόρων απέναντι στο υφιστάμενο μέχρι τις εκλογές 2099 δικομματικό πολιτικό σύστημα, είναι όντως κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να αξιολογηθεί με ιδιαίτερη προσοχή.
Ένα είναι βέβαιο! Η δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, λόγω της περιοριστικής πολιτικής που έχει επιβάλει το μνημόνιο, είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την πολιτική διαφοροποίηση ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος από το κυρίαρχο μετά την μεταπολίτευση δικομματικό πολιτικό σύστημα.
Προσέξτε χρησιμοποιούμε τον όρο διαφοροποίηση. Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της πολιτικής διαφοροποίησης και της κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό φαινόμενο, στην δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα μόνιμο και δρών πολιτικό φαινόμενο. Η μετατροπή της πολιτικής διαφοροποίησης σε κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση απαιτεί πάνω απ’ όλα υπεύθυνη ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση και συνεπή πορεία. Με απλά λόγια απαιτεί πολιτικό φορέα και ηγεσία με ενιαία πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση.
Γιατί επιχειρούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα; Γιατί η σε εξέλιξη συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα. Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που ανέλαβε την εντολή δεν είναι από κανέναν διορισμένος ως επικεφαλής του αντιμνημονιακού αγώνα. Εκφράζει ένα σημαντικό αλλά μειοψηφικό μέρος των ψηφοφόρων που ψήφισαν αντιμνημονιακά, αλλά μέχρι εκεί!
Θα ήταν θεμιτό να συναντηθεί με όλους τους ηγέτες των αντιμνημονιακών κομμάτων που συμμετέχουν στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών, να αποφασίσουν μία κοινή γραμμή και μετά να...
διαπραγματευθεί βάσει της κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτός έκανε το αντίθετο.
·       «Εγώ είμαι ο αρχηγός γιατί τετραπλασίασα την εκλογική μου δύναμη. Έτσι αποφάσισα και έτσι θέλω να κάνετε όλοι. Διαφορετικά πάμε σε εκλογές για να αυξήσω ακόμα πιο πολύ την εκλογική μου δύναμη»
Για εμάς ο κ. Α. Τσίπρας έκανε ένα σημαντικό σφάλμα. Ηγείται ενός ετερόκλιτου ιδεολογικά και πολιτικά συνασπισμού κομμάτων, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει το μεταπολιτευτικό ΚΚΕ εσωτ. Έπρεπε να έχει εμπεδώσει στην πράξη την διαδικασία της πολιτικής σύνθεσης. Δεν το είδαμε στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Θα απαντήσουν οι υπέρμαχοι της μετεκλογικής τακτικής του κ. Α. Τσίπρα… «Μα τι να κάνει; Να αρχίζει από την πρώτη στιγμή να βάζει νερό στο κρασί του;».
Θα απαντήσουμε στα τέως μικρομεσαία στρώματα που αναδείχθηκαν και καταστράφηκαν οικονομικά λόγω των οικονομικών πολιτικών που άσκησε κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Τέως μικρομεσαία στρώματα και νυν θύματα της οικονομικής κρίσης και υποψήφια προς προλεταριοποίηση που σχεδόν μονομερώς ψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς βρίσκεται μπροστά μας και θα την ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Ο διεθνής συσχετισμός δεν είναι απλά αρνητικός αλλά μονομερής εχθρικός. Άρα τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να μην βασίζονται σε φρούδες ελπίδες, όπως οι δημοκρατικοί θεσμοί της ΕΕ, είτε η εκλογή του Γάλλου “σοσιαλιστή” Φ. Ολάντ. Με απλά λόγια ελλοχεύει ο κίνδυνος του τυχοδιωκτισμού. Πρακτική και τακτική που μόνο κακές εξελίξεις θα φέρει.
Σύντροφε Αλέξη μην ξεχνάς… “Δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω”!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.