Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Άρχισαν τα πρώτα σενάρια . . . μετρούν αντιδράσεις . . . πρώτη σκηνή :

Θέλουν ο Ομπάμα να διορίζει τους ηγέτες μας;

Τι θέλουν να μας πουν;
ΤΟΥ ΚΙΚΟΥ ΛΑΝΙΤΗ

Ο Aμερικανός Πρεσβευτής Φρανκ Ούρμπαντσικ, αφού μάς κάλεσε να κάνουμε «σκληρούς και οδυνηρούς» συμβιβασμούς, μας πέταξε και την κοτρώνα. «Εμείς στις ΗΠΑ είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε και δεν υπήρξαμε τέλειοι. Αποτύχαμε συχνά να ανταποκριθούμε στα ιδεώδη μας, όπως αρνούμενοι παλαιότερα τα ίσα δικαιώματα για τους έγχρωμους πολίτες. Αλλά χθες οι συμπατριώτες μου εξέλεξαν το γιο ενός Κενιάτη στο ανώτατο αξίωμα».

Για να μας το ξεκαθαρίσει καλύτερα ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, μέσα από μέρος της ομιλίας του. Αφού δήλωσε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, καθώς οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους, ψηφίζοντας ως Πρόεδρο έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύει μια μειονότητα, τόνισε με νόημα: «Και οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για Πρόεδρό τους κάποιον από την άλλη κοινότητα».

Όταν σε συγκρίνουν με τις ΗΠΑ και μάλιστα σου δίνουν και το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα είναι καλό. Ξεχνούν, όμως, ότι ζούμε στον αιώνα της νέας τάξης πραγμάτων, που δεν αρκεί να έχεις δίκαιο, αλλά και να μπορείς να το υπερασπιστείς δυναμικά. Πράγμα για το οποίο εμείς δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Η διαφορά μεταξύ μιας υπερδύναμης που επιβάλλει τα συμφέροντα της στρατιωτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη και της μικρής Κύπρου, που αρκείται σε διαβήματα που δεν έχουν αποδέκτες, με το πρόβλημά της να γίνεται υπαρξιακό παρά πολιτικό, είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ο Ομπάμα δεν αποκαλείτε κενιατοαμερικανός και δεν παίρνει οδηγίες από την Κένια αντίθετα με την αναφερόμενη «άλλη κοινότητα», που άθελά μου την ερμηνεύω σαν την τουρκοκυπριακή που δεν έχει καν δική της άποψη. Ναι, θα με διευκόλυνε, κύριε Φρανκ και κύριε Μαυρομάτη, να ψηφίσω πρόεδρο από άλλη κοινότητα και θα αισθανόμουν υπερήφανος για τη βελτίωσή μου σαν άνθρωπος, όπως οι Αμερικανοί με τον Ομπάμα, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιδρούσε έντονα στις παρενοχλήσεις από τουρκικά σκάφη νορβηγικών πλοίων, που διενεργούν έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, μιας και θίγονται τα κυπριακά συμφέροντά μας ανεξαιρέτου κοινότητας, αν δεν βάσιζαν τις διαπραγματευτικές τους ευελιξίες στον κατοχικό τουρκικό στρατό αλλά σε μια δίκαια λύση για την ευημερία των παιδιών μας και της χώρας μας, αν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα και να μην είναι διαμετακομιστικός σταθμός μηνυμάτων και αποφάσεων της Άγκυρας, αν κατάφερναν να μην είναι τόσο αγκυλωμένοι και δέσμιοι της μητέρας πατρίδας και αν επιθυμούσαν μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς φόβους και προκαταλήψεις, με ίσα δικαιώματα του πολίτη χωρίς εγγυήσεις και απειλές. Ναι, γιατί να μην έδειχνα την εμπιστοσύνη μου, με την ψήφο μου σε άτομο από άλλη κοινότητα αν με έπειθε; Βλέπετε, κύριε Φρανκ και κύριε Μαυρομάτη, το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό όπως φάνηκε να ήταν με τους Αμερικανούς, το πρόβλημα είναι υπαρξιακό. Και για να το πιάσετε καλύτερα, γιατί νομίζω ότι είστε λίγο ψιλοσυγχυσμένοι, σας αναφέρω σαν παράδειγμα (έστω και αν δεν συγκρίνετε) ότι αν είχαμε υποθετικά έναν Ελληνοκύπριο υποψήφιο πρόεδρο, που είχε σαν προεκλογική πατέντα την «ένωση» και τα συμφέροντα της Ελλάδας και μόνο και έπαιρνε οδηγίες μόνο από την Ελλάδα (που είναι και δημοκρατική χώρα και δεν έχει και κατοχικά στρατεύματα), πόσο ποσοστό νομίζετε θα έπαιρνε από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους; Άστε λοιπόν τα κουραφέξαλα, τα υπονοούμενα και τις συγκρίσεις, γιατί πιστεύω και οι δυο γνωρίζετε πολύ καλά τις πραγματικότητες και διαφορές μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και μόνο γέλωτα και αντιδράσεις προκαλείται με τα παραδείγματά σας.
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.