Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι μεγάλες μάχες δεν κερδίζονται από ηττημένους!


Γράφει ο Δευκαλίων

Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας με τίτλους «Γύρισε Πίσω Ηττημένος» και «Η Τελευταία ευκαιρία του Ηττημένου», αποδείξαμε γιατί οι πολιτικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής ομάδας ηττήθηκαν και πώς αυτή η ήττα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Πατρίδας και του Ελληνικού Λαού.
Συγκεκριμένα:
·                            Στο πρώτο από τα δύο άρθρα («Γύρισε Πίσω Ηττημένος») αποδείξαμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα, πώς ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα σύρονται πίσω από τις επιλογές της Φράου Μέργκελ και αποδέχονται πλέον την πιθανότητα της ελεγχόμενης πτώχευσης (orderly default), δηλαδή της επαναδιαπραγμάτευσης (κούρεμα-haircut) του χρέους. Πολιτική την οποία απέρριψαν πέρσι τον Απρίλιο, τότε που η οικονομία ήταν απείρως ισχυρότερη απ’ ότι σήμερα, προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των τραπεζών (κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό stern). Συνέπεια αυτής της απόρριψης είναι η Εθνική Περιπέτεια του περιβόητου μνημονίου.
·                            Στο δεύτερο από τα δύο άρθρα («Η Τελευταία ευκαιρία του Ηττημένου») και με βάση της υπαρκτή πλέον πιθανότητα της ελεγχόμενης πτώχευσης (orderly default) και της ...επαναδιαπραγμάτευσης (κούρεμα-haircut) του Χρέους, προτείναμε στον Γιώργο Παπανδρέου και στην υπό αυτόν ηγετική ομάδα την μόνο ρεαλιστική και εφικτή πολιτική. Να εκμεταλλευθεί δηλαδή τους πόνους και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού και τον εναπομείναν χρόνο μέχρι το 2013, προκειμένου να απεμπλέξουν το Ελληνικό Κράτος από τα Χρέη του Τραπεζικού Συστήματος. Να πάρουν δηλαδή πίσω όλα τα χρήματα που έχουν δώσει στις Τράπεζες, εξαναγκάζοντας τους βασικούς μετόχους να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτήν δε την ιδεατή περίπτωση, θα μπορούν να προσχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στις αρχές του 2013 χωρίς να φοβούνται ότι θα καταπέσουν οι εγγυήσεις που έχουν παραχωρήσει αφειδώς στις τράπεζες και να αυξηθεί εκ νέου του Χρέος.
Φυσικά η γενναιότητα να αποδεχθεί κάποιος ότι υιοθέτησε και υλοποίησε λάθος πολιτική επιλογή, καθώς και ο επανασχεδιασμός της πολιτικής, δεν είναι απλά πράγματα και ειδικά αυτήν την φορά και για την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, θα κριθούν από την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Με απλά λόγια και σε καθαρά Ελληνικά. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να απεμπλέξει την χώρα από τα βάρη του επαίσχυντου μνημονίου που ο ίδιος υπόγραψε πρέπει:
·                            Τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι το 2013 να απεμπλέξει την χώρα από τα χρέη του τραπεζικού συστήματος, που κύρια ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησαν.
·                            Να προχωρήσει το 2013 σε επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους της χώρας, χωρίς την πίεση της στάσης πληρωμών στο εσωτερικό, αφού οι θυσίες και οι πόνοι του Ελληνικού Λαού θα του επιτρέπουν να μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές του υποχρεώσεις χωρίς την ανάγκη να προσφύγει σε ξένο δανεισμό.
Φυσικά, εμείς δεν είμαστε οι μοναδικοί έξυπνοι. Το ίδιο και περισσότερο έξυπνοι είναι και οι τραπεζίτες. Θα δουν και θα προβλέψουν λοιπόν και αυτοί εξ ίσου καλά και πιθανόν καλύτερα την παραπάνω πατριωτικής συλλογιστικής διάσταση της οικονομικής πολιτικής και θα φροντίσουν να την ακυρώσουν.
Έργο καθόλου δύσκολο αφού καθημερινά ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τα κοινωνικά στρώματα που τους έφεραν στην κυβέρνηση και έπρεπε να τους στηρίζουν στην εξουσία. Ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι, με την ανοχή και την βοήθεια πρωτοκλασάτων υπουργών του Γιώργου Παπανδρέου, δημιουργούν στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αντιδραστικούς θύλακες μπροστά στους οποίους οι ακραίοι του ΛΑ.Ο.Σ ωχριούν.
Το σύνολο όλων των παραπάνω μας οδήγησε στο να αποκλείσουμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα, την πιθανότητα ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα θα ακολουθήσουν πολιτική χειραφέτησης και απεμπλοκής από το επαίσχυντο μνημόνιο και το δυσβάστακτο και παράνομο χρέος.
Το μέλλον θα δείξει εάν έχουμε προβλέψει σωστά. Πάντως μέχρι σήμερα η Ιστορία διδάσκει ότι οι μεγάλες μάχες δεν κερδίζονται από ηττημένους!

ΣΣ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της χώρας από την S & P.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.