Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Κρίση εμπιστοσύνης στην Οικονομία


Επικίνδυνη απαξίωση των ομολόγων του Δημοσίου
Δημοσκόπηση: Το 80% των Ελλήνων επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες

" Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία διακατέχει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους ξένους κεφαλαιούχους.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue, οι οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι διχασμένοι σχετικά με την ορθότητα του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής ενίσχυσής τους ενώ, ταυτόχρονα, οι οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους από μόνες ή να κρατικοποιηθούν.

Αυτό που μπορεί να αποδειχτεί, ωστόσο, επώδυνο, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων κεφαλαιούχων προς το Δημόσιο.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών έφτασε τις 172 μονάδες και αναδεικνύεται σε ένα από τα κεντρικά θέματα διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η προχειρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων για τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας και οι παλινωδίες στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών (από το οποίο κάποιες τράπεζες σκέπτονται να αποχωρήσουν) επιτείνει αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης.

Δύο Αμερικανοί γκουρού στην «Κ»

Τα χειρότερα της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι ακόμη μπροστά μας. Αυτό είναι το δυσοίωνο μήνυμα που στέλνουν δύο διάσημοι γκουρού της οικονομίας, ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι και ο Ελληνοαμερικανός πρώην πρόεδρος της LehmaΠίτερ Πίτερσον, με συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην «Κ».

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι παρατεταμένη, βαθιά και θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζουν και οι δύο. Αποτύχαμε παταγωδώς στη ρυθμιστική πολιτική κι αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να δεχτούμε μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στον έλεγχο των αγορών, υπογραμμίζει ο κ. Ρουμπίνι."

Πηγή : "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

=======================

ΣΧΟΛΙΟ :

Μετά σου λένε ότι ο Καπιταλισμός ΔΕΝ κατέρρευσε !!!

Ο Καπιταλισμός κατέρρευσε, όπως και οι διάφορες αμπελοφιλοσοφίες περί της "ελεύθερης αγοράς και του μηχανισμού αυτορύθμισης", αυτό που παραμένει είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης, στα φαινόμενα κερδοσκοπίας και απληστίας των κερδοσκόπων. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η νοσηρή οικονομική τροφοδότησης της υγιούς οικονομίας στην οικονομίας της λαμογιάς, από τις οικονομίες του απλού φορολογούμενου πολίτη, τόσο η καπιταλισμός ως οικονομική πρόταση θα εγκαταλείπεται και από τους πιο αισιόδοξους εκφραστές της φιλελεύθερης αντίληψης. Τό οικονομικό αυτό σύστημα, έκανε το κύκλο του και αυτοδιαλύθηκε. Η όποια αναβίωση που θα επιχειρηθεί, και θα γίνουν προσπάθειες φαντάζομαι, θα βρει το σύνολο των λαών απέναντί του.

Όλο και πιο πολλοί, συνειδητοποιούν τελευταία ότι θα πρέπει οι κοινωνίες να επαναπροσδιορίσουν τη πολιτική τους με γνώμονα το άνθρωπο μέσα στο κράτος πρόνοιας και ΟΧΙ στους αριθμούς και τα κιτάπια των οικονομικών παραγόντων.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά η απαίτηση των πολλών στο κράτος πρόνοιας και δικαίου, μπορεί να αντισταθεί και να επιβάλλει τους κανόνες του στους ελάχιστους κερδοσκόπους και άπληστους του κρατικομονοπωλιακού οικονομικού ιμπεριαλισμού και της καταλήστευσης του πλούτου των λαών

Ο μύθος κατέρρευσε, σειρά έχει τώρα το δίκαιο της υγιούς κοινωνίας των πολιτών.

Νάσος Ζαγγογιάννης.

=============================================================

"ο καταστροφικός μετασχηματισμός της καπιταλιστικής κοινωνίας..."


============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.