Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης στο MEGA: Μεγάλη ανησυχία έχει τελευταία ο κ. Γκρίνμπεργκ (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

«Έχω μεταβιβάσει όλη την συμμετοχή που μπορεί να είχα στο παρελθόν, έχει μεταβιβαστεί», «τα αστακοκάραβα ήταν μέρος μιας επιχείρησης η οποία είναι γνωστή στον κόσμο, ήταν σε συνεργασία με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη εταιρεία, την οποία την γνωρίζετε, με την οποία η συνεργασία μου λύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, εφόσον δεν είχαμε συμφωνήσει στην αμοιβή που μου οφειλόταν και διεκδικώ τα δεδουλευμένα μου». «Δεν έχω πλέον συμμετοχή σε καμία εταιρεία του εξωτερικού», τόνισε.

«Αν κληθώ να δώσω εξηγήσεις θα δώσω εξηγήσεις την δικαιοσύνη. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί ποτέ να αρχειοθετηθεί. Είμαι ο πολιτικός που θα τηρήσει το νόμο. Εφόσον έχει υπάρξει μία παρατυπία και χρειαστεί να πληρώσω κάποιο πρόστιμο θα το πληρώσω, αλλά ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει ότι ουδέποτε έχω φοροδιαφύγει», είπε, μεταξύ άλλων. . . .

Ερωτηθείς για το δάνειο στα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ, αν του έχουν επιστραφεί τα χρήματα και αν έχουν επιστραφεί με τη διαδρομή από την οποία έφυγαν, είπε ότι «τα χρήματα έχουν επιστραφεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην OSIOS και μάλιστα με ζημία λόγω συναλλάγματος. Ήταν ένα άτοκο δάνειο, ώστε να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι».

Ο Στ. Κασσελάκης μίλησε για τις προτάσεις που παρουσίασε χτες για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο εγώ ως πρωθυπουργός να στείλω τη χώρα στα βράχια. Το αντίθετο. Εν αντιθέσει με τον κύριο Μητσοτάκη, τον κύριο Χατζηδάκη και όλους που διοικούν αυτή τη χώρα, εγώ έχω επιχειρήσει και καταλαβαίνω πολύ καλά ισολογισμούς». Είπε ότι το φορολογικό πλαίσιο που προτείνει θα φέρει έκρηξη ανάπτυξης και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Στ. Κασσελάκης ρωτήθηκε αν θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε «όχι». Αρνητικά απάντησε, επίσης, όταν ρωτήθηκε αν θα πάρει τη θέση κάποιου βουλευτή από το Επικρατείας.

Επιπλέον, απάντησε ότι έχει συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα μετά το Συνέδριο. «Όλα καλά», είπε. Ερωτηθείς αν τον θεωρεί υπονομευτή του, σημείωσε: «όχι με τίποτα». «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό», τόνισε, στο ερώτημα αν τον αμφισβητήσει την επομένη των ευρωεκλογών. «Ο Αλέξης είναι ο τέως πρόεδρος του κόμματος είναι ο πρώην πρωθυπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του για το κόμμα, για το χώρο, για την ευρύτερη κεντροαριστερά. Οι αξίες μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες, θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του χώρου, αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε.

Ως προς το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Τα χρήματα έχουν επιστραφεί στην Όσιος και μάλιστα με ζημία λόγω του συναλλάγματος».

«Ο κόσμος έχει βαρεθεί το gaslighting. Σκεφτείτε τι προσπαθούν να μου προσάψουν από την αρχή. Ότι ήμουν ηλίθιος, ότι ήμουν lifestyle. Ότι ο 35χρονος απόδημος Στέφανος Κασσελάκης είναι διαπλεκόμενος. Πολύ ανησυχία από τον κ. Γκρίνμπεργκ», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε. Ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει το πόθεν του κ. Μητσοτάκη; Είναι καιρός ο πολιτικός να είναι υπηρέτης του πολίτη».

«Όπως έχω πει ότι ο κύκλος 2015-2019 έχει κλείσει. Ένας νέος κύκλος έχει ανοίξει. Εγώ ήμουν στην Αμερική τότε. Είναι μία απάντηση ειλικρίνειας. Πρέπει να απευθυνθείτε στον Αλέξη Τσίπρα», είπε στη συνέχεια.

Ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου. Και ο Νίκος Παππάς κάνει εξαιρετική δουλειά στην Οικονομία και ο Παύλος Πολάκης κάνει καλή δουλειά στον τομέα της Διαφάνειας.

«Ο κ. Παππάς και ο κ. Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου», επανέλαβε και πρόσθεσε: «Δεν ήμουν στην κυβέρνηση τότε. Δεν γνωρίζω».

Ως προς τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως τον συνάντησε μετά το Συνέδριο και τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι «όλα καλά».

Πρόσθεσε ότι δεν θα τον αμφισβητήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ευρωεκλογές.  «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό», τόνισε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη:

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΜEGA» και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Βεβαίως, και αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Καλώς ήρθατε. Είναι η πρώτη φορά που τα λέμε και έρχεστε δυο εικοσιτετράωρα πριν φύγετε για να εκπληρώσετε τις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις. Θα λείψετε 20 μέρες, λείψατε και μια εβδομάδα στην Αρκαδία, λείψατε και ένα άλλο long weekend...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μια εβδομάδα στην Αρκαδία στην οποία αναφέρεστε, είναι κατά περίπου, θα έλεγα, 40% μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις μέρες που όντως πέρασα στην Αρκαδία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι. Λείπετε πάντως γενικά. Και αναρωτιέμαι αν -δεν εννοώ απαραιτήτως μας λείπετε- εισηγείστε ένα νέο υπόδειγμα άσκησης των καθηκόντων ενός πολιτικού αρχηγού, διότι με όλα αυτά που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αν η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έλειπε στο Ροδάκινο της Κρήτης, θα σηκώνονταν και τα τσιμέντα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρουν τα υποδείγματα των επαγγελματιών πολιτικών. Νομίζω ο ελληνικός λαός τους έχει βαρεθεί. Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ποιος είναι καθαρός και ποιος θέλει να υπηρετήσει τον τόπο του.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα θα το αποδέχεστε από εδώ και πέρα και για τους υπόλοιπους.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήμουν σε συσκέψεις καθ' όλη τη διάρκεια της μικρής παραμονής μου στην Αρκαδία, την οποία ήθελα να την κάνω γιατί θα είμαι στον στρατό για 3 εβδομάδες περίπου και ο Τάιλερ επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα ήταν μια μικρή ανάπαυλα μετά από μια περίοδο η οποία ήταν πάρα πολύ εντατική για εμάς με περιφερειακά Συνέδρια...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα θα αποδέχεστε από εδώ και πέρα, δεν θα ξαναρχίσουμε συζητήσεις πού είναι ο πρωθυπουργός ή γιατί λείπει ή γιατί είναι στις παραλίες. Γιατί αυτά τα ακούγαμε στο παρελθόν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου είναι αδιάφορο το πού είναι ο πρωθυπουργός γενικά. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι οι πολιτικές του πρωθυπουργού. Είναι πολιτικές οι οποίες είναι φιλολαϊκές; Είναι φιλεργατικές; Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνει αυτή τη στιγμή ο μέσος εργαζόμενος στη χώρας μας, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν ο πρωθυπουργός είναι στα Χανιά ή στην Αθήνα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θέλετε να μας πάτε στο οικονομικό σας πρόγραμμα και έχετε δίκιο που θέλετε να το κάνετε και είναι σωστό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, πριν πάμε εκεί αυτό το φεύγα, το έχετε λίγο εύκολο. Ήσασταν στο Μαϊάμι, ήσασταν στο Μισισίπι, στην ορεινή Αρκαδία, στο Στρατό τώρα... Βεβαίως μπορείτε να πάτε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχετε δει πόσα παπούτσια έχω λιώσει όλη τη χώρα; Πολλά παραπάνω από του κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καμία αντίρρηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, λέτε το «φεύγα» το έχω εύκολο. Από την άλλη όμως έχω αποδείξει ότι έχω τρέξει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ερώτηση: αυτό το  μοντέλο θα το συνεχίσετε ή απλώς επιστρέψατε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με κάθε σεβασμό, δεν μπορείτε να πείτε το «φεύγα το έχεις εύκολο». Αν κοιτάξετε τη διαδρομή μου τους τελευταίους τέσσερις – πέντε μήνες, έχω λιώσει τα παπούτσια σε όλη τη χώρα. Άρα δεν μπορεί και το ένα να ισχύει και το άλλο. Επιλέξτε. Έχω το “φεύγα” εύκολο ή έχω το “τρέχα στον κόσμο μέσα” εύκολο;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε βάζετε ένα θέμα από το πρωί από ό,τι έχω δει και σωστά, ότι ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάσατε χτες το οικονομικό σας πρόγραμμα και εσείς λέτε ότι δεν έτυχε της προσοχής που θα έπρεπε να τύχει. Τα οικονομικά προγράμματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ωστόσο, με την αξιοπιστία του προσώπου που τα κομίζει. Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να περάσουμε όλη τη βραδιά για να συζητάμε για τα αστακοκάραβα. Θα έλεγα όμως να μας δώσετε έναν αριθμό των επιχειρήσεων που έχετε εκτός Ελλάδας, να το αφήσουμε αυτό στην άκρη για να επιτρέψετε εσείς πρώτος η συζήτηση και με εμάς και με άλλους συναδέλφους να κινηθεί σε όλα τα υπόλοιπα πραγματικά μείζονα πολιτικά θέματα. Άρα, πόσες εταιρείες έχετε με έδρα το εξωτερικό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω μεταβιβάσει όλη τη συμμετοχή που μπορεί να είχα στο παρελθόν, έχει πλέον μεταβιβαστεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Για τα αστακοκάραβα λέτε τώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα αστακοκάραβα ήταν μέρος μιας επιχείρησης η οποία είναι γνωστή στον κόσμο. Ήταν σε συνεργασία με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη εταιρεία, την οποία την γνωρίζετε, με την οποία η συνεργασία μου λύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο. Εφόσον δεν είχαμε συμφωνήσει στη αμοιβή η οποία μου οφειλόταν και διεκδικώ, όπως γνωρίζετε, τα δεδουλευμένα μου. Άρα το ίδιο ισχύει γι' αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπατε πριν έναν χρόνο. Αν δεν απατώμαι, 23 Μαρτίου του ’23, αυτό συγκράτησα εγώ. Η δανειακή σύμβαση με τον ΣΥΡΙΖΑ από ποια εταιρεία έγινε; Από άλλη εταιρεία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μάρτιο του ’23 εγώ δάνεισα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, τον Μάρτιο του ’23 είπατε εσείς, και το μεταφέρω, ότι έχετε αποχωρήσει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από τα αστακοκάραβα. Επειδή το ρεπορτάζ έδειχνε άδειες με το όνομά μου δίπλα και ήταν άνθρακας ο θησαυρός.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πριν πάμε στο δάνειο Γιάννη, νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης μας απαντά για μία από τις εταιρείες. Η δική μου ερώτηση είναι αν έχετε οποιαδήποτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω σας απάντησα ήδη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι, μου απαντήσατε για μία συγκεκριμένη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απάντησα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα δεν έχετε αυτή τη στιγμή καμία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω πλέον συμμετοχή σε εταιρείες. Σωστά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι κάνατε με τις μετοχές αυτές; Έχετε μεταβιβάσει κάπου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουν μεταβιβαστεί όπως σας είπα ήδη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν έχετε τίποτα στο εξωτερικό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω απαντήσει τέσσερις φορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε έχετε πει σε διαφορετικές στιγμές διαφορετικά πράγματα. Πρέπει να τα ακούσουμε όπως είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας είμαστε ειλικρινείς. Πρώτα απ' όλα αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε για να μη βγάζουν Έλληνες πολιτικοί...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω εάν κάτι το οποίο δημιουργήθηκε ήταν στρεβλό. Κανένα πρόβλημα. Λοιπόν, αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε για να μη βγάζουν Έλληνες πολιτικοί μαύρα έξω. Όχι για να αναγκάζονται να φέρουν απόδημοι άνθρωποι άσπρα μέσα. Μη χάσουμε τελείως το δάσος για το δέντρο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι υπονοείτε; Έξω είναι οι καλοί και μέσα είναι οι κακοί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί αυτός ο νόμος, έχω εδώ τον κ. Τσίπρα που τον παρουσιάζει, δεν λέει πουθενά κάτι τέτοιο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτός ο νόμος φτιάχτηκε έτσι ώστε Έλληνες πολιτικοί να μη βγάζουν μαύρα έξω. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευαγγελίζεται την αγάπη του για την Ομογένεια και ομογενείς στα ψηφοδέλτια, έχει πέντε χρόνια να αλλάξει τον νόμο αυτόν, τον οποίο τον έχει κατηγορήσει. Και παρεμπιπτόντως στον βαθμό στον οποίο υπήρχε η προσωπική ατζέντα για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη το ’16, το θεωρώ και αυτό εσφαλμένο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα. Δεν έπρεπε να διορθώσει τα πράγματα σύμφωνα με τον νόμο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βγήκε ένας νόμος που δεν τον ψήφισε και του λένε «πρέπει να αποδεχτείς το νόμο». Να μην τον αλλάξει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν βάζεις ομογενείς σε ένα ψηφοδέλτιο, θέλεις την ψήφο τους, τους επιτρέπεις να συμμετέχουν και στην ενεργή πολιτική σκηνή της χώρας. Δεν τους τιμωρείς.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει, κ. Πρόεδρε καταλαβαίνουμε ότι αυτό που μας λέτε είναι ότι ο νόμος θεωρείτε ότι ήταν λάθος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πέντε χρόνια είχε η κυβέρνηση να τον διορθώσει. Γιατί δεν το έκανε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα ήταν λάθος ο νόμος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο νόμος; Προφανώς ήταν λάθος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ωραία. Ας μείνουμε λοιπόν στα δικά σας. Πότε κάνατε τη μεταβίβαση των μετοχών αυτών και τη μεταβίβαση της «Osios»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μη συγχέουμε τον ρόλο των Media με τη Δικαιοσύνη, με τους αρμούς της κυβέρνησης. Εάν κληθώ να δώσω εξηγήσεις, θα δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. Το ένα πράγμα που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί ποτέ να αρχειοθετηθεί. Ποτέ. Εγώ είμαι ο πολιτικός ο οποίος θα τηρήσει τον νόμο. Εφόσον έχει υπάρξει μια παρατυπία και χρειαστεί να υπάρξει ένα πρόστιμο θα το πληρώσω. Αλλά ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει το εξής: Ουδέποτε έχω φοροδιαφύγει. Έχω επιχειρήσει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και στο τέλος της ημέρας...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λέτε για ό,τι έγινε πριν. Τώρα, επιμένετε, τα μεταβιβάσατε, δεν έχετε τίποτα στο εξωτερικό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, στο τέλος της ημέρας εάν είναι να τιμωρηθώ επειδή έκαναν Χριστούγεννα οι άνθρωποι των κομματικών Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι που χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα κουνάνε το δάχτυλο και δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ στη ζωή τους και ειρωνεύονται τους φορολογικούς συντελεστές που ανακοίνωσα, εκατό φορές να...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ωραία λίγο και στο δάνειο για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να τελειώσουμε το δάνειο και θα ήθελα να ρωτήσω. Δήλωση της εκπροσώπου σας σήμερα που λέει «ας επιτρέψουμε στον κ. Κασσελάκη -πράγμα το οποίο κάνουμε εμείς- όταν είναι έτοιμος και όταν αισθάνεται ότι μπορεί να πει πέντε - δέκα πράγματα και να διασαφηνίσει το τοπίο, να έρθουν όλα στο φως».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αυτό είναι 30 Ιουνίου με το πόθεν έσχες μου.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, αλλά σήμερα ήδη μας είπατε ότι δεν έχετε πια τίποτα στο εξωτερικό. Οπότε αυτό το κρατάμε. Σωστά; Ωραία. Πριν από λίγο καιρό παρ' όλα αυτά μέσω μιας εκ των εταιρειών σας της Osios προχωρήσατε σε ένα δανεισμό των Μέσων.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ημερών;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν το προσδιορίζω εγώ αυτό, κάτι άλλο θέλω να πω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μηνών.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν είπα τίποτα εγώ για μέρες για τη διάρκεια του δανεισμού. Αυτό που ρωτώ είναι αν τα χρήματα σάς έχουν επιστραφεί. Και αν σας έχουν επιστραφεί με τη διαδρομή από την οποία έφυγαν. Δηλαδή αν έχουν ξαναμπεί σε εταιρικό σας λογαριασμό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν και δεν υπάρχει ανάγκη να απαντήσω στο ζήτημα αυτό, τα χρήματα έχουν επιστραφεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην Osios και μάλιστα με ζημία λόγω συναλλάγματος στην Osios. Ήταν ένα άτοκο δάνειο έτσι ώστε να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε το δέχομαι ότι έχουν καλυφθεί...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και να σας πω κάτι; Ο Έλληνας πολίτης έχει βαρεθεί το gaslighting, αυτή την ψυχολογική χειραγώγηση που προσπαθεί η κυβέρνηση, τώρα που βλέπει ότι ροκανίζεται από τα σκάνδαλά της και την ανεπάρκειά της και ότι όλα όσα μου έχουν προσάψει, αποτυγχάνουν.

Σκεφτείτε τι έχουν προσπαθήσει να μου προσάψουν από την αρχή. Πρώτα ήταν ότι είμαι life style και ρηχός. Μετά ότι ήμουν χαζός και ηλίθιος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κατά τη γνώμη σας το πρώτο, όχι το δεύτερο, δεν το συντηρήσατε καθόλου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μετά ήταν ότι ήμουν ξένος. Μετά ότι είμαι κακός, αυταρχικός. Και τώρα είναι ότι ο 35χρονος απόδημος Στέφανος Κασσελάκης είναι διαπλεκόμενος στο εξωτερικό στην Αμερική με εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο. Πολύ πανικός από τον κ. Γκρίνμπεργκ διακρίνεται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Κασσελάκη, έχω μια ερώτηση. Όλο αυτό δεν θα το συζητάγαμε σήμερα, αν είχε δοθεί από την αρχή στη δημοσιότητα η σύμβαση δανεισμού με τα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και από την εταιρεία αυτήν. Δεν θα κουβεντιάζαμε τίποτε απ' όλα αυτά. Θα τη δώσετε τη σύμβαση δανεισμού στη δημοσιότητα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχει ήδη διαρρεύσει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο αν έχει διαρρεύσει. Εσείς θα τη δώσετε επισήμως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ θα τη δώσω στη Δικαιοσύνη, εφόσον κληθώ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, εντάξει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ήδη πάντως ο κ. Κασσελάκης έχει δύο απαντήσεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε αποζημιώσεις για τις ελιές του, πότε είχε δανείσει στο κόμμα του;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ευτυχώς όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη, «ευτυχώς όχι» που δεν έχει δανείσει το κόμμα του;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι. Δεν έχω ακούσει ποτέ πολιτικό αρχηγό να δανείζει το κόμμα του.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Που έχει 500 εκατομμύρια ευρώ; Άρα χαλάω την πιάτσα!

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι προφανώς... γιατί...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ωραία, μπράβο μου που χαλάω την πιάτσα λοιπόν, ευχαριστώ για το κομπλιμέντο!

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Κασσελάκη, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αλλά δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος να δανείζει το κόμμα και το κόμμα τον πρόεδρο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κακώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έτσι δουλεύουμε εδώ πάντως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Επιτρέψτε μου, αυτό το «έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αυτή είναι η Ελλάδα…».

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είτε στην Αγγλία, είτε στη Γαλλία, είτε στη Γερμανία, είτε παντού.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν ισχύει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πουθενά δεν δανείζουν οι πρόεδροι τα κόμματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δανείζουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι πρόεδροι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δανείζουν στο κόμμα τους;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Μπάιντεν δανείζει τώρα στις εκλογές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στην καμπάνια; Άμα θέλει, μπορεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι αναγκασμένος, βεβαίως, και μπορεί να δανείσει και βάζει κεφάλαια. Αλλά το βασικό εδώ είναι η όλη νοοτροπία αυτή. Το ότι «έτσι είναι η Ελλάδα». Κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε και να πούμε «δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι η Ελλάδα». Η Ελλάδα μπορεί και αξίζει καλύτερα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να πάμε στο οικονομικό σας πρόγραμμα, μιας που πήραμε δυο βασικές, θεωρώ, απαντήσεις. Ελπίζω να μην ακούσουμε κάτι άλλο αύριο, αλλά να μείνουμε σε αυτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από ποιον να ακούσετε; Μπορώ να διορθώσω επίσης κάτι το οποίο ήταν απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, χτες στο ρεπορτάζ σας;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Παρακαλώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Που είπατε ότι εγώ είπα ότι θα κάνω διακοπές στο στρατόπεδο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τις ώρες ξεκούρασης σας, είπατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εάν είναι να κάνουμε ρεπορτάζ σε μια ανάρτηση βιντεοσκοπημένη δική μου, να την κάνουμε σωστά την ανάρτηση στο ρεπορτάζ. Είπα ότι στις πολύ λίγες ώρες που προβλέπονται για ξεκούραση στο στρατόπεδο, με βλέπω να διαβάζω βιογραφικά. Ουδέποτε είπα ότι θα ξεκουραστώ στο στρατόπεδο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει κ. Πρόεδρε. Και θα δούμε και τα βιογραφικά και θα δούμε και το ευρωψηφοδέλτιο σας. Πάμε στο οικονομικό σας πρόγραμμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ θέλω να κλείσουμε τη συζήτηση αυτή. Θέλω να ακούσω από εσάς τη διαβεβαίωση ότι μόλις σας καλέσει η Δικαιοσύνη, θα δώσετε στη Δικαιοσύνη πλέον, ως οφείλετε, όλα τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες στο εξωτερικό. Και βεβαίως και τη σύμβαση δανεισμού της Αυγής ή των άλλων Μέσων Ενημέρωσης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η διαβεβαίωση αυτή είναι δεδομένη, επειδή είμαι νομοταγής πολίτης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Χαίρομαι που το λέτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει και το έσχες μου και το πόθεν μου. Η ερώτηση είναι: γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης το πόθεν του κ. Μητσοτάκη; Τα 40 σπίτια, συν όλα αυτά τα άλλα πράγματα, από πού έχουν προκύψει;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να ρωτήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα απαντήσω εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να τον ρωτήσετε και μακάρι να κάνετε και ποδαρικό και στα δικά του σπίτια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, τώρα που του θυμήθηκα, το ’16 αλλάξατε τον νόμο που περιγράψαμε και από τότε έχει ελεγχθεί επτά – οκτώ φορές το πόθεν έσχες του. Τις τέσσερις από κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Και δεν έχει βρεθεί τίποτα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το πόθεν έσχες αυτό από πού είναι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όλοι ξέρουμε και όλοι δεν ξέρουμε. Εντάξει; Είναι καιρός οι πολιτικοί αυτής της χώρας να είναι υπηρέτες και όχι άρχοντες.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να πάμε λίγο στο οικονομικό σας πρόγραμμα. Θα έλεγε κανείς ότι με μια πρώτη ματιά κάποιος θα σκεφτόταν ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Προοδευτικό, φιλολαϊκό, αριστερό με την έννοια ότι τουλάχιστον σε σχέση με την φορολογία, προτείνει ελάφρυνση μέχρι και τα εισοδήματα των 100.000.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 200.000.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μέχρι των 100.000 ελάφρυνση και από τις 200.000 και πάνω μια επιβάρυνση, από ό,τι καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 100 μέχρι 200.000 είναι ελάφρυνση, σωστά. Το ξέρω γιατί κι εγώ χτες στην ομιλία μου έκανα λάθος σε αυτό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εκεί βρίσκεται το 99,4% περίπου των φορολογουμένων. Όμως λέτε ότι ό,τι προτείνατε χτες θα στοιχίσει 3,2 δισ.;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας αρχίσουμε με τη δομική διαφορά που υπάρχει στη χώρα και που πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μισθωτή εργασία -και ειδικά με τους μεγαλύτερους μισθούς, εκείνους οι οποίοι πάνε Γερμανία και σε άλλες χώρες, η αντίστοιχη εξειδίκευση- αυτή η μισθωτή εργασία φορολογείται με τεράστιους συντελεστές και τα μερίσματα και τα πολύ μεγάλα κέρδη με πολύ μικρούς.  Τον αυτοτελή φόρο στα μερίσματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο προτείνω εγώ είναι να υπάρχει μια πολύ πιο προοδευτική κλίμακα, ειδικά στα εισοδήματα κάτω των 80.000 € και ειδικά στα εισοδήματα κάτω των 60.000 €, έτσι ώστε να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να έχει, άμεσα, περισσότερα στο τέλος του μήνα. Να μπορεί να βγαίνει ο μήνας. Αντ' αυτού, καταργούμε τον αυτοτελή φόρο στα μερίσματα. Γιατί θα πάει στην ατομική κλίμακα. Και για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών, οι οποίοι ούτε καν ονειρεύονται ποσά πάνω από 100.000 € μερίσματα, τους μικρομεσαίους λέμε τώρα, θα υπάρξει λιγότερος φόρος με αυτό τον τρόπο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή έχουμε ένα πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και για όλους τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους, οι εισφορές θα μειωθούν. Με άλλα λόγια, είναι ένα κίνητρο όχι μόνο για ανάπτυξη από την εργασία, επειδή ο εργαζόμενος έχει παραπάνω διαθέσιμο εισόδημα, αλλά είναι κίνητρο για να επανεπενδύσει ο επιχειρηματίας στην εταιρεία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εκτός απ’ αυτό, καταλαβαίνω ότι λέτε ότι «θα ελαφρύνω τους πιο αδύναμους, μειώνοντας τη φορολογία τους και κάνοντας και λίγο πιο φθηνά και τα αγαθά τα οποία θα κληθούν ν’ αγοράσουν. Σωστά;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάλι από τους φόρους. Κι εκεί μειώνονται οι φόροι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το πλαφόν στο ρεύμα -βεβαίως και υπάρχει προσωρινή φοροελάφρυνση και ειδικά στα βασικά αγαθά που πρέπει να είναι μόνιμη η φοροελάφρυνση στα βασικά αγαθά. Αλλά το βασικότερο απ’ όλα είναι το ρεύμα. Πρέπει να υπάρχει πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα. Μπορεί να γίνει άμεσα, υπάρχει αισχροκέρδεια εκεί πέρα. Δεν μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν κεφάλαιο, να έχουν μερίσματα από τη ΔΕΗ, μέσω μετοχών της ΔΕΗ. Δεν μπορούν να έχουν όλοι μετοχές στη ΔΕΗ και να έχουν μερίσματα από εκεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή δεν θα μοιράζει μέρισμα η ΔΕΗ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα μοιράζει μέρισμα βάσει της κερδοφορίας του 5%. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή θα πηγαίνει μέχρι 5% η κερδοφορία και αυτό μοιράζουμε, μάλιστα. Θέλω να τα καταλάβω.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το κόστος θα μας το δώσετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει κόστος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν το έχετε υπολογίσει αυτό κάπως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Χτες τα παρουσίασα. Υπάρχουν μερικά προσωρινά μέτρα τα οποία έχουν ένα κόστος γύρω στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για την αισχροκέρδεια, έκτακτα...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτά που είναι η φορολογία στο εισόδημα είναι μόνιμα, σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το 5% είναι μόνιμο, ναι. Η φορολογία στο εισόδημα, λέτε για την κλίμακα;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Για την κλίμακα, την καινούργια κλίμακα. Μόνιμη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η καινούργια κλίμακα, όπως σας είπα, αλλάζει στην ουσία κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι άδικο να υπάρχει αυτό το ειδικό καθεστώς στα μερίσματα και τα πολύ μεγάλα κέρδη ...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μόνιμα, κ. Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μόνιμα. Και βάζει τη φοροελάφρυνση στην ατομική κλίμακα και στις εισφορές. Οι επιχειρηματίες παραπονιούνται πάρα πολύ για τις εισφορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό λοιπόν θα σας φέρει μια μόνιμη υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό, σωστά; Κάποια λιγότερα έσοδα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό, σας απάντησα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα τα  βρείτε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω από διύλιση, τράπεζες και ενέργεια; σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μη συνδέετε τη φορολογική κλίμακα. Είναι δυο διαφορετικές προτάσεις. Η μία πρόταση είναι για μείωση της ακρίβειας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, αλλά έχετε έναν κορβανά από τον οποίο θα βγουν αυτά τα χρήματα και θα πρέπει να μπουν από κάπου αλλού.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ένας κορβανάς υπάρχει για την Υγεία, όπου εκεί αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης φτωχοποιείται. Άρα λοιπόν, όλα είναι ένας κορβανάς.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι βιώσιμο το πρόγραμμά σας. Γιατί ευχάριστο είναι, κ. Πρόεδρε, να καταλάβουμε όμως αν θα μπορούσε κάποιος να το απολαύσει ή αν θα πηγαίναμε στα βράχια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο ως πρωθυπουργός να στείλω τη χώρα στα βράχια. Το αντίθετο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, μας το είπαν κι άλλοι αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη, αλλά εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χατζηδάκη και όλους που διοικούν αυτή τη χώρα, εγώ έχω επιχειρήσεις και καταλαβαίνω πολύ καλά ισολογισμούς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα ερώτημα και για μένα είναι σοβαρό. Το πρόγραμμά σας το προσυπογράφω, αν θέλετε, και το ψηφίζω αύριο το πρωί, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εδώ όμως έχουμε ένα ζήτημα υστέρησης δημοσίων εσόδων. Και όπως σας είπε ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, μεταφέρω τη δήλωσή του, ωραία για φέτος, θα τα βρούμε τα λεφτά. Του χρόνου τι θα κάνουμε; Πάλι θα πάμε να πάρουμε λεφτά από τα διυλιστήρια;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μα είναι one off αυτά για τα διυλιστήρια, τις τράπεζες. Στο πρόγραμμα προτείνεται να είναι για έναν χρόνο αν κατάλαβα καλά, σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπερδεύετε την ακρίβεια με το φορολογικό. Ναι, υπάρχουν one off μέτρα ελάφρυνσης...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τα μέτρα στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, τραπεζών και ενέργειας δεν είναι one off, κ. Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι one off όπως είναι και one off οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ και σε άλλα τέτοια μέτρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα αυτά συνδέονται;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να τελειώσω; Συγχρόνως όμως, όταν λες βάζω πλαφόν στην κερδοφορία του ρεύματος, αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτό έχει κόστος στους έχοντες μετοχές της ΔΕΗ και όλων αυτών των εταιρειών. Εκεί είναι το κόστος αυτό, στις τσέπες τους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το καταλαβαίνω αυτό. Ξαναλέω: το ίδιο θα γίνει και του χρόνου και του παραχρόνου και συνέχεια; Δηλαδή μπαίνουμε σε μια λογική ρυθμιζόμενης οικονομίας; Θα βάλουμε πάλι στη διατίμηση την παλιά...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η διαφορά εκεί πέρα είναι στο διαθέσιμο εισόδημα, διότι αυτό το εισόδημα εδώ πέρα πάει σε κόσμο ο οποίος αυτή τη στιγμή αγκομαχά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, το δέχομαι κ. Πρόεδρε αυτό...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό το εισόδημα μετά ανακυκλώνεται στην οικονομία. Και οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει έναν πολλαπλασιαστή 35% στην οικονομία σε θετική απόδοση. Άρα, σε βάθος πενταετίας, αυτό το διαθέσιμο εισόδημα σε κόσμο που το έχει ανάγκη, θα μειώσει το χρέος. Αλλά αυτή τη στιγμή, εδώ που είναι οι αξίες και λόγω της Ουκρανίας και όλης της κατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κόσμος έχει ανάγκη από ελάφρυνση των φόρων και ειδικά των έμμεσων φόρων.

Να σας πω κάτι: Είδα αυτή την εβδομάδα μια ομιλία του ’16 του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, που έλεγε το πώς οι έμμεσοι φόροι είναι τόσο άδικοι για την κοινωνία και ειδικά για τα πιο αδύναμα στρώματα. Και αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ σχεδόν τριακονταετίας στους έμμεσους φόρους, σχεδόν 67% νομίζω των εσόδων της χώρας...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε έσοδα. Το πλαφόν, η κλίμακα έχει πέσει. Η κλίμακα έχει περιοριστεί. Έχουν αυξηθεί τα έσοδα. Και αυτό που λέτε συμφωνεί πλήρως με τον κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς το ίδιο λέει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα, γιατί δεν το αλλάζει;  Αφού  ξέρει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι τεράστιο κομμάτι των εσόδων αυτή τη στιγμή. Ξέρει ότι οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί το ίδιο με τα έξοδα της διαβίωσης του Έλληνα πολίτη. Γιατί δεν το αλλάζει; Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ; Και σου λέει, δεν θα διοχετευθεί προς τα κάτω η μείωση του ΦΠΑ. Άρα παραδέχεται ότι υπάρχουν ολιγοπώλια. Γιατί όταν επιτρέπεις σ’ έναν επιχειρηματία, σε μια επιχείρηση  να πουλάει ένα προϊόν 10%, 15% φθηνότερα, λόγω μείωσης του ΦΠΑ, σε σχέση με τον ανταγωνιστή, ο οποίος και αυτός θεωρητικά έχει 15% φθηνότερα, άμα είναι να τις κρατήσει στην ίδια τιμή και ο άλλος θα χαμηλώσει, θα πάρει μερίδιο της αγοράς. Έχουμε λοιπόν ανοιχτές αγορές ή έχουμε ολιγοπώλια; Και όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν ολιγοπώλια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ν’ αναπληρώσουμε τα έσοδα που χάνονται. Αυτό δεν το παρουσιάζετε. Δεν έχω πρόβλημα, απλά δεν θα κυβερνήσετε αύριο, θα το λύσουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέτε αυτή τη στιγμή είναι άδικο. Μόλις σας απάντησα. Σας απάντησα και για τα αντισταθμιστικά, σας απάντησα για την τεράστια ανακύκλωση του διαθέσιμου εισοδήματος...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου απαντήσατε κάτι πολύ σωστό, την ελάφρυνση των φτωχών ανθρώπων μου είπατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:  Δεν είναι φτωχοί...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Των λιγότερο ευνοημένων.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαστε στην 24η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη. Ναι, η Ελλάδα, η χώρα της Μυκόνου και της χλιδής στους τουρίστες είναι από τις χειρότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και από τις καλύτερες όσον αφορά στα μερίσματα των επιχειρηματιών. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και το φορολογικό πλαίσιο το οποίο προτείνω, να ξέρετε ότι θα φέρει έκρηξη ανάπτυξης και πάταξη της φοροδιαφυγής. Διότι κάνουμε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καταργούμε...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν θέλω να μείνουμε άλλο σ’ αυτό. Στοχεύετε σ’ αυτούς που είναι πάνω από 200.000 ενώ είναι ελάχιστοι....

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κυρία Τζίμα, δεν αναφέρατε τη μεγαλύτερη προσφορά που κάνουμε σε όλους τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ένα άδικο μέτρο το οποίο θ’ απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ξέρετε γιατί; Διότι ένας επιχειρηματίας είναι κολλημένος στο να πρέπει να δείξει μηδενικά έσοδα για να μην αναγκαστεί να πληρώσει. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που βάζεις αυτή την τεράστια ρευστότητα στην αγορά, που και αυτή θα είχε μια τεράστια απόδοση, ξαφνικά μπορεί κάποιος να πληρώνει αυτά τα οποία κερδίζει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Θα ήθελα να προχωρήσουμε λίγο, να φύγουμε από τα οικονομικά, να πάμε σε θεσμικά. Έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μια εξόχως σοβαρή συζήτηση, κ. Πρόεδρε, την έχετε ακούσει, με αφορμή δηλώσεις του κ. Τσίπρα, που είπε ότι δεν διαχειριστήκατε καλά ως ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κυρίως όμως, θα έλεγα, από τις δηλώσεις-βόμβα  του κ. Κοντονή, τότε υπουργού Δικαιοσύνης, που είπε ότι στο τότε Μαξίμου είχε στηθεί ένα παρά-υπουργείο για να διωχθούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Κεντρικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου ήταν ο κ. Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, πολύ κοντά σ’ εσάς και τώρα. Και ένα μεγάλο κομμάτι της υπόθεσης Novartis το κουβάλησε, ας το πούμε έτσι, ο κ. Πολάκης, που επίσης είναι πολύ κοντά σας.                    

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υποστήριζε στη Βουλή, ταυτοχρόνως, τον νόμο του 2016, που δεν σας άρεσε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Η πρώτη ερώτηση είναι αν αποδέχεστε ότι το κόμμα σας κινήθηκε μ’ αυτό τον τρόπο. Και δεύτερον, εμείς τι πρέπει να περιμένουμε από σας, δεδομένου ότι αυτά τα πρόσωπα είναι ενεργά και πολύ κοντά σας; Ότι κάπου παρακάτω μπορεί να μετέλθετε ξανά τέτοιων μεθόδων;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως έχω πει, και μπορεί να πείτε ότι δεν θέλω ν’ απαντήσω στην ερώτηση, αλλά ο κύκλος ’15-’19 του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μα τα πρόσωπα είναι μαζί σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει ένας καινούργιος κύκλος ο οποίος έχει ανοίξει, ο οποίος θα εμπεριέχει και πολύ μεγάλη ανανέωση στα πρόσωπα...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα τότε τις εντολές για όλα αυτά τις έδινε ο κ. Τσίπρας, ενώ εσείς τώρα δεν θα τις δώσετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν θέλετε να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, μπορείτε να τον ρωτήσετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μα εσάς ρωτάω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ήμουν στην Αμερική τότε, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό είναι «νίπτω τας χείρας μου»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι μια απάντηση ειλικρίνειας. Σας λέω, γι' αυτή την ερώτηση πρέπει ν' απευθυνθείτε σ’ αυτά τα άτομα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, σας ρωτάω για δυο πρόσωπα που ήταν κομβικά στις δυο υποθέσεις και που είναι πάρα πολύ κοντά σας. Και ο κ. Παππάς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ κοντά...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και οι δύο χαίρουν της εμπιστοσύνης μου. Και ο Νίκος Παππάς χαίρει της εμπιστοσύνης μου, κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο θέμα των οικονομικών και ο Παύλος Πολάκης στο θέμα της διαφάνειας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα, δεν έγιναν όλα αυτά; Δεν στήθηκαν παρά-υπουργεία μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου τότε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχετε καταλάβει ότι μας βλέπει όλος ο ελληνικός λαός και αναρωτιέται για ποιο λόγο ρωτάτε έναν απόδημο που ήταν έξω...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ήσασταν μακριά, δεν τα ξέρατε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω πληροφόρηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να δεχθώ ότι δεν τα ξέρατε. Τα έχετε ακούσει...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, έχω ακούσει το ρεπορτάζ σας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και λέει πάνω από τα δυο πρόσωπα αυτά, πρωθυπουργός, που λέει «ήταν ατυχείς παρεμβάσεις...». Δεν ρωτήσατε να μάθετε ποιες είναι οι παρεμβάσεις αυτές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακούστε, εάν ήμουν στην κυβέρνηση τότε θα σας απαντούσα. Δεν ήμουν. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω με ειλικρίνεια είναι ότι ο κ. Παππάς  και ο κ. Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ανεξάρτητα αν έκαναν τέτοιες παρεμβάσεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ό,τι είπα, από αυτά τα οποία γνωρίζω...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Κασσελάκης λέει, «ο Τσίπρας έφταιγε, ο Τσίπρας έδινε τις εντολές».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα βάζουμε λόγια στο στόμα μου.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μα πώς κ. Κασσελάκη; Κάπου πρέπει να καταλήξει αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να εξανεμιστεί.      

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βάζαμε λόγια στο βίντεο μου πριν ότι θα κάνω διακοπές στο στρατόπεδο, τώρα βάζουμε λόγια στο στόμα μου για τον Αλέξη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ελάτε κ. Κασσελάκη τώρα, έχετε, νομίζω, αρκετή ελευθερία έκφρασης, μην το λέτε αυτό το πράγμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:  Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο είναι τόσο αμφιλεγόμενο αυτό το οποίο λέω. Δεν ήμουν στην κυβέρνηση τότε. Δεν γνωρίζω προσωπικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το ξέρουμε αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα τι θέλετε να σας πω; Δεν γνωρίζω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν γνωρίζετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πού να γνωρίζω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή βγαίνει ο πρώην αρχηγός, ο προκάτοχός σας, και λέει ότι «κάναμε ατυχείς παρεμβάσεις» και δεν ρωτήσατε στην Κουμουνδούρου να μάθετε «ρε παιδιά, τι εννοεί ο Τσίπρας;».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:  Διότι έχω ν’ ασχοληθώ με πάρα πολλά ζητήματα που είναι φλέγοντα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Μισό λεπτό, το κράτος Δικαίου στη χώρα για το οποίο εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι φλέγον ζήτημα για ν’ ασχοληθείτε; Δηλαδή μπορείτε μετά απ’ όλα αυτά να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κράτος Δικαίου, όταν βγαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης της τότε κυβέρνησης και λέει «στήθηκε παρα-υπουργείο μέσα στο Μαξίμου»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω τα κίνητρα του κάθε τότε υπουργού και τι προσωπικές σχέσεις είχε ή δεν είχε με τον Αλέξη και με άλλους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος είχε στήσει ολόκληρο σύστημα παρακολουθήσεων στο Μαξίμου με τον ανιψιό του και τον διευθυντή του γραφείου του. Είναι  92 στόχοι για το Predator που πρέπει να δούμε εάν συμβαδίζουν, αν συμπίπτουν με τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Τόσους μήνες είναι αυτό στον Άρειο Πάγο και δεν ακούμε τίποτα. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει 330 ευρωβουλευτές που ψηφίζουν για τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και παριστάνουμε ότι φταίει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ του ’18, του ’16, δεν ξέρω...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν παριστάνουμε απολύτως τίποτα. Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός βγήκε δημοσίως και είπε «κάναμε ατυχείς παρεμβάσεις στη Novartis και στις άδειες». Ρωτώ: Δεν το ξέρατε, ήσασταν στο εξωτερικό τότε, και δεν έχετε σχέση και με το Ευρωκοινοβούλιο. Θα βάλετε υποψηφιότητα; Δεν ξέρω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πείτε ότι υπήρχαν ατυχείς παρεμβάσεις. Ας το κρίνει η Δικαιοσύνη αυτό. Η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει ποιος μπάζωσε σε τρεις μέρες τα Τέμπη; Υπάρχει κάποιος με πολιτική ευθύνη από τη Νέα Δημοκρατία;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να σας ενημερώσω και γι' αυτό, τα έκρινε η Δικαιοσύνη, ο κ. Παππάς καταδικάστηκε, έφαγε δυο χρόνια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχει κρίνει η Δικαιοσύνη ποιος μπάζωσε σε τρεις μέρες;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι για το μπάζωμα, έχει κρίνει τη Novartis και τις άδειες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχετε καταλάβει ότι σ’ αυτή τη χώρα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κυνηγάει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θεωρίες και με μένος, όταν η ίδια δεν έχει αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη για ένα έγκλημα;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να σας ρωτήσω κάτι: Τον κ. Τόσκα για το Μάτι, που ήταν ό,τι ήταν ο κ. Καραμανλής εν προκειμένω για τα Τέμπη, ποιος τον έλεγξε και με ποιον τρόπο; Ελέγχθηκε ποτέ ποινικά, ελέγχθηκε ποτέ πολιτικά; Ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος και της Πυροσβεστικής και του ενιαίου Συντονιστικού.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να αποδώσει. Και η απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα ζήτημα. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Από κει και πέρα, νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή δεν συμφωνείτε με τον κ. Πολάκη που λέει «να φτιάξουμε  δική μας Δικαιοσύνη». Γιατί ο κ. Πολάκης έχει προτείνει 5-6 φορές «να φτιάξουμε δική μας Δικαιοσύνη με δική μας σχολή δικαστών», εννοώ δική σας, με σχολή δικαστών διαφορετική, που να απονέμει τη δικαιοσύνη.


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.