Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κλειστές για έξι μέρες οι Τράπεζες, στα 60 € το ημερήσιο όριο ανάληψης - Εκτός capital controls οι τουρίστες, θα κάνουν κανονικά αναλήψεις από ΑΤΜ

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει:
Κλειστές για έξι μέρες οι Τράπεζες, στα 60 € το ημερήσιο όριο ανάληψης.
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου αλλά και ότι τις πρώτες ημέρες το ημερήσιο όριο ανάληψης θα είναι 60 ευρώ.
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις του Οικονομικού Επιτελείου θα γίνουν το πρωί της Δευτέρας, κυβερνητικός αξιωματούχος εξερχόμενος τους Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι:

-Οι Τράπεζες κλείνουν από σήμερα έως την Δευτέρα 6 Ιουλίου

-Το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ θα είναι τις πρώτες ημέρες 60 ευρώ

– Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους συνταξιούχους ώστε να μπορούν να κάνουν αναλήψεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι τα capital controls ήταν επιβεβλημένα μετά την ανεξήγητη ...
απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» τον ΕLA προς τις ελληνικές Τράπεζες, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι η ελληνική περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο καθώς «στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις».

Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης προς όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα. Είναι το πιο λογικό μέτρο για την ενίσχυση των τουριστικών προορισμών και της ενίσχυσης της ρευστότητας, αν και το "τουριστικό συνάλλαγμα" είναι πολύ περιορισμένο με τα λεγόμενα "All Exclusive" στα ξενοδοχεία και την γνωστή τακτική μέσω ξένων πρακτορείων, κυρίως εγγλέζικων και γαλλικών τουριστικών πρακτορείων.

Σε διάψευση, πριν λίγες ώρες, ότι στη συνέντευξή του στο BBC μίλησε για capital controls στις ελληνικές Τράπεζες προχώρησε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο υπουργός Οικονομικών άκουσε… κατσάδα από συνεργάτες του πρωθυπουργού και στη συνέχεια προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης:
«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης», τονίζεται την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
«Οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων εντός μιας νομισματικής ένωσης αποτελούν αντίφαση εν τοις όροις. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ίδια τη βάση μιας τέτοιας ενέργειας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης μέσω Twitter λίγο μετά τις 3 το απόγευμα.

Υπενθυμίζουμε και την "Βόμβα” Μπακογιάννη: Μπαίνουν σύντομα περιορισμοί σε συναλλαγές στα ΑΤΜ – Έρχεται το "capital control", στις 25 Μαΐου του 2015,  ακριβώς πριν ένα μήνα.η οποία μίλησε για capital control, δηλαδή έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες, έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Προφητική πρόβλεψη ή εσωτερική πληροφόρηση; 
Συγκεκριμένα είπε: «Με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι προφανές ότι θα έχουμε σύντομα capital control» και συνέχισε λέγοντας ότι θα πηγαίνουμε στα ΑΤΜ των τραπεζών και δεν θα μπορούμε να κάνουμε ανάληψη παρά μέχρι ένα όριο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι ακολουθεί, δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.
Η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο λαϊκισμός του πολιτικού συστήματος μας έφερε εδώ, τόνισε.

Μετά τα παραπάνω τι να υποθέσουμε όλοι εμείς που προσπαθούμε να επιβιώσουμε, πιστεύοντας και ακολουθώντας τις πολιτικές τους, που αν και μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα και την επικείμενη πτώχευση, εξακολουθούμε να στηρίζουμε τα κόμματά τους.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 02:00 το Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε στις 20:30. Αύριο η ενημέρωση του Οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους πε− ριορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θαλειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Προσθέτει δε ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.
Μετά την λήξη του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου υπουργός κατά την έξοδό του,  ξεκαθάρισε πως, «δεν μιλάμε για capital controls αλλά περιορισμό λίγων ημερών».  Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως, σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών, όπως το Web Banking, οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες. Επίσης, έγινε κατανοητό πως, η χώρα δεν θα μείνει ούτε μία μέρα χωρίς ρευστό, καθώς αν και είναι κλειστά τα φυσικά καταστήματα τα ΑΤΜ  λειτουργούν κανονικά, με περιοριμσμό στις κινήσεις κεφαλαίων τα 60 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, το 24ωρο. Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή τα μέτρα πάρθηκαν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση για  «πάγωμα» της ενίσχυσης του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Το πλήρες εύρος των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας από το Οικονομικό επιτελείο.
Κλειστές για 6 εργάσιμες ημέρες θα παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ μόνο για σήμερα, κλειστά Θα παραμείνουν και τα ΑΤΜ για να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες και να προετοιμαστούν κατάλληλα για μηχανήματα ώστε να λειτουργήσουν από αύριο με τους περιορισμούς των  Capital Controls (περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, από αύριο το όριο στα ποσά αναλήψεων για μετρητά θα είναι τα 60 ευρώ, ενώ απεριόριστες θα είναι οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, web banking, εντός των ορίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης, το τραπεζικό χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δηλαδή μεταξύ 29 Ιουνίου και 6 Ιουλίου θα παραμείνει κλειστό.
Τα Capital controls σημαίνει περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, άρα όρια στην ανάληψη μετρητών στα 60 ευρώ ανά κάρτα την ημέρα (24 ώρο).  Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μεταξύ 29 Ιουνίου και 6 Ιουλίου δηλαδή έως την άλλη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να μη αυξήσει τον ELA (παροχή έκτακτης χρηματοδότησης) τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας
  Τα αποφάσισαν από το απόγευμα Βαρουφάκης και τραπεζίτες. Στις 18:00 στο υπουργείο Οικονομικών, διεξήχθη το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπου κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι των τραπεζών,  Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σχετικά πως,  «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά». Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της  Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, συνέστησε «ψυχραιμία»
Πως,  «δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου. Εξερχόμενος του συμβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε πως η Αρχή θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο.


Απόλυτα προστατευμένες οι καταθέσεις – Μόνο στο χειρότερο σενάριο ένα «Bail in»
Στην μακρινή αλλά όχι απίθανη περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η προστασία του Τραπεζικού συστήματος και καταρρεύσουν οι τράπεζες τότε πρώτα θα ακολουθήσουν τα κεφαλαιακά αποθεματικά και τότε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του «bail in», δηλαδή όταν μέτοχοι (ιδιώτες) καλούνται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους, αλλιώς καταστρέφονται. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα χάσει άμεσα πολύ σημαντικά κεφάλαια ενώ παράλληλα στο απολύτως (και μόνο τότε ) χειρότερο σενάριο όπου έχουν αποτύχει όλα τα μέτρα προστασίας, θα κινδυνεύουν και οι καταθέτες.


Σχεδόν ανύπαρκτος ο κίνδυνος υφαρπαγής Θυγατρικών
Σχεδόν απίθανος χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές, ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών(όπου οι ελληνικοί όμιλοι έχουν μεγάλη διείσδυα) μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να αποφασίσουν να υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών για να περιορίσουν την μετάδοση της οικονομικής κρίσις στα δικά τους τραπεζικά συστήματα.
Κάτι που είδαμε να συμβαίνει το 2013 με το παράδειγμα της Κύπρου, όταν η Πειραιώς σε ένα βράδυ αγόρασε όλες σχεδόν τις Κυπριακές τράπεζες.
Αυτό το σενάριο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες τις ελληνικής οικονομίας από αυτές της Κύπρου, τόσο στη  κατάσταση των τραπεζών όσο και σχετικά με την  διεθνή Οικονομική συγκυρία.

Δείτε το ΦΕΚ:


 

ΥΣ: Με πληροφορίες από την aftodioikisi και kontranews


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.