Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Επιτέλους λίγη σοβαρότητα στην ελευθεροστομία του "κατά το δοκούν" !!!

Tο ακαταδίωκτο υπουργών

Tης Ελλης Τριανταφύλλου

Θέλησε να εμπλουτίσει τη ρητορική άνεση που αναμφισβήτητα διαθέτει με τη γλώσσα του σώματος, για να ενδυναμώσει το μήνυμα που προσπάθησε να στείλει. Μόνο που κουνώντας τρεις το δάκτυλο, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του βουλευτές, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης προκάλεσε στο ακροατήριο αντίθετα συναισθήματα από εκείνα που επιδίωκε. Πολλοί απο τους γαλάζιους βουλευτές αποχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας απο την αιθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή μάλλον εκνευρισμένοι με τη στάση που επέλεξε ο συνάδελφός τους. Οχι γιατί ικανοποιήθηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν από τα επιχειρήματα που άρθρωσε για να πείσει το σώμα ότι αποτελεί άθλια σκευωρία σε βάρος του η εμπλοκή στην υπόθεση Μανούση, ούτε γιατί εχουν καταλήξει για την ενοχή ή μη του συναδέλφου τους, αλλά διότι έκριναν ότι το ύφος και το στυλ του πρώην υπουργού δεν λειτουργεί υπέρ της εικόνας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια υποβιβάζεται διαρκώς.

Αυτό, η σταδιακή και σταθερή καταρράκωση δηλαδή του συνολικού και ατομικού κύρους των βουλευτών, η οποία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στον χώρο των κομμάτων εξουσίας, έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε τη Δευτέρα με γλαφυρό τρόπο αυτόν τον προβληματισμό. «Η Βουλή οφείλει να αποδείξει πως έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης, πως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δυσπιστία που κυριαρχεί στη συνείδηση του κόσμου για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου», είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη θεωρεί πως τίποτα δεν λειτουργεί, πως τίποτα δεν είναι ηθικά ακέραιο και πως ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να ανακόψει αυτό το ρεύμα. Ετσι ακριβώς το χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος. Οχι τάση, αλλά ρεύμα, ικανό προφανώς να συμπαρασύρει στην ορμητική του πορεία την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου. Δεν εξήγησε, βέβαια, ο κ. Βενιζέλος γιατί π. χ. το ΠΑΣΟΚ με την άρνησή του να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος όχι μόνο δεν άδραξε, αλλά στην πραγματικότητα ακύρωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της προσπάθειας για αλλαγή του νομου περί ευθύνης υπουργών. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό δεν μηδενίζει την αξία της παραπάνω τοποθέτησης.

Οι περισσότεροι βουλευτες ανησυχούν πλέον βαθιά γι’ αυτό το ρεύμα απαξίωσης κάθε έννοιας πολιτικής. Ιδιαίτερα οι νεότεροι εξ αυτών, οι οποίοι φοβούνται ότι το πέρασμά τους από τον πολιτικό στίβο όχι απλώς δεν θα τους «πιστωθεί» στη μετέπειτα πορεία τους, αλλά ίσως και να τους γίνει βαρίδι. Το ιδιο και παλαίμαχοι πολιτικοί, όπως ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν. Δ. Ιωάν. Βαρβιτσιώτης, που από το 2006 είχε διαβλέψει τον κίνδυνο και ζητούσε επιτακτικά την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος. Το σκεπτικό είναι απλό. Η διαδικασία για την ποινική διωξη των υπουργών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και πολύ δύσκολα καταλήγει σε παραπομπή τους στο ακροατήριο, αφού απαιτείται να αποφασίσει το Κοινοβούλιο δύο φορές, με την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη. Την πρώτη φορά, για να συσταθεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη δεύτερη, όταν το πόρισμα της επιτροπής αυτής εισαχθεί στην Ολομέλεια, η οποία τελικά αποφασίζει για την άσκηση ή μη διώξεως. Εξέλιξη, μάλλον απιθανη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο «εγκαλούμενος» υπουργός ανήκει στο κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Το επόμενο προβληματικό σημείο είναι η πρόβλεψη ότι «η Βουλή μπορεί να συστήσει επιτροπή και να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Με τη διάταξη αυτή η ατιμωρησία καθίσταται σχεδόν βεβαία για τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου εφόσον το ίδιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές. H προθεσμία αυτή είναι προφανές ότι είναι ασφυκτική και οδηγεί στην εξάλειψη του αξιοποίνου των πράξεων.

Αυτά καταλαβαίνει ο κόσμος και γυρίζει την πλάτη στους πολιτικούς. Το νιώθουν και οι πολιτικοί και είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο...

Σχόλιο : Κύριε Ευάγγελε Βενιζέλο θα επιμείνω στα πρακτικά και τη τοποθέτηση των σχολίων μου >>>εδώ<<<

Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε ;

Όταν ήσασταν υπουργός βλέπατε το άρθρο 86 από τη μεριά της αντιπολίτευσης και τώρα στην αντιπολίτευση κάπου ως αντιπολίτευση στις επιλογές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Επιτέλους λίγη σοβαρότητα στην ελευθεροστομία του "κατά το δοκούν" !!!

>>>Scripta Manent, Verba Volant<<<

ΣΗΜ: Το video είναι από την συλλογή του Γιώργου Κρόγια. Αξίζει η αναφορά του στο θέμα του εισαγγελέα >>εδώ<<
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.