Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Μία πρόταση για την αντιμετώπιση τυχόν blogoνόμου


Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) γνωστοποίησε τις διαφωνίες της στην γνωμοδότηση Σανιδά, αλλά άφησε κι ένα παράθυρο προς τον νομοθέτη για θέσπιση νομοθεσίας άρσης του απορρήτου και για άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα, στην
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται:

"Εμμέσως η ΑΔΑΕ υποδεικνύει ως λύση, την διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων που θεωρούνται «ιδιαιτέρως σοβαρά», ώστε να δικαιολογείται η εκκίνηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου εκ μέρους των δικαστικών αρχών."

Το ίδιο και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

"Ουσιαστικά, η ΑΔΑΕ υποδεικνύει ως λύση, την διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων που θεωρούνται «ιδιαιτέρως σοβαρά», ώστε να δικαιολογείται η εκκίνηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου εκ μέρους των δικαστικών αρχών. "

Θα μπορούσε λοιπόν αύριο να έρθει μια νομοθετική πρόταση που να εντάσσει λ.χ. την συκοφαντική δυσφήμηση ή ακόμη και την εξύβριση στα "ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα" βάσει των οποίων να επιτρέπεται η άρση του απορρήτου. Εξάλλου πριν από μία εβδομάδα έγινε τροποποίηση του Ν.2225/1994 περί απορρήτου των επικοινωνιών και εντάχθηκαν στο πεδίο εφαρμογής του ΟΛΑ τα κακουργήματα του Ποινικού Κώδικα, ενώ μέχρι πριν η άρση επιτρεπόταν μόνο για μερικά από τα βαρύτερα κακουργήματα (λ.χ. κατά της ζωής).

Ο κόσμος του Διαδικτύου μπορεί να αποτρέψει τις ανούσιες -τουλάχιστον- μηνύσεις και τις υπεράριθμες άρσεις του απορρήτου, επιλύωντας ενδοκοινοτικά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, με φιλικό τρόπο και με συνεννόηση.

Η πρότασή μου είναι η ίδρυση από πολίτες μιας Ομάδας Φιλικού Διακανονισμού Διαδικτυακών Διαφορών. Θα μπορούσε να είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ή και μια τελείως άτυπη ένωση προσώπων, με ένα στοιχειώδες καταστατικό.

Η Ομάδα θα αποτελείται από τέσσερις Διαμεσολαβητές:

ένας/μία για θέματα προσβολής προσωπικότητας,
ένας/μία για θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων,
ένας/μία για θέματα copyright,
ένας/μία για θέματα ελευθερίας έκφρασης.

Όταν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποιον άλλο στο Διαδίκτυο, θα μπορεί να απευθύνεται στην Ομάδα, η οποία θα αναθέτει στον αντίστοιχο Διαμεσολαβητή την αποστολή να εξετάσει την υπόθεση και να βρει μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αποτρέπονται οι δικαστικές διαδικασίες.

Αν τελικά δεν επιτευχθεί η φιλική επίλυση της διαφοράς από τον Διαμεσολαβητή, θα συντάσσεται ένα κείμενο από την Ομάδα και θα δίνεται στη δημοσιότητα (χωρίς βέβαια τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων), για να είναι ορατά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από όλες τις πλευρές και να μπορεί να αξιολογηθεί η αντικειμενικότητα της Ομάδας από το κοινό.

Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται η φιλική επίλυση, η Ομάδα θα μπορεί αν το κρίνει σκόπιμο και πάλι να δημοσιοποιεί ορισμένα στοιχεία από την υπόθεση, για να γίνεται σαφής ο τρόπος διαμεσολάβησής της και να ενημερώνεται το κοινό για τις δυνατότητες που έχει να αποφύγει νομικές διαδικασίες, αν προσφύγει στην Ομάδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ομάδα θα υποκαθιστά τις αρχές ή ότι θα επιβάλλει κυρώσεις (δεν μπορούν άλλωστε να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες), αλλά θα λειτουργεί σαν ένα "φίλτρο", ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές να επιλύονται με διακανονισμό.

Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως λ.χ. για καταναλωτικές διαφορές, στις νομαρχίες. Αντίστοιχα, οι τράπεζες ως ένα μέτρο αυτορρύθμισης για να αποφεύγουν οι πελάτες τους τα δικαστήρια, έχουν ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών". Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας έχει ιδρύσει "Domain names dispute resolution Panels" για την επίλυση διαφορών από τη χρήση domain names, όπου ο θιγόμενος προσφεύγει και ειδικοί panelists επιλύουν τις διαφορές.

Η δημιουργία μιας τέτοιας Ομάδας Διαμεσολαβητών - εθελοντών και η καλή λειτουργία της, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας, εχεμύθειας και καλής γνώσης των συσχετισμών του διαδικτύου, μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο που να "απορροφά" άσκοπες μηνύσεις, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις αρχές. Κατ' αποτέλεσμα όμως, μπορεί να αποτρέψει πάρα πολλές υποθέσεις από το να φτάσουν στην άρση του απορρήτου και στα δικαστήρια.

Αρκεί να ληφθεί και να υποστηριχθεί η σχετική πρωτοβουλία από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις internet related ΜΚΟ και να ανακοινωθούν με επικοινωνιακό τρόπο τα πρότυπα βάσει των οποίων θα λειτουργήσει μια τέτοια Ομάδα.

Σχόλιο: Νομίζω ότι το έχουμε παρακάνει με τις "δήθεν" Ανεξάρτητες Αρχές, τις ΜΚΟ και όλα αυτά τα νέα "εισαγόμενα φρούτα", που σκοπό μάλλον έχουν να περιπλέκουν και να δίνουν την ευκαιρία, σε όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν μεγαλοδικηγόρους, να ξεφεύγουν νομότυπα από το φυσικό τους δικαστή.

Τι είναι όλα αυτά;
Μικρά παραθυράκια για να μπορεί η εκάστοτε εξουσία να εφησυχάζει τους πολίτες, ότι υπάρχουν κάποιοι (διανοούμενοι ή σοφοί - sic), οι οποίοι είναι εκτός και πάνω της κρατικής μηχανής, (αλλά κομματικά διορισμένοι.. φευ!!!) και "βλέπουν", δήθεν και καλά, τα πράγματα αντικειμενικότερα από αυτούς που έχουν την ευθύνη να δικάζουν!!! ( είναι η ξεφτίλα του δικαστικού λειτουργήματος).

Το Σύνταγμα μας έχει ξεκαθαρίσει τους τρεις βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μας: Νομοθετική - Εκτελεστική - Δικαστική, εξουσία.

Τα υπόλοιπα που λειτουργούν "ανεξάρτητα", "παράλληλα" ή για άλλους "κατευθυνόμενα" ή ακόμη χειρότερα "διαπλεκόμενα" με τις παραπάνω εξουσίες, ομού ή έστω μία από αυτές, δια επίορκων εκφραστών τους, αλλοιώνουν τη πραγματική βούληση του λαού.

Το θέμα εδώ απαιτεί άμεση λαϊκή παρέμβαση και ένας τρόπος αντίδρασης για μας, είναι τα προσωπικά μας ιστολόγια, όπου ενημερώνουμε τους φίλους μας αναγνώστες.

Εάν τα ΜΜΕ είχαν σταθεί στο ύψος της ενημέρωσης και της αποτύπωσης της λαϊκής οργής, και ΟΧΙ να γράφουν κατ΄εντολή ή ακόμη και να κατασκευάζουν ειδησεογραφία, τότε στα ιστολογιά μας εμείς θα γράφαμε συνταγές μαγειρικής. Αλλά εδώ διαπιστώνουμε το ακριβώς αντίθετο.

Είναι η πρώτη φορά που διαφωνούμε μαζί σου φίλε e-Lawyer, αλλά από σένα περιμέναμε να υποστηρίξεις την άποψη: "Μακρυά...και κάτω τα χέρια της εξουσίας από τα blogs".

Τα blogs είναι προσωπικά ημερολόγια και ο καθένας μας γράφει τις σκέψεις του ή αναδημοσιεύει, τις περισσότερες φορές, άλλες αναρτήσεις φίλων, που επιλέγει και για τους δικούς του αναγνώστες.

Οι νόμοι υπάρχουν και είναι επαρκέστατοι, για να προβεί η επίσημη δικαστική εξουσία σε ανάλογες διώξεις. Πώς συλλαμβάνονται οι διακινητές πορνογραφικού υλικού και άλλοι πονηροί χρήστες του διαδικτύου που διαπράττουν εγκλήματα τα οποία είναι του κοινού ποινικού δικαίου;

Άρα η εξουσία εδώ προσπαθεί να φιμώσει την ελευθερία του πολιτικού λόγου, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στα άρθρα 4 - 25, όλα τα άλλα που συζητάμε είναι οι αδυναμίες μας να αντισταθούμε σθεναρά, υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα δικαιώματά μας στην εκάστοτε εξουσία.

Νάσος

==================================================================
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (UpDated):

Ανοικτός διάλογος με τους bloggers: Θα τους αφήσουμε να μας φιμώσουν;

"Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά"

Είσαι ελεύθερος και αδέσμευτος blogger; σε ενδιαφέρει!!!
Η συμμετοχή σου στον ανοιχτό διάλογο θεωρείται απαραίτητη.


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.