Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

«Πόλεμος» με επιστολές Παυλόπουλου και Ζωής - Παραβιάζεις το Σύνταγμα!

Με ανταλλαγή επιστολών συνεχίστηκε ο «πόλεμος» που άνοιξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Μαξίμου και προεδρίας.Εγώ εφαρμόζω το Σύνταγμα, εσύ το αγνοείς αναφέρει ο ΠτΔ.

Σχετική επιστολή: Ζωή προς Παυλόπουλο: Δώστε στην Βουλή τα πρακτικά από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Με ανταλλαγή επιστολών συνεχίστηκε ο «πόλεμος» που άνοιξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Μαξίμου και προεδρίας. Μετά τα πρωτοφανή σχόλια της κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω πολυσέλιδης επιστολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με δική του επιστολή σε πολύ σκληρό τόνο απαντώντας στα περί μη εφαρμογής του Συντάγματος σε ότι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του ανώτατου θεσμικού παράγοντα της χώρας να εκφράζεται μέσω "κύκλων", συνεργατών και "non paper". (βλέπε παραπάνω σχετική επιστολή)

Η ίδια ζητά να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβιβάσει στη Βουλή τα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του, ιδιαιτέρως της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου 2015, που συνεκλήθη την επομένη του Δημοψηφίσματος. Μάλιστα, σημειώνει ότι "για τη σχετική διαβίβαση, εφόσον υποβαλλόταν αίτημα από τη Βουλή, είχατε ο ίδιος δεσμευθεί προς εμένα κατά την διαδικασία οργάνωσης της τήρησης των πρακτικών, η οποία γίνεται από τις υπηρεσίες της Βουλής, που συνέδραμαν με εντολή μου και κατόπιν αιτήματός σας".

Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου παραθέτει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες.
Στη συνέχεια επισημαίνει στον ΠτΔ ότι αναμένει να πράξει τα δέοντα για να αποκαταστήσει τη θεσμική εκτροπή που, όπως υποστηρίζει, έχει καταγραφεί και τον ενημερώνει σχετικά με τη μεταβολή στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μετά τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο. με τον τίτλο "Λαϊκή Ενότητα".

Εγώ εφαρμόζω το Σύνταγμα, εσύ το αγνοείς αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από την κ Κωνσταντοπούλου τόσο στη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και μέσω επιστολής της και της ομιλίας της στη Διάσκεψη των Προέδρων που συγκάλεσε αλλά έδωσαν το παρόν μόνο δύο από τα μέλη της καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ,ΠΑΣΟΚ και ΧΑ δεν παρέστησαν.

Αναλυτικά η επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Αθήνα, 22/8/2015


Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ' αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις. Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους.

Κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίεςαναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο - κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί να αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης. Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη -θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.

Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 -η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής -δηλαδή κατ' ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας».

Η πρωτοφανής επίθεση και η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση για τον ρόλο που -κατά την ίδια- διαδραμάτισε στην διαδικασία προκήρυξης πρόωρων εκλογών ο Προκόπης Παυλόπουλος. Προχώρησε, μάλιστα, και σε μια προσωπική αναφορά, με αιχμή την ιδιότητα του Προέδρου ως Συνταγματολόγου: «Δεν επικράτησαν οι απόψεις του Προκόπη Παυλόπουλου που συνέγραψε 2 βιβλία και αμέτρητα άρθρα για την αντισυνταγματικότητα των Μνημονίων, αλλά του Προκόπη Παυλόπουλου που ψήφισε όλες τις μνημονιακές διατάξεις με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά», σημειώνει.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει αναλυτική αναφορά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες της με τον κ. Παυλόπουλο και στο περιεχόμενο τους και μιλά για θεσμικό ολίσθημα και αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς χειρισμούς.

«Λυπούμαι βαθύτατα για την επιλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζεστε μέσα από παραπολιτικές στήλες, ''κύκλους'', ''πηγές'' και, μάλιστα, για μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημοκρατική και θεσμική σας ευθύνη», συμπληρώνει.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου