Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύψεις Μπαλτάκου με καρφιά κατά Σαμαρά: Τελευταίοι των τελευταίων οι Έλληνες Στρατιωτικοί στην μισθολογική κλίμακα


Ντροπή! Με απαίτηση της «τρόικας» μπήκαν στην μισθολογική κλίμακα...
Αποκαλύψεις Μπαλτάκου με καρφιά κατά Σαμαρά
Θετική υποδοχή είχε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών...

Απίστευτα πράγματα αποκάλυψε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στον ιστότοπο, onalert.gr. 
Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο πρώην... ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης -που μέχρι και ξίφη έδινε στις ορκωμοσίες των νέων αξιωματικών- ανέφερε ότι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τοποθέτησε τελευταίους τους Έλληνες αξιωματικούς στη μισθολογική κλίμακα που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο του 2012. 
Μάλιστα, τους τοποθέτησε ακόμη και κάτω από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών! 
Δηλαδή, ένας, π.χ., ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων θα έπαιρνε λιγότερο βασικό μισθό από έναν οργανοπαίχτη της Κρατικής Ορχήστρας. 
Όπως είπε ο κ. Μπαλτάκος, πήρε τηλέφωνο τον αξιωματούχο και του ζήτησε εξηγήσεις, αλλά ήταν τέτοια η πίεση από την «τρόικα» που δεν τόλμησε κανείς να πει όχι, γιατί δεν θα παίρναμε την περιβόητη δόση και θα πτώχευε η χώρα...
Το σκεπτικό της «τρόικας» ήταν ότι ο Στρατός μας είναι «πολύ μεγάλος», οι μισθοί ικανοποιητικοί και άρα, περιορίζοντας τις απολαβές, «μπορεί να παύσει να είναι τόσο ελκυστικός»!
Και γεννάται ευλόγως το ερώτημα: Αυτός ο αξιωματούχος δεν είχε προϊσταμένους; Δεν είχε υπουργό; Πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο; Οι βουλευτές δεν το είδαν; 

Την απάντηση προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να δώσει και πάλι ο κ. Μπαλτάκος, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν της τάξεως των 250 σελίδων και δεν προλάβαινε κανείς να το μελετήσει... 
Είπε όμως και κάτι άλλο, το οποίο αποτελεί μομφή προς την κυβέρνηση και ευθεία «βολή» προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Περίμενα», είπε, «ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, η κυβέρνηση θα διόρθωνε μόνη της την καταφανέστατη αυτή αδικία και όχι να υποχρεώνεται σήμερα να το κάνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Γιατί έτσι δεν το πιστώνεται ο Σαμαράς, αλλά το ΣτΕ» και πρόσθεσε: «υποκλίνομαι στον κ. Ρίζο...».

Καλά τα λέει, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς, ο κ. Μπαλτάκος, αλλά, αν τότε υπέβαλλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για το απίστευτο αυτό αλαλούμ, μήπως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική; Απλώς και αυτός συμβιβάστηκε...

Και αφού μιλάμε για μισθολογικά, το σχέδιο του νέου μισθολογίου των στρατιωτικών που διέρρευσε, άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Κάποιοι κάνουν λόγο για «φτωχές» προσαρμογές και αυξήσεις με το σταγονόμετρο, άλλοι για μισθολόγιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αξία έχει πάντως η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η οποία προσεγγίζει μάλλον θετικά τη νέα μισθολογική πρόταση.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΣ, από τη μελέτη των αντιπαρατιθέμενων στοιχείων γίνεται εμφανής η πρόθεση του νέου μισθολογίου να αποδώσει τις οφειλόμενες προς τους στρατιωτικούς αποδοχές «με μια εμφανή τάση υπέρ των ανώτερων και ανωτάτων βαθμών», κάτι που ομολογείται από τους ίδιους τους συντάκτες της και δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτοί έχουν υποστεί μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση. Στο σημείο αυτό η ΠΟΕΣ εκφράζει τη διαφωνία της, αλλά η αλήθεια είναι ότι στους μεγάλους βαθμούς το «μαχαίρι» ήταν δυσανάλογα μεγάλο.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος αύξησης των αποδοχών για τους άγαμους όλων των κατηγοριών των στελεχών είναι 6,3%. Ο μέσος ορός αύξησης των επιμέρους κατηγοριών είναι: Απόφοιτοι ΑΣΕΙ, 11,4%, απόφοιτοι ΑΣΣΥ, 6,2%, ΕΜΘ, 4,7% και ΕΠΟΠ, 2,3%. Στην περίπτωση των εγγάμων με δύο τέκνα οι μέσοι οροί αύξησης των αποδοχών διαμορφώνονται ως εξής: Ο συνολικός μέσος όρος σε 7,4% και ο μέσος ορός των επιμέρους κατηγοριών σε: ΑΣΕΙ, 12,8%, ΑΣΣΥ, 6,7%, ΕΜΘ, 5,7% και ΕΠΟΠ, 4%.

Πάντως, πέρα από τις όποιες διαπιστώσεις, οι τελικές αποδοχές δεν καταφέρνουν να αγγίξουν τα επίπεδα των ετησίων αποδοχών του 2012, αφού πέραν των περικοπών στους βασικούς μισθούς (12%) και στα επιδόματα (28%) των στρατιωτικών, ο νόμος 4093/2012 επέφερε και την κατάργηση της καταβολής των δώρων εορτών και αδείας, τα οποία είχαν ήδη περικοπεί κατά 50%. Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο του 2012, η παύση καταβολής των Πάγιων Ημερών Έκτος Έδρας (ΗΕΕ), Θέσεως - Βαθμού και Παραμεθόριου μείωσε περαιτέρω το εισόδημα του Έλληνα στρατιωτικού κατά 5%.

Το σύνολο των ανωτέρω περικοπών (δώρα και πάγια οδοιπορικά), σε συνδυασμό με την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση του ποσού που αύξανε το αφορολόγητο όριο λόγω τέκνων, προξένησαν βαθιά πλήγματα στο ήδη αδύναμο οικογενειακό εισόδημα των στρατιωτικών, σε βαθμό που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από την όποια μισθολογική ανασυγκρότηση. Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ, «το εγχείρημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι θετικό, αφού επιτυγχάνει την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των αποδοχών...». Επίσης θετικά χαρακτηρίζονται:

Η σύνδεση των αποδοχών με τον διοικητικό βαθμό, το επίπεδο εκπαίδευσης (επιδότηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών), η ομαλή και δίκαιη κλιμάκωση των μισθολογικών κλιμακίων μέχρι το 37ο έτος υπηρεσίας, η αύξηση των κρατήσεων υπέρ κυρίων ασφαλιστικών φορέων και μετοχικών ταμείων προς ενίσχυση των αποθεματικών τους, η θεσμοθέτηση αμοιβής για την υπερωριακή εργασία πέραν του πενθημέρου και η επιδότηση όσων υπηρετούν σε δυσμενείς και παραμεθόριες περιοχές.

Όπως αναφέρει, τέλος, η ΠΟΕΣ, το υποβληθέν από το ΥΠΕΘΑ σχέδιο μισθολογίου των ΕΔ και των ΣΑ αποτελεί «μια καλή πρόταση, που, αν διορθωθεί σε ορισμένα σημεία και εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να ανασύρει από το οικονομικό τέλμα χιλιάδες οικογένειες στρατιωτικών...».

Τον λόγο έχει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή η «τρόικα»...
(ΠΑΡΟΝ 28/09/2014 – Σ.Λ.) μέσω staratalogia

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.