Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Έλληνες Φορολογούμενοι. Πολιτική μέσα από τον ακτιβισμό. Οι πρώτες 100 μέρες.

Επικοινωνία με μέλη και φίλους - Σεπτέμβριος 2014
Έλληνες Φορολογούμενοι - Κίνημα Πολιτών <ellines.forologoumenoi@gmail.com>
Όταν πριν από 100 περίπου μέρες ιδρύαμε το Κίνημα Πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι”, υποσχεθήκαμε ότι η πολιτική μας θα εκφραστεί μέσα από δράσεις κοινωνικού, νομικού και πολιτικού ακτιβισμού. Δηλαδή, μέσα από πράξεις και όχι μέσα από λόγια και θεωρίες.
Σήμερα, 100 μέρες αργότερα, κάνουμε τον πρώτο απολογισμό μας.
Έχοντας επίγνωση το ότι ήμασταν ένα καινούργιο κόμμα, χωρίς μεγάλες δυνατότητες προβολής και χωρίς “βαριά” ονόματα, για να μας δουν στα σοβαρά, έπρεπε εμείς οι ίδιοι να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί. Να αποδείξουμε ότι γνωρίζουμε τα θέματά μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε γι' αυτά.

Για να το πετύχουμε αυτό, ήδη αμέσως μετά την ίδρυσή μας, υλοποιήσαμε μία σειρά δράσεων:
Εκτελέσαμε τη δράση “Φορολογική Ασπίδα Πολιτών”, μέσα από την οποία προσκαλέσαμε τους πολίτες να αμφισβητήσουν την υπερβολικά υψηλή φορολόγησή τους, υποβάλλοντας ενδικοφανείς προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους. Η δράση αυτή υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη. Ήδη, προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο σκέλος της, κατά το οποίο θα υποβάλλουμε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος μας είναι να αναγνωριστεί η έννοια της “αδυναμίας φοροδοτικής ικανότητας” ενός πολίτη. Αν αυτό επιτευχθεί θα πρόκειται για μία μεγάλη νίκη της κοινωνίας (και του κόμματός μας), αφού θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης του φορολογικού νομοθέτη και του συστήματος φορολογίας στη χώρα, με άμεσο αποτέλεσμα την προστασία των πραγματικά αδυνάτων. (Ιούλιος)
Προβάλαμε τους λόγους της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και της φορολόγησής τους με 26%. Κατά το μήνα Οκτώβριο, θα κατατεθεί σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (Ιούλιος)
Προβάλαμε σειρά επιστημονικών νομικών επιχειρημάτων κατά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία -μέσω του site μας και των ΜΜΕ- απλώνονται στην κοινωνία, η οποία με τον τρόπο αυτόν αποκτά καλύτερες γνώσεις για θέματα που την αφορούν και αυξάνει την αντίστασή της κατά της παράλογης (και συχνά παράνομης) φορολογίας. (Αύγουστος)
Κυκλοφορήσαμε κείμενο μαζικής εξώδικης δήλωσης, υποστηρίζοντας το παράνομο της “ηλεκτρονικής κοινοποίησης” των πράξεων καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ και διεκδικώντας την τήρηση της νομοθεσίας. Υπογράφηκε από εκατοντάδες πολίτες. Αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τη δήλωση, μετά την αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης και της επιμήκυνσης του διαστήματος υποβολής προσφυγών. (Αύγουστος)
Υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Σαββαΐδου, για παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να εισπράξει περισσότερους φόρους (μέσω του ΕΝΦΙΑ) απ' ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή μέσω του Προϋπολογισμού (επιχείρησε να εισπράξει μεταξύ 3,8 και 4,0 δισ. ευρώ, έναντι εξουσιοδότησης για 2,65 δισ.). Καθώς, κατά τα φαινόμενα, και μετά τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ και πάλι εισπράχθηκαν πάνω από το ποσό που εξουσιοδότησε η Βουλή, εντός του Οκτωβρίου θα ακολουθήσει και δεύτερη μηνυτήρια αναφορά. (Σεπτέμβριος)
Καταθέσαμε επιστολή προς τον κ. Στουρνάρα (Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) και τον κ. Mario Draghi (Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), καλώντας τους να πάρουν θέση για τις απρεπείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, με τις οποίες υπονόμευαν την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. (Σεπτέμβριος)
Εκτελέσαμε τη δράση (εξακολουθεί να είναι ακόμη σε ισχύ) της συνδρομής προς τους πολίτες για την κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ με βάση τα υποδείγματα που συντάξαμε. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου επικοινωνήσαμε με εκατοντάδες πολίτες και βοηθήσαμε στη σύνταξη εκατοντάδων προσφυγών, ενώ πολλοί ακόμη πολίτες κατέβασαν και συμπλήρωσαν μόνοι τους τα υποδείγματα από τη σελίδα μας.
Η ιδέα της σύνταξης δικογράφων και της δωρεάν διάθεσής τους προς τους πολίτες, κάτι που το ξεκινήσαμε τον Ιούλιο κατά των εκκαθαριστικών της Εφορίας, υπήρξε τόσο πετυχημένη, ώστε υιοθετήθηκε και από πολλούς άλλους φορείς και μεταξύ αυτών από το
Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. (Σεπτέμβριος)
Δημοσιεύσαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές μελέτες σε ζητήματα φορολογίας και οικονομίας. Πιστεύουμε ότι, η έρευνα και η αντικειμενική παράθεση των θεμάτων που μας απασχολούν, βοηθούν στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση της κοινωνίας. Όταν ο πολίτης γνωρίζει, τότε μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα και με μεγαλύτερη δύναμη. Οι μελέτες αυτές διαδόθηκαν προς τα ΜΜΕ, τα οποία τις αναπαρήγαγαν, αυξάνοντας έτσι και την προβολή του κόμματος, αλλά και τη διάχυση της γνώσης προς την κοινωνία. (Ιούλιος - Σεπτέμβριος)
Στείλαμε σειρά επιστολών προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και προς άλλες δημόσιες αρχές, προβάλλοντας αιτήματα και καταθέτοντας διαμαρτυρίες. Όπως δεσμευθήκαμε, το κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι” δημοσιεύει στο site όλες τις επιστολές του προς τις δημόσιες υπηρεσίες. (Ιούλιος - Σεπτέμβριος)
Δημοσιεύουμε καθημερινά άρθρα με πολιτικό, φορολογικό και οικονομικό σχολιασμό, πετυχαίνοντας έτσι τη διατήρηση του (πετυχημένου site μας) στις πρώτες θέσεις, από πλευράς επισκεψιμότητας, ανάμεσα στα sites πολιτικών κομμάτων.
Δώσαμε συνεντεύξεις σε δεκάδες ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αθήνας, της επαρχίας, αλλά και του εξωτερικού (Al Jazeera). Τα Δελτία Τύπου που στείλαμε δημοσιεύθηκαν από εκατοντάδες ΜΜΕ και blogs και η κάλυψη των δράσεων του κόμματος υπήρξε σημαντική. Με χαρά μας διαπιστώνουμε πως, η αρχική “καχυποψία” των ΜΜΕ προς ένα νεοεμφανιζόμενο πολιτικό κόμμα, σταδιακά μειώνεται ή και αποβάλλεται, ενώ, ακριβώς λόγω της σοβαρής στάσης που τηρήσαμε αυτές τις 100 μέρες, πολλά ΜΜΕ μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά.

Τα αρνητικά των 100 πρώτων ημερών.
Όλες μας οι ενέργειες δεν ήταν πετυχημένες. Κάτι που δεν πήγε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας ήταν η διοικητική στελέχωση του κόμματος. Εδώ, έχουμε καθυστερήσει σημαντικά. Ίσως να ευθύνεται ότι το καλοκαίρι δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το πλησίασμα και την προσέλκυση πολιτών με στόχο να πλαισιώσουν τις διοικητικές υπηρεσίες ενός καινούργιου κόμματος. Ίσως να φταίει ο υπερβολικός φόρτος της εργασίας που υπήρξε λόγω των δράσεών μας. Ίσως -πολύ πιθανό- να μην γνωρίζουμε, ακόμη, τις μεθόδους προσέλκυσης πολιτών στο διοικητικό μηχανισμό ενός κόμματος. Άλλωστε, δεν υπήρξαμε στο παρελθόν μέλη κομματικών συστημάτων.
Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα κατά το επόμενο διάστημα. Διδασκόμαστε από τα λάθη και τις παραλείψεις μας.
Ως αποτέλεσμα στην καθυστέρηση της στελέχωσης του κόμματος, καθυστέρησε και η ενεργοποίηση του οικονομικού μηχανισμού του κόμματος. Η έλλειψη πόρων, ίσως να μη δημιουργεί άμεσα προβλήματα, όμως -εάν δεν καλύψουμε την καθυστέρηση- ενδεχομένως να δημιουργήσει στο μέλλον, όταν θα σχεδιάζουμε τις εξορμήσεις μας προς τις άλλες πόλεις.
Τα πολλά θέματα που ανέκυψαν στον τομέα “φορολογία”, δεν επέτρεψε την ενασχόλησή μας με τον τομέα “κοινωνική ασφάλιση” και έτσι έχουμε καθυστερήσει στα προγράμματα δράσης μας. Όμως, ήδη από την 1η Οκτωβρίου, αναλαμβάνουμε μία σειρά δράσεων ενημέρωσης και ακτιβισμού σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, με αρχική έμφαση στην κακή λειτουργία του ΟΑΕΕ και τα εγκληματικά προβλήματα που όλο αυτό το άθλιο σύστημα δημιουργεί στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι επόμενες 100 μέρες.
Οριοθετούμε το διάστημα των επομένων 100 ημερών ως αυτό που απομένει έως το τέλος του χρόνου.
Επιγραμματικά, οι (δημοσιεύσιμοι) στόχοι μας και μερικές από τις δράσεις μας κατά το διάστημα αυτό θα είναι:
  • Η ολοκλήρωση της στελέχωσης του διοικητικού μηχανισμού του κόμματος.
  • Η καλύτερη κινητοποίηση των εθελοντών (έχουμε μεγάλη προσφορά εθελοντικής εργασίας, πλην όμως δεν πετυχαίνουμε ικανοποιητική αξιοποίηση της προσφοράς αυτής).
  • Η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Η προετοιμασία για την κατάθεση προσφυγών για ζητήματα φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Ο διάλογος για τη δημιουργία θέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα. Στις επόμενες εβδομάδες, θα σας ζητηθεί να λάβετε θέση και να εκφράσετε την άποψή σας σε ορισμένα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων ενημέρωσης για ζητήματα φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και προβολής του κόμματος, σε πόλεις εκτός Αθηνών.
  • Η πραγματοποίηση μίας μεγάλης κεντρικής εκδήλωσης στην Αθήνα (στις 21 Δεκεμβρίου).
  • Η έναρξη της συμπλήρωσης των καταλόγων υποψηφίων βουλευτών έτσι ώστε να μην υποστούμε αιφνιδιασμό σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών.
Αγαπητά μέλη και φίλοι των “Ελλήνων Φορολογουμένων”,
Ξεκινήσαμε. Περάσαμε με επιτυχία -και σημαντικό έργο- τις πρώτες 100 μέρες του κόμματός μας. Καταγράφουμε τις επιτυχίες μας και επισημαίνουμε τις αδυναμίες μας. Εμπνεόμαστε και ενθουσιαζόμαστε από τις επιτυχίες μας, αλλά και διδασκόμαστε από τα όσα δεν κάνουμε -ακόμη- σωστά.
Προχωράμε. Προχωράμε με κέφι, ενθουσιασμό και δύναμη. Τη δύναμη που αντλούμε από το δίκαιο του αγώνα μας, αλλά και από τις αντιδράσεις των πολιτών που συναντάμε στους αγώνες μας, αντιδράσεις που συχνά φθάνουν στα όρια της συγκίνησης. Προχωράμε προς το όραμά μας για ένα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό Κράτος. Ένα Κράτος που σέβεται τους πολίτες του, που φορολογεί λιγότερο και πιο δίκαια, που εξασφαλίζει τους εργαζόμενους και τους απόμαχους και που παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες για τα χρήματα που εισπράττει.
Έχουμε δίκαια αιτήματα και ωραίους, σωστούς στόχους. Έχουμε τις γνώσεις που χρειάζονται για να προβάλλουμε τα αιτήματά μας προς το Κράτος και την κοινωνία, αλλά και να διεκδικήσουμε να γίνουμε μέρος της λύσης. Φτιάχνουμε ένα κόμμα διαφορετικό. Που βασίζεται στο έργο και όχι στα λόγια. Η κοινωνία το βλέπει, μας πλησιάζει και μας αγκαλιάζει.
Ξεκινήσαμε σωστά. Και συνεχίζουμε.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.