Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

2012 …άρχισαν τα όργανα!

Γράφει ο Δευκαλίων

Η στήλη απέφυγε εδώ και καιρό να τοποθετηθεί επί της ουσίας και με λεπτομέρειες στο θέμα της ανταλλαγής ομολόγων-PSI, όπως αυτό προβλέπεται και αναφέρεται στην συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Δεν είναι να παίζει κανείς με αυτούς τους νεοφιλελεύθερους τύπους. Είναι ικανοί χρησιμοποιώντας την «εσωτερική πληροφόρηση» που είναι πιθανό να διαθέτουν, να έχουν παίξει δύο και τρία εναλλακτικά και αλληλοσυμπληρούμενα χρηματιστηριακά παιχνίδια και ταυτόχρονα να μας κατηγορήσουν ότι υιοθετούμε και προβάλουμε την δική μας θέση για κερδοσκοπικούς λόγους.
Όμως, είναι ταυτόχρονα και ευνόητο ότι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί στα θέματα που άπτονται του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου, το οποίο για λόγους οικονομίας κειμένου θα το ονομάζουμε από εδώ και πέρα PSI+.
Εν αρχή θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την αρχική μας θέση που δημοσιοποιήθηκε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου. Τότε και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου στο άρθρο μας με τίτλο «Και ο μπαλτάς του χασάπη θα δουλεύει ασταμάτητα» επισημαίναμε ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε το τελικό κείμενο του PSI+ για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει συμφωνία. Ακόμα και σήμερα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο επίσημο κείμενο δεν έχει ανακοινωθεί γιατί δεν υπάρχει. Συνεπώς η συμφωνία παρά τα όσα αισιόδοξα λέγονται δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Θεωρητικά το PSI+ θα εφαρμοσθεί για χρέος 206 δις ευρώ. Ήτοι μετά την εφαρμογή του PSI+ και το προβλεπόμενο «κούρεμα» 50%, το χρέος θα έχει μειωθεί κατά 100 δις ευρώ. Τότε σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου θα είναι δυνατόν να πέσει το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ, περίπου το 2020. Είναι επίσης σαφές από τα προηγούμενα ότι μόνο αν...
υπάρξει 100% συμμετοχή των κατόχων Ελληνικών Ομολόγων στο PSI+ θα υπάρξει αξιοσημείωτη μείωση του Χρέους.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν, κατέστησαν σαφές ότι όσοι κάτοχοι Ελληνικών Ομολόγων θα δέχονταν να ενταχθούν εθελοντικά στο PSI+ θα έπαιρναν και σε μετρητά ένα μέρος του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό αυτό προβλέπονταν από την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου περίπου στα 30 δις ευρώ και θα ήταν το δέλεαρ που θα έπειθε τους κατόχους Ελληνικών Ομολόγων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+.
Τα χρήματα αυτά θα τα έδινε ο EFSF (Έκτακτος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοδότησης). Τα χρήματα αυτά ο EFSF θα τα εύρισκε από τις αγορές μέσω δανεισμού. Τις εγγυήσεις για τον δανεισμό θα τις παρείχαν σε ποσοστιαία αναλογία οι χώρες της ευρωζώνης.
Τότε διατυπώσαμε την πρώτη σοβαρή επιφύλαξη για την τύχη του PSI+. Ο λόγος αυτής της επιφύλαξης διατυπώθηκε εμμέσως σε παλαιότερα άρθρα μας, αλλά και άμεσα στο άρθρο μας με τίτλο «2012 έτος σταθμός στην εξέλιξη της κρίσης». Γράψαμε τότε προφητικά:
•    «Το μεγάλο πρόβλημα όμως πλέον είναι το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας το οποίο απειλείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εάν το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας χαθεί τότε αυτόματα και το αξιόχρεο Ευρωπαϊκών Μηχανισμών όπως EFSF και ESM θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και δυστυχώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι το αξιόχρεο (ΑΑΑ) της Γαλλίας θα χαθεί έως το τέλος Ιανουαρίου»
Και τα γεγονότα μας δικαίωσαν πανηγυρικά. Το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2012, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τις οικονομίες 9 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Σλοβακία, Σλοβενία. Ενώ επιβεβαίωσε την προηγούμενη αξιολόγηση για τις Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Εσθονία και Ιρλανδία. Στην κατηγορία αξιόχρεος (ΑΑΑ) παραμένουν μόνο οι Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση πέραν των άλλων επιπτώσεων πήγε περίπατο και το αξιόχρεο (ΑΑΑ) του EFSF, αφού πυλώνες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία έχασαν το αξιόχρεο (ΑΑΑ).
Και αυτόματα προκύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο μη αξιόχρεος πλέον EFSF πρέπει να δανεισθεί 30 δις ευρώ με εγγυήσεις. Εγγυήσεις που θα του δώσουν εκτός των ελάχιστων αξιόχρεων χωρών (ΑΑΑ) και οι πρόσφατα υποβαθμισμένες από την S&P χώρες της ευρωζώνης. Έτσι μόνο θα μπορέσει να δανείσει την Ελλάδα με 30 δις ευρώ, με τα οποία η χώρα μας θα πληρώσει σε μετρητά τους κατόχους Ελληνικών Ομολόγων που θα δεχθούν να ενταχθούν στο PSI+.
Το πρόβλημα αυτό πρέπει να ξεπερασθεί άμεσα αφού ο χρόνος που απομένει για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI+, να συνταχθεί και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθεί το πρακτικό μέρος (ανταλλαγή ομολόγων) του PSI+, είναι πολύ λίγος. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει χρέος περίπου 15 δις ευρώ.
Στα αμέσως επόμενα άρθρα μας θα αναλύσουμε τις υπόλοιπες πτυχές των διαπραγματεύσεων για το PSI+ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Ένα πρώτο συμπέρασμα μπορούμε όμως να κρατήσουμε: 2012, άρχισαν τα όργανα!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.