Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει επίσημα το νέο Μνημόνιο απ΄ το Καστελόριζο: vicious circle > Διαβάστε όλο το προσχέδιο του νέου μνημονίου 3 (ΙΙΙ)

Θα τον βρίσω άγρια κι εγώ, με τις 50 αποχρώσεις του κάθε χρώματος:

♦ Αίσιον και ευτυχές το νέο Μνημόνιο! Επιτέλους ολοκληρώθηκαν στις 8.35 το πρωί οι μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις στο Χίλτον και πετύχαμε Μνημόνιο που δεν έτυχε ποτέ σε κανέναν. Τρία χρόνια βαρβάτα.


♦ Υπάρχει όμως φόβος να καταρρίψει το ρεκόρ το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο αναμένεται από μέρα σε μέρα να υπογράψει ενισχυμένο πολυετές Μνημόνιο.

♦ Αυτό αποτελεί έναν θρίαμβο του ΓΑΠ που συχνά-πυκνά επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και θα κάνει νταμπλ στα Μνημόνια.

♦ Ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει επίσημα το νέο Μνημόνιο στο Καστελόριζο, όπου πιθανόν θα βρίσκεται και ο κ. Παπανδρέου για το διάγγελμα του Πόρτο Ρίκο.

♦ Το πρωί βγήκε λευκός καπνός από το Χίλτον· ήταν όμως από πέλετ και έπνιξε όλη την Ελλάδα.

♦ Το κουαρτέτο είναι απαρηγόρητο γιατί τους έπιασαν κώτσους στην Ελλάδα.

♦ Σε αυτή τη χώρα είμαστε ανάμεσα στη Δρακουλέσκου και τον Δραχμουλέσκου τον Λαφαζάνη.

♦ Επειδή συμπίπτει με τον Δεκαπενταύγουστο το Μνημόνιο θα περιφερθεί σε όλους τους ναούς, ενώ Τσακαλώτος και Σταθάκης θα περπατήσουν με τα γόνατα στη Μεγαλόχαρη τη Μνημονιούσα να την ευχαριστήσουν για τη βοήθειά της στις διαπραγματεύσεις.♦ Γλυκιά μας τρόικα. Ξέρω ότι χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πρόσωπα θα ήθελαν αυτά να σας υποδεχθούν.
♦ Σας υποδέχομαι όμως εγώ. Το όνειρο όλων μας έγινε πραγματικότητα. Ναι, είστε εδώ! Οχι Brussels Group και άλλες τέτοιες βλακείες. Είστε εδώ σαν τις όχι και τόσο πολύ παλιές στιγμές που μας επιθεωρούσατε. Την εποχή του Αδώνιδος. Τώρα είστε στην εποχή του Αδώνιδος plus.
♦ Εμείς λέμε ότι έρχεστε για διαπραγματεύσεις. Λέμε καμιά μαλακία να περνάει η ώρα.
♦ Σας καλωσορίζουμε θερμά. Πιο θερμά δεν γίνεται. Μη φοβάστε για την ...
ασφάλειά σας. Μια μουρλή είναι μόνο εναντίον σας. Τη φυλάνε όμως 3.000 αστυνομικοί μέσα κι έξω από τη Βουλή.
♦ Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα την αντιληφθήκατε αμέσως. Δύο μέλη του τεχνικού κλιμακίου σας χθες εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πάλι καλά που υπήρχε βενζίνη και ήρθε το όχημα της Πυροσβεστικής και σας απεγκλώβισε. Ακόμα εκεί θα ήσασταν.
♦ Αν και λέγεται ότι είναι αντιστασιακή πράξη της κυβέρνησής μας. Σας έκλεισαν στο ασανσέρ και το ίδιο θα κάνουν σε όλους σας. Μόνο αυτό μπορούμε να σας κάνουμε και θα το κάνουμε για να σας τη σπάσουμε. Για να δείξουμε ότι κάνουμε διαπραγμάτευση, όχι αστεία.
♦ Το καινούργιο είναι ότι πλέον είστε αντί για τρία πρόσωπα, τέσσερα. Αυτό το πέτυχε η λαοφιλής κυβέρνησή μας. Αντί να κάνει «τα τρία δύο» έκανε «τα τρία τέσσερα».
♦ Η νέα ιδιότυπη σύνθεσή σας με γυναίκα και τρεις άνδρες αποκλείει τη δική μας στάση στις διαπραγματεύσεις που ήταν μέχρι τώρα σταθερή. Στα τέσσερα δηλαδή.
♦ Δεν πειράζει, κάποια καινούργια στάση θα εφεύρετε. Ξέρω εγώ, π.χ. τον «στοματικό έρωτα». Οταν καταφέρνουμε να τρώμε στην Ελλάδα πια, θα είναι τόση η ευχαρίστηση που θα τη λέμε στοματικό έρωτα.
♦ Το ότι θα είστε τέσσερις δεν μας πολυπειράζει. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι μέχρι τέσσερις είναι θεσμός.
♦ Σας παρακαλούμε να αρχίσετε τις διαπραγματεύσεις με το αγαπημένο σας θέμα. Τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας. Γιατί μόνο 72; Να φτάσουν μέχρι τα 120, που είναι και το όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς.
♦ Σας εκλιπαρούμε, περικόψτε πιο πολύ τους μισθούς και τις συντάξεις. Σε μας τους χαχόλους μάς λένε πάντα ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Γι' αυτό εφαρμόστε τις κάθετες περικοπές. Τις κατά κεφαλήν ή κατακεφαλιά. Μία στο κεφάλι και αφήστε μας στον τόπο.
♦ Σκύβουμε, γονατίζουμε, σας πλένουμε τα πόδια και σας τιμάμε γιατί στους μισθούς των συνταξιούχων τον επόμενο μήνα θα κάνετε τριπλή περικοπή και μάλιστα αναδρομική. Πιο πολύ τιμάμε την κυβέρνηση που συναίνεσε και υπέγραψε με χέρια και πόδια σε αυτό. Πάλι πήδηξε τους εφοπλιστές.
♦ Καλώς όρισες, τρόικα των τεσσάρων. Αβε! Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.
Λάκης Μπέλλος - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Διαβάστε όλο το προσχέδιο του νέου μνημονίου 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο του Μνημονίου πρόκειται για ένα βαρύ πακέτο με προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου μνημονίου σε 27 σελίδες και καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση άμεσα.
Ενα ολοήμερο και ολονύκτιο θρίλερ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως σήμερα το πρωί, εκτυλίχτηκε χθες, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών να ξεκινούν στις 9 το πρωί και με μικρά διαλείμματα να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές σε «κόκκινα» δάνεια, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μικρή ΔΕΗ, απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου και υγεία, καθώς το βασικό κείμενο του νέου μνημονίου είχε «κλειδώσει» σε ένα 27σέλιδο έγγραφο. Η «Κ» έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο του νέου μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα «βαρύ» πακέτο προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα (πιθανότατα την Πέμπτη) και ένα δεύτερο -εξίσου σκληρό- πακέτο μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον Οκτώβριο και μετά. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φέρεται να επιθυμεί εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο νέο μνημόνιο περιγράφεται με πολύ περιεκτικό και σαφή τρόπο ένας τεράστιος αριθμός παρεμβάσεων που ξεκινούν από τον προϋπολογισμό και καταλήγουν μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Εφόσον σήμερα το πρωί Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία (μετά τα μεσάνυχτα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και των δύο πλευρών), τότε πιθανότατα την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εισαγάγει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο δύο άρθρων που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Εναλλακτικά, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή και την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Στο ένα άρθρο του νομοσχεδίου θα υπάρχουν η δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο (περίπου 60 σελίδων) τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (επιδιώκεται να είναι 25 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι:

• Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.

• Αύξηση του φόρου χωρητικότητας στη ναυτιλία.

• Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων τον Σεπτέμβριο.

• Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.

• Επιστροφή του καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων.

• Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων.

• Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Καλύτερη στόχευση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016.

• Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

• Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης.

• Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.

• Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.

• Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.

• Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.

• Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.

• Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

• Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.

• Εκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.

• Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

• Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.

• Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

• Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.

• Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.

• Ανοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.

• Περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.

• Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.

• Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.

• Εγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

• Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016.

• Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

• Προτάσεις μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.
Έντυπη
Πέραν των μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να έχει καταρτίσει και το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αυτές ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει επίσης να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα εισάγεται θεσμικό πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία ολόκληρου του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο.
Ενώ τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019.
Στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνονται άλλα 23 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν τον Οκτώβριο
1. η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος
2. η αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα
3. η σταδιακή αλλαγή της φορολογίας των αγροτών. Από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%
4. η επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
5. Να προχωρήσει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων
6. να επεκταθεί η φορολογία 30% επί των ακαθορίστων εσόδων απο τυχερά παιχνίδια και στα VLT που προβλέπεται να εγκατασταθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.
7. να αυξηθεί στο 15% η φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ
8. σταδιακή κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στο ναυτιλιακό κλάδο
9. μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2016
10. επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς έως το 2018
11. απλοποίηση συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων
12. Επανασχεδιασμός της εισφοράς αλληλεγγύηης από το 2016
13. αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε οι πιθανές αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές το 2016 να μην επηρεάσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ
14. μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής
15. να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές
16. αλλαγές στο νόμο που διέπει το ΤΧΣ
17. νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ για χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ΜΜΕ, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση
18. λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
19. ορισμός ανεξάρτητης ομάδας δράσης που θα προσδιορίσει τις δυνατότητες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ενώ θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία στο νέο ανεξάρτητο ταμείο
20. αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί απο 1/1/2016 και θέσπιση νέων ανώτατων ορίων για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου έως το 2019
21. κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την 31η Οκτωβρίου. Οι απώλειες των ταμείων θα αντικατασταθούν από τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών
22. η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016
23. εκκίνηση της συζήτησης με ανεξάρτητους φορείς και το ILO για εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.


\==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου