Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σωστός πολίτης - Από τη διαφάνεια στη διαύγεια...με πολλά ερωτηματικά που παραμένουν ως αναπάντητα:

Οι προθέσεις πολλές φορές δεν φτάνουν, ακόμη και εάν αυτές είναι αγαθές, παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις στον κανόνα.

Η κυβέρνηση αυτή βιάζεται να παράξει έργο, ένα έργο που θέλει να αμβλύνει την προεκλογική παροχολογία με νομοθετήματα που σχεδόν δεν κοστίζουν, αλλά δείχνουν καλή πρόθεση, μέσα από μια χαμένη αξιοπιστία προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πρακτικών.

Σκοπός μου δεν είναι να συνδέσω αυτές τις δύο περιόδους για να μηδενίσω το εν λόγω νόμο, αλλά να τον εξετάσω  ως προς την αξιακή του χρησιμότητα.

Σχετικά:
NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3861 Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια»
Ζωντανή μετάδοση από το ΕΚΔΔ η εκδήλωση με θέμα "Πρόγραμμα Διαύγει@: Όλες οι αποφάσεις στο Διαδίκτυο" στο http://opengov.gr/live/

Η πρόθεση της κυβέρνησης, με το νόμο αυτόν,  είναι κυρίως η ενημέρωση του πολίτη και όχι κατ΄ανάγκη η διαφάνεια,  που είναι ένα πιο σύνθετο προαπαιτούμενο. Αυτό φαίνεται στο ότι από την διαβούλευση και την υπόσχεση για διαφάνεια και άλλα τέτοια ηχηρά φτάσαμε στην απλή "διαύγεια" και κοινοποίηση με απλές αναρτήσεις κυβερνητικών και δημοτικών αποφάσεων. 

Αυτό που αξίζει και έχει πραγματική δημοκρατική αξία είναι τα δωρεάν ΦΕΚ.

Η εφαρμογή του παραπάνω νόμου απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους χρήστες του διαδικτύου με αρκετές γνώσεις πληροφορικής στην αναζήτηση θεμάτων.

Η ομιλία του αρμόδιου υπουργού, όπως και των υπευθύνων της σχεδίασης και υλοποίησης του "προγράμματος διαύγεια" που συνόδευσε την σχετική παρουσίαση, ουδόλως διαφώτισε περαιτέρω τον κάθε προβληματισμένο πολίτη. ...
Οι ερωτήσεις που ετέθησαν, πιο πολύ είχαν προσωπικό χαρακτήρα ανάδειξης "ενδιαφέροντος" προς την ηγεσία του υπουργείου (παρόντος του υπουργού) για ιδιοτελείς σκοπούς,  παρά κριτικής και προβληματισμού στην εφαρμογή του νόμου. 

Γενικά ήταν μια άνευρη διαδικασία ευχολογίων που και ο αρμόδιος υπουργός φάνηκε να ενοχλείται από τις επαναλήψεις των ευχών και συγχαρητηρίων.

Θεώρησα αναγκαία να μακρηγορήσω στον παραπάνω πρόλογο για να αναφερθώ εν συντομία στην τοποθέτησή μου ως blogger στη παρουσίαση  του νόμου.

Το σκεπτικό της παρέμβασής μου ήταν το παρακάτω:

Θεώρησα τον εαυτό μου ως ξένο σώμα, μέσα σε ένα επιλεκτικά κομματικό ακροατήριο δημοσίων υπαλλήλων, που χειροκροτούσαν στα περισσότερα των ομιλητών, παρά προσπάθησαν να κατανοήσουν τον νόμο και πολύ δε περισσότερο να τον βελτιώσουν (σε ενδεχόμενη τροποποίησή του) με ερωτήματα και εισηγήσεις .

Αυτό που τους επεσήμανα κυρίως, είναι το ότι η απήχηση εφαρμογής της χρήσης του διαδικτυακού νόμου, θα έχει ως προϋπόθεση γνώσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο σε πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των πολιτών, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (με πρόχειρη προσωπική μου εκτίμηση) το 10 με 15% του ενεργού πληθυσμού, το δε υπόλοιπο, εάν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με μέριμνα μέσω των δήμων και άλλων σχετικών κρατικών υπηρεσιών, όπως τα ΚΕΠ κλπ  θα έλυνε προφανώς (ή εν μέρει) το πρόβλημα γνώσης και πρόσβασης του υπολοίπου των πολιτών που υστερούν σε ανάλογες γνώσεις-χρήσεις.

Τόνισα και επέμεινα επίσης,  ότι ο εν λόγω νόμος δεν εξασφαλίζει επαρκώς την διαφάνεια όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά την ανακοίνωση ως πληροφορία της δημοσιοποίησης του κυβερνητικού και αυτοδιοικούμενου έργου,  η οποία απευθύνεται κυρίως σε διαδικτυακούς χρήστες-γνώστες με διοικητικές και νομικές γνώσεις. 
Για παράδειγμα μία ανάθεση ενός αμφισβητούμενου έργου ή παρατυπίες σε προσλήψεις, έστω νόμιμες αλλά όχι ηθικές,  όπως και σε μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ  με προσωπικά και διαπλεκόμενα κριτήρια, δεν θα μπορούν να ελεγχθούν από τον πολίτη, πολύ δεν περισσότερο,  που στην εφαρμογή του νόμου θα προστατεύονται και από τα προσωπικά δεδομένα με τα "γνωστά παράθυρα",   βάσει των οποίων υποβάλλονται  πολλοί ενεργοί πολίτες σε δικαστικές περιπέτειες (αγωγές, μηνύσεις) με το μόνο τους εγχείρημα να είναι ότι θα   θελήσουν να μεριμνήσουν ή να νομίσουν ότι έτσι θα  διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Η κριτική μου έγινε και σε πολλά ακόμη σημεία, προβληματισμένος από την ανάγνωση του νέου νόμου (3861/13-7-10) , τα οποία τα αφήνω σε κάθε καλόπιστο αναγνώστη να τα διακρίνει και να τα κρίνει.

Τελειώνοντας η γενική εικόνα και οι προθέσεις του υπουργείου μου άφησαν μια αισιόδοξη νότα, ότι κάτι εκεί γίνεται σωστά με την σφραγίδα του υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος  είναι ένας σεμνός και αξιόλογος άνθρωπος, που σέβεται τον συνομιλητή του και γνωρίζει να φέρεται  με  ευγένεια και σεβασμό.

Νάσος

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.