Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

«Να κληρώνονται οι δικαστές σε όλες τις μεγάλες δίκες»



Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Επτά νομοθετικά μέτρα για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και τον περιορισμό της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα προτείνει η Ενωση Εισαγγελέων (ΕΕΕ) με δημόσια παρέμβασή της, την ώρα που το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου εξακολουθεί να μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕΕ Σωτ. Μπάγιας, ανταποκρινόμενος, όπως είπε, με αίσθημα ευθύνης στα κοινωνικά μηνύματα που δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, ζητεί από την Πολιτεία να υιοθετήσει τα μέτρα, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστών και την εξυγίανση της δημόσιας ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις, να κληρώνονται οι εισαγγελείς και δικαστές που αναλαμβάνουν να χειριστούν υποθέσεις μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας, να αρθεί κάθε είδους οικονομικό απόρρητο για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και να δημεύονται όσα περιουσιακά τους στοιχεία υπερβαίνουν τα νόμιμα εισοδήματα. Ειδικότερα για τη Δικαιοσύνη, ζητείται:

*Η κλήρωση των εισαγγελέων που θα αναλαμβάνουν σοβαρές υποθέσεις να γίνεται μεταξύ αυτών που θα προεπιλέγονται (το 1/3 του συνολικού δυναμικού) από τις ολομέλειες με την έναρξη του δικαστικού έτους. Η ΕΕΕ επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή δεν ενέχει οποιαδήποτε αιχμή για τον έως τώρα τρόπο ανάθεσης τέτοιου είδους υποθέσεων σε εισαγγελείς και ανακριτές αλλά αποβλέπει στο να εξαλειφθεί κάθε αμφισβήτηση ή υπόνοια μεροληψίας για τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων που εύλογα προκαλούν μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

*Καθιέρωση μονίμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή δικαστών και εισαγγελέων (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση).

*Ειδική αιτιολογία όλων των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού.

*Δικαίωμα προσφυγής των δικαστών σε ευρύτερο δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο για κάθε δυσμενή σε βάρος τους υπηρεσιακή κρίση από το ΑΔΣ.

Για τους κρατικούς λειτουργούς:

*Πλήρης διαφάνεια της περιουσιακής τους κατάστασης, με άρση κάθε οικονομικού απορρήτου ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να λαμβάνει γνώση όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε κρατικούς λειτουργούς και στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

*Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής Αρχής, στελεχωμένης με εμπειρογνώμονες, με δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου, τουλάχιστον 200 κρατικών λειτουργών κατ' έτος και κυρίως του τρόπου απόκτησης («πόθεν έσχες») όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.

*Αμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου κρατικών λειτουργών που βρίσκεται σε προφανή δυσανολογία με τα εισοδήματά τους. Τα περιουσιακά στοιχεία κατά το μέρος που υπερβαίνουν τα δηλούμενα νόμιμα εισοδήματα να δημεύονται μετά από δικαστική απόφαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008

===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.