Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα Παρέμβαση (Αυτοκριτική) Μίκη: Είσαι Έλληνας- Πίνεις την προδοσία - Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος...


Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει νέα παρέμβαση και με συγκλονιστικά λόγια "καρφώνει" ξεκάθαρα τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και την τωρινή, κατηγορώντας τους πως λένε και θα λένε ψέμματα στους Έλληνες πολίτες. 
Βέβαια μπορεί να είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αλλά δεν είναι εκείνο το σταθερό πολιτικό πρότυπο για να στηριχθείς και να συνταχθείς μαζί του.

Η νεώτερη πολιτική ιστορία του γνωστή: Από την επιστροφή Καραμανλή, η οποία συνετελέσθη και με την δική του συμμετοχή μέσα από σκοτεινές διασυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έως το δίλημμα "Καραμανλής ή Τανκς", που από εικασία τότε επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο μετά από χρόνια μέσα από μία εξομολογητική, ειλικρινή συνέντευξη που έβαλε "γκρίζο" στην εικόνα του και τους μέχρι τούδε αντιστασιακούς αγώνες του, φυλακίσεις, εξορίες κλπ.
Ακολούθησε η συνεργία του στο "βρώμικο 89" και στην γνωστή "κηλίδα" του 
(στις παρακάτω σελίδες, με ένα κλικ για μεγέθυνση)*,  όταν υπουργός του Μητσοτάκη, κατηγορούσε ως τρομοκράτη τον Ανδρέα Παπανδρέου -μάλιστα τις δύσκολες ώρες για τον ηγέτη και τη δημοκρατία-.
Στη συνέχεια άρχισαν οι πελαγοδρομήσεις του, μεταξύ αριστεράς και ενός στείρου εθνικισμού που ναι μεν είχε ανταπόκριση αρχικά με τις "Σπίθες" και την "Ελλάδα" αλλά συχνά απογοήτευε και αναχαίτιζε τις όποιες προσπάθειες για μαζικές διαδηλώσεις και αντίσταση στις συστημικές ξενόδουλες κυβερνήσεις των μνημονιών από 2010 έως και σήμερα. (βλέπε σχετικά εδώ)
Βέβαια εάν μετρήσεις τα συν και τα πλην δύσκολα τον αποκαλείς προδότη, ίσως εγωκεντρικό και φιλοχρήματο, εξαίρετο μουσικό και αγωνιστή πατριώτη με τις όποιες "αδυναμίες" του μπορείς να δεις.
Αγαπήθηκε πολύ ο Μίκης, αλλά μισήθηκε και πολύ. Έκανε λάθη και θυσίασε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο με κινήσεις που πολλές φορές τον εξέθεταν. Για το πολύ κόσμο παραμένει ο αγωνιστής πατριώτης έως και την λεγόμενη μεταπολίτευση σίγουρα και με μικρές χρονικές στιγμές  ανάλογες από εκεί και μετά.  

Στην βρώμικη πολιτική ζωή του τόπου υπάρχουν και οι καλές στιγμές όπως η παρακάτω "Παρέμβαση στις εξελίξεις" του Μίκη Θεοδωράκης για μια ακόμη φορά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης όπως αναφέρει εμπνεύστηκε από τη νύχτα της δικτατορίας και λέει χαρακτηριστικά: 

"Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των «επιφανών» μνηστήρων της ηγεμονίας της Ευρώπης (δηλ. Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας.
Για τον λόγο αυτόν, θέλοντας να προσφέρω στους συμπατριώτες μου μια νότα αισιοδοξίας που παράλληλα να περιέχει και τη διάσταση της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής που οφείλουμε να έχουμε πάντα ως λαός, θα ήθελα να θυμίσω τα παρακάτω δύο ποιήματα – τραγούδια μου που μου ενέπνευσε η νύχτα της δικτατορίας του 1967 και που δυστυχώς από εντελώς άλλη σκοπιά παραμένουν σήμερα επίκαιρα":

Καιρός να δεις
Σου είπαν ψέματα πολλά
ψέματα σήμερα σου λένε ξανά
κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν.
Ψέματα σου λένε οι εχθροί σου
μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν.
Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες
μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια.
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Πού πας με ψεύτικα όνειρα;
Καιρός να σταματήσεις
καιρός να τραγουδήσεις
καιρός να κλάψεις και να πονέσεις
καιρός να δεις.
Είσαι Έλληνας
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά.

Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών.
Είσαι Έλληνας. Είσαι Έλληνας.
Πίνεις την προδοσία με το γάλα.
Πίνεις την προδοσία με το κρασί.
Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος.
Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις.
Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά».

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου