Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζουν η ΝΔ αλλά και το προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον το «ισχυρό χαρτί» της ΝΔ, όπως συνέβαινε . . .

. . . όλους τους προηγούμενους μήνες.
Η εικόνα του κυρίαρχου στην Κεντροδεξιά εμφανίζει σημαντικές ρωγμές, ενώ και στο εσωτερικό της ΝΔ δεν λείπουν οι βουλευτές που απορρίπτουν το επιχείρημα περί «ικανού πρωθυπουργού και ανίκανων υπουργών».
Η κριτική και από το εσωτερικό της κυβέρνησης αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος βλέπει τις δυνατότητες πολιτικών ελιγμών που διαθέτει, να
περιορίζονται δραματικά.

Τα μέτωπα που καλείται σήμερα να διαχειριστεί, μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, είναι τα εξής:

Κοινωνική έκρηξη. Η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα όσα έγιναν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αποτελεί ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην πληγωμένη από τα σκάνδαλα και την αναποτελεσματικότητα κυβέρνησή του.

Κάηκε και το «ισχυρό χαρτί»

Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ αποδομούν τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος βλέπει τα περιθώρια ελιγμών του να περιορίζονται, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει 4 μέτωπα

Οι εικόνες χάους στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας ανέδειξαν την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί όσα έγιναν μετά τον πυροβολισμό του 15χρονου από τον ειδικό φρουρό το περασμένο Σάββατο

Ο ίδιος επέλεξε να υιοθετήσει την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών περί ήπιας αντιμετώπισης των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν την προηγούμενη Δευτέρα οι εικόνες χάους στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η μη αποδοχή της ύπαρξης πολιτικών ευθυνών επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα για την κυβέρνηση και χρειάστηκε να περάσουν πέντε ήμερες, προκειμένου ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Χηνοφώτης να ζητήσει από το βήμα της Βουλής «συγνώμη» από τους γονείς του Αλέξανδρου αλλά και από εκείνους που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τις περιούσιες τους να καταστρέφονται από τη μανία των κουκουλοφορων.

Σκάνδαλο Βατοπεδίου. Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς τη Δευτέρα η Εξεταστική Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της και την Τρίτη -κατά πάσα πιθανότητα- θα το καταθέσει στην Ολομέλεια. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στην κυβέρνηση της ΝΔ και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί στη συνείδησή της υπεύθυνους δύο υπουργούς και τρεις υφυπουργούς.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε επίμονα να μιλήσει για την ύπαρξη «σκανδάλου» και έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη να χρησιμοποιούν τη λέξη «υπόθεση», όταν αναφέρονται στις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου. Η «γραμμή» αυτή οδήγησε πολλούς βουλευτές και υπουργούς να επαναστατήσουν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να μιλήσουν όχι μόνο για σκάνδαλο, αλλά και για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Οικονομικό κραχ. Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική του κ. Καραμανλή, η κρίση αρχίζει να αγγίζει πλέον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν διοχετεύσει τη ρευστότητα στην αγορά και η εμπορική κίνηση εν μέσω Χριστουγέννων προβλέπεται ιδιαίτερα περιορισμένη. Κορυφαίοι υπουργοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» και επισημαίνουν ότι ο τουρισμός και η οικοδομή θα είναι τα επόμενα «θύματα». Ο πρωθυπουργός περιορίζεται μέχρι στιγμής στις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που του παρέχει ο προϋπολογισμός, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην επεξεργασία και ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων. Το μήνυμα δε από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη χώρα μας, η οποία δανείζεται πλέον με υψηλότατο επιτόκιο.

Διαδοχολογία. Πρόκειται ουσιαστικά για ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που παίρνουν μέρος στα σενάρια αυτά προκρίνοντας το ένα ή το άλλο στέλεχος.

Αφορμή για να δημοσιοποιηθεί το θέμα αποτέλεσε η παρέμβαση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην «κούρσα» εάν και όταν υπάρξει και πρότεινε μάλιστα και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε την οργή του για τη συζήτηση αυτή, καθώς θεωρεί ότι αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο στα «μάτια» της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας

ΓΚΑΛΟΠ ΜRΒ
Οι «νοικοκυραίοι» γυρίζουν την πλάτη στη ΝΔ

Κρίσιμη παράμετρος που επιβεβαιώνει την εικόνα της αποσύνθεσης της κυβέρνησης είναι και η απώλεια κοινωνικών συμμαχιών. Μετά και τα τελευταία επεισόδια, η ΝΔ δείχνει να χάνει ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως είναι τα μέλη των εμπορικών συλλογών.

Οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» θεωρούν ότι έμειναν απροστάτευτοι κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις και εμφανίζονται οργισμένοι με την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, η οποία έγινε πριν από τα σοβαρά επεισόδια, η ΝΔ χάνει ψηφοφόρους προς πάσα κατεύθυνση: από το ΠΑΣΟΚ (οι απώλειες φτάνουν το 7,2%) μέχρι τον ΛΑΟΣ (4,4%).

ΕΘΝΟΣonLine
==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.