Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Μια συνηθισμένη είδηση σε "ψιλά γράμματα".

Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι


"Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο δικαστήριο σε γιατρό - γυναικολόγο του γενικού νοσοκομείου Σερρών, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από το σύζυγο ασθενούς. Η σύλληψη του γιατρού έγινε επ’ αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη μέσα στο νοσοκομείο Σερρών, από άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύζυγος της ασθενούς, ο γιατρός απαίτησε "φακελάκι" 400 ευρώ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ συνελήφθη την ώρα που εισέπραττε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία είχαν προσημειωθεί. Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος."

Πότε επιτέλους θα υπάρξει κράτος δικαίου ;


Όταν θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να απαιτούμε για ένα τέτοιο κράτος, θα ήταν μία εύκολη απάντηση. Αλλά ας δούμε με μια πιο στοχαστική ματιά, αυτή την είδηση από τα ψιλά γράμματα, του ειδησεογραφικού ρεπορτάζ, με τη σημείωση : "Προς κάθε ενδιαφερόμενο".


Διαβάζουμε την είδηση :


Με μια πρώτη ματιά, παρατηρούμε :


- “Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο δικαστήριο σε γιατρό - γυναικολόγο του γενικού νοσοκομείου Σερρών, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από το σύζυγο ασθενούς”.

Το δικαστήριο λοιπόν επέβαλε, τη ποινή που προβλέπεται για το αντίστοιχο αδίκημα.


- “Η σύλληψη του γιατρού έγινε επ’ αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη μέσα στο νοσοκομείο Σερρών, από άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.”

Η τεκμηρίωση έγινε, με τα προβλεπόμενα πειστήρια, που απαιτεί ο νόμος.


-“Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύζυγος της ασθενούς, ο γιατρός απαίτησε "φακελάκι" 400 ευρώ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ συνελήφθη την ώρα που εισέπραττε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία είχαν προσημειωθεί.”

Ο υπηρέτης του Ιπποκράτη απαίτησε επιπλέον χρήματα, τα οποία ήταν σε χαρτονόμισμα.


-“Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.


Ο αναγνώστης εδώ παρατηρεί , αυτό που λέγεται ως : “Η συνήθης πρακτική”.

Τώρα θα προσπαθήσω, με την απλή λογική να στοχαστώ πάνω σε αυτή την είδηση, η οποία διαβάστηκε απλά, χωρίς όμως να δοθεί η πραγματική της διάσταση.


Ο χρηματισμός έγινε με τη σύμφωνη απόφαση και των δύο μερών.


Το σκεπτικό και των δύο μερών αναλύθηκε στο δικαστήριο και βγήκε η απόφαση του αυτοφώρου.


Το κράτος δικαίου που είναι εδώ ;


Επειδή ΔΕΝ είμαι νομικός, παραθέτω τμήμα άρθρου, με τίτλο : : H πολύπλευρη λειτουργία της ποινής”, της δικηγόρου ΧΡΥΣΩΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο on line :


"H ποινή είναι η κύρωση που επιβάλλει η πολιτεία στη διάπραξη αδικοπραγίας

Aναλύοντας την έννοια της ποινής θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η προσβολή ορισμένων εννόμων αγαθών του ατόμου όπως της ζωής, της προσωπικής ελευθερίας, της περιουσίας, της τιμής ή υπολήψεως και της ελευθερίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, η οποία επιβάλλεται βάσει κάποιου νόμου κατά του δράστη ορισμένης αδικοπραγίας ως εκδήλωση ιδιαίτερης αποδοκιμασίας του από την έννομη τάξη.

H ποινή έχει πολύπλευρη λειτουργία. Στα πλαίσια όμως του Ποινικού Δικαίου του οποίου η πρωταρχική αποστολή είναι η προστασία των εννόμων αγαθών, σκοπός είναι η πρόληψη των εγκλημάτων των οποίων η τέλεση αποτελεί ακριβώς προσβολή αυτών των αγαθών. H πρόληψη ως σκοπός της ποινής διαχωρίζεται σε δυο ειδικότερες κατευθύνσεις:

Πρώτο στην αποτροπή του συγκεκριμένου δράστη από του να τελέσει νέα εγκλήματα. Σε αυτή την περίπτωση σκοπός της ποινής είναι η ειδική πρόληψη δηλαδή η προληπτική λειτουργία της στρέφεται ειδικά προς την κατεύθυνση του συγκεκριμένου δράστη. H ειδική πρόληψη εκφράζεται με τρεις τρόπους προς την κατεύθυνση αυτή: πρώτο στον εκφοβισμό του δράστη, δεύτερο στη βελτίωσή του και τρίτο στην αχρήστευσή του (γιατί βρίσκεται σε αδυναμία να τελέσει νέα εγκλήματα εφόσον εκτίει την ποινή του).

H δεύτερη λειτουργία της πρόληψης της ποινής αποβλέπει στη γενική πρόληψη και η λειτουργία της στρέφεται προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, δηλαδή σκοπός της είναι η αποτροπή των τρίτων από την τέλεση εγκλημάτων.

H γενική πρόληψη εκφράζεται με δυο τρόπους:

Πρώτο τη γενική διαπαιδαγώγηση και δεύτερο τον γενικό εκφοβισμό . . . " Συνέχεια εδώ


Από τη παραπάνω είδηση και από τη νομική άποψη της αρθρογράφου, επισημαίνεται ότι :


1. “Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.”


2. Σκοπός : Είναι η πρόληψη των εγκλημάτων των οποίων η τέλεση αποτελεί ακριβώς προσβολή αυτών των αγαθών.” Καθώς επίσης :


α. Η αποτροπή του συγκεκριμένου δράστη από του να τελέσει νέα εγκλήματα, και


β. Η λειτουργία της πρόληψης της ποινής αποβλέπει στη γενική πρόληψη και η λειτουργία της στρέφεται προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, δηλαδή σκοπός της είναι η αποτροπή των τρίτων από την τέλεση εγκλημάτων.


Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, μου επιτρέπεται να θέσω κάποια γενικότερα ερωτήματα., τα οποία προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά με τη λογική του απλού Έλληνα πολίτη, ερωτήματα με τα οποία η δημοσιογραφική ενημέρωση, κατέγραψε μόνο την έκβαση της δίκης. :


1ον. Ο εν λόγω γιατρός θα εξακολουθήσει να ασκεί το επάγγελμα του ; και εάν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τι επιπτώσεις είχε ή θα έχει από τον Ιατρικό Σύλλογο ;


2ον. Αυτή η πράξη είναι η πρώτη ή προϋπήρξαν και άλλες ;


3ον. Οι ασθενείς πελάτες του, μετά από αυτή την απόφαση :


“Ο γιατρός να ασκήσει έφεση και να αφεθεί ελεύθερος”, ποιος θα τολμήσει από αυτούς ή του συγγενείς τους να προβούν σε παρόμοια καταγγελία ;


4ον. Η οικονομική κατάσταση, του εν λόγω εκβιαστή γιατρού να απαιτήσει βεβαιωμένα επιπλέον χρήματα, επιβεβαιώθηκε και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ότι συνάδει με τις νόμιμες οικονομικές του δραστηριότητες και αποκλείσθηκε, η πιθανή περίπτωση, της κατ΄ εξακολούθησιν πράξης του παράνομου χρηματισμού ;


Μετά τα παραπάνω φαίνεται η επιλεκτική ιεράρχηση, αλλά και η αδυναμία της ίδιας της ενημέρωσης, να αξιολογήσει τη σοβαρότητα την οποία έχει ως συχνότητα στην καθημερινότητας του πολίτη η συγκεκριμένη είδηση, αλλά προφανώς τα κριτήρια αλλάζουν σε κάθε ειδησεογραφικό μέσο, ανάλογα με ποιο θέμα θα υπάρξει με τη μεγαλύτερη τηλεοπτική προβολή και θα αποφέρει ακριβότερη διαφήμιση.


Επίσης φαίνεται, από όσα αυτή η συγκεκριμένη αναφορά της ειδησεογραφίας, μας έδωσε, ότι η πολιτεία, εκτός της απόφασης του δικαστηρίου ΔΕΝ διαθέτει άλλους μηχανισμούς για την πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή του ποινικού νόμου.


Αυτό σημαίνει ότι η προστασία και η λεγόμενη "καθημερινότητα" των προβλημάτων, που απασχολούν τον απλό πολίτη, εξαρτάται από τη ροή των άλλων γεγονότων.


Σύμφωνα και με άλλες καταγραφές, από παλιότερα παρόμοια περιστατικά, τα οποία ο συγγενής του ασθενούς, εκβιάζεται, και συναινεί από φόβο για την υγεία του προσφιλούς του προσώπου, πείθεται και συνηγορεί στην παράνομη αυτή πράξη του χρηματισμού, διότι γνωρίζει ότι, στις περισσότερες φορές, μετά και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, τέτοιοι βεβαιωμένοι εκβιασμοί να "καταρρίπτονται" ή να "πέφτουν στα μαλακά".

Η ατιμωρησία ή η "χαλαρή τιμωρία" ενθαρρύνει τους επίορκους γιατρούς και τους επιτρέπει να συνεχίζουν, με μεγαλύτερη άνεση, την επόμενη φορά, την αήθη αυτή εκβιαστική πρακτική τους.


Αφού στερούμαστε το κράτος δικαίου, γιατί αυτοί να ΜΗΝ συνεχίζουν να χρηματίζονται !!!


Νάσος Ζαγγογιάννης
===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.