Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

“Σύντροφοι” θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε!

Γράφει ο Δευκαλίων

Κλείνοντας την σειρά άρθρων με αντικείμενο τα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα 29 Αυγούστου 2011 καταγράφηκε πρωτοφανής άνοδος. Ο Γενικός Δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο 14,37% και επανήρθε πάνω από τις 1.000 μονάδες, τερματίζοντας τελικά την συνεδρίαση στις 1.006,59 μονάδες, ενώ όλες οι τιμές των τραπεζικών μετοχών που στις προηγούμενες συνεδριάσεις καταβαραθρώθηκαν ανέβηκαν κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, ALPHA 2,47 (30,00%), EUROBANK 2,24 (29,48%), ΕΘΝΙΚΗ 3,59 (29,14%), ΑΤΕ 0,71 (29,09%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ 0,72 (28,57%), MARFIN 0,37 (27,59%), ήταν κατά ποσοστό ανόδου οι τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο.
Επαναλαμβάνοντας την θέση μας ότι η πρωτοφανής πτώση των τιμών δεικτών και μετοχών που καταγράφονταν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, προϊόν και αυτή της ανεπάρκειας πολιτικής της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, δεν είχε προηγούμενο και δεν ήταν δυνατόν να συνεχισθεί για πολύ ακόμη, πρέπει να επισημάνουμε ότι θεωρούμε πως η αρχική συμφωνία μεταξύ Alpha-Eurobank ήταν ο από μηχανής θεός που έσωσε τον Γιώργο Παπανδρέου από ένα ακόμα επικοινωνιακό Βατερλό στην ΔΕΘ και τις αξίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την πλήρη εξαέρωση και εκμηδένιση.
Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να εμμένουμε στην θέση μας ότι για να υπάρξει πραγματική άνοδος χωρίς πισωγυρίσματα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δεν απαιτούνται απλά γεγονότα σαν τα σημερινό αλλά πραγματικά δεδομένα που θα παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται επαρκώς.
Επανερχόμαστε στην επισήμανση των δεδομένων παγκόσμιας εμβέλειας που συνθέτουν την σημερινή διεθνή οικονομική συγκυρία. Οι τιμές του χρυσού και των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται συνεχώς. Έχουμε επισημάνει το γεγονός της ανόδου της τιμής του χρυσού από τον προηγούμενο Οκτώβριο, αποδίδοντας την στην διάθεση των επενδυτών να αποφύγουν ρίσκο και να επενδύσουν τα χρήματα τους σε σίγουρο καταφύγιο. Η άνοδος όμως των τιμών των αμερικανικών ομολόγων, παρά την...
πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την S & P, δείχνει ότι οι επενδυτές ψάχνουν και άλλα σίγουρα καταφύγια (η άνοδος της τιμής των αμερικανικών ομολόγων δείχνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν την οικονομία των ΗΠΑ σαν ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια). Και ενώ τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται αξιόπιστα και ανεβαίνουν οι τιμές τους, την ίδια ώρα το δολάρια υποτιμάται έναντι το ευρώ.
Για τους αδαείς αυτό το γεγονός θα ήταν και δυσερμήνευτο και αξιοπερίεργο. Όμως για όσους γνωρίζουν παγκόσμια οικονομία είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό γεγονός που ερμηνεύει απόλυτα και την άνοδο των τιμών των αμερικανικών ομολόγων. Τα αμερικανικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα, άρα και περισσότερο στις παγκόσμιες αγορές, από τα ευρωπαϊκά όσο το δολάριο υποτιμάται έναντι του ευρώ. Άρα η οικονομία των ΗΠΑ ισχυροποιείται. Άρα απολύτως φυσιολογικά τα αμερικανικά ομόλογα ακριβαίνουν (αφού οι ΗΠΑ δανείζονται φθηνότερα).
Τα προαναφερόμενα είναι η κυριότερη εξέλιξη που καταγράφεται αυτή την εποχή στις διεθνείς χρηματαγορές. Εφ’ όσον όλα αυτά συνεχισθούν αυτόματα, θα συνεχισθεί και η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια αφού τίθεται εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Υπό αυτήν την έννοια οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αντιμετωπίζει και αυτόν τον κίνδυνο. Να πέσει δηλαδή το Χρηματιστήριο της Αθήνας θύμα -και αυτό- μίας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Σε αυτήν την απευκταία περίπτωση, «σύντροφοι» θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε!


========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.