Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των διεθνών οργανισμών και των ξένων ειδικών, η δημοσιονομική διαχείριση θα είναι εφιαλτική για την Ελλάδα το 2009.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν αρκετά καλύτερα εάν κλείσουν οι διαχειριστικές μαύρες τρύπες στην Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Εκτός ελέγχου

Οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώνονται πλέον εκτός ελέγχου και εκτός λογικής. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν φτάσει να οφείλουν στους προμηθευτές τους ένα ποσό της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική διαχείρισή τους είναι σκανδαλώδης και ισοδυναμεί με όργιο σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Το θέμα δεν είναι να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για να επιδοτηθεί το διαχειριστικό χάος, αλλά να μπει τέλος σε πρακτικές δεκαετιών που οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο.

Το διαχειριστικό χάος στην Υγεία συμβάλλει στην οικονομική επιδείνωση της κοινωνικής ασφάλισης. Πολλά ταμεία που έχουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης του κλάδου συντάξεων αρχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με τεράστια ελλείμματα και στον κλάδο Υγείας.

Πολύτιμος χρόνος

Θα περίμενε κανείς ότι μια κυβέρνηση που εξελέγη για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά και έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια στην εξουσία θα είχε αντιμετωπίσει τις διαχειριστικές μαύρες τρύπες στην Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα όμως που καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε, σε δύσκολες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η οικονομία δεν μπορεί να αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της κάμψης του αναπτυξιακού ρυθμού, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τάξη στη διαχείριση της Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Με τις κατάλληλες κινήσεις και κυρίως την πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ένα ποσό της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει με τη συνέχιση της κυριαρχίας των πιο γραφειοκρατικών και πιο διαβρωμένων κυκλωμάτων. Χρειάζονται δυναμικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης και της ίδιας της κοινωνίας για να προστατέψουμε το δημόσιο χρήμα, να επιτύχουμε τις αναγκαίες οικονομίες και να χρηματοδοτήσουμε την κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.