Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Nα ψηφιστεί το «Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών», το οποίο πρέπει να καλύπτει και όλους τους δανειολήπτες

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κυρία Λούκα Κατσέλη
Υπουργό
κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό
Κοινοποίηση κ. Πρωθυπουργό
κ. Γιώργο Παπανδρέου
κ.κ. Βουλευτές
Μ.Μ.Ε.
Αθήνα, 15-05 -2010
Θέμα: 1. Ανακοινώθηκε ότι θα ψηφιστεί το «Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών», το οποίο πρέπει να καλύπτει και τους δανειολήπτες που έχουν και δικαστική απόφαση εναντίον τους και όλους που είναι στον μαύρο Τειρεσία!
2. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο ½ γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200. Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων  σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει «ένα πακέτο ανά τράπεζα» ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα «σεισάχθειας»!
3. Επείγει για αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις να ψηφιστεί ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ. Να ψηφιστεί εδώ και τώρα, μαζί με το νομοσχέδιο ΕΣΠΑ (ας γίνει πολυνομοσχέδιο οικονομίας, όπως έγινε πολυνομοσχέδιο παιδείας).
4. Αν κάποιοι καθυστερούν ή αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών» με πρόσχημα τη ρευστότητα των τραπεζών, να γνωρίζουν ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Πιθανά δεν θα είχαμε 3 νεκρούς και διαδηλώσεις αν είχε ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο!
5. Η κυβέρνηση αυτή του Πασοκ θα «ανατραπεί», αν δεν ψηφιστεί ταχύτατα αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και όχι τραπεζοϋπάλληλοι; Οι τράπεζες μπορούν να «σωθούν» και με τους μισούς υπαλλήλους τους και να κλείσουν οι εταιρείες ενημέρωσης – κατασχέσεων.
6. Ο νόμος της «εσχάτης προδοσίας» είναι υπεράνω του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και όσοι «πολιτικοί του παρελθόντος και της διαφθοράς», φέρανε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, πιθανόν θα λογοδοτήσουν σύντομα.
7. Υπάρχει ακόμα λύση: Να συσταθεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, (κατά τα πρότυπα του αμερικανικού κοινού ταμείου των ΗΠΑ),  ως μόνη ελπίδα σωτηρίας της Ευρώπης και του Ευρώ και να επιστραφεί στο ΔΝΤ το ποσό που έδωσε στην Ελλάδα! Έτσι θα βγούμε από το ΔΝΤ, αμέσως!
8. Καμία κατάσχεση σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων και όλα τα δάνεια να ρυθμιστούν,  ούτως ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή τους από όλους τους πολίτες!
9. Κάθε είδους διευκόλυνση αποπληρωμών για τους πολίτες! Οι τράπεζες έχουν καταντήσει σύγχρονοι δήμιοι και οδηγούν τους πολίτες στην αυτοκτονία! Σταματήστε αυτό το μακελίο!
Σήμερα, πρέπει να απελευθερώσετε τους Ελληνες πολίτες από τη «νεο-σκλαβιά» στους τραπεζίτες γιατί εργάζονται μόνο και μόνο για τα χρέη! Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο!
Νέα Σεισάχθεια: Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθηθούν, για την Νέα Σεισάχθεια», αν και δεν έχω το κείμενο του νόμου που προτείνετε, όπως :
        I.            Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία,  ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
      II.            Δεν πρέπει από τον πολίτη να ζητηθεί τώρα η πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων, για να μπει στη ρύθμιση που προτείνετε, αλλά μπορούν οι καθυστερημένες δόσεις να «ενταχθούν μέσα στη συνολική οφειλή με ανάλογη χρονική επιμήκυνση»... Ας προτείνει ο ίδιος ο κάθε πολίτης ένα πλάνο πληρωμών που δύναται να εφαρμόσει!
   III.            Μετατροπή υπολοίπων καρτών σε δάνεια σε κάθε τράπεζα και ενοποίηση διαφορετικών δανείων ανά τράπεζα, ή συνολικά δημιουργία πακέτων μεταφοράς υπολοίπων υπερχρεωμένων σε μία τράπεζα, κατά προτίμηση κρατική, χωρία αναγκαστική πληρωμή τώρα,  των μέχρι σήμερα καθυστερημένων δόσεων! Πολλές τράπεζες ακόμα και τώρα για να κάνουν «ρύθμιση οφειλών» μη υπερχρεωμένων προσώπων,  ζητούν ως προϋπόθεση να είναι πληρωμένες όλες οι έως σήμερα καθυστερημένες δόσεις, πράγμα αδύνατον!
    IV.             Μη ξεχνάμε ότι μερικά πρόσωπα θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από το νόμο «περί πτωχεύσεως» που ήδη ισχύει και να πληρώσουν μόνο το 10% των δανείων τους, αλλά πολλά άλλα άτομα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας μπορούν να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό των δύο νομοσχεδίων προς όφελος και της τράπεζας και του πολίτη!
      V.            Άμεσα πραγματοποιήσιμο είναι η κάθε τράπεζα να μειώσει μόνη της τη δόση του κάθε πολίτη στο 1/3 (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις, ή έχει γίνει καταγγελία,  ή είναι στον Τειρεσία, ή αν υπάρχει δικαστική διαταγή). Ευκολίες αποπληρωμής κάθε είδους δανείων. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι δόσεις στα δάνεια να είναι ίδιες!
    VI.            Παράταση της απαγόρευσης  τουλάχιστον 3 ετών για κάθε είδους πλειστηριασμού και κατάσχεσης, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης, κρίσης,  και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ αι της ΕΕ. Επίσης, πάγωμα πληρωμών δόσεων έστω για λίγους μήνες ή και έτη, λόγω έκτακτων οικογενειακών και οικονομικών αναγκών (ασθένεια κλπ.), με ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση του συνόλου του δανείου. Κατωτέρω παραθέτουμε  ένα σκεπτικό και μερικές ωφέλιμες προτάσεις ταχείας εξόδου από την κρίση
 VII.            Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Αφού δούμε συνολικά όλες τις οφειλές του πολίτη μέσω Τειρεσία, να υπάρξει διακανονισμός ούτως ώστε να μην πληρώνει μηνιαίες δύσεις στο σύνολο των οφειλών του προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα καταμερίζονται αναλογικά σε όλα τα δάνεια ή τράπεζες που χρωστάει.
VIII.            Παράδειγμα Α. Αν ο  πολίτης  κ. Χ παίρνει τώρα μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, να δώσει για το σύνολο οφειλών και δανείων συνολικά σε όλες τις τράπεζες μόνο τα 300 ευρώ, δηλ. το 1/3 του μηνιαίου μισθού του.. Το ποσό των 300 ευρώ να πηγαίνει αναλογικά σε τράπεζες που χρωστάει ανάλογα του ύψους των δανείων, πχ, στην τράπεζα Α 65 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 200 ευρώ) , στην τράπεζα Β 45 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 150 ευρώ) κλπ….
    IX.            Παράδειγμα Β. Να δεχτεί μια κρατική τράπεζα μεταφορά υπολοίπων υπερδανεισμένων που είναι στον Τειρεσία ή έχουν διαταγή πληρωμής, ξεπερνώντας όλα τα κωλύματα ή «υποθήκες» κλπ και να κάνει «πακέτα μεταφοράς υπερχρεωμένων, με ανάλογες μηνιαίες δόσεις. Για δάνειο 100.000 η δόση να είναι 200 ευρώ. Για δάνειο 200.000 η δόση να είναι 300 ευρών κλπ…
      X.            Παράδειγμα Γ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογραφεί και «υποθήκες ή προσημειώσεις» αυτές είτε μεταφέρονται ως έχουν στη νέα ρύθμιση, αλλά δεν θα ζητηθεί επιπλέον «υποθήκη, ή προσημείωση  ή «εγγύηση». Αν η υποθήκη ή η προσημείωση αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί εντελώς, ειδικά για δάνεια κάτω από 300.000.
    XI.            Παράδειγμα Δ. Αν  κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογράψει και «εγγυητές», που συνήθως είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα μπορεί κατά τη ρύθμιση «να απελευθερωθούν οι εγγυητές» και τη νέα ρύθμιση να υπογράφει μόνο ο ένας οφειλέτης! Έτσι, θα απελευθερωθούν περίπου το 30% των πολιτών που είναι «εγγυητές» σε συγγενείς και φίλους (και πολλές φορές υπέγραψαν – εγγυήθηκαν, υπό την πίεση των συνθηκών)!. Επίσης εφόσον το προσδόκιμο ζωής του πολίτη αυξάνεται στα 90 περίπου έτη, οπότε έχουμε και αύξηση των ετών συνταξιοδότησης στα 67, επομένως αυξάνεται αναλογικά και το όριο χρόνου χορήγησης δανείων!
 XII.            Παράδειγμα Ε. Αν η δόση του συνόλου των οφειλών μειωθεί στο 1/3 του μηνιαίου μισθού των πολιτών, τότε, παραδόξως, ενώ ουσιαστικά μειώνονται οι μισθοί λόγω της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, στην ουσία θα υπάρχει μια «λειτουργική αύξηση» του μηνιαίου εισοδήματος, που τον ονομάζουμε και «κοινωνικό μισθό ή πράσινο μισθό ή μισθό σεισάχθειας». Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ πριν ο μισθωτός που έπαιρνε π.χ. 1300 ευρώ μηνιαίο μισθό, έδινε για τις συνολικές οφειλές του στις τράπεζες πολλές φορές ΚΑΙ ΤΑ 1300 ευρώ και δανειζόταν και συνεχώς άλλα για να πληρώσει, φτάνοντας σε έναν φαύλο κύκλο υπερδανεισμού. Μετά την οικονομική κρίση ο πολίτης με τη μείωση του μισθού του παίρνει π.χ.  μόνο 1.000 ευρώ το μήνα. Αν γίνει «η ρύθμιση οφειλών νέας σεισάχθειας, που προτείνουμε» τότε ο πολίτης θα δίνει ΜΟΝΟ 300 ευρώ στο σύνολο των δόσεων του. Έτσι, παραδόξως ο πολίτης θα έχει τουλάχιστον 700 άλλα ευρώ το μήνα υπόλοιπο για να κινηθεί και να ζήσει! Έτσι θα έχουμε και μια σχετική ρευστότητα και σχετική αναθέρμανση της αγοράς τη στιγμή που τίποτα δεν κινείται!
XIII.            Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του  δάνειου  ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί η καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας.
XIV.            Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ καταγγελία δανείου ή κάρτας ύψους έως 10.000 ευρώ!
  XV.            Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του  δάνειου  ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί τη καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας ή καλύτερα να μην καταγγέλλεται ποτέ και όλες οι καθυστερημένες δόσεις να μετατίθενται χρονικά μετά την λήξη του δανείου.. .
XVI.            Νέο πνεύμα στις σχέσεις λειτουργίας των τραπεζών και κατάργησης της λειτουργίας των μεσαιωνικών εταιριών «ενημέρωσης – εκφοβισμού»  οφειλετών. Παραθέτω στη συνέχεια σκεπτικό αι αναλυτικότερες μακροπρόθεσμες προτάσεις.
XVII. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο ½ γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων  σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει «ένα πακέτο ανά τράπεζα» ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα «σεισάχθειας»!
 
 
Διαπιστώσεις της Ελληνικής πραγματικότητας, σήμερα.
Οι πολίτες σήμερα, παρανόμως και αντισυνταγματικά, είναι νέο-σκλαβοι των τραπεζιτών αφού εργάζονται μόνο και μόνο για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν συνάψει με υπερβολικό επιτόκιο. Πρέπει επειγόντως να αποδοθεί η ελευθερία στους πολίτες, με μια νέα Σεισάχθεια, κατά τα πρότυπα της Σεισάχθειας του Σόλωνα (που απελευθέρωσε από την δουλεία τότε τους Αθηναίους πολίτες). Οι πολίτες  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πληρώνουν -για το σύνολο των δανείων τους- σύνολο δόσεων,  πάνω από το 1/3 του μηνιαίου εισοδήματός τους!
Πρόσφατα γράφτηκαν στα ΜΜΕ τα εξής: «Σημαντικές  πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της υπερχρέωσης των νοικοκυριών αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας του υπουργείου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι:
α) Τις επόμενες εβδομάδες, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Για το σχέδιο νόμου αναμένεται, σύμφωνα με την υπουργό, και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κατάθεση όμως πρέπει να συντομεύσει.
β) Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για την παροχή δωρεάν συμβουλών και ενημέρωσης οικονομικού, κοινωνικού και νομικού χαρακτήρα, στα νοικοκυριά αναφορικά με το δανεισμό.
γ) Θα συμπληρωθεί ο νόμος για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από εισπρακτικές εταιρείες.
δ) Θα ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία διασφαλίζει την ενημέρωση του καταναλωτή και τη διαφάνεια κατά τη σύναψη τραπεζικών συμβάσεων.
ε) Ετοιμάζονται σχέδια νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών. Η υπουργός στην ομιλία της τόνισε ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών αυξάνει και προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις σε κάποια κοινωνικά στρώματα, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα χρέη των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες τριπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η  υπερχρέωση των νοικοκυριών  οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πιστωτική επέκταση και η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης έγιναν δίχως επαρκή μέριμνα και φροντίδα και δίχως να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι θεσμοί πρόληψης. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, τα ακριβά επιτόκια, οι επιθετικές τραπεζικές πρακτικές, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, η αδιαφάνεια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός».
Οι ψυχολογικές συνέπειες της κρίσης: Το στρες της οικονομικής κρίσης καταβάλλει τους εργαζόμενους, με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ακόμα και οι αυτοκτονίες. Επιστήμονες από τον βρετανικό οργανισμός ψυχικής υγείας Mind πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν ο ένας στους δέκα χρειάστηκε να απευθυνθεί στους γιατρούς με κρίση άγχους – και από αυτούς, το 7% παίρνουν πλέον αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να αντέχουν.Η τελευταία διετία είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος ακόμα και για όσους δεν έχασαν την δουλειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν οι υπερωρίες και έτσι το εισόδημα, σε άλλες έγιναν μειώσεις προσωπικού και έτσι αυξήθηκαν οι ώρες που πρέπει να δουλεύουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, ενώ πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο ένας στους τρεις εθελοντές που συμμετείχαν εργάζεται πλέον περισσότερες ώρες και πιο σκληρά απ’ ό,τι μέχρι πέρυσι, ενώ σχεδόν το 50% αγωνιούν για το αν θα κρατήσουν την δουλειά τους. Επιπλέον, ο ένας στους πέντε έχει παρουσιάσει σωματικό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του στρες και ο ένας στους τέσσερις έχει ξεσπάσει σε κλάματα κάποια στιγμή στην δουλειά του, μη αντέχοντας άλλο την πίεση. Οι δανειολήπτες έχουν ήδη πεθάνει ψυχολογικά!
Επιτρέψτε μου να καταθέσω μερικές Προτάσεις ταχείας εξόδου από την κρίση:
1.       Να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τραπεζών και πολιτών. Να αλλάξουν οι διοικητές με νέους που θα έχουν μια δημοκρατική αντίληψη περί του κοινωνικού  ρόλου των τραπεζών. Να επιμορφωθούν όλοι οι υπάλληλοι περί του νέου δημοκρατικού ρόλου των τραπεζών.
2.       Επείγει, εδώ και τώρα, να γίνει πράξη η Νέα σεισάχθεια! Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων του πολίτη σε ένα δάνεια (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
3.       Άμεσα πραγματοποιήσιμο είναι η κάθε τράπεζα να μειώσει μόνη της τη δόση του κάθε πολίτη στο 1/3 (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή αν υπάρχει δικαστική διαταγή). Ευκολίες αποπληρωμής κάθε είδους δανείων. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι δόσεις στα δάνεια να είναι ίδιες!
4.       Το νομοσχέδιο προστασίας των «νοικοκυριών» δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο σε αυτούς που έχουν «χρεοκοπήσει». Δεν χρειάζεται να «ρευστοποιήσουν» όλοι οι υπερδανεισμένοι οποιοδήποτε περιουσιακό τους στοιχείο, μόνο και μόνο, για να μπουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
5.       Να υπάρξει «ειδική ρύθμιση», σύμφωνα με την οποία, να προσμετρούνται να περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, σαν να είχαν ρευστοποιηθεί, δηλ. ποια θα ήταν τα έσοδα από την ρευστοποίηση, ποιο το ύψος των δανείων, ποια τα μηνιαία και ετήσια έσοδα του πολίτη και να βρεθεί ένας «διακανονισμός» σεισάχθειας, υπέρ του κάθε πολίτη.
6.       Να προβλεφθούν κατηγορίες και βαθμίδες διακανονισμού με τις τράπεζες, ανάλογα με το ποσό συνολικού δανεισμού του πολίτη, σε όλες τις τράπεζες, και το ανάλογο ποσό μισθών που εισπράττει μηνιαίως και ανάλογα την περιουσιακή του κατάσταση (την οποία δεν πρέπει να ρευστοποιήσει στην πράξη).
7.       Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά.
8.       Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του  δάνειου  ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί η καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας.
9.       Να μετατραπούν όλα τα δάνεια που έχουν επιτόκιο πάνω από 5% σε χαμηλότοκα δάνεια με ανώτερο επιτόκιο το 5%. Από την εποχή του Πεισίστρατου θεσπίστηκε ανώτερο επιτρεπτό επιτόκιο το 5% πάνω από αυτό είναι τοκογλυφία και κλοπή!
10.    Ο Τειρεσίας από όργανο εκφοβισμού του πολίτη, ν μετατραπεί σε όργανο προσφοράς προς τον πολίτη.
11.    Τα 28 δις να τα πάρει πίσω το κράτος από τους ληστρικούς τραπεζίτες, που κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση!
12.    Να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση της γραφειοκρατίας.
13.    Να πέσουν στην πραγματική τους αξία τα ενοίκια καταστημάτων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Να γίνει επιδότηση του ενοικίου τους. Απαγόρευση εξώσεων λόγω χρεών.
14.     Άμεσα, να εθνικοποιηθεί-κρατικοποιηθεί- παρακρατηθεί-φορολογηθεί ένα μέρος (το 10%) της αμύθητης περιουσίας των ολιγαρχικών, των φεουδαρχών, των τραπεζιτών και των μεγαλοαστών, για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία! Είναι εθνικός λόγος και όχι ταξικός! Να αποδοθεί η δεκάτη!
15.    Να εισαχθεί ο "κοινωνικός μισθός" , ως αντίβαρο της απώλειας εσόδων! Πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Αλλά και η μείωση των δόσεων στις τράπεζες είναι ένα είδος «κοινωνικού μισθού».
16.    Να μειωθούν στο ήμισυ τα διάφορα είδη προστίμων, να επιτρέπετε η ελεύθερη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς των εργαζομένων τις πρωινές ώρες, να υπάρξει "κάρτα Μετρό εργάτη-υπάλληλου με μειωμένο εισιτήριο κλπ… Οι περικοπές να αντικατασταθούν από κοινωνικές παροχές!
17.     Να γίνει επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης και λειτουργίας των τραπεζών. Οι τράπεζες λειτουργούν ως ενδιάμεσες μεταξύ των πολιτών. Σκοπός των τραπεζών σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι ο εκβιασμός των πολιτών και η ληστεία τους μέσω των υπερβολικών – εκβιαστικών δανείων επιτοκίων. Τα χρήματα που καταθέτει ο ένας πολίτης τα δανείζεται ο άλλος μέσω της τράπεζας –ενδιαμέσου. Τα υπέρογκα υπερκέρδη των τραπεζών αποδεικνύουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του απομονωμένου – ανήμπορου κοσμάκη. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο πάνω από 5%.
18.    Άμεσα, να ισχύσει και για τις τράπεζες η νομοθεσία περί «παράνομου» ταχύτατου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού μέσω των ληστρικών – εκβιαστικών επιτοκίων και κατασχέσεων. Η κατοικία εκάστου είναι «άσυλο» και δεν μπορεί να κατασχεθεί από κανέναν!! Μάλιστα υπάρχει νομοθεσία κατά του υπερβολικού, παράνου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού!!
19.     Να γίνει άμεση αλλαγή προσώπων σε όλον τον κρατικό μηχανισμό με αξιοκρατία αλλά και προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η κυβέρνηση να στηριχτεί σε νέα πρόσωπα.
20.    Να ανοίξουν τα υπουργικά γραφεία, τα βουλευτικά γραφεία και οι τοπικές οργανώσεις Πασοκ στους πολίτες, να σταματήσει η «φαγωμάρα» και να εγκαταλειφθούν οι χαρακτηρισμοί «βαθύ Πασοκ», «λάιτ Πασοκ» κλπ… Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι κατ’επάγγελμα πολιτικοί είναι να δώσουν το 1/3 της περιουσίας τους στο κράτος για αποπληρωμή του χρέους του.
21.     Ας γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός. Πολλοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Άλλοι έχουν χαμηλά αντανακλαστικά. Άλλοι αντί να κάνουν έργο ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια σε άσκοπες «τηλεμαχίες». Δεν μπορεί κάποιοι μόνο να αγωνίζονται και να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι μόνο να εισπράττουν!
22.    Ας γίνει και «ανασχηματισμός» στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Δεν μπορούν οι ίδιοι και οι ίδιοι να «συμβουλεύουν τίποτα»! Ας βοηθήσουν και μερικοί με την εθελούσια έξοδό τους. Η εναλλαγή προσώπων είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.
23.    Να τιμηθούν όσοι πραγματικά συνέβαλαν στην πτώση της δεξιάς, γιατί τώρα συμβαίνει να τιμώνται όσοι δεν κάνανε τίποτα για την πτώση της δεξιάς ή ήταν συνεργάτες της!
24.     Επίσης, καλείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Προϊστάμενος της Ευαγγελίας Αθηνών και των άλλων πόλεων σήμερα να συλλάβουν με διαδικασία  αυτοφώρου τους μαυραγορίτες-τραπεζίτες, για κατ’εξακολούθηση παράνομο ανήθικο ταχύτατο πλουτισμό μέσω εκβιαστικών ληστρικών επιτοκίων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και για εκβιασμό των πολιτών και για πίεση-εξώθηση σε αυτοκτονία τους!
25.    Να κλείσουν οι εταιρίες κατασχέσεων και να συλληφθούν επίσης οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι των μεσαιωνικών εταιριών ενημέρωσης-εκφοβισμού οφειλετών και κατάσχεσης σπιτιών για συστηματικό εκβιασμό και εξώθηση των πολιτών  σε αυτοκτονία!
26.     Καλείται το ΣΔΟΕ ή η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων να μπει στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και τα αναρίθμητα σπίτια-παλάτια των μαυραγοριτών-τραπεζιτών και των ληστρικών ολιγαρχικών! Δεν μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπεί και μια κάστα ολιγαρχικών να κάνει «πάρτι πάνω στα συντρίμμια», που η ίδια κάστα δημιούργησε! Κοινωνική δικαιοσύνη Εδώ και Τώρα!
27.     Να δοθεί στη δημοσιότητα ο λογαριασμός του «ταμείου σωτηρίας» της Ελλάδας, υπό τον κ. Παπούλια  και να υπάρχει δυνατότητα καταθέσεων και μέσω ιντερνέτ. Να πλαισιωθεί το ταμείο με συμβολαιογράφο και δικηγόρο γιατί πολλοί ομογενείς μπορεί να προσφέρουν ακίνητα μετοχές κλπ..., αλλά και να ορίζουν και νομικές προϋποθέσεις της προσφοράς τους.
28.    Επενδύσεις  σε γεωργικές παραγωγές, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στην πράσινη ανάπτυξη. Να τονωθεί η επαρχία.
29.    Δημιουργία κλίματος «επαρχιο-φιλίας» σε αντίθεση με το έως τώρα κλίμα «αστυφιλίας». Η Ελληνική επαρχία μπορεί να διασώσει μεγάλο μέρος πολιτών που στενάζει στις μεγαλουπόλεις και συνθλίβεται από τον υπερδανεισμό! Κίνητρα ανακαίνισης του «σπιτιού του παππού και της γιαγιάς στο χωριό»!
30.    Επανεκτίμηση της χώρας μας. Ελλάδα σήμερα είναι μια πλούσια, αλλά παραμελημένη χώρα.. Η Ελλάδα έχει πλούτο. Ο φυσικός αμύθητος ορυκτός και θαλάσσιος πλούτος, η γη της, τα αμπέλια της, οι αγροί της, τα ποτάμια της!! Πλούτος είναι οι Έλληνες πολίτες και ομογενείς που ζουν στην ξενιτιά. Πλούτος είναι το φιλότιμο και ο δημοκρατικός χαρακτήρας του Έλληνα. Πλούτος είναι  οι εφοπλιστές, οι διανοούμενοι, οι εργάτες και όλοι οι απανταχού της γης Έλληνες, αντί για παχιά λόγια, ας βοηθήσουν εμπράκτως την πατρίδα τους.
31.    Δημιουργία «θεσμού Ακριτών» περίπου κατά τα Βυζαντινά πρότυπα. Κίνητρα σε νέους και ομογενείς να εγκατασταθούν σε ακριτικές περιοχές και νησιά της Ελλάδας με παραχώρηση σε αυτούς οικίας αγρών κλπ…
32.    Να επιτραπεί και σε δημοσίους υπαλλήλους η συμμετοχή σε εταιρίες (που δεν θα αφορούν την υπηρεσία του) ώστε να καλύψουν τη μείωση μισθών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ικανότητες και πρέπει να αξιοποιηθούν , προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
33.    Δημιουργία πανελληνίου δικτύου ψυχολόγων κοινωνιολόγων που θα προστατεύουν ψυχολογικά τους πολίτες να μην καταρρεύσουν ψυχολογικά λόγω της οικονομική κρίσης. Σύσφιξη οικογενειακών, φιλικών, συντροφικών σχέσεων.
34.    Δημιουργία ισχυρού δικτύου επικοινωνίας με τους Έλληνες του Εξωτερικού. Η ομογένεια κάνει πιο ισχυρή την Ελλάδα. Να μπορούν εύκολα οι ομογενείς να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές, οικόπεδα, σπίτια και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
35.    Ψήφο στην πράξη, στους Έλληνες της διασποράς, εδώ και τώρα. Άμεση επίδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και διπλωματικών διευκολύνσεων σε όλους τους ομογενείς, στις συζύγους τους και στα παιδιά τους.
36.    Συνειδητοποίηση της προσφοράς της  Ελλάδας στους ξένους μετανάστες που ζουν σε αυτή. Η Ελλάδα έγινε όαση φιλίας και δεύτερη πατρίδα για τους ξεριζωμένους από Βαλκάνια από Μέση Ανατολή από μουσουλμανικές χώρες, από Αφρική και δίνει και το υστέρημά της για να θρέψει και τα περίπου 4 εκατομμύρια ξένων μεταναστών που φιλοξενεί σήμερα χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά!
37.    Συνειδητοποίηση της προσφοράς της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία και όλο τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο: Η Ελληνική Εθνική αντίσταση ενάντια των Ναζί το 1940 ήταν αυτή που καθυστέρησε τον Χίτλερ να επιτεθεί και εναντίον της Ρωσίας. Έτσι ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο. Όλες οι ελεύθερες χώρες οφείλουν χρέος τιμής στην Ελλάδα, που είναι ανεκτίμητης οικονομικής αξίας!
38.    Προβολή του Ελληνικού πολιτισμού. Είμαστε η μοναδική πολιτιστική υπερδύναμη. Όλη η ανθρωπότητα μας οφείλει την σημερινή πνευματική της πρόοδο!
39.     Άμεση ανάπτυξη του τουρισμού και «προσγείωση των τιμών» σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Ξένιος Δίας να αποκαλυφτεί πάλι.
40.    Να σταματήσουμε να «παρακαλούμε τους ευρωπαίους» και να προχωρήσουμε με ψηλά το κεφάλι.
41.    Επαγρύπνηση του Ελληνικού στρατού μήπως «τρίτοι» βάλουν τους «γείτονες» να δημιουργήσουν «τεχνητή ένταση».
42.    Υπάρχει ακόμα λύση: Να συσταθεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, (κατά τα πρότυπα του αμερικανικού κοινού ταμείου των ΗΠΑ),  ως μόνη ελπίδα σωτηρίας της Ευρώπης και του Ευρώ και να επιστραφεί στο ΔΝΤ το ποσό που έδωσε στην Ελλάδα! Έτσι θα βγούμε από το ΔΝΤ, αμέσως!
 
43.    Η Ελλάδα θέλει σωστές και γρήγορες αποφάσεις από έντιμα και ικανά πρόσωπα, εδώ και τώρα!
Σήμερα, αυτά τα ολίγα είναι δυνατόν να περιορίσουν την κοινωνική έκρηξη! Αλλά πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί αύριο ακόμα και αν εφαρμοστούν θα είναι αργά! Οι ανατροπές μπορεί να είναι ταχύτατες, απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες, αν δεν ληφθούν μέτρα εκτόνωσης! Μην αναβάλεις ! Κάποιι δεν αντιλαμβάνονται την έκρυθμη κατάσταση. Ας παραιτηθούν.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε τα βασικά σημεία από την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έλαβε από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την από 23.4.2010 γνώμη της επί του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η γνώμη της ΕΚΤ δημοσιεύεται αναλυτικά στο δικτυακό της τόπο.
Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το σχέδιο νόμου πράγματι ως «μέρος ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου απεριόριστης διάρκειας και γενικής εφαρμογής». Δεν αμφισβητεί την ορθότητα ή αναγκαιότητα εισαγωγής, κατά τα πρότυπα και άλλων κρατών μελών, διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες να μπορούν «υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, να επιδιώξουν την αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών τους με ευνοϊκότερους όρους και να απαλλαγούν από αυτές, εφόσον δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή εφόσον τα εκάστοτε υφιστάμενα και τα προσδοκώμενα δεν επαρκούν για την παραπάνω αποπληρωμή».
Η ΕΚΤ περιορίζεται να εκφράσει τρεις γενικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, που απηχούν άλλωστε την προσέγγιση και φιλοσοφία που ακολουθεί το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Πρώτον, «το νέο νομικό πλαίσιο θα  πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί και να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες νομικές σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων – και υπό την ιδιότητά τους ως ενυπόθηκων δανειστών – και των οφειλετών τους, παρέχοντας έτσι ασφάλεια δικαίου». Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Προς την κατεύθυνση όμως της μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως λ.χ. και στην κατά προτεραιότητα  ικανοποίηση των ενυπόθηκων δανειστών.
Δεύτερον, «οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Σε αυτή τη συνάρτηση η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αλληλεπίδραση των ρυθμίσεων αυτών με τις λοιπές παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσμενών οικονομικών συνθηκών», και ειδικότερα το νόμο 3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Όμως, με την πάροδο της προθεσμίας για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του τελευταίου αυτού νόμου (την 15.4.2010)  υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα και εμπειρική αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του, που ουδόλως επιτρέπει  οποιαδήποτε σοβαρή επίκληση περί δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Και τρίτον, «το προτεινόμενο πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές ως προς την παροχή στους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του των ορθών κινήτρων και να περιέχει επαρκή εχέγγυα  για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου». Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ένα εκτενές πλέγμα ρυθμίσεων, που σκοπό και μέριμνα έχουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάχρησης  των διατάξεών του. Άλλωστε, οι βελτιώσεις που έγιναν και γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Είναι σαφές ότι το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη δυνατότητα απαλλαγής χρεών μόνο σε εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής και δεν έχουν καμία προοπτική να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Προϋπόθεση για την απαλλαγή του οφειλέτη από μέρος των οφειλών είναι να εξαντλήσει τις δυνατότητες πληρωμής για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Γι’ αυτό και ουσιαστικά ενθαρρύνει την αποπληρωμή απαιτήσεων, την ικανοποίηση των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα δυσχερώς θα μπορούσαν να επιτύχουν από τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Και τούτο γιατί η πληρωμή δεν παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους, αλλά προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση. Με τη διατύπωση της γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνεται πλέον μια μακρά περίοδος ενδελεχούς διαβούλευσης επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Κοινή συνισταμένη  είναι η συμφωνία επί της αρχής όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση φορέων. Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει το μέγιστο πρόβλημα της υπερχρέωσης κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ολοκληρώνει εντός των επομένων ημερών την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου με βάση και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί και  ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση.
Επιτέλους, σώστε τον κοσμάκη από την αυτοκτονία!
Το « μέλλον άδηλον  εστί!
Με εκτίμηση
Δρ  Κουτσούκος Αναστάσιος
Κολοκοτρώνη 7 Πεύκη
15121 Αθήνα
Τηλ. 6936369717
Υ. Γ. Τουλάχιστον περάστε τις βασικές διατάξεις με υπουργική εγκύκλιο!
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.