Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Μια προσωρινή αποτίμηση των εργασιών της Εξεταστικής

antinews by FactorX

Η ουσία βασικού σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου είναι η ανταλλαγή της λίμνης, που ποτέ δεν ανήκε στη μονή, με δημόσια περιουσία και εν συνεχεία η πώληση αυτής της πρώην δημόσιας περιουσίας σε τιμές πολλαπλάσιες από εκείνες που την αγόρασαν οι καλόγεροι.

Αποστολή λοιπόν της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρωτίστως να αποδείξει ή να απορρίψει τις ενδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και οδηγούν στην βάσιμη υπόνοια ότι διεπράχθη κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου από συγκεκριμένους λειτουργούς του.

Μέχρι τώρα η Εξεταστική Επιτροπή δευτερευόντως ασχολήθηκε με αυτήν την κύρια αποστολή της. Ασχολείται κυρίως με άλλες δευτερεύουσες υποθέσεις και υποσκάνδαλα, που αποκαλύπτουν μεν το βρωμερό και δυσώδες κλίμα μέσα στο οποίο διεπράχθησαν όλα αυτά, αλλά δεν συνεισφέρουν τίποτα στο βασικό έργο της Επιτροπής. Αντιθέτως συσκοτίζουν το μείζον που είναι οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες των υπουργών που υπέγραψαν συντόνισαν το σκάνδαλο.

Όπως δήλωσε χθες στην «Ε» ο Φώτης Κουβέλης, στη γνώμη του οποίου μπορούμε να βασισθούμε λόγω της σοβαρότητός του, όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για το κύκλωμα δικηγόρων και χορευτριών της Θεσσαλονίκης και τους μαγνητοσκοπημένους εκβιασμούς δεν «ακυρώνουν» τις ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών, παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στα παράπλευρα αυτά γεγονότα.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για την ουσία της υπόθεσης υπόθεση Βατοπεδίου είναι καταλυτικές μέχρι σήμερα. Επισημαίνουμε καταρχήν τις σοβαρές ενδείξεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες για διακίνηση μαύρου χρήματος (που μας παραπέμπουν στην αρχή της υπόθεσης και την εκδίωξη Ζορμπά) και τις ύπαρξη υπεράκτιας εταιρείας που αποτελούσε το κρυφό ταμείο της ιεράς μονής.

Το ιερό μαύρο ταμείο

Όπως γράφει και η «Καθημερινή» (η οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) το «κρυφό και μαύρο ταμείο» της Μονής Βατοπεδίου είναι η κυπριακή offshore RASSADEL στην οποία εμφανίζεται ως κύριο πρόσωπο ο Κύπριος επιχειρηματίας Άθως Κοϊρανίδης.

Είναι αυτός που πλησίασε τον επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, και του είπε ότι «θα ανοίξει μια καλή δουλειά από τη μονή με 64 ακίνητα». Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων «Ανθεμιάς» στην οποία μετείχε ο Πάπιστας με 70% και ο Κοϊρανίδης με 30%.

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, από τους 31 λογαριασμούς που είχε η μονή δημιουργείται η πεποίθηση ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα και ενδεχομένως μαύρο πολιτικό χρήμα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που προήλθαν από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, δηλ. τα 41+9 της «δωρεάς» κατατέθηκαν στον λογαριασμό της RASSADEL από τον Κοϊρανίδη με επιταγές που έδωσε ο επιχειρηματίας Σπ. Πολέμης.

Αλλά και στην περίπτωση των 64 ακινήτων της Θεσσαλονίκης που αγόρασε η εταιρεία «Ανθεμιάς» φαίνεται ότι «η μονή κέρασε και η μονή ήπιε», αφού ήταν μέρος όχι μόνον της πώλησης, αλλά και της αγοράς μέσω του 30% της συμμετοχής της off shore.

Στην τριγωνική σχέση Πάπιστας - Κοϊρανίδης - Χατζηαλεξάνδρου (είναι ο νομικός σύμβουλος της Μονής και μέλος του Δ.Σ. της «Ανθεμιάς») στηρίζεται η πεποίθηση της αντιπολίτευσης ότι και ο διαγωνισμός-πλειστηριασμός με τον οποίο πήρε η «Ανθεμιάς» τα ακίνητα ήταν «στημένος».

Που υπάρχει βλάβη του Δημοσίου

Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή (οι περισσότερες υπάρχουν στα Αρχεία μας η βλάβη του Δημοσίου εντοπίζεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

Πρώτον, με την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη και από την ακύρωση της αναπομπής Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) δημιουργείται το «προγεφύρωμα» ώστε να περάσουμε στην ανταλλαγή δημόσιας γης (όπως είναι οι παραλίμνιες περιοχές) με ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου. Η ευθύνη ανήκει στον Π. Δούκα.

Δεύτερον, υπήρξε υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας (όχι μόνο των παραλίμνιων εκτάσεων αλλά και του νερού της λιμνοθάλασσας), ενώ αντίθετα υποεκτιμήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου που μπήκαν στη διαδικασία της ανταλλαγής. Η ευθύνη ανήκει στον Ε. Μπασιάκο, που με την πρώτη υπουργική απόφαση -γνωστή και ως «φάντασμα»- δίνεται «εν λευκώ» στην ΚΕΔ να διαχειριστεί τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ανήκει και στον Π. Δούκα, που συνυπέγραψε με τον κ. Μπασιάκο τη δεύτερη υπουργική απόφαση, η οποία στις ανταλλαγές περιλαμβάνει και το… νερό της λίμνης.

Τρίτον, σημειώθηκαν αποχαρακτηρισμοί δασών, όπως στην περίπτωση του δάσους της Ουρανούπολης, έκτασης 8.600 στρεμμάτων, που ανταλλάχθηκε με τη λίμνη Βιστωνίδα. Δημιουργήθηκε το «τρικ» της διάστασης απόψεων μεταξύ της υπηρεσίας Πολιτικής Γης και της διεύθυνσης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε προς επίλυση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η ευθύνη ανήκει στον Ε. Μπασιάκο, τον Αλ. Κοντό και τον Κ. Κιλτίδη, μάλιστα ο τελευταίος σε χθεσινή συνέντευξή του στο MEGA έριξε την ευθύνη στον προϊστάμενό του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει ζημιά για το Δημόσιο άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Τέταρτο, μεθοδεύτηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Ακινήτου στη Μονή Βατοπεδίου (η παράδοσή του γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν από τις εκλογές) παρά το γεγονός ότι με βάση την ΚΥΑ στη διαδικασία της ανταλλαγής περιλαμβάνονται μόνο εποικιστικά ακίνητα, που ανήκουν δηλαδή στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης.
Η ευθύνη εδώ είναι πολλαπλή, ενώ αναζητείται ποιος ήταν ο «ιθύνων νους» ολόκληρου του σχεδίου, που κατά το ΠΑΣΟΚ είναι ο Θ. Ρουσόπουλος, τον οποίο «φωτογραφίζουν» μαρτυρικές καταθέσεις
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.