Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Είναι μόνον αγράμματοι;…

Γράφει ο Δευκαλίων
  
Όταν ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, στο άρθρο του στις 8 Δεκεμβρίου με τίτλο Κραυγάζουν οι άφρονες και οι ανόητοι ανέφερε:
·                            «Ζωντανά παραδείγματα της αναγκαιότητας να στρατευθούμε όλοι εθελοντικά στον αγώνα εναντίον του οικονομικού αναλφαβητισμού»
Το έκανε προκειμένου να χαρακτηρίσει όσους, χωρίς καμία επιστημονική έρευνα και μελέτη, τάσσονταν με λεκτικές υπερβολές υπέρ των περιβόητων διαρθρωτικών μέτρων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Διαρθρωτικά μέτρα που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την απ’ ευθείας μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και την έμμεση μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα.
Ούτε όμως ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων περίμενε ότι θα άκουγε ως επιχείρημα για την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον Ιδιωτικό τομέα, τα εξής
·                            «Η μείωση των αποδοχών θα λειτουργήσει σαν εσωτερική υποτίμηση που θα κάνει τα Ελληνικά Προϊόντα και τις παραγόμενες στην Ελλάδα υπηρεσίες φθηνότερες άρα και την Ελληνική Οικονομία πιο ανταγωνιστική»
Σε αυτό το επιχείρημα, όλοι οι σχετικοί με την οικονομικοί επιστήμη, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Θα μειωθούν λοιπόν οι τιμές
·                            Στα είδη διατροφής. Μάλλον ΟΧΙ αφού οι πατάτες εισάγονται κυρίως από την Αίγυπτο και την Συρία, τα κρέατα κυρίως από τα Σκόπια, την Βουλγαρία και την Γαλλία, τα εσπεριδοειδή κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία.
·                            Στα είδη οικιακού εξοπλισμού και οικοδομής. Μάλλον ΟΧΙ αφού τα περισσότερα εισάγονται πλέον από την Κίνα και την ΕΕ.
·                            Στα είδη μηχανολογικού εξοπλισμού. Μάλλον ΟΧΙ αφού όλα εισάγονται από την ΕΕ, ή την Κίνα.
·                            Στα καύσιμα και τον εξοπλισμό της βαριάς βιομηχανίας. Σίγουρα ΟΧΙ.
Τότε σε ποια Ελληνικά Προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές και θα γίνουν φθηνότερα άρα πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές;
Σε κανένα ή σε ελάχιστα, απαντά η λογική και η σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα.
Απλά, τα περιβόητα διαρθρωτικά μέτρα μειώνουν την αγοραστική δύναμη.
Δηλαδή, θα έχουμε λιγότερα χρήματα για να αγοράσουμε τις ίδιες ποσότητες από πατάτες και κρέας, που αγοράσαμε και πέρσι τα Χριστούγεννα. ...
Έτσι, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα για λιανική κατανάλωση και θα έχουμε περισσότερα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγαλύτερη ανεργία στους επαγγελματοβιοτέχνες.
Άρα, μικρότερη είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και αναγκαιότητα νέων μέτρων κ.ο.κ. Το γνωστό σπιράλ του θανάτου για την Οικονομία που έχουμε αναλύσει κατά κόρον στο παρελθόν…
Τι θα αντιτείνει η κυβερνητική επιχειρηματολογία;
Μα η μείωση των μισθών και η πτώση της λιανικής κατανάλωσης, και η συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας, θα στρέψει φθηνούς εργαζόμενους σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί γιατί δεν είναι κερδοφόροι και παραγωγικοί.
Δηλαδή, ως παράδειγμα και σε απλά ελληνικά:
Θα εξαναγκαστούν να φύγουν οι άνεργοι από τα αστικά κέντρα και να πάνε στην επαρχία, όπου μαζικά θα ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες. Με αυτόν τον τρόπο π.χ. η τιμή της Ελληνικής πατάτας (αφού θα παράγεται από πάμφθηνά αγροτικά χέρια) θα μειωθεί κατά πολύ και θα πουλιέται φθηνότερα στις λαϊκές αγορές, από την εισαγόμενη από την Αίγυπτο και Συρία. Δηλαδή η νέα γενιά Ελλήνων πατατό-καλλιεργητών θα ζει ελάχιστα καλύτερα από τους συναδέλφους της του Τρίτου κόσμου, που όπως γνωρίζουμε όλοι διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Ο ανθρώπινος πολιτισμός βαδίζει μπροστά και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανακαλύπτει τον τριτοκοσμικό μεσαίωνα!
Ωραία προοπτική… εφ’ όσον όμως γίνει σχετικά σύντομα αυτή η κοινωνική μεταβολή... Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η εισαγόμενη πατάτα θα συνεχίσει να πουλιέται στις σημερινές ακριβές (για τις υπό διαμόρφωση μειούμενες αποδοχές) τιμές. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα της κοινωνικής μεταβολής, ελλοχεύει και ο πραγματικός κίνδυνος να πεθάνουν οι άνεργοι από την πείνα.
Φυσικά υπάρχει και ο άλλος δρόμος:
Να γίνει με τάξη και νοικοκυρεμένα η επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου Χρέους, να περάσουμε δυσκολότερες ώρες από αυτές που περνάμε σήμερα, αλλά να εξοικονομήσουμε πόρους από την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου, που θα διατεθούν σε νέας μορφής αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ούτε συζήτηση δεν σηκώνουν σ’ αυτή την πρόταση οι οικονομικοί φωστήρες του Γιώργου Παπανδρέου.
Και διερωτάται ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος: Είναι μόνον αγράμματοι;
 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.