Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Ανώτεροι στην Συγκάλυψη, Κατώτεροι των Περιστάσεων.

Χωρίς Ηθικές Αρχές και Συνέπεια, προκαλούν την κοινή γνώμη, πληγώνουν το φιλότιμο του Έλληνα με την αλαζονεία της ατιμωρησίας, και ευτελίζουν κάθε έννοια Δικαίου και αισθητική ενός ανύπαρκτου Πολιτικού Πολιτισμού.





Παραδόθηκε το πόρισμα Πηγή : ana.mpa

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, εξ αμελείας ή άγνοιας, αναγνωρίζει το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπεδίου και τη λίμνη Βιστωνίδα, που προσυπέγραψαν μονάχα οι βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν δικά τους συμπεράσματα.

Παρουσιάζοντας τη θέση της ΝΔ στην Επιτροπή,ο βουλευτής της Ιωάννης Μπούγας σημείωσε πως το κόμμα του καταλήγει στο συμπέρασμα πως από τις εργασίες της Εξεταστικής «δεν πιθανολογήθηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων.Δεν προέκυψε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο που εξετάσαμε ότι οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, σε μια υπόθεση που καλύπτει χρονικά μία περίοδο δέκα ετών,τέλεσε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα,για να προχωρήσουμε σε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών».

Στα συμπεράσματα του Πορίσματος υποστηρίζεται πως βάση της υπόθεσης, ήταν οι υπουργικές αποφάσεις των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, οι οποίες βασίστηκαν σε ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών - γνωμοδοτήσεις «μονομερείς,πολλαπλώς νομικώς πλημμελείς και επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον».

Ο ισχυρισμός των δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ,πως το συγκεκριμένο όργανο είχε την αρμοδιότητα και το κύρος να λάβει τις συγκεκριμένες αποφάσεις,είναι βάσιμος, σύμφωνα με το Πόρισμα,αφού «δεν ανέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο,από το οποίο να προκύπτει η τυχόν γνώση τους περί του αντιθέτου». Το ίδιο, ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωριστεί και στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ανάλυση της υπόθεσης, οι συντάκτες του Πορίσματος εμφανίζονται επικριτικοί για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως «με τις τρεις υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 1999-2003, το Ελληνικό Δημόσιο έκανε ό,τι ήταν νομικώς δυνατόν να κάνει προκειμένου να απεκδυθεί των ιδικών του ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων επί των επιδίκων εκτάσεων και να αναγνωρίσει αντ’ αυτού ως κυρία αυτών, τη Μονή Βατοπεδίου». Την δίκη, κατά την ΝΔ, την κερδίζει ο παραστάτης του Δημοσίου Δ. Χειμώνας με προσωπικές του ενέργειες και όχι ο Απ. Φωτιάδης,ο οποίος, υπογράφοντας την υπουργική απόφαση του 2003 και των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής της λίμνης Βιστωνίδας,«υπονόμευσε ευθέως τα ιδιοκτησιακά δίκαια του Δημοσίου ενόψει συζητήσεως της αγωγής και προκάλεσε σύγχυση ως προς τη στάση της Διοίκησης».

Υπάρχει βεβαίως η αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν της παράστασης των φορέων της Ξάνθης, αλλ’ όχι ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, ούτε καν υιοθέτηση των αιτιάσεων των φορέων.

Από κει και πέρα,ο Πέτρος Δούκας, ως διάδοχος του κου Φωτιάδη στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ,δεν ενημερώνεται από τον τελευταίο για τη δίκη που εκκρεμεί, ή την αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο νέος υφυπουργός να εμπιστευτεί τις επίμαχες και καταδικαστέες εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων.

Οι ανταλλαγές που υπήρξαν στη συνέχεια, έγιναν με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (που συντάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ) και με βάση εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, για τους οποίους το Πόρισμα είναι ιδιαίτερα επικριτικό:

«Οι ορκωτοί εκτιμητές και το εποπτεύον αυτούς όργανο, φαίνεται να μην άσκησαν επιμελώς τα καθήκοντά τους και να ενήργησαν με τρόπο που καταδεικνύει τουλάχιστον βαριά αμέλεια», σημειώνεται.

Σε κάθε λοιπόν, περίπτωση,όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Μπούγας, «το γεγονός ότι δεν επεδείχθη η δέουσα εποπτεία στον τομέα ευθύνης των υπουργών και υφυπουργών, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι στην ελληνική διοίκηση παρατηρούνται χρόνιες δυσλειτουργίες,μπορεί να τους προσδώσει αντικειμενικά πολιτικές ευθύνες.Υπό την έννοια αυτή, για όλες τις περιόδους της εξεταζόμενης υπόθεσης - με έναρξη το 1998 - υπάρχουν στους αρμόδιους υφυπουργούς και υπουργούς πολιτικές ευθύνες,τις οποίες και αποδίδουμε».

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ,στο πόρισμά του κρίνει πως δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών ευθυνών του Γιώργου Δρυ, εφ’ όσον αναγνώρισε στη Μονή Βατοπεδίου, έκταση που της ανήκει με βάση και την δικαστική απόφαση.

Όσο για τον Α. Φωτιάδη,ο εισηγητής του κόμματος Μάρκος Μπόλαρης, αντέταξε πως «κανείς εχέφρων έλληνας πολίτης,δεν μπορεί να δεχθεί να εξομοιώνεται ο υφυπουργός που,όταν κατάλαβε το λάθος του, έσπευσε με δικές του ενέργειες να επαναφέρει την κατάσταση στην προηγούμενη, με αυτούς που πήραν μία δίκη κερδισμένη για το Δημόσιο, την κατήργησαν, και στη συνέχεια, βάσισαν ανταλλαγές πάνω σε άλλες γνωμοδοτήσεις».

«Ο κ.Φωτιάδης είναι ο υπουργός που με τις συντονισμένες του θετικές και διορθωτικές πράξεις και εντολές, κερδίζει ως διάδικος τη δίκη και διασφαλίζει τα πλήρη δικαιώματα του Δημοσίου επί των 25000 στρεμμάτων» αναφέρεται και στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια,η παλαιότερη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για σύσταση Επιτροπής διερεύνησης της υπουργικής ευθύνης των κ.κ. Ρουσόπουλου, Δούκα και Μπασιάκου,θα πρέπει να διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει και τους Α. Κοντό και Γ.Βουλγαράκη.

Πολιτικές και μόνον ευθύνες,δέον να καταλογισθούν επίσης και στους Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Γ. Αλογοσκούφη.

Σε ρόλο κεντρικού συντονιστή της υπόθεσης,το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει στο δικό του πόρισμα,το Θ. Ρουσόπουλο,ο οποίος,από κοινού με τον ηγούμενο Εφραίμ και γνωρίζοντας πως η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης επρόκειτο να δικαιώσει το Δημόσιο,μεθόδευσαν την αμοιβαία παραίτηση από την έκδοσή της.

Ο Π.Δούκας αναλαμβάνει επίσης τον «ενταφιασμό της αναπομπής Φωτιάδη στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς καν να επανεξεταστούν τα νέα στοιχεία» και, μαζί με τον Α. Κοντό και τον Π. Παυλόπουλο, «παραπλανούν και εμπαίζουν τους πολίτες της Ξάνθης» κατά τις συναντήσεις τους με τους φορείς της πόλης".

Ειδικά ο Α. Κοντός, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,«συνήργησε στην κατάργηση της δίκης και αδρανοποίησε την καίρια και μοναδική,ίσως, εστία αντίστασης στην Θράκη».

Ο Ευ.Μπασιάκος χρεώνεται την «υπουργική απόφαση-φάντασμα» με την οποία ακίνητα υποεκτιμούμενα, ανταλλάσσονται με τις παραλίμνιες εκτάσεις υπό αδιαφανείς διαδικασίες - και την κατοπινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (μαζί με τον Π. Δούκα) για την ανταλλαγή και της ίδιας της λίμνης.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης,ενώ γνώριζε ως υπουργός Πολιτισμού, ποιοι χώροι χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί και παρότι έλαβε γνώση της παράνομης μεταβίβασης ενός αρχαιολογικού μνημείου (σ.σ. κατά το ΠΑΣΟΚ, το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης) παρέλειψε κάθε ενέργεια ώστε να κινηθεί η διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου μεταβίβασης.

Ο Κώστας Κιλτίδης φέρει την ευθύνη της αναρμοδίως αποδοχής της εισήγησης για αντιμετώπιση του «κοινοχρήστου δάσους» της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης από τις υπηρεσίες του υπουργείου του.

Ο Βασίλης Μαγγίνας ελέγχεται γιατί επί των ημερών του στο υπουργείο Απασχόλησης, ματαιώθηκε η εγκατάσταση του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο των Θρακομακεδόνων, το οποίο δόθηκε κατόπιν στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ελέγχεται ως πολιτικός προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της Επιτροπής για την αποτροπή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, για την αθέμιτη και ελεγκτέα διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων της Μονής.

Τέλος, ο Αντώνης Μπέζας χρεώνεται την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης που καταργεί τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι εκείνες της ΝΔ - και την παράλειψη να ενεργήσει αποτελεσματικά, ώστε η κατάσταση των ακινήτων που δόθηκαν στη Μονή, να επανέλθει στο σημείο πριν τις ανταλλαγές.

Το ΚΚΕ

Το Πόρισμα του ΚΚΕ, που συνέταξε ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνει πως «το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με τη δημιουργία προϋποθέσεων (με πράξεις ή παραλείψεις) που είχαν σοβαρά έννομα αποτελέσματα και κλιμακωτά αφαιρούσαν τη δυνατότητα απ’ το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας στη λίμνη και τις παραλίμνιες εκτάσεις». Αποκορύφωμα αυτών, ήταν η παράδοση μέρους της νομής των παραλιμνίων εκτάσεων και του τμήματος της λίμνης που βρισκόταν στα όρια του νομού Ξάνθης, με σχετικά πρωτόκολλα, όπως επίσης και η μη επιθετική άσκηση αναγνωριστικής αγωγής κυριότητας από το Δημόσιο, ως ανταπάντηση στην αγωγή της Μονής.

Οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ επέτρεψαν στη συνέχεια στην κυβέρνηση της ΝΔ, να εδραιώσει την διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά και «να προχωρήσει στην αμαρτωλή ανταλλαγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων με αρκετές δεκάδες ακίνητα, πολλά εκ των οποίων ήσαν «φιλέτα» και ανήκαν στο Δημόσιο».

Κατά την χρονική περίοδο που αφορά τη ΝΔ,«είναι βέβαιο πως υπήρξε συντονισμός των ενεργειών όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να ευνοηθεί η Μονή και να εκλείψουν τα όποια εμπόδια στην προσχεδιασμένη πορεία των ανταλλαγών. Ο συντονισμός αποδεικνύεται από την ταχύτητα με την οποία κινούνταν μια σειρά από υπηρεσίες, παράδοξης για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και την ταύτιση όλων των υπηρεσιών, διαφορετικών υπουργείων, που σε κάθε φάση της διαδικασίας, φρόντιζαν να επιλέξουν την πλέον επωφελή για τα συμφέροντα της Μονής λύση - όπως επίσης και από τον κρυφό από τις τοπικές κοινωνίες, τρόπο προώθησης των ανταλλαγών».

Παρότι στο Πόρισμά του,το ΚΚΕ δεν αναφέρεται αναλυτικά σε ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων,σε δηλώσεις του ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως το κόμμα του αναγνωρίζει τις πολιτικές ευθύνες των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα,Κιλτίδη και εμμέσως του Θ. Ρουσόπουλου - όχι όμως του Γ. Βουλγαράκη.

Τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων,θα πρέπει να εξετάσει μια νέα κοινοβουλευτική Επιτροπή με προανακριτικά καθήκοντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη σύστασης μιας τέτοιας Επιτροπής, αναγνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπός του, Ν. Τσούκαλης, διευκρίνισε πως το κόμμα του ζητά την διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Κοντού, Δούκα και Μπασιάκου. Και καθώς το ίδιο, δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη για να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια τέτοια πρόταση, είναι διατεθημένο να προσυπογράψει την όποια πρόταση καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στο Πόρισμά του,ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει επιστολή που απέστειλε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος υπενθύμιζε ότι ουδέποτε η Μονή είχε θέσει θέμα κυριότητας της Βιστωνίδας, μέχρι το 2001 και ουδέποτε το Δημόσιο, μέχρι το 1998, είχε αναγνωρίσει κυριότητα με νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Όσοι αποδέχθηκαν και συνυπέγραψαν μεταβολή της κυριότητας της λιμνοθάλασσας, πλην άλλων, παραβίασαν ευθέως το Σύνταγμα της χώρας», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη παράγραφος, αν και αναφέρεται στον Αλ. Κοντό, παραπέμπει ευθέως και στον προκάτοχό του στο υπουργείο Γεωργίας Γ. Δρυ», σημειώνεται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικρίνει στη συνέχεια και τον Απ. Φωτιάδη. Από κει και πέρα, οι κρίσεις του κόμματος για τους υπουργούς της ΝΔ είναι οξύτατες:

Ο Αλ. Κοντός,«ο μόνος πολιτικός που γνωρίζει βιωματικά όλες τις παραμέτρους του σκανδάλου»,ενώ ζητούσε ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων από τον Απ. Φωτιάδη,όταν ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,«δεν ενημέρωσε τον Π. Δούκα για τις δύο καυτές εκκρεμότητες - κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις υπογραφές του».

Ο Π. Δούκας «ζημίωσε συνειδητά το Δημόσιο παραιτούμενος από την έκδοση δικαστικής απόφασης» και, ιδίως μετά την επιστολή που του ενεχείρησαν οι φορείς της Ξάνθης,«αίρεται κάθε αμφισβήτηση, αλλά και ισχυρισμός του, περί άγνοιας των παραμέτρων της υπόθεσης».

Βαρύτατες ευθύνες, ωστόσο, φέρει και ο Ε. Μπασιάκος, ο οποίος προώθησε τη λύση των ανταλλαγών, ενώ «το θεσμικό πλαίσιο της λίμνης (Συνθήκη Ραμσάρ, κοινόχρηστη, εκτός συναλλαγής, απαράγραπτα δικαιώματα του δημοσίου), αλλά και των παραλιμνίων εκτάσεων (ζώνες προστασίας, αυστηροί περιορισμοί αξιοποίησης κλπ.) θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο ασύμφορο της ανταλλαγής».

Ο Θ. Ρουσόπουλος αναγνωρίζεται ως ο «ιθύνων νους» στην όλη υπόθεση,με βεβαιότητα ότι υπήρξε και ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στους Ξανθιώτες επισκέπτες του, «την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτημα της Μονής για ανταλλαγές». Ευθύνες καταλογίζονται επίσης στους Γ. Βουλγαράκη, Κ. Κιλτίδη και Α. Μπέζα.

Ο ΛΑΟΣ

Ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) συμφωνεί πως οι πολιτικές, αλλά και οι ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε να βαρύνουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

«Ειδικά για τις δύο υπουργικές αποφάσεις του Απ. Φωτιάδη, που αποδέχθηκαν γνωμοδοτήσεις παράδοσης της λίμνης και 25000 στρεμμάτων παραλιμνίων εκτάσεων, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ακόμη και ποινικής διερεύνησης της όλης συμπεριφοράς, εάν δεν είχε επέλθει η παραγραφή βάσει του χαριστικού Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών» σημειώνει.

Από κει και πέρα, επί ΝΔ, διακρίνουμε την «ύπαρξη μιας κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης, ξεκάθαρης και αποδεδειγμένης».

Όμως,«από τη στιγμή που κανείς δεν μιλά, δεν δυνάμεθα να πούμε ότι η Εξεταστική διαλεύκανε τον πολιτικό αυτόν εγκέφαλο σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ύπαρξή του είναι βεβαία,ο ακριβής του ωστόσο εντοπισμός, δυσχερής».

Σε κάθε περίπτωση,«από τον Δεκέμβριο του 2005, που ο Νομάρχης Ψωμιάδης,με εναργή και υπεύθυνο τρόπο ενημερώνει το γραφείο του Πρωθυπουργού και σχεδόν όλη την κυβέρνηση για το σκάνδαλο - και ουδείς έπραξε τα απαιτούμενα για να το αποτρέψει - συλλήβδην η κυβέρνηση της ΝΔ και το γραφείο του Πρωθυπουργού βαρύνονται με πολιτικές ευθύνες»,αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

Σε δηλώσεις του, πάντως,ο βουλευτής διευκρίνισε πως το κόμμα του καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους Γ.Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό,ενώ διακρίνει και βάσιμες ενδείξεις πολιτικών ευθυνών των Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου. Το κόμμα εμφανίζεται σύμφωνο σε περαιτέρω διερεύνηση του ποινικού χαρακτήρα της υπόθεσης.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.