Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν φοβόμαστε, γιατί τώρα έχουμε Αναπληρωτή Πρωθυπουργό!...


Γράφει ο Δευκαλίων


Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Δευκαλίωνας είχε διατυπώσει την εξής θέση-πρόβλεψη:
«Στην διεθνή οικονομική συγκυρία αρχίζουν πάλι να μαζεύονται μαύρα σύννεφά και στις διεθνείς χρηματαγορές απλώνεται πάλι ο φόβος. Ήδη η τιμή του χρυσού καταφύγιο όλων των επενδυτών σε περίοδο κρίσης τείνει να φθάσει τα 1.266,5 δολάρια η ουγγιά (ανώτερη τιμή  που καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά τον περασμένο Ιούνιο όταν μαίνονταν η Ελληνική Δημοσιονομική κρίση). Στις 7 Σεπτεμβρίου η τιμή κλεισίματος του χρυσού ήταν 1.259,3 δολάρια η ουγγιά». 
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, η τιμή του χρυσού διαπραγματεύονταν τις πρωινές ώρες στα 1.280 δολάρια η ουγγιά περίπου.  Δηλαδή η τιμή του χρυσού ανέβηκε στις τελευταίες δέκα ημέρες περίπου 21 δολάρια. Η ξέφρενη αυτή άνοδος της τιμής του χρυσού από όποια οπτική γωνία και να αναλύσεις το φαινόμενο δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε καλό για την διαμόρφωση της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στο βραχύ-μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Έγινε γνωστό ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που θα γίνει 28 και 29 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν τα θέματα «οικονομικής διακυβέρνησης». Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την κομψή διατύπωση και τι επιπτώσεις θα έχει για την χώρα μας;
Η αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών και της εκταμίευσης Κοινοτικών πόρων για χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις του Επικαιροποιημένου Συμφώνου Σταθερότητας, είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στον γενικό όρο οικονομική διακυβέρνηση και συγκεντρώνουν ευρεία πλειοψηφία, οπότε  αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν στην προσεχή Σύνοδο κορυφής. 
Ένα άλλο θέμα που έχει συζητηθεί στα πλαίσια της συζήτησης για την οικονομική ...
διακυβέρνηση είναι το πρόβλημα της ενεργοποίησης στα πλαίσια της ΕΕ του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία (Orderly Default) χώρας μέλους της Ε.Ε. Η σχετική συζήτηση είχε προκύψει μετά από αντίστοιχη Γερμανική πρόταση η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία και παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην σύνοδο κορυφής της 28 και 29 Οκτωβρίου. 
Έχουμε λοιπόν ταυτόχρονα τα εξής αρνητικά δεδομένα.
1.    Οι επενδυτές σπεύδουν να καταφύγουν στον χρυσό γιατί κάτι φοβούνται.
2.    Στην Ε.Ε. πιθανότατα να συζητηθεί και να εγκριθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία (Orderly Default) χώρας μέλους της Ε.Ε. 
3.    Η εφαρμογή του περιβόητου μνημονίου στην Ελλάδα δεν πάει καλά, αφού ήδη ύφεση και πληθωρισμός κινούνται εκτός προγραμματισμένων στόχων και η μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος κινείται οριακά εντός των ορίων του μνημονίου.
4.    Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι δεν είναι διατηρήσιμη η κατάσταση λόγω του συνδυασμού υψηλών επιτοκίων και υφιστάμενου μεγάλου Δημόσιου Χρέους και προβαίνει στην διαπίστωση ότι δεν επαρκεί το «πακέτο» των 110 δις ευρώ για την χρηματοδότηση του συνόλου της Ελληνικής Οικονομίας, λόγω του αποκλεισμού των Ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς χρηματαγορές (υψηλά spread και κατά συνέπεια και επιτόκια δανεισμού).  
Τα παραπάνω τέσσερα αρνητικά δεδομένα μπορεί να συντείνουν σε ένα πιθανό συμπέρασμα. Οι επενδυτές αλλά και η ΕΕ φοβούνται μία επανάληψη της Ελληνικής Δημοσιονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης νομισματικής τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό και σπεύδουν να οχυρωθούν οι μεν επενδυτές πίσω από τον χρυσό, η δε Ε.Ε. πίσω από την θεσμοθετημένη διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας (Orderly Default), που θα προστατέψει τα συμφέροντα των ευρωπαίων δανειστών της Ελληνικής Οικονομίας. 
Εφ’ όσον βέβαια επαληθευτεί αυτό το ακραίο σενάριο, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα έντονων νομισματικών αναταραχών. Θα έχουμε δηλαδή μία νέα φάση του αέναου νομισματικού πολέμου μεταξύ ευρώ και δολαρίου.
Στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, θα ενισχυθεί το δολαρίο και θα πέσει το ευρώ (αφού το πρόβλημα θα εμφανισθεί στην Ελλάδα δηλαδή στην ευρωζώνη είναι εύλογο ότι θα πέσει η αξία του ευρώ). Μια τέτοια νομισματική εξέλιξη δεν είναι κακή για όλους αφού θα ενισχύσει τις γερμανικές εξαγωγές. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και την προηγούμενη άνοιξη όταν μαίνονταν η Ελληνική κρίση και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε δραματικά υπέρ του δολαρίου οπότε ενισχύθηκαν σημαντικά οι γερμανικές εξαγωγές. 
Θυμάστε τότε τις επαναλαμβανόμενες σκληρές δημόσιες δηλώσεις της κας. Α.Μέργκελ, οι οποίες αναζωπύρωναν συνεχώς την κρίση. Όμως σε κάθε αναζωπύρωση ενισχύονταν τα δολάριο, αλλά ταυτόχρονα όπως απέδειξε η μεταγενέστερη δημοσίευση των στατιστικών εμπορικών στοιχείων ενισχύονταν ΚΑΙ οι γερμανικές εξαγωγές. 
Μήπως λοιπόν η Γερμανία υποδαυλίζει πάλι μία νομισματική κρίση μέσω της εισαγωγής στον δημόσιο διάλογο της Ε.Ε. σεναρίων υιοθέτησης θεσμικού πλαισίου για ελεγχόμενη χρεοκοπία (Orderly Default); Γεγονός που αρκεί από μόνο του να ενισχύσει έστω και πρόσκαιρα το δολάριο οπότε θα συμβάλει ΚΑΙ στην άνοδο των γερμανικών εξαγωγών. Μήπως η Γερμανία προετοιμάζει ταυτόχρονα και την επόμενη ημέρα, όπου σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον έντονης ύφεσης η διάσωση της Ελλάδας θα είναι περιττή πολυτέλεια για την Ε.Ε.;
 
Εν κατακλείδι μήπως η Γερμανία σκοπεύει να εξυπηρετήσει αυτόν τον διπλό στόχο με εξιλαστήριο θύμα την Ελλάδα;
Τώρα βέβαια αυτά είναι σενάρια και συμπεράσματα συνομωσίας του γράφοντος, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» της μνημονιακής και ακραία νέο-φιλελύθερης κυβέρνησης.  
Δυστυχώς όμως, για τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» την πρώτη φορά (Κρίση Δανεισμού Άνοιξης 2010-Προσφυγή στο ΔΝΤ) και εκ του αποτελέσματος κρινόμενη η μνημονιακή κυβέρνηση μάλλον έκανε το θέλημα της κας. Α.Μέργκελ. 
Μπήκε σε ένα παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, καθυστερώντας να δανειστεί επειδή προσδοκούσε πτώση του spread και μείωση των επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτούσε με νέες άστοχες ενέργειες και δηλώσεις την έτι περαιτέρω διεύρυνση των spread άρα και την αύξηση των επιτοκίων. 
Έτσι έφθασε συρόμενη  στο διήμερο 27-28 Απριλίου, που έριξε λευκή πετσέτα και αποδέχθηκε την άνευ όρων παράδοση στις ορέξεις της τρόικας. Συνέβαλε όμως με αυτήν την πολιτική να φθάσει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου από το 1,30 που κυμαίνονταν συνήθως πριν την Ελληνική Κρίση  στο 1,19.
Αποτέλεσμα, εκείνη την εποχή τα εργοστάσια της BMW στην Βαυαρία έκαναν υπερωρίες για να προλάβουν να εκτελέσουν όλες τις παραγγελίες, αφού ένα αυτοκίνητο ΒΜW που στοίχιζε 20.000 ευρώ πουλιόνταν πριν την Ελληνική κρίση στις ΗΠΑ περίπου 26.000 δολάρια και μετά την Ελληνική Κρίση 23.800 δολάρια.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.