Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΕΠΑΜ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Το ΕΠΑΜ περιγράφει με ζοφερό τρόπο τι θα επακολουθήσει την έκδοση εθνικού νομίσματος


Χθες στο Σύνταγμα, μέλη του ΕΠΑΜ, διένειμαν ένα ιλουστρασιόν όφφσετ τετρασέλιδο με το οποίο ανέλυαν τι (κακό) θα επακολουθήσει την έκδοση παράλληλου νομίσματος.
Δεν ξέρουμε σε ποιόν ή σε ποιούς ήθελαν να απαντήσουν.
Σε εμάς πάντως είναι σαφές πως όχιαφού το παράλληλο νόμισμα/χρήμα που περιέγραφαν δεν έχει καμία σχέση με την δική μας πρόταση της Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας (ΕΑΜ).
Αυτό που αφόριζε (και δίκαια) στο έντυπό του το ΕΠΑΜ ήταν το εθνικό νόμισμα, δηλ. η ίδια η πρότασή τους. Διότι, κάθε αδύναμο εθνικό νόμισμα θα είναι αναγκαστικά παράλληλο με ένα (τουλάχιστον) νόμισμα αναφοράς ισοτιμίας εξωτερικών συναλλαγών. Δηλαδή, επειδή το εθνικό νόμισμα δεν θα γίνεται δεκτό στις εξωτερικές συναλλαγές, θα υπάρχει αναγκαστικά και ένα τουλάχιστον νόμισμα για τις εξωτερικές συναλλαγές με την ισοτιμία του οποίου θα είναι συνδεδεμένο το εθνικό νόμισμα (π.χ. Ευρώ, Δολάριο ΗΠΑ κλπ.). Με τον τρόπο αυτό, συνδεδεμένη κυρίως με το δολάριο, λειτουργούσε η δραχμή όπως την ζήσαμε. Μέχρι μία χώρα (και αν ποτέ) καταφέρει να έχει ισχυρότατες παραγωγικές δομές και μεγάλη αυτάρκεια, ώστε το νόμισμά της να είναι ισχυρό και άμεσα ανταλλάξιμο διεθνώς, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, που το ΕΠΑΜ παρουσίασε ως παράλληλο νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που παρουσίαζε, το πληθωριστικό, αδύναμο και συνδεδεμένο με ένα παράλληλο διεθνές νόμισμα ισοτιμιών είναι το εθνικό νόμισμα μιας καθημαγμένης ή αδύναμης χώρας ή έστω μιας χώρας σοβαρά ...
ελλειμματικού ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
Θα θεωρούσαμε εξαιρετικά χρήσιμο τα μέλη του ΕΠΑΜ, αλλά και όλοι οι σκεπτόμενοι Ελληνες, να ξαναδούν την πρότασή μας για την έκδοση Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας (ας πούμε εδώ http://laikometopo.blogspot.gr/2015/07/h-grexit.html )
για να μπορέσουν να συλλάβουν τον τρόπο με τον οποίο – έξω από κλασσικές οικονομίστικες θεωρίες και με δημιουργικές λογικές - συλλαμβάνει και ανασυνθέτει την έννοια και λειτουργία του χρήματος και υλοποιεί πολιτικές με μόνη την κυκλοφορία της. Θέλει λίγη ώρα για να συλλάβεις και να φανταστείς την λειτουργία της και την θεωρητική της τεκμηρίωση απέναντι σε όσα δημιουργεί ο νεο-φιλευθερισμός στον πλανήτη, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια αντίληψης του μέσου που καταστρέφει από μόνο του τα νεο-καπιταλιστικά δεδομένα και πρακτικές της λειτουργίας του κεφαλαίου.
Οπως έχουμε δηλώσει, η ΕΑΜ είναι ένα εργαλείο και ταυτόχρονα ένα μεταβατικό μέσο προς την δημιουργία εσωτερικής ισχυρής οικονομίας με στόχο την αυτάρκεια – εθνική ανεξαρτησία, καθώς μετά από μερικά χρόνια μάλλον θα χρειαστεί να επιλέξουμε με την μετατροπή της σε εθνικό μέσο συναλλαγών, σε χρήμα βέβαια και όχι “νόμισμα”.
Ολα αυτά βεβαίως θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα με ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο, (αφού το μέσο μόνο εκφράζει μία ουσία και δεν είναι το ίδιο η ουσία) αυτό που έχουμε περιγράψει και θεσμοθετήσει στο φαντασιακό συνειδητό ως πρόταση για την κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Κτίζοντας αυτή τη νέα κοινωνία, βήμα προς βήμα, όλοι οι άδολοι, πραγματικά ανεξάρτητοι και ελεύθεροι άνθρωποι έχουν ρόλο και λόγο.

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
-------------------------------------------------------------------
 
ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ !!!
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Σχετικά κείμενα και αναφορές του ιδίου 


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά απαίτηση του θιγέντος (Συντάκτη του άρθρου) κατέβηκε (προσωρινά διεγράφη) το ανώνυμο σχόλιο ως συκοφαντικό και υβριστικό. Η εντολή που μας εδόθη ήταν, εάν αναρτηθεί εκ νέου με ονοματεπώνυμο, θα .προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες κατά του προσώπου που υπογράφει.

      Διαγραφή