Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

George Orwell: 1984 = Μια τελευταία προειδοποίηση (σε .pdf και video)Δίχως Καβάτζα | George Orwell : ο συγγραφέας που μίσησαν οι εξουσίες
Μια συγγραφική - δημοσιογραφική μορφή, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα 63 χρόνια μετά το θάνατό του, να προκαλεί συζητήσεις αλλά και διαφωνίες. Χαρακτηρίστηκε ελευθεριακός, τροτσκιστής, ριζοσπαστικός δημοσιογράφος, αντισταλινικός, ανατρεπτικός και προφητικός συγγραφέας. Το μόνο σίγουρο είναι πως κυρίως με τα τελευταία έργα του την "Φάρμα των Ζώων" και το "1984" υπήρξε ο συγγραφέας που κίνησε συγκρούσεις ανάμεσα σε αναλυτές και αναγνώστες, αλλά και ο συγγραφέας που μίσησαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σήμερα στον 21ο αιώνα η τελευταία του προειδοποίηση στο έργο του "1984" φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.... (OmniaTV)
In 1984, London is a grim city where Big Brother is always watching you and the Thought Police can practically read your mind. 

Winston is a man in grave danger for the simple reason that his memory still functions. 

Drawn into a forbidden love affair, Winston finds the courage to join a secret revolutionary organization called The Brotherhood, dedicated to the destruction of the Party. 

Together with his beloved Julia, he hazards his life in a deadly match against the powers that be.Η τελευταία μυθιστορηματική εργασία του Τζορτζ Όργουελ, ένα βιβλίο-σταθμός στην πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα και μια οξεία κριτική στα απολυταρχικά καθεστώτα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. ...
Με αφορμή τη συμπλήρωση 65 ετών από την έκδοση του εμβληματικού μυθιστορήματος του Τζοτζ Όργουελ "1984" (08/06/1949) παρουσιάζεται στη WebTV του Tvxs η ιστορία του Γουίνστον Σμιθ, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.
ΥπόθεσηΚεντρικός ήρωας της ταινίας, ο Ουίνστον Σμίθ. Ένας κυβερνητικός υπάλληλος και μέλος του εξωτερικού κόμματος της Ωκεανίας, μιας από τις τρεις χώρες που είναι χωρισμένος πλέον ο πλανήτης. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το έτος 1984 - αντιστροφή του 1948, έτος συγγραφής από τον Όργουελ του ομώνυμου βιβλίου. Οι κοινωνικές τάξεις στην Ωκεανία είναι τα μέλη του εσωτερικού κόμματος που ασκούν τη διοίκηση της χώρας, τα μέλη του εξωτερικού κόμματος (οι κρατικοί υπάλληλοι) και οι προλετάριοι (τα εργατικά χέρια).
Το κόμμα ασκεί την εξουσία έχοντας καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας. Όλοι παρακολουθούνται, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, με την βοήθεια τηλεοθονών. Όλα και όλοι ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδερφό. Όλα οφείλονται και πηγάζουν από τον Μεγάλο Αδερφό. Ένα πρόσωπο που χρησιμοποιείται για την προσωποποίηση του κόμματος. Η ελευθερία έκφρασης αλλά ακόμα και σκέψης έχει ποινικοποιηθεί.
Στην προσπάθεια να ελεγχθεί, έχοντας ως στόχο να καταργηθεί, η σκέψη, χρησιμοποιείται η γλώσσα. Η εξουσία ετοιμάζει την «Νέα Ομιλία». Ο Όργουελ με το στόμα του Σάιμ (συναδέλφου του Ουίνστον) αναφέρει: «…η Νέα Ομιλία είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που το λεξιλόγιο της λιγοστεύει κάθε χρόνο…» για να προσθέσει ότι «…ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς…».
Ο Ουίνστον προσπαθεί να εναντιωθεί σε αυτήν την κατάσταση. Κρίνει την εξουσία, την ίδια στιγμή κάνοντας κάτι αδιανόητο. Ερωτεύεται όταν ο έρωτας έχει γίνει κολάσιμη πράξη. Σκέφτεται όταν η σκέψη τείνει να καταργηθεί. Τα καταφέρνει τελικά; Αλλάζει κάτι στη ζωή του και στην ζωή των συνανθρώπων του; Η απάντηση στην οθόνη της WebTV του Tvxs.
Δείτε επίσης:

1984 από tvxorissinora


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου