Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ: «ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ» (ECB)..!!

 Γράφει ο Δημ. Αντωνίου, ιατρός

Ένα από τα πολλά λαϊκίστικα κι επικίνδυνα ψέματα των φανατισμένων αντιευρωπαϊστών. Τα ευρώ ΔΕΝ τα αγοράζουν τα εθνικά κράτη από την ECB, αλλά τα εκδίδουν μόνα των (αρ. 16 του Καταστατικού της ECB και αρ. 128 της Συνθήκης της Λισαβώνας), ή σε παράλληλα με την ECB.
Με την απόφαση  (ΕΚΤ/2012/19) της 07-09-2012 η ECB καθορίζει τις λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές των μηχανημάτων έκδοσης των ευρώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (βλ. παρακάτω τα σχετικά  links).
Σε κάθε περίπτωση, η ECB έχει δικό της budget (προϋπολογισμό) λειτουργίας της κι από εκεί καλύπτει το κόστος έκδοσης του χρήματος, όταν το εκδίδει αυτή. Από την λειτουργία της ως fiscal agent (εμπορική τράπεζα με εμπορικά κέρδη από αγοραπωλησία ομολόγων, συναλλάγματος κλπ) η ΕΚΤ έχει κέρδη τα οποία τα μοιράζει στα μέλη-κράτη!! (αρ. 32 του καταστατικού της). Επιπλέον, Η ECB, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ! (αρ. 127-33 της Συνθήκης της Λισσαβώνας) έχει μετοχικό κεφάλαιο 5 δισ. ευρώ καλυπτόμενο μόνο κι αποκλειστικά από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (αρ. 28-30 του καταστατικού της ΕΚΤ). Η Κεντρική τράπεζα της Ελλάδος είναι τύποις «ιδιωτική» -λόγω του ελεύθερου μετοχολογίου της- αλλά υπό πλήρη κρατικό έλεγχο (διορισμός Δ/τού, αλλαγές του Καταστατικού της, το Καταστατικό έχει ισχύ νόμου.βλ. ν. 3424/1927 (ΦΕΚ 298).
Όταν ο λαϊκισμός ξεπεράσει ένα όριο καθίσταται εξαπάτηση του λαού. ...


Article 16 of ECB`S stature
Banknotes:
In accordance with Article 106(1) of this Treaty, the Governing Council shall have the exclusive right to authorize the issue of banknotes within the Community. The ECB and the national central banks may issue such notes. The banknotes issued by the ECB and the national central banks shall be the only such notes to have the status of legal tender within the Community.
The ECB shall respect as far as possible existing practices regarding the issue and design of banknotes.

Article 128 of the Treaty of Lisbon
(ex Article 106 TEC)
1. The European Central Bank shall have the exclusive right to authorise the issue of euro banknotes within the Union. The European Central Bank and the national central banks may issue such notes. The banknotes issued by the European Central Bank and the national central banks shall be the only such notes to have the status of legal tender within the Union.
2. Member States may issue euro coins subject to approval by the European Central Bank of the volume of the issue. The Council, on a proposal from the Commission and after consulting the European Parliament and the European Central Bank, may adopt measures to harmonise the denominations and technical specifications of all coins intended for circulation to the extent
necessary to permit their smooth circulation within the Union.

Treaty of Lisbon (Συνθήκη της Λισαβώνας στα Αγγλικά)

(Συνθήκη της Λισαβώνας στα Ελληνικά)

(Συνθήκη της Λισαβώνας στα Ελληνικά) (στην ένδειξη «τηλεφόρτωση»

ECB Stature (Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας στα Αγγλικά)

ECB History and Functions in English

Έλεγχος κι έκδοση τραπεζογραμματίων από την ΕCB

(Καταστατικό της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας)

ΟΙ KENTΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ 
(εξ ορισμού, σύμφωνα με τον καταστατικό τους και τους νόμους). 
Γι αυτό οι πράξεις των προσβάλλονται ακυρωτικά στο Συμβούλιο Επικρατείας κι όχι στα Τακτικά Δικαστήρια κατά των Ιδιωτικό Δίκαιο. 
Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι ιδιωτικές, μόνο στη σύνθεση του μετοχολογίου των-ως ειδικού τύπου ΑΕ- αλλά αυτό είναι ορθό:
 1) διότι εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την κυβέρνηση για την άσκηση της νομισμαστικής των πολιτικής, 
2) διότι καλύπτουν εξ ιδίων τα λειτουργικά των έξοδα. Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες, βρίσκονται σε αυστηρό δημόσιο έλεγχο (π.χ. το καταστατικό τους κυρώνεται με νόμο, ο Δ/τής ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, οι αποφάσεις της έχουν ισχύ νόμου κλπ).
Και τα παραπάνω ισχύουν για ΟΛΕΣ τις τράπεζες του Καπιταλιστικού κόσμου, είτε έχουν εθνικά νομίσματα είτε όχι. Δηλ. τα παραπάνω ίσχυαν κι όταν είχαμε δραχμή κι αν γυρίσουμε στην δραχμή. 
Αυτά είναι η αλήθεια, όπως προκύπτει από τα Καταστατικά των Κεντρικών Τραπεζών εδώ και 100άδες χρόνια. Τα αντίθετα είναι σκοταδιστική προπαγάνδα. 
Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο σε Κομμουνιστικές Κεντρικές Τράπεζες, που ανήκουν εξ` ολοκλήρου στο Κράτος. 
Κι αυτοί που λένε ότι θα κρατικοποιήσουμε τις κεντρικές τράπεζες, προφανώς, είτε είναι άσχετοι, είτε σκέφτονται κεντρικές τράπεζες Σταλινικού Τύπου. 
Διαβάστε τα καταστατικά που παραθέτω στην προηγούμενη ανάρτησή μου, πριν λέτε  (Γράφετε στα σχόλια) ανακρίβειες σε βαθμό ανοησιών, γιατί εκθέτετε εαυτούς κι αυτούς που σας τα είπαν.

Δημ. Αντωνίου

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

2 σχόλια:

 1. Ο κ. Αντωνίου έγραψε : "Ένα από τα πολλά λαϊκίστικα κι επικίνδυνα ψέματα των φανατισμένων αντιευρωπαϊστών [ελιναι ότι δήθεν] «ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ». [Στην πραγματικότητα] τα ευρώ ΔΕΝ τα αγοράζουν τα εθνικά κράτη από την ECB, αλλά τα εκδίδουν μόνα των (αρ. 16 του Καταστατικού της ECB και αρ. 128 της Συνθήκης της Λισαβώνας), ή σε παράλληλα με την ECB."

  Ο κ Αντωνίου δεν γνωρίζει κάλά ούτε το θέμα με το οποίο επιχειρεί να ασχοληθεί, ούτε τι πραγματικά συμβαίνει.

  ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ· ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Και συγκεκριμένα, εββαίως, το εθνικό νόμισμα.

  Το νόμισμα μας πρέπει να είναι εθνικό, για λόγους που έχουν εξηγηθεί επισταμένα και επανειλημμένα. (Βλ. πχ http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=21418)

  Σημασία έχει λοιπόν να έχομε δικό μας νόμισμα. Το ποιός τυπώνει το χαρτονόμισμα για λογαριασμό τού κράτους είναι δευτερεύον - θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας εκτυπωτικός οίκος του εξωτερικού που θα δουλεύει φασόν για την κυβέρνηση. Άλλωστε, η ποσότητα σε αξία των χαρτονομισμάτων σε μία οικονομία είναι συνήθως 5-10% της συνολικής αξίας Χρήματος που κυκλοφορεί. Στην Ελλάδα ήταν ιστορικά κάτω τού 5%. Θα έχομε πράγματι αρκετά τεχνικά προβλήματα κατά την μετάβαση στην Δραχμή αλλά η εκτύπωση χαρτονομισμάτων κάθε άλλο παρά το δυσκολώτερο μας πρόβλημα θα είναι!  Σημείωση 1η: Όσοι είναι κατά του Ευρώ δεν είναι αναγκαστικά "αντι-ευρωπαϊστές"! Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η δαιμονολογία. Εγώ δεν είμαι "αντι-ευρωπαϊστής". Εναντίον της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής-ζουρλομανδύα τής Ευρωζώνης είμαι.

  Σημείωση 2η: Αναγνωρίζω ότι αρκετοί δημόσιοι και μη υποστηρικτές της Δραχμής πέφτουν στην ίδια σύγχυση μεταξύ Νομίσματος και Χαρτονομίσματος που πέφτει ο κ Αντωνίου. Περί σύγχυσης, δηλαδή λάθους, πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο κ Αντωνίου έγραψε: "Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι ιδιωτικές...διότι [αυτό] εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την κυβέρνηση για την άσκηση της νομισμαστικής των πολιτικής."

  Το ποιός είναι ιδιοκτήτης της κεντρικής τράπεζας είναι μία καθαρά πολιτική επιλογή. Οι Μονεταριστές, οι Νεοφιλελεύθεροι, και οι λοιποί οπαδοί των επικρατουσών απόψεων θέλουν ένα κράτος αμέτοχο στα κοινά, χωρίς παρεμβάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές (διότι "αυτορυθμίζονται") και ουδέτερο στα επιτόκια. Από την άλλη, οι κεϋνσιανοί και κυρίως οι σύγχρονοι κεϋνσιανοί αναγνωρίζουν την κεντρική σημασία που έχει η δημοσιονομική πολιτική για την πορεία κάθε οικονομίας.

  Αλλά για να εφαρμόσει ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική μία κυβέρνηση πρέπει να ελέγχει την κετρνική τράπζεα της χώρας. Φανταστείτε πχ να θέλει η κυβέρνηση να ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η ΚΤ να πηγαίνει τα επιτόκια στα ύψη!

  Έγραψε επίσης "Αυτοί που λένε ότι θα κρατικοποιήσουμε τις κεντρικές τράπεζες, προφανώς, είτε είναι άσχετοι, είτε σκέφτονται κεντρικές τράπεζες Σταλινικού Τύπου."

  Συνεπώς η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ έχει καθεστώς "Σταλινικού τύπου".

  ΑπάντησηΔιαγραφή