Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Ο ΓΑΠ σε πλήρη δυσαρμονία προεκλογικών λόγων και υποσχέσεων. Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι επιχειρείται η τελική αποδόμηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ της εποχής του Ανδρέα.
Από τότε που πήρε τη Πρωθυπουργία νομίζει (ή του είπαν να νομίζει) ότι έγινε αυτόφωτος και ότι μπορεί να ξεπεράσει και τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, αποστασιοποιούμενος από τη περήφανη ρήση: "Προτιμούμεν να ανήκομεν εις τους Έλληνες", με το ιστορικό video:
Αλήθεια πως θα τον έβλεπε σήμερα το γιο του ο Μεγάλος μας Ηγέτης;
Πως θα έβλεπε τους "Επικυρίαρχους Ευρωπαίους Εμπειρογνώμονες";
Αυτό το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η συνέχεια του Ανδρέα ή η χειρότερη εκδοχή μετά την σημιτική εποχή;
Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνεται ο παλαιός υποστηριχτής του κινήματος, είναι η πανηγυρική παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους και κανείς δεν αντιδρά, κανείς δεν θίγεται, παρά μόνο κάτι μεμονωμένες φωνές που προσπαθούν να διαφυλάξουν κεκτημένα, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζουν να απολαμβάνουν όπως πάντα τα διαχρονικά τους κεκτημένα και το κυβερνητικό "δούλεμα" στους υποστηριχτές του ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί...
Νάσος
ΥΣ: (Επιλέξαμε αντί άλλων το χαϊδεμένο παιδί και το παρακάτω άρθρο του): (ΤVxs)
Ξεκινά σήμερα τον κύκλο των επαφών της η Τρόικα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίοι κατέφθασαν εχθές στην Αθήνα με στόχο, αφενός την αποτίμηση της πορείας εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, και αφετέρου την εκτίμηση των ίδιων των μέτρων που αυτό εισηγείται.
Σήμερα το πρωί, οι ελεγκτές της Ευρώπης και του ΔΝΤ έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζαννιά, με τον οποίο και θα συζητήσουν τις προοπτικές εφαρμογής του ΠΣΑ μέχρι το 2013, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει από το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Aκολουθoυν συναντήσεις με στελέχη του ΟΔΔΗΧ της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Εργασίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διευρυνθούν οι επαφές με το υπουργείο Οικονομικών.
Οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων που εποπτεύουν αυτές τις μέρες την ελληνική οικονομία, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αναμένεται να παίξουν ρόλο στα επιπλέον μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει
να υιοθετήσει για την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση της.
Όπως αναφέρει ο Τύπος τις τελευταίες ημέρες, τα μέτρα που η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει πριν τη συνεδρίαση του Ecofin της 16ης Μαρτίου, περιλαμβάνουν: τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 7% για φέτος, μείωση η οποία ισοδυναμεί με την κατάργηση του 14ου μισθού. Επιπλέον, στα πρόσθετα μέτρα φέρεται να περιλαμβάνεται η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τα προϊόντα πολυτελείας, αλλά και περαιτέρω αύξηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων (ΕΦΚ) σε βενζίνη, πετρέλαιο και ίσως και στο φυσικό αέριο. Σε δεύτερη φάση, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο μέχρι και το 2013, καθώς και αυτό της μεγαλύτερη μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από το 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Παράλληλα, ολοκληρώνουν τις εργασίες τους οι αρμόδιες επιτροπές που συνεδρίαζαν το προηγούμενο διάστημα για την εισοδηματική πολιτική, για να καταλήξουν στις αλλαγές στη φορολογία και να δοθούν στη δημοσιότητα οι προτεινόμενες διατάξεις που θα καταλήξουν στη Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών.
Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος σημείωσε ότι σε περίπτωση κατάργησης μιας θέσης στον δημόσιο τομέα, τότε παύει να ισχύει και η μονιμότητα. Με τη διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών ενόψει, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς (προσδιόρισε τον αριθμό τους περίπου σε 100) «μπορεί να βγουν στον δρόμο, μπορεί να μεταταγούν», ενώ τόνισε: « Κάποιος είναι μόνιμος αν υπάρχει θέση. Το Σύνταγμα λέει ότι είναι μόνιμος επί της υπαρχούσης θέσεως. Αν καταργηθεί η θέση, δεν είναι μόνιμος».
«Στα νέα μέτρα υπάρχει κόκκινη γραμμή, όπως είναι η περικοπή του 14ου μισθού», τόνισε σήμερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" και τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή να βγει και να δανειστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους που δανείζονται οι εταίροι μας. Τα πρόσθετα μέτρα έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με το πόσο θα αποδώσουν αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί, δήλωσε η κα. Αποστολάκη και τόνισε ότι ανακοινώσεις για νέα μέτρα θα κάνει η κυβέρνηση και επισήμανε πως όσα λέγονται για το ποσοστό αύξησης του ΦΠΑ δεν βοηθά σε τίποτα.
Σήμερα οριστικοποιείται επίσης το ύψος των νέων τεκμηρίων καθώς και η κλίμακα βάσει της οποίας θα υπολογίζεται το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Είναι βέβαιο, αναφέρει το Βήμα, ότι σε σύγκριση με τις αρχικές εξαγγελίες οι φορολογούμενοι που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα χρειαστούν λιγότερες αποδείξεις, και αυτό διότι αναμένεται να εφαρμοστούν δύο νέοι συντελεστές μεταξύ του 10% και του 30%.
ΟΔΔΗΧ: Δεν έχει προγραμματιστεί νέα έκδοση ομολόγων
Η Ελλάδα παρακολουθεί τις συνθήκες στις αγορές ομολόγων, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε νέα έκδοση, σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρο Χριστοδούλου. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου, ότι ο ΟΔΔΗΧ ήλθε σε επαφή μόνο με μια τράπεζα τη Δευτέρα στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για την παρακολούθηση των συνθηκών στις αγορές. Αυτό δεν αποτελεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέα έκδοση, διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει δανειστεί μέχρι στιγμής περίπου 13 δισ. ευρώ από τα 53,2 δισ. ευρώ που πρέπει να αντλήσει στο σύνολο του 2010, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την κάλυψη των ελλειμμάτων.
Ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Στη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το κλιμάκιο της Κομισιόν που έφθασε τη Δευτέρα στην Ελλάδα για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σύντομη σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ στην οποία σημειώνεται ότι «μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσκληση των ελληνικών Αρχών στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να προσφέρει βοήθεια στην ομάδα της Ευρ. Επιτροπής». Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπίνι Σμάγκι. Σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης εκτίμησε ότι η όποια βοήθεια πιθανότητα να είναι μικρότερη από τα 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ που ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα αν έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο.
Μερικές, και όχι όλες οι απαντήσεις για το swap
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν έλαβε «μερικές και όχι όλες τις πληροφορίες» για τα swap του 2001, τα οποία διερευνώνται για να διαπιστωθεί το εάν η Ελλάδα έκρυψε το έλλειμμα και το χρέος της με αυτό τον τρόπο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα επικαλέστηκε ως αιτία για την καθυστέρηση παράδοσης των στοιχείων τις απεργίες της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνίες swaps με 15 διαφορετικές επενδυτικές τράπεζες, πριν από το 2008, στις οποίες περιλαμβάνονται και βασικοί διαπραγματευτές της ελληνικής αγοράς ομολόγων, που μπορεί να διευκόλυναν τη χώρα στην απόκρυψη χρέους.
Οι πρώτες εξηγήσεις από την Goldman Sachs
Yψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs αναγνώρισε χθες ότι οι προδιαγραφές διαφάνειας των swap που διενήργησε η τράπεζα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 «μπορούσαν και έπρεπε να είναι υψηλότερες». O E. Gerald Corrigan, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Fed, ο οποίος εργάζεται για τη Goldman Sachs από το 1994, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, χθες, παραδέχτηκε ότι «κοιτώντας προς τα πίσω», θεωρεί ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες για τα εν λόγω deals θα έπρεπε να είναι αυστηρότεροι, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times.
Ο Corrigan υπογράμμισε, πάντως και ότι η Goldman ήταν μία μόνο από τις τράπεζες που προχώρησε σε συναλλαγές οι οποίες βοήθησαν μια σειρά χωρών της Eυρωζώνης να «μειώσουν» το δημόσιο χρέος τους. Η Goldman Sachs έδωσε για πρώτη φορά χθες εξηγήσεις για τα επίμαχα swaps του 2001 στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι οι συναλλαγές ήταν σύμφωνες με τους λογιστικούς κανόνες της E.E. την περίοδο που διενεργήθηκαν και είχαν «μικρή μόνο επίπτωση» στην συνολική δημοσιονομική θέση της Eλλάδας, αφού οδήγησαν σε μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας στο 103,7% του AEΠ από 105,3% προηγουμένως.
Έντονες διακυμάνσεις στο spread
Το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά έως και τις 312 μονάδες από τις 320 μονάδες βάσης που κυμαινόταν το πρωί, για να αυξηθεί εκ νέου το απόγευμα στα επίπεδα αυτά, με την φημολογία στις αγορές περί επικείμενης έκδοσης ίσως δεκαετούς ομολόγου να φουντώνει. Χθες, ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου μιλώντας στο Bloomberg απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες περί έκδοσης 10ετούς ομολόγου και απάντησε πως «όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε».
George Soros: Λύση η έκδοση ευρωομολόγου
Την πεποίθησή του, ότι μια πιθανή διάσωση της Ελλάδας δεν θα καταφέρει να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε στην εφημερίδα Financial Times ο γνωστός επενδυτής George Soros, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν καταφέρουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, τότε το ευρώ ίσως και να καταρρεύσει.
«Η κατασκευή του ευρώ είναι ολοφάνερα ελαττωματική», σημείωσε ο κ. Soros, συμπληρώνοντας ότι μια ολοκληρωμένη νομισματική ένωση προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κεντρικής τράπεζας που θα παρέχει ρευστότητα όταν το χρηματιστηριακό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, αλλά και ένα υπουργείο Οικονομικών που θα ασχολείται με τα θέματα φερεγγυότητας. Τέλος, ο κ. Soros τόνισε ότι μια «πρόχειρη βοήθεια» πρέπει μεν να θεωρείται αρκετή για την Ελλάδα, αλλά όχι και για τις περιπτώσεις των υπόλοιπων PIIGS (Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας), που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου της οικονομίας της Ευρωζώνης.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.