Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Από μία αθλιότητα χωρίς τέλος, καλύτερα ένα άθλιο τέλος (Κ.Μάρξ)

Γράφει ο Δευκαλίων

Μόλις στον χθεσινό Δευκαλίωνα αναφέραμε:
·         «Το ερώτημα είναι ποια σχέση είναι δυνατόν να υπάρχει μεταξύ ελάχιστης αξιοπρέπειας και του σημερινού ακραία νέο-φιλελεύθερου οικονομικού επιτελείου που έριξε την χώρα στα νύχια του ΔΝΤ εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών»
Και ήρθαν από μόνα τους τα εσωτερικά και διεθνή γεγονότα για να δώσουν την απάντηση. Καμία!
Εχθές πληροφορηθήκαμε την ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό. Ακύρωση που προήλθε κατά την άποψη της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου λόγω της υπαναχώρησης των επενδυτών.
Ποια σχέση με την ελάχιστη αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ένα οικονομικό επιτελείο που συνομιλεί και συμφωνεί να διευκολύνει την πραγματοποίηση μίας ξένης επένδυσης στην χώρα μας χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει τουλάχιστον την χρηματοδότηση, την βιωσιμότητα της επένδυσης και τις σχέσεις των εταίρων της κοινοπραξίας;
Δεν αναφέρουμε ότι  τα κράτη και οι κυβερνήσεις που σέβονται τον εαυτό τους θα φρόντιζαν να εξασφαλίσουν και ποινικές ρήτρες προκειμένου να προασπίσουν το κύρος τους,  εάν οι επενδυτές υπαναχωρούσαν από τα συμφωνηθέντα.
Ποια σχέση με την ελάχιστη αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ένα κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο που χρηματοδοτεί αφειδώς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, χωρίς να ανακοινώνει τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος χρηματοδότησης;
Προσέξτε τι κάνουν τα αξιοπρεπή οικονομικά επιτελεία, ακόμα και τα πλέον νεοφιλελεύθερα: Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών (πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program- TARP).  ...
Συγκεκριμένα, από τα 80 δις δολάρια που διατέθηκαν για την διάσωση των General Motors και Chrysler, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ζημιές περίπου 17 δις δολαρίων. Για την διάσωση των Goldman Sachs και Morgan Stanley, διατέθηκαν περίπου 20 δις δολάρια, τα οποία μέχρι τώρα έχουν αποδώσει περίπου 2,8 δις δολάρια. Για την Citigroup διατέθηκαν περίπου 45 δις δολάρια και έως σήμερα οι αποδόσεις διαμορφώνονται στα 8,2 δις δολάρια. Συνολικά μέσω του προγράμματος TARP διατέθηκαν περίπου 309 δις δολάρια, τα οποία έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα περίπου 25,2 δις δολάρια, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις της επόμενης 2-ετίας. Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω του προγράμματος TRAP έχουν επιστραφεί στο Αμερικανικό Δημόσιο.
Μην βαυκαλιζόμαστε… κάθε ημέρα που θα περνάει, θα πληθαίνουν τα παραδείγματα κυβερνητικής πολιτικής και δραστηριότητας που θα μας θλίβουν, θα μας προσβάλουν και θα μας οργίζουν. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε, ο ηθικός ιδεολογικός και πολιτικός κατήφορος που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε όριο ούτε φραγμό. Η πολιτική δε που εφαρμόζει είναι επικίνδυνη για τις οικογένειες μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Το πρόβλημα πλέον έχει μεταφερθεί σε όλους εμάς, που αντί να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να πάρει τέλος αυτή η αθλιότητα, αρκούμαστε μόνο σε εκδηλώσεις θλίψης και οργής. Πολλοί από εμάς φοβούνται την επόμενη ημέρα, άλλοι πάλι την παλινόρθωση της δεξιάς.
Όλοι όμως έχουμε πειστεί πλέον ότι αυτή η κατάσταση, κάθε ημέρα που θα περνάει, θα γίνεται χειρότερη. Όλοι ψάχνουμε την απάντηση.
Φίλες και Φίλοι, ο Κάρολος Μαρξ είχε δώσει την απάντηση: «Από μία αθλιότητα χωρίς τέλος, καλύτερα ένα άθλιο τέλος».
  
(Σ.Σ. Δευκαλίωνα: Ανακοινώθηκε όπως είχαμε ενημερώσει στον χθεσινό Δευκαλίωνα η αύξηση που  παρουσίασε το Β’ Τρίμηνο το ΑΕΠ της Κίνας. Η αύξηση είναι  9,6 %. Σαφώς μικρότερη αύξηση από την αύξηση που παρουσίασε το ΑΕΠ της Κίνας το Α’ τρίμηνο που ήταν 10,3 %. Ενώ ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου ήταν 3,6 %. Αυξήθηκε δηλαδή από τον Αύγουστο που ήταν 3,5 %. Μάλλον η κατάσταση στην Κίνα επιδεινώνεται επιβεβαιώνοντας μερικώς ακόμη τους φόβους που εκφράσαμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα. Θα επανέλθουμε όμως για το θέμα της Κίνας με νεότερο άρθρο μας)
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.