Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Νέου Ηρακλείου Αττικής: Ομιλητής ο Παντελής Οικονόμου.


ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Νέου Ηρακλείου Αττικής


Ώρα 19:30 με θέμα " Τις ευρωεκλογές"


Ομιλητής ο Παντελής Οικονόμου.





Σχόλια:
Μια παλιά συνέντευξη στην εφημερίδα "Μακεδονία" (27-7-08)


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:

" Στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, όχι φτιασίδια"
Εκτυπώσιμη σελίδα

Στα πρόσωπα επικεντρώνει το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ο Παντελής Οικονόμου. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που από τη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υποστήριξε ότι οι παλιοί πρέπει να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στους νέους, επιμένει στην άποψή του, τονίζοντας με νόημα πως το καλοκαίρι προσφέρεται για περισυλλογή, ώστε να ακολουθήσει ένας Σεπτέμβριος με πρωτοβουλίες ουσίας.

Συνέντευξη στον Άγγελο Μόσχοβα

Ο ίδιος απορρίπτει μετά βδελυγμίας το σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και διατυπώνει την άποψη ότι "η διαφθορά επεκτείνεται μεταξύ άλλων και λόγω της κραυγαλέας ανυπαρξίας πλαισίου πολιτικής για την αντιμετώπισή της".

Το 2007 το ΠΑΣΟΚ έχασε για δεύτερη φορά από τη "χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση" και ακόμη δεν εννοεί να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει; Η ηγεσία, τα στελέχη, το ίδιο το... προϊόν ή τα ΜΜΕ, που δεν προβάλλουν επαρκώς τις θέσεις του κόμματος; Το βέβαιον είναι ότι τα πρόσωπα τα εντεταλμένα να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο εντοπίσατε με την ερώτηση σας, δεν τα έχουν καταφέρει.

Στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο υποστηρίξατε ότι η λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι να δώσουν οι παλιοί τις θέσεις τους σε νέους. Μήπως απλοποιείτε το πρόβλημα του κινήματος; Υποστήριξα και υποστηρίζω ότι αναγκαία αλλά όχι κατ’ ανάγκην ικανή προϋπόθεση για καλύτερες μέρες είναι τα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως να κάνουν ένα βήμα πίσω. Να διεκδικήσουν έναν ευρύτερο κοινό χώρο αντί για ένα διευρυμένο προσωπικό ρόλο. Ποια είναι και πώς θα ενεργήσουν τα πρόσωπα αυτά, εναπόκειται να αναδειχθεί από τη συνείδησή του καθενός. Ο Αύγουστος, άλλωστε, προσφέρεται για περισυλλογή, ώστε να ζήσουμε έναν ακόμη Σεπτέμβρη με πρωτοβουλίες ουσίας.

Στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Παπανδρέου στους βουλευτές του πρώτου θερινού τμήματος αρκετοί από τους παλιούς υποστήριξαν ότι είναι πρόθυμοι να δεχθούν δίπλα τους νεότερα στελέχη, αλλά όχι να αποσυρθούν. Πρέπει να πειστούν γι' αυτό ή πρέπει να αποκεφαλιστούν από την ηγεσία; Αποφεύγω σχηματικές διακρίσεις του τύπου παλιοί και νέοι. Η απαραίτητη πολιτική ανανέωση μπορεί να προκύψει από διάφορα πρόσωπα, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έναρξης της εμπλοκής τους στα δημόσια πράγματα, και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων σύνθεσης θέσεών τους στην υπηρεσία της υπόθεσης της Αλλαγής. Επειδή αυτό είναι το λαϊκό αίτημα των καιρών.

Πολλοί διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα είναι στους πολλαπλασιαστές του μηνύματος της ηγεσίας, στα μικρομεσαία στελέχη δηλαδή, πολλά από τα οποία όμως είναι φθαρμένα στα μάτια των τοπικών κοινωνιών. Τελικά το ΠΑΣΟΚ πληρώνει πενήντα λαμόγια σε κάθε νομό, όπως ακούστηκε στο δείπνο που παρέθεσε ο Γ. Παπανδρέου; Η διαφθορά επεκτείνεται μεταξύ άλλων και λόγω της κραυγαλέας ανυπαρξίας πλαισίου πολιτικής για την αντιμετώπισή της. Η ιδιωτικοποίηση της μάχης ενάντια σε αυτό το φαινόμενο κοινωνικής καθυστέρησης, του τύπου “φταίνε πενήντα λαμόγια σε κάθε νομό” ή “όποιος έχει κάτι ας πάει στον εισαγγελέα”, είναι απλοϊκότητα, η οποία δεν βοηθάει.

Η αυτοδυναμία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μοιάζει ανέφικτη για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ αρνείται συνεργασία. Βλέπετε την πιθανότητα συμμαχικής κυβέρνησης με τη ΝΔ; Καταδίκασα απερίφραστα το ενδεχόμενο αυτό στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τη μεθόδευση, δηλαδή, της συνέχισης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, ενώ το λαϊκό αίτημα για αλλαγή εξελίσσεται σε πάνδημο. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η θέση μου αυτή σταδιακά υιοθετήθηκε και στηρίζεται πια σχεδόν από το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών μας. Θα μπορούσα να πω ότι είναι περίπου θέση του ΠΑΣΟΚ. Απομένει να γίνει δεκτή και η άλλη θέση που υποστήριξα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να διαμορφωθεί ένα σχέδιο βασικών σημείων για μια διακυβέρνηση μετά τις εκλογές χωρίς τη συμμετοχή της Δεξιάς, ώστε να συζητηθεί υπερβαίνοντας στρεψοδικίες και μικροκομματικούς υπολογισμούς, τους οποίους ο λαός θα καταδικάσει δίχως άλλο.

Υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος; Και από πού μπορεί να προέλθει αυτό; Με δεδομένα όσα σας είπα ως εδώ και ενόψει τόσων αναμενόμενων άμεσων αναγκαίων πρωτοβουλιών, τέτοιο θέμα, κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσε να τεθεί.

Μήπως το ΠΑΣΟΚ, 34 χρόνια μετά την ίδρυσή του, έχει αγγίξει τα όριά του και πρέπει να μετεξελιχθεί δίνοντας τη θέση του σε νέο σχηματισμό; Η αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει ίσως με την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει πειστικά και αποτελεσματικά το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, το οποίο δοκιμάζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Τέτοια αλλαγή, ναι. Ψιμύθια και λίφτιγκ, με πρόσχημα την πολύχρονη παρουσία του στο δημόσιο χώρο, απερίφραστα όχι.

Τελικά, οι ευρωεκλογές είναι ή όχι χαλαρές για το ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να ανασκευάσει αυτή την άποψη ο κ. Παπανδρέου;
Κατά παράδοση, ίσως είναι χαλαρές. Μέχρι την αναμέτρηση του 2009, πάντως, παρεμβάλλεται πολύς πολιτικός χρόνος, ο οποίος δυσκολεύει την εκτίμηση για το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες για την ανατροπή των διαθέσεων αποδοκιμασίας, οι οποίες διογκώνονται στο πολιτικό σώμα, είναι εκ των ουκ άνευ.

Σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Προτιμώ να προβληματίζομαι για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων συλλογικών θετικών εξελίξεων, παρά να κερδοσκοπώ ατομικά πάνω σε σενάρια αποτυχίας.

Επίσης διαβάστε, την:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σίφνος, 25 Αυγούστου 2008

Από τον Παντελή Οικονόμου

Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Σύντροφε Πρόεδρε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είχα προτείνει, πριν ένα μήνα περίπου, μια συγκεκριμένη τολμηρή πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η μακρά διάρκεια πολιτικής και οργανωτικής δυστοκίας έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και απειλεί πια συνολικά την παράταξή μας : την κεντροαριστερά. Εαν δεν αρχίσει τώρα μια πορεία πραγματικής ηθικής, πολιτικής και οργανωτικής αποκατάστασης, τα αποτελέσματα θα είναι πικρά, όπως ήδη αρχίζει να διαφαίνεται.
Σ’ αυτές τις περιπώσεις, η εξυγίανση και η συνακόλουθη τομή είναι, κατ’ ανάγκην, βαθειές και κάποτε - κάποτε επώδυνες. Αποδεικνύονται όμως πάντα αναπόφευκτες. Και το σημαντικότερο. Δεν παραπέμπουν ούτε σε στερεότυπα, ούτε σε επικοινωνιακούς νεωτερισμούς. Είτε στην πολιτική γραμμή, είτε στην επιλογή των στελεχών. Αντιθέτως, ( πρέπει να ) αναφέρονται στην ουσία και των πραγμάτων και των προσώπων. Όσο το δυνατόν περισσότερο.Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ζήτησα από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνουν ένα βήμα πίσω σήμερα, επιτρέποντας στο Κίνημα επινοητικότερες, αποδοτικότερες, αλλά και πιο ευαίσθητες και - γι ‘ αυτό ακριβώς - ενωτικές πολιτικές θέσεις αύριο. Με βάση τις θέσεις αυτές, να συγκεντρωθούν στην κοινοβουλευτική ( και ευρύτερη πολιτική ) παρουσία τους. Να αυξήσουν, με τον τρόπο αυτό, τις πιθανότητες εκλογικής επικράτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της δικής τους κυβερνητικής ευθύνης. Αφήνοντας όμως - πριν απ’ όλα - το Κίνημα να αναπνεύσει. Να ανακτήσει την Αυτονομία του. Να βρει ξανά τον δρόμο του, αμέσως μετά από την νίκη, με ένα Συνέδριο Επαναφοράς της παράταξης. Αναδεικνύοντας μια, κυριολεκτικά, νέα ηγετική ομάδα με εμπειρία, δύναμη και εγκυρότητα. Αυτή είναι κατά την γνώμη μου και η μόνη διαθέσιμη γραμμή πλεύσης για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ελπίδες επιτυχίας.
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Οφείλω μια πρόβλεψη : τι θα γίνει εαν η πρόταση δεν υιοθετηθεί και μείνουμε στα ίδια. Περιμένοντας το τίποτε. Με αναπόφευκτη κατάληξη την απόλυτη σύγχυση. Μέσα από την ακυβερνησία. Ή τον συμβιβασμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον «ακαταμάχητο ρεαλισμό των αριθμών» και την συγκυβέρνηση – έκτρωμα με την Νέα Δημοκρατία. Με μοιραίο αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και την απόλυτη απαξίωση του χώρου. Και τον ανέκκλητο καταλογισμό των ευθυνών στον κάθε έναν από εμάς προσωπικά. Για όσα διέπραξε, αλλά και όσα απέφυγε να κάνει. Εάν εκτιμώ σωστά, συντρόφισσες και σύντροφοι, η ζωή στην πατρίδα μας δεν θα μείνει στα ίδια. Δεν θα ανεχθεί μια, τέτοιας έκτασης, αποστασία από αρχές και ευθύνες. Θα αναζητήσει διαφορετικές διεξόδους. Πολύ πριν επισυμβούν τα χειρότερα. Και θα βρει – δίχως άλλο – τα κατάλληλα εργαλεία για να αλλάξει την ροή των πραγμάτων. Θα αναδείξει νέους συνδυασμούς. Προικοδοτώντας τους με λαϊκή στήριξη στις προσεχείς πολιτικές και εκλογικές αναμετρήσεις.
Ασφαλώς μερικοί ανάμεσά μας, αδυνατούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή των καιρών που ζούμε. Καταγγέλουν ως Κασσάνδρες όσους βλέπουμε τα - εδώ και καιρό - γνωστά, σε στελέχη, μέλη, οπαδούς και ψηφοφόρους μας, προβλήματα. Και προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Είναι η ίδια αυτή εθελοτυφλία τους που δεν αφήνει να δουν ότι το τσουνάμι ολικής απόρριψης είναι «προ των πυλών». Και να αναδεχθούν την ευθύνη προάσπισης του δημόσιου χώρου μας από αυτό.
Από το press-gr

Απόψε θα τον ακούσουμε . . . και ελπίζουμε να παραμένει ίδιος. . . όταν έλεγε:

Παντελής Οικονόμου: "Εμάς τους Σοσιαλιστές, ΔΕΝ μας φτάνει η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ, Θέλουμε ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ."

Νάσος Ζαγγογιάννης
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.