Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Δεν είμαι δημοσιογράφος, blogger είμαι . . .



Blogαρε μου τη σελίδα… (της
Αντωνέλλας Μπακούση) http://pacific.jour.auth.gr

"Blog άρω, άρα υπάρχω", είναι το νέο σλόγκαν.

Πόσο πολύ ανάγκη έχει ο άνθρωπος να εκφραστεί.

Να μάθει, να δει, να σχολιάσει.

Η ανάγκη αυτή εξελίχτηκε, συμβάδισε μαζί με τη τεχνολογική πρόοδο και τώρα πια ικανοποιείται χωρίς έξοδα και κυρίως χωρίς επιτήρηση.

Η παραδοσιακή δημοσιογραφία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα νέα επικοινωνιακά μέσα και πρωτοπόρο, για την ώρα, τα blogs.

Η ευελιξία που παρέχουν τα νέα μέσα ωθεί μεγάλη μερίδα «τολμηρών» και διψασμένων για διάλογο πολιτών, να δημιουργήσουν τη δική τους σελίδα, αναζητώντας άμεση και γρήγορη ανάδραση, πράγμα που στερούνται, ακόμα, τα παραδοσιακά μέσα, πάρα κάποιες προσπάθειές τους να ακολουθήσουν αυτό που η σύγχρονη εποχή απαιτεί.

Και τοποθετώ το «τολμηροί» σε εισαγωγικά, γιατί εδώ εγείρεται το ερώτημα:

πόσο τολμηρός χρειάζεται να είσαι για να εκθέτεις την άποψη σου σε έναν άναρχο και απέραντο χώρο, όπως το Διαδίκτυο, στο οποίο βασιλεύουν η ανωνυμία και η αναρχία;

Σχολιάζεις, κριτικάρεις, περιγράφεις, χωρίς καμιά λογοκρισία, χωρίς καμιά εξουσία πάνω από το κεφάλι σου, να σου κουνάει το δάχτυλο απειλητικά και να σε λογοκρίνει με σκοπό να σφαλίσεις το ρημάδι σου, που πολλές φορές έχει το θάρρος-θράσος να λέει πράγματα που δεν χτυπούν καλά στα αυτιά κάποιων.

Επιτέλους η εξουσία αποκτά ακόμα πιο στενό μαρκάρισμα, θα μπορούσαμε να πούμε.

Μα και πάλι, πώς θα ξέρουμε αν αυτά που διαβάζουμε είναι διασταυρωμένα και αξιόπιστα;

Τις εφημερίδες δεν τις πιστεύουμε εξ ολοκλήρου γιατί, άτυπα, εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, παρά τους έγκριτους δημοσιογράφους που δουλεύουν σε αυτές.

Την τηλεόραση τη θεωρούμε ξεπερασμένη και καταϊδρωμένη.

Τα blogs για την ώρα ικανοποιούν την πλειοψηφία του κόσμου που έρχεται σε επαφή μαζί τους. Μα αυτό το μαζικό ξέσπασμα και το λυσσασμένο, θα έλεγα, "γράφει-ν" των πολιτών-δημοσιογράφων κάπως με φοβίζει.

Και για να μην παρεξηγηθώ, χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα σε σχέση με την εγκυρότητα των πληροφοριών και όχι σε σχέση με την τεράστια δυνατότητα κι ελευθερία που παρέχει η μπλογκόσφαιρα, γενικώς.

Με γοητεύει και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, πλέον, στην καθημερινή μου ενημέρωση και ψυχαγωγία περιλαμβάνω τα blogs.

Μοιράζομαι τον ενθουσιασμό του νέου αυτού, προσβάσιμου σε όλους, μοντέλου επικοινωνίας που τόσο έξυπνα συνδυάζει κείμενο, εικόνα, βίντεο και άλλα links.

Όμως, μήπως θα ήταν καλύτερο να υπάρχει ένας σαφέστερος αυτοπροσδιορισμός;

«Δεν είμαι δημοσιογράφος, blogger είμαι».

===========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.