Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

2016 προς 2017: ένας απολογισμός ενάρξεων και πράξεων, ένας πρόλογος για τη συνέχεια. Που είναι στο χέρι μας

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 6 χρόνια και 8 μήνες υποδούλωσης της χώρας. Σχεδόν διπλάσια από την Κατοχή. Kάτι λιγότερο από τη Χούντα. Τα Μνημόνια είναι ακόμη εδώ. Όμως είμαστε κι εμείς εδώ. Και θα μείνουμε και θα επιμείνουμε μέχρι να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Μέχρι να φέρουμε πίσω όλους αυτούς που εξαναγκάστηκαν να φύγουν. Και […]
Press Office 31/12/2016
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 6 χρόνια και 8 μήνες υποδούλωσης της χώρας.

Σχεδόν διπλάσια από την Κατοχή.

Kάτι λιγότερο από τη Χούντα.

Τα Μνημόνια είναι ακόμη εδώ.

Όμως είμαστε κι εμείς εδώ.

Και θα μείνουμε και θα επιμείνουμε μέχρι να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας.

Μέχρι να φέρουμε πίσω όλους αυτούς που εξαναγκάστηκαν να φύγουν.

Και να δικαιώσουμε τη μνήμη και την προσδοκία όλων εκείνων που έφυγαν χωρίς επιστροφή, στη διάρκεια αυτής της σύγχρονης δικτατορίας.

Για το δικό μας «Ποτέ ξανά»: Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά εκφοβισμός, ποτέ ξανά υποκρισία, ποτέ ξανά επιβολή, ποτέ ξανά μνημόνια.

Αυτός ο απολογισμός είναι ένα εργαλείο για το παρόν και το μέλλον.

Για να γίνει συνείδηση ότι η Ιστορία εξαρτάται από τις δικές μας πράξεις.

Και μπορεί και πρέπει να γραφτεί με τις δικές μας πράξεις. Με πράξεις αντίστασης, αντίδρασης και δημιουργίας. Με πράξεις- βήματα προς την ελευθερία.

Όχι με πρωθυπουργικές πράξεις υποταγής και παράδοσης, όχι με υπουργικές επιστολές συμμόρφωσης και μετάνοιας, όχι με αποπροσανατολιστικές δημοσιεύσεις μπαγιάτικων Πόθεν Έσχες (που πάντως αποκαλύπτουν τα κίνητρα της επί χρόνια συγκάλυψής τους), όχι από μια Βουλή-πλυντήριο που «ξαναέφτιαξε όπως την ήξεραν» ο νυν Πρόεδρος, προς χάριν των επαγγελματιών ...
ξεπλυματιών και προς τέρψιν του εξ αυτών «Προέδρου της Δημοκρατίας».

Το πώς θα καταγραφεί στην Ιστορία το 2016 εξαρτάται από το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Από την πρώτη μέρα του 2017. Και κάθε μέρα μέχρι τη νίκη. Όχι ως παρατηρητές των γεγονότων, αλλά ως διαμορφωτές τους.

Θα μιλήσω προσωπικά. Γιατί είναι υποκρισία να ισχυρίζονται ότι υπάρχει δήθεν συλλογικό χωρίς προσωπικό. Γιατί η μόνη συλλογικότητα που μπορεί να νικήσει τους μηχανισμούς της επιβολής είναι αυτή που συγκροτείται από ανθρώπους που αναλαμβάνουν προσωπικά και συνειδητά την ευθύνη της μάχης, της σύγκρουσης και προχωρούν με κάθε κόστος, πληρώνοντας το τίμημα, χωρίς ανταλλάγματα.

Για εμένα, το 2016 δεν είναι η χρονιά της εμπέδωσης του Μνημονίου, μολονότι υπήρξε στρατηγική εμπέδωση και εμβάθυνσή του από την Κυβέρνηση Τσίπρα, με την αιδήμονα σύμπραξη όλων των μνημονιακών και συστημικών δυνάμεων εντός κι εκτός Βουλής.

Το 2016 είναι η χρονιά των πρωτοβουλιών για την πραγματική αποτίναξη του Μνημονιακού ζυγού. Και ως τέτοια θα περάσει στην Ιστορία. Γιατί αυτό, περνάει από το χέρι μας.

Έχω δημόσια υποσχεθεί ότι, προσωπικά, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για την απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού μου.

Είναι μια υπόσχεση που έδωσα πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Και τώρα, σε αυτό το μικρό κλείσιμο αυλαίας πριν το νέο άνοιγμα, θέλω να πω σε όλους ότι στο 2016 θα αναζητήσουμε στο μέλλον τα πρώτα βήματα, τα πρώτα θεμέλια της απελευθερωτικής μας πλεύσης. Το λέω σε όλους όσοι ελπίζουν και μάχονται ακόμη -και είναι πολλοί και πολλές- σε όλους όσοι δεν πουλιούνται και δεν βολεύονται, και είναι οι περισσότεροι, σε όλους όσοι δεν ξεγελιούνται, δεν λιγοψυχούν και δεν λοξοδρομούν -και είναι αυτή η πανίσχυρη πλειοψηφία που απομένει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, αναγνωρίζοντας τον συλλογικό και προσωπικό εαυτό της.

Να τι έγινε το 2016 και δεν θα ακουστεί στις ειδήσεις της προπαγάνδας ούτε θα αναφερθεί από τους υπηρέτες του Μνημονίου:

Το Γενάρη, το Φλεβάρη, το Νοέμβρη, πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, πνευματικοί άνθρωποι και άνθρωποι του πολιτισμού, από όλη την Ευρώπη, συναντηθήκαμε σε Παρίσι, Μαδρίτη, Κοπεγχάγη και εργαστήκαμε για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου προστασίας των λαών από τους εκβιασμούς της Τρόικας, των Ευρωκρατών και των τραπεζιτών. Εργαζόμαστε πάνω στο Plan B για τους λαούς της Ευρώπης. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε το Γενάρη του 2017 στις Βρυξέλλες και το Μάρτη 2017 στη Ρώμη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η υπεράσπιση του Ελληνικού λαού από την παράνομη επιβολή χρέους και τον τραπεζικό και νομισματικό εκβιασμό και η απόκρουση των σχεδίων υποδούλωσης λαών και κοινωνιών με μνημόνια και απολυταρχικές-ολοκληρωτικές ενέργειες. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τον Αύγουστο του ’15 ως απάντηση στο Πραξικόπημα εκείνου του καλοκαιριού και θεωρώ τιμή μου ότι ήμουν μία από τους 5 ανθρώπους που συνυπέγραψαν την έναρξή της.

Το Μάρτη η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αρνήθηκε επίσημα να υπακούσει στην απόφαση παύσης των εργασιών της που δρομολόγησε η Κυβέρνηση Τσίπρα και η Βουλή Βούτση. Τα μέλη της Επιτροπής από όλον τον κόσμο συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να γίνουν Σωματείο και να συνεχίσουν να δουλεύουν στοιχειοθετώντας τα επιχειρήματα απόκρουσης του παράνομου χρέους που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Σεπτέμβρη η Επιτροπή μας έγινε επισήμως σωματείο και Νοέμβρη συνεδρίασε στην Αθήνα και αποφάσισε: να εκδώσει πόρισμα για το ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος, την καταστροφή του Ασφαλιστικού Συστήματος, να κάνει δημόσιες ακροάσεις προσώπων και μαρτύρων για όσα οδήγησαν στην επιβολή των Μνημονίων, να συγκροτήσει Παρατηρητήριο δημοσίου χρέους, να συντάξει τη Μαύρη Βίβλο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνταγματικής και διεθνούς νομιμότητας στο καθεστώς της Χρεοκρατίας, να παρέμβει ως πολιτική αγωγή στην ποινική δίκη αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Στις 4 Απριλίου 2017 η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

Τον Απρίλη ξεκινήσαμε την Πλεύση Ελευθερίας, τη δική μας μάχη απελευθέρωσης. Η Πλεύση μας ξεκίνησε ως προσκλητήριο συστράτευσης και ανυποχώρητου αγώνα. Στις 5 Ιουλίου, ανήμερα της Επετείου του ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος κατατέθηκε η Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Από τότε, το καράβι μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Κέλλη, Νεστόριο, Φλώρινα, Δράμα, Κόρινθο, Γιάννενα, Κόνιτσα, Μυτιλήνη, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δίστομο, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Τριάδα, Αιδηψό, Καβάλα). Και θα πάει παντού. Σε στεριά και θάλασσα, για να βρει έναν προς έναν και μία προς μία τους ανθρώπους που θα δώσουν μαζί μας τη μάχη. Με άξονα την αντίσταση και ορίζοντα την καθολική πολιτική και κοινωνική ανυπακοή στο Μνημονιακό Καθεστώς. Με όπλο τις δικές μας δυνάμεις.

Στις 5 Ιουλίου γεννήθηκε η Πρωτοβουλία «ΌΧΙ στα Ναι τους». Με μια εκδήλωση-συναυλία στο Λυκαβηττό, για να υπερασπισθούμε το Θέατρο που μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και για να υπερασπισθούμε το περιεχόμενο του ΟΧΙ που είπαμε στις 5 Ιουλίου 2015, που εξακολουθεί να ισχύει και ακυρώνει κάθε επίορκο «ΝΑΙ» που λέγεται στη Βουλή. Με καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να μπουν μπροστά. Από τις πολύτιμες υποστηρικτικές πράξεις: η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη και το μήνυμα του Κεν Λόουτς. Στις 24 Ιουλίου με το ΌΧΙ στα Ναι τους ξεκινήσαμε από τα Εξάρχεια συναντήσεις σε ανοιχτούς χώρους, την ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο γινόταν δεξίωση πίσω από τις κλούβες. Και συνεχίσαμε Χαλκιδική, Γκάζι, Βύρωνα και πριν λίγες ημέρες στο φίλο μας το Φίλιππο.

Το Σεπτέμβριο, υπό την αιγίδα της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΟΧΙ στα Ναι τους ξεκίνησε η διαδικασία ίδρυσης της «Δικαιοσύνης για Όλους». Μιας πρωτοβουλίας προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος σε δίκες που αφορούν μείζονες υποθέσεις: Γερμανικές Οφειλές, Siemens, ΕΛΣΤΑΤ, Χρέος-Μνημόνιο. Έγιναν 5 δημόσιες εκδηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το Καταστατικό της Δικαιοσύνης για Όλους ήδη κατατέθηκε και θα ακολουθήσουν το 2017 οι πρώτες επίσημες νομικές ενέργειες. Με συνείδηση και συναίσθηση ότι χωρίς Δικαιοσύνη, δεν νοείται Δημοκρατία. Και ότι η δικαίωση του λαού μας περνά μέσα από τη λογοδοσία και τιμωρία των υπαιτίων της καταστροφής και της προδοσίας, αλλά και μέσα από την αποζημίωση για την ανυπολόγιστη βλάβη στις ζωές και στην πατρίδα μας.

Από το Γενάρη μέχρι το Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Μόναχο, Μαδρίτη, Λιέγη, Βερολίνο, Λισσαβόνα, Μπενικασίμ, Οστάνδη, Λίλ, Κοπεγχάγη, Μπραζίλια συνέδρια, πολιτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, θεσμικές ακροάσεις, όπου προσκλήθηκα και μίλησα για τα δεινά της πατρίδας μας και για τη μάχη που δίνει ο λαός μας. Κόντρα στην παρασιώπηση και τον εξωραϊσμό. Κουβαλάω μαζί μου ως πολύτιμο απόκτημα, τη στήριξη και την αλληλεγγύη τόσων και τόσων ανθρώπων που αγωνιούν μαζί μας και συμπαρίστανται.

Τον Αύγουστο βρέθηκα στην Παλαιστίνη. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα στήριξης του πολιτικού κρατουμένου Bilal Κayed. Στα 35 του είχε ήδη εκτίσει την 15ετή ποινή του. Το κράτος του Ισραήλ αρνήθηκε να τον απελευθερώσει κι αυτός ξεκίνησε αναμέτρηση με το θάνατο, με απεργία πείνας, για να διεκδικήσει τη ζωή και την ελευθερία του. 4 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία- όχι τυχαία, νομίζω) ανταποκριθήκαμε στο διεθνές κάλεσμα στήριξής του στις 15 και 16 Αυγούστου και συμμετείχαμε ενεργά στο κίνημα απελευθέρωσής του. Ο Bilal Kayed απελευθερώθηκε το Δεκέμβρη. Αυτή η μάχη κερδήθηκε μέσα στο 2016. Κι αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει μάχη που δεν πρέπει ή που δεν αξίζει να δώσεις.

Στη διαδρομή αυτής της χρονιάς μετρήθηκαν πολλά. Κυρίως μετρήθηκαν άνθρωποι και κίνητρα. Κάποιοι βρέθηκαν λίγοι. Σε ήθος, ποιότητα, αντιστάσεις. Κι αυτοί δεν έχουν και δεν θα έχουν θέση στη μάχη μας. Δεν έχουν θέση στη μάχη μας αυτοί που καπηλεύονται τους αγώνες και την ιστορία άλλων για να παίζουν παιχνίδια επιρροής, εξαγοράς και διαφθοράς, μοιράζοντας χρήματα και οφίκια σε επιρρεπείς στον ενδοτισμό. Δεν έχουν θέση στη μάχη μας αυτοί που παριστάνουν τους επαναστάτες αλλά παλεύουν για μια καρέκλα ή για λίγη μιντιακή προβολή. Δεν έχουν θέση στη μάχη μας όσοι μεθούν από την οσμή του χρήματος και της εξουσίας και είναι έτοιμοι να πουλήσουν αρχές, αξίες, φίλους, οικογένεια, τον εαυτό τους τον ίδιο για να «δικτυωθούν» και να «αποκατασταθούν».

Η δική μας μάχη απέδειξε ότι ούτε επηρεάζεται ούτε σηκώνει γυρολόγους-λασπολόγους-εκμαυλιστές. Αυτοί, μέσα στο 2016, βρήκαν τον πραγματικό τους προορισμό και τους συμπαραστάτες τους.

Ευτυχώς, είναι οικτρά λίγοι.

Σημασία έχουν οι συντριπτικά πιο πολλοί.

Που είναι σε θέση επιμονής.

Μαζί τους θα πάμε παραπέρα. Από αύριο, μεθαύριο και κάθε μέρα.

Καλή χρονιά!

31/12/2016

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Βλέπε επίσης Συνεντεύξεις  ή Επικοινωνήστε με το χρήστη Πλεύση Ελευθερίας

================================================

Το μέλλον καθορίζουν οι άνθρωποι, ως κύριοι των αποφάσεων και των πράξεών τους.

Το μέλλον καθορίζουν οι λαοί, ως κυρίαρχοι της μοίρας και της ζωής τους.

Το μέλλον ανήκει στις ζώσες και τις επόμενες γενιές, πρωτίστως στις νέες γενιές, που δικαιούνται να αξιώνουν δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία, ισότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και σεβασμό στα δικαιώματά τους. Στις ζώσες και τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια για τα γεγονότα που διαμορφώνουν τις ιστορικές παραμέτρους της ζωής τους.

Που δικαιούνται να παρεμβαίνουν στα γεγονότα και να καθορίζουν την ιστορία, ως φορείς και υποκείμενά της.

Συμμετέχοντας.

Αποφασίζοντας.

Διεκδικώντας.

Δρώντας.

Δημιουργώντας.

Παλεύοντας και κατακτώντας μια ζωή με περιεχόμενο.

Συγκροτώντας κοινωνίες χειραφετημένες, ανεξάρτητες, αυτεξούσιες. Ικανές να αποκρούουν τα σχέδια πειθαναγκασμού, υποδούλωσης και εκμετάλλευσής τους.

Σε αυτό το μέλλον προσβλέπουμε.

Αυτό το μέλλον θέλουμε να χτίσουμε, από την αρχή, με δημιουργική και δημοκρατική συμμετοχή, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Με πράξεις.

Με συνέπεια.

Με ευθύνη.

Με ομοψυχία.

Με συνείδηση της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης να αντισταθούμε. Να μην σκύψουμε το κεφάλι. Να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Να καθορίσουμε εμείς το περιεχόμενο της ζωής μας και να υπερασπισθούμε τα συλλογικά αξιακά και δημοκρατικά κεκτημένα, αλλά και τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όσων δεν έχουν φωνή.

Με επίγνωση ότι ξεκινάμε έναν αγώνα απελευθέρωσης, απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να μας καθυποτάξουν, απέναντι σε συμφέροντα που αντιστρατεύονται την κοινωνική χειραφέτηση και απέναντι σε κατεστημένα που επιδιώκουν να κυριαρχούν πάνω στις ανθρώπινες ζωές.

Έναν ανυποχώρητο αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού της μνημονιακής δεσποτείας, του ολοκληρωτισμού της ευρωγραφειοκρατίας, της χρεοκρατίας, της τραπεζοκρατίας και των συμφερόντων και ολιγαρχιών που υποστυλώνουν, τροφοδοτούν και ωφελούνται από αυτό το αντιδημοκρατικό καθεστώς, που περιφρονεί τη δημοκρατία και δικαιώματα κατακτημένα με θυσίες και με την αυτοθυσία πολλών πριν από εμάς, που έδωσαν τη ζωή, την υγεία, την ελευθερία τους.

Έναν αγώνα απέναντι σε ένα απολυταρχικό-αυταρχικό καθεστώς και ένα ολιγαρχικό διαπλεκόμενο κατεστημένο, που χρησιμοποιούν νομισματικούς εκβιασμούς, τραπεζική τρομοκρατία και μιντιακή προπαγάνδα για να διαιωνίζονται.

Που εγκαθιδρύουν συνθήκες μόνιμης «έκτακτης ανάγκης», επισείουν απειλές ανθρωπιστικής καταστροφής, επιβάλλουν οικονομική-φορολογική εξουθένωση και επιστρατεύουν οικονομικό-ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να κυριαρχούν.

Ξεκινάμε έναν αγώνα που εμπνέεται από τις ιστορικές κοινωνικές διεκδικήσεις και μάχες, που διαπότισαν την διαδρομή των ανθρώπων και των λαών προς την ελευθερία.

Έναν αγώνα που ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί είναι να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις, με ανιδιοτέλεια, με την επιμονή, το πείσμα, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, που διαπνέουν όσους κι όσες αγωνίζονται για όλους κι όχι για τους λίγους ή για τους εαυτούς τους. Όσους κι όσες αγωνίζονται για όνειρα, αξίες, ιδανικά, για τα δικαιώματα όλων και πρώτα απ΄όλους των πιο αδικημένων και όχι για επί μέρους συμφέροντα ή κυνικές επιδιώξεις.

Η Πλεύση Ελευθερίας σηματοδοτεί μία απόφαση και μία πρόσκληση:

Την απόφαση να παλέψουμε για όσα συμπυκνώνουν τη συλλογική δημοκρατική συνείδηση του λαού μας και συνολικά των ανθρώπων, των κοινωνιών και των λαών που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για όσα συγκροτούν την ταυτότητά μας ως ανθρώπων.

Την πρόσκληση να συμμετάσχουν στη μάχη αυτή εκείνοι κι εκείνες που αισθάνονται έτοιμοι και αποφασισμένοι να παλέψουν για τον ίδιο σκοπό.

1. Για τι παλεύουμε
Παλεύουμε για την συλλογική μας απελευθέρωση από το μνημονιακό καθεστώς και τις συνθήκες αμφισβήτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Για την υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού μας και την ανάκτηση της δημοκρατικής, λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας.

Για την υπεράσπιση όλων των λαών που θυματοποιούνται από το ίδιο καθεστώς.

Για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την επαναθεμελίωσή της στη βάση της ισότητας και του ανθρωπισμού, την εμπέδωση και εμβάθυνση διαδικασιών δημοκρατικής, ισότιμης και δημιουργικής συμμετοχής, με διαφάνεια και δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο σε κάθε επίπεδο και μορφή εξουσίας αλλά και στην παραγωγή, την οικονομία και τα μέσα συγκρότησης και ανάπτυξής τους.

Για την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και όλων των ανθρώπων.

Για την άρση του καθεστώτος γενικευμένης αδικίας και την εμπέδωση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παλεύουμε για ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία, εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας. Αλλά και για λογοδοσία των κρατούντων, με ακύρωση κάθε διάταξης που εκτρέφει την κυβερνητική ασυδοσία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ατιμωρησία: από τον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών μέχρι τις τροπολογίες αμνήστευσης εγκλημάτων «ημετέρων» και τις φωτογραφικές διατάξεις διαιώνισης της φορολογικής ανισότητας και των προνομίων ορισμένων σε βάρος των περισσοτέρων.

Για την επανασύνδεση των πολιτών με τα δικαιώματά τους, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας που απενεργοποιεί την κοινωνία και αποθαρρύνει την κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία. Για την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ώστε να υπάρχουν και να λειτουργούν για τους πολίτες, το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι για ιδιοτελείς ή αντιδημοκρατικές επιδιώξεις οιασδήποτε εξουσίας.

Για την σύναψη νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών, στη βάση της πλήρους ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, προς επίτευξη συνθηκών ψηφιακής και αποκεντρωμένης δημοκρατικής λειτουργίας της διοίκησης, της δικαιοσύνης και των ανεξαρτήτων αρχών, ώστε να είναι προσιτές και χρήσιμες σε κάθε πολίτη.

Για θεσμούς ανοιχτούς την κοινωνία, μια Βουλή ανοιχτή στους πολίτες, πλήρη διαχωρισμό και αυτοτέλεια των δημοκρατικών λειτουργιών, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με συμμετοχή των πολιτών σε μεικτές συνθέσεις, θεσμοθέτηση υποχρεωτικών δημοψηφισμάτων, νέων διαδικασιών κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης, διακυβέρνησης.

Για αχειραγώγητη ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των δημοσίων αγαθών, αλλά και στη λειτουργία των τραπεζών.

Για την επαναφορά του Πολιτισμού στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας αλλά και της Παιδείας, με την ενίσχυση της ανεξάρτητης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, μακριά από τις αυλές της εξουσίας.

Για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών την πατρίδας μας.

Για την κυριαρχική αποκήρυξη και διαγραφή του παράνομου και επονείδιστου δημοσίου χρέους, που είναι αποδεδειγμένα μη βιώσιμο, και για την άσκηση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιώσεων της χώρας μας έναντι παντός υπευθύνου σε σχέση με τη δημιουργία και διόγκωση του χρέους αυτού σε βάρος του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος αλλά και σε σχέση με τη χρήση του ως εργαλείου υποταγής του λαού και της κοινωνίας.

Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου του χρέους και την επέκτασή του στα ασφαλιστικά ταμεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Για την διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, με κάθε πρόσφορο μέσο. Για την δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, με την εκτέλεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για το Δίστομο.

Για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων του κράτους έναντι κάθε υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών στελεχών και εταιριών, ελληνικών και αλλοδαπών, που ζημίωσαν τη χώρα μέσω συμβάσεων διαφθοράς και απομύζησης δημοσίου χρήματος. Για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων στις διεθνείς συνθήκες διαδικασιών ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησίας, του δημοσίου πλούτου, των δημοσίων αγαθών και συνολικά του δημοσίου συμφέροντος. Για την ανάκτηση του ελέγχου όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που υφαρπάχθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και την οριστική διάλυση του τελευταίου.

Για την ριζική ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής στην υπηρεσία της κοινωνίας, με πρώτο βήμα κεντρική τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο.

Για την επαναθεμελίωση και εμπέδωση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση ως δικαιώματα που ενεργοποιούν θεμελιώδεις και ανελαστικές υποχρεώσεις του Κράτους. Υποχρεώσεις που εντείνονται έναντι των πιο αδύναμων και των νέων, αλλά και έναντι μιας κοινωνίας που μαστίζεται από αδυσώπητη λιτότητα, ανεργία, εξοβελισμό του πιο ζωντανού δυναμικού της, αφαίμαξη των παραγωγικών δυνάμεών της, βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειάς της.

Για την προώθηση της ειρήνης, με αλήθεια και δικαιοσύνη, την αποκάλυψη του ρόλου των βιομηχανιών όπλων στην υπερχρέωση των χωρών και στην διάρρηξη της παγκόσμιας ειρήνης και για την αναζήτηση αποζημίωσης για τις αχρείαστες εξοπλιστικές δαπάνες δεκαετιών.

Για την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου που αναζητεί καταφύγιο στο Ευρωπαϊκό έδαφος, κυνηγημένος από συνθήκες πολέμου ή πολιτικής δίωξης ή οδηγημένος στην προσφυγιά από την εξαθλίωση της πείνας και της στέρησης.

Για την αλληλεγγύη των λαών και των κοινωνιών, ως βασικό στοιχείο ευημερίας της ανθρωπότητας. Αλλά και για την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος, των ζωντανών υπάρξεων και του πλανήτη.

Παλεύουμε συνολικά για όλα εκείνα που μας ανήκουν ως περιεχόμενο της ζωής και του μέλλοντός μας, για όλα εκείνα που ένα σύστημα μηχανισμών πασχίζει να μας πείσει ότι «δεν αλλάζουν» κι ότι «δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε».

Παλεύουμε έχοντας συνείδηση ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, μόνον αν παλέψουμε πολύ, πολλές και πολλοί.

2. Πώς συγκροτούμαστε
Η Πλεύση Ελευθερίας φιλοδοξεί να γίνει το συλλογικό υποκείμενο έκφρασης μιας κοινωνίας που προσπαθούν να απενεργοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν.

Μιας κοινωνίας η οποία, παρά την αποψίλωση των δικαιωμάτων των μελών της, παρά την βίαιη επίθεση στις ελευθερίες της, επιμένει να διεκδικεί την αξιοπρέπειά της και να διατρανώνει την αλληλεγγύη της απέναντι στα θύματα του πολέμου, των διώξεων, της πείνας, της εξαθλίωσης.

Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να ενσαρκώσει κι όχι απλώς να εκπροσωπήσει αυτήν την κοινωνία. Γιατί μόνο μέσα από την πλατιά και δημοκρατική συμμετοχή μπορεί ο αγώνας για την απελευθέρωση να είναι νικηφόρος.

Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα της συγκρότησής μας, με την υπογραφή και κατάθεση αυτής της διακήρυξης, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ενσυνείδητης πορείας προς το λαό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε νησί, κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο, σε κάθε πανεπιστήμιο, κάθε συλλογικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό, σε κάθε κοιτίδα της ομογένειας, σε ανοιχτές συζητήσεις-συνελεύσεις, με κατεύθυνση τη συλλογικοποίηση, την συνειδητοποίηση, τη συστράτευση.

Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε έναν και κάθε μια που συμμερίζεται τις ιδρυτικές θέσεις και τους στόχους μας, όπως καταγράφονται σε αυτή τη διακήρυξη, και που αποφασίζει να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα.3. Πώς λειτουργούμε
Δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, όπου θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες, στόχοι.

Δημιουργούμε ένα κόμμα, γιατί επιθυμούμε να ανατρέψουμε συνολικά το μνημονιακό καθεστώς και κατεστημένο και διεκδικούμε δημοκρατικά την διακυβέρνηση.

Πιστεύουμε ότι η λειτουργία αυτού του κόμματος πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, με τα οποία θέλουμε να δρούμε σε συνεργασία και σύμπλευση.

Λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενεργοποιούμε το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας.

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνία. Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας.


Χαράσσουμε την πορεία για το μέλλον μας

Ένα μέλλον ελευθερίας, χωρίς μνημονιακά δεσμά, χωρίς τοποτηρητές, επιτηρητές και επόπτες. Χωρίς Τρόικα, Κουαρτέτο ή οποιοδήποτε μνημονιακό μόρφωμα σφετερίζεται τη δημοκρατική εκπροσώπηση του λαού και επιδιώκει να υποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία.

Ένα μέλλον προς το οποίο κατευθυνόμαστε με πυξίδα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαγραφή του παράνομου χρέους, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, των αξιώσεων από υποθέσεις διαφθοράς και όλων εν γένει των δικαιωμάτων της χώρας, που είναι δικαιώματα του λαού μας και συγκροτούν την παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου