Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Δεν είχε λήξει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η συζήτηση στη Βουλή για το μέγα ερώτημα:
είναι άγονη η ψηφοφορία για τη σύσταση της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» (που θα ρωτήσει τους υπουργούς όσα δεν μπορούν να ρωτήσουν οι εισαγγελείς), αφού δεν υπάρχει απαρτία;
Τελικά το θέμα απαντάται διά ψηφοφορίας. Αλλο ένα μέγα νομικό ερώτημα είναι:
αν υπερψηφιζόταν τώρα η αποκαλούμενη προανακριτική, θα μπορούσε μετά η Βουλή να συστήσει προανακριτική με το ίδιο θέμα;
Η λογική απάντηση είναι «ναι» από τη στιγμή που θα υπήρχαν νέα στοιχεία.
Αλλά η «νεότητα» των στοιχείων θα ήταν ένα ακόμη θέμα αντιπαράθεσης στη Βουλή:
η κυβέρνηση θα υποστήριζε ότι τα στοιχεία είναι γερασμένα (με λίφτινγκ) και η αντιπολίτευση θα ξιφουλκούσε για τη φρεσκάδα τους.
Τελικά το θέμα θα έπρεπε να απαντηθεί διά ψηφοφορίας. Από την άλλη, ακόμη κι αν υπερψηφιζόταν τώρα η προανακριτική επιτροπή και ο κ. Σανιδάς αποφάσιζε να ξαναστείλει την ίδια δικογραφία κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος στη Βουλή, τυπικά αυτά θα έπρεπε να θεωρηθούν νέα στοιχεία.
Αλλά η κυβέρνηση θα υποστήριζε ότι είναι ουσιαστικά παλαιά στοιχεία (ορθώς) και η αντιπολίτευση θα υποστήριζε ότι σύμφωνα με τον νόμο είναι νέα στοιχεία (πάλι ορθώς).
Τελικά το ζήτημα θα ξεκαθαριζόταν με ψηφοφορία στη Βουλή.
Ολα αυτά τα μπερδεμένα νομικά θέλουν απλώς να καταδείξουν τη σοφία του λαού που λέει ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει» (στην περίπτωσή μας τις νομικές διατάξεις).
Ο έλεγχος των υπουργών για πιθανές πράξεις ή παραλείψεις των είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας (ή πολλών ψηφοφοριών ή και αποχής) που σημαίνει ότι για να πέσει φως στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου απαιτείται πολιτική βούληση.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο κ. Καραμανλής και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν έχουν την πολιτική βούληση για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ούτε καν για τη σύσταση μιας επιτροπής που δεν κατηγορεί κανένα, αλλά απλώς εξετάζει τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης.
Εξ αυτού λοιπόν μπορούμε να κάνουμε μια προβολή στο μέλλον. Θα συγκροτηθεί σε σώμα η Εξεταστική Επιτροπή.
Οι υπουργοί δεν θα κληθούν ή δεν θα προλάβουν να καταθέσουν τα πραγματικά στοιχεία και στις 15 Δεκεμβρίου θα προκύψουν πολλά και θεωρητικά πορίσματα:
η Ν.Δ. θα λέει «πόσο κακό είναι το ΠΑΣΟΚ που άνοιξε την υπόθεση της Βιστωνίδας», το ΠΑΣΟΚ «πόσο κακή είναι η Ν.Δ. που έκανε τις χρυσοφόρες ανταλλαγές», ο Συνασπισμός «πόσο κακός είναι ο δικομματισμός, που παράγει σκάνδαλα», το ΚΚΕ «πόσο κακός είναι ο καπιταλισμός, διότι στον σοσιαλισμό δεν υπάρχει ιδιοκτησία για να ανταλλάσσεται σκανδαλωδώς» (αλλά ούτε μονές και μοναχοί).
Κατόπιν με δεδομένη την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές – εδώ έγιναν εκλογές πέρυσι διότι η οικονομία πήγαινε «καλά», δεν θα γίνουν τώρα που η οικονομία πάει άσχημα;
Αν υπάρχουν αδικήματα θα παραγραφούν. Ο κ. Εφραίμ, με την παραγραφή ανά χείρας, θα ζητήσει τη δικαίωση (σκάνδαλο ανταλλαγής δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα) και στο τέλος θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς με λιγότερα...
===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.