Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Και αυτοί επιμένουν μνημονιακά…

Γράφει ο Δευκαλίων

Έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 14 Σεπτεμβρίου 2010, δημοπρασία εντόκων γραμματίων χρονικής διάρκειας 26 εβδομάδων.

Το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 4,82 %, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία είχε διαμορφωθεί στο 4,65 %. Δηλαδή, παρ’ ότι το περιβόητο μνημόνιο έσωσε την χώρα από την χρεοκοπία και τηρείται επακριβώς, άρα η κυβερνητική οικονομική πολιτική «θριαμβεύει», το επιτόκιο δανεισμού της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. 

Το πραγματικό αυτό οικονομικό στοιχείο εάν συνδυασθεί με την κρατούσα και διεθνώς, αλλά και στην κυβέρνηση Παπανδρέου ακραία νέο-φιλελεύθερη άποψη, ότι «η αγορά γνωρίζει καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλον ποια είναι η σωστή τιμή», τότε εξάγεται ένα πολύ άσχημο συμπέρασμα για την πορεία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. 

• Κάτι πάει άσχημα και γι’ αυτό τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Οικονομίας συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Τώρα αν αυτό το νέο-φιλελεύθερο συμπέρασμα συνδυασθεί και με το γεγονός ότι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης των Ελληνικών Τραπεζών είναι το Ελληνικό Δημόσιο (μέσω των πακέτων οικονομικής βοήθειας που πρόσφεραν αφειδώς οι κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου στις Ελληνικές Τράπεζες), τότε το παραπάνω συμπέρασμα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό.
• Το Ελληνικό Κράτος και η Ελληνική Κυβέρνηση, που είναι βασικός μέτοχος των Ελληνικών τραπεζών, δεν μπορούν να πείσουν ούτε καν τους ιδιώτες διοικητές (που παραμένουν στις διοικήσεις ελέω της ανοχής της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου), των Ελληνικών Τραπεζών για την αναγκαιότητα χαμηλότοκου δανεισμού. ...
Φυσικά σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες, θα ζήσουμε πάλι μία επικοινωνιακή καταιγίδα αισιοδοξίας, αφού καταφέραμε να δανειστούμε με υψηλότατο επιτόκιο και παρά την πειθήνια από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου εφαρμογή του μνημονίου.
Επικοινωνιακή καταιγίδα αισιοδοξίας, η οποία θα διακοπεί πρόσκαιρα όταν ανακοινωθούν νέα πραγματικά οικονομικά στοιχεία για το Δημόσιο Έλλειμμα το Δημόσιο Χρέος τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Όμως, τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που οδηγούν με μαθηματικά ακρίβεια είτε σε νέα μείωση μισθών και συντάξεων, για να τηρηθεί ως προς το σκέλος του Ελλείμματος το περιβόητο μνημόνιο, είτε σε διαφορετικής φιλοσοφίας και λογικής δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που θα βγάλουν την χώρα από την δημοσιονομική κρίση δεν σχολιάζονται και δεν αξιολογούνται.
Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Διαφορετικής φιλοσοφίας και λογικής δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, όπως αυτή εκφράσθηκε από τον κ. Ν. Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank (και διορισμένο από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ), σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την τράπεζα στα πλαίσια της ΔΕΘ και η οποία μνημονεύθηκε στον χθεσινό Δευκαλίωνα.
Τι δήλωσε λοιπόν ο κ. Ν. Καραμούζης «Το Μνημόνιο, δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαία πολιτική». Αναγκαία πολιτική να προσθέσουμε εμείς που έχει δώσει μέχρι σήμερα στις τράπεζες 55 δις ευρώ από τα κρατικά ταμεία, για να συνεχίσουν να τις διοικούν αμειβόμενοι ηγεμονικά οι παλιοί προ της κρίσης βασικοί μέτοχοι.
Ακόμα και μέσα στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού να προσεγγίσουμε την εγχώρια οικονομική συγκυρία βλέπουμε ότι είναι αδύνατον:
α) να μειωθεί ο πληθωρισμός άρα και οι τιμές όσο τα επιτόκια συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά
β) να υπάρξει ουσιαστική μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος όσο τα επιτόκια παραμένουν σε αυτά τα ύψη άρα και οι πληρωμές τόκων είναι αυξημένες.
Ουσιαστικά και από τα σημερινά πραγματικά οικονομικά στοιχεία, αλλά και από αυτά που αναλύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες προκύπτει ότι η εφαρμογή του περιβόητου μνημονίου ούτε σταθεροποιεί ούτε εξυγιαίνει την Ελληνική Οικονομία, αφού και η ύφεση και ο πληθωρισμός, αλλά πλέον και το Δημόσιο Έλλειμμα, κινούνται εκτός στόχων.
Σίγουρα όμως το περιβόητο μνημόνιο διασώζει τους βασικούς μετόχους των Ελληνικών Τραπεζών από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Τώρα, όλες αυτές οι μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις και διαπιστώσεις είναι ψιλά γράμματα για το παρόν κυβερνητικό μνημονιακό οικονομικό επιτελείο, για πολλούς και διάφορους λόγους που ο Δευκαλίων συνόψισε πολύ ορθά στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 γράφοντας:
«Σύντροφοι» η πολιτική που εφαρμόζεται απειλεί τις οικογένειες μας και το μέλλον των παιδιών μας.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.