Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

poterΥψηλόβαθμος τραπεζίτης παραδέχεται ότι οι τράπεζες θα κάνουν επίσης φέτος «πολλή κουβέντα με τους ορκωτούς» για τα καλύμματα, π.χ. σπίτια, μετοχές κ.τ.λ., έναντι απαιτήσεων, καθότι η αξία πολλών καλυμμάτων έχει υποχωρήσει δραματικά. Μεσαία στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις ωραιοποίησης της κατάστασης, καθότι «εκείνο που έχει σημασία στην Ελλάδα είναι το βραχυχρόνιο αποτέλεσμα και όχι το μεσοπρόθεσμο».Οι ίδιοι σημειώνουν ότι όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των ορκωτών λογιστών που είτε δεν ελέγχουν επιμελώς τα βιβλία των τραπεζών, είτε αδυνατούν να ανακαλύψουν τα «τραπεζικά τρικ» ακόμη κι αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Υπάρχουν όμως άλλα μεσαία στελέχη τραπεζών που αναφέρουν ότι «το λογιστήριο κάθε τράπεζας κάνει σχεδόν ό,τι θέλει», υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι από τους ορκωτούς δεν είναι ουσιαστικοί, «ειδικά τώρα που οι δουλειές δεν πάνε καλά λόγω κρίσης». Εξυπακούεται ότι οι εταιρείες ορκωτών λογιστών απορρίπτουν τις ανωτέρω κατηγορίες.

Τι μπορεί να βρει κάποιος όταν κάτι είναι καλά σβησμένο; Τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει με τους ορκωτούς που έρχονται, ελέγχουν και τα βρίσκουν όλα εντάξει, αφού έχουμε εξαφανίσει από τα συστήματα όλα τα ίχνη», αναφέρει τραπεζίτης με θέση ευθύνης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε γενικές γραμμές, οι κύριες κατηγορίες «παρέμβασης» των τραπεζών είναι οι αποτιμήσεις των συμμετοχών και των κινητών αξιών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, τα δάνεια σε καθυστέρηση και οι συνεπαγόμενες προβλέψεις και τα καθαρά έσοδα από τόκους. Στον τομέα των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων, οι τράπεζες έχουν μεγάλο σύμμαχο την τροποποίηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IAS 39 που συμφωνήθηκε στην Ε.Ε. λόγω της διεθνούς κρίσης. Τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να μεταφέρουν σε άλλους λογαριασμούς κινητές αξίες, π.χ. μετοχές, ομόλογα, αποφεύγοντας την καταγραφή της ζημιάς λόγω μεγάλης μείωσης της τιμής τους.

Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη απορρίπτουν τις αιτιάσεις περί ωραιοποίησης των αποτελεσμάτων, ισχυριζόμενοι ότι το «μαγείρεμα» δεν έχει νόημα αφού όλοι περιμένουν ότι η οικονομική κρίση θα συνεχισθεί και θα τα βρουν μπροστά τους.Οι τελευταίοι προσθέτουν ότι κύριος σκοπός τους δεν είναι πλέον τα κέρδη, αλλά να παραμείνουν οι τράπεζες βιώσιμες και ισχυρές σ' ένα δύσκολο περιβάλλον.

Από τα αποτελέσματα 9μήνου προκύπτει ότι οι τράπεζες έκαναν χρήση της ανωτέρω τροποποίησης, με αποτέλεσμα άλλες να βελτιώσουν την κερδοφορία κι άλλες τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιες τράπεζες φαίνεται ότι ενισχύουν τα καθαρά έσοδα από τόκους που παρακολουθούνται πιο στενά από την επενδυτική κοινότητα με τα τοκομερίδια των ομολόγων. Πιθανόν αυτό εξηγεί γιατί μερικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο, αν και το αντίθετο θα περίμενε κανείς από τη στιγμή που τα επιτόκια των καταθέσεων ανέβηκαν, ενώ τα επιτόκια των χορηγήσεων υστέρησαν.

Μέσα στα χιλιάδες δάνεια που έχουν δοθεί και τα ομόλογα που έχουν αγορασθεί, υπάρχει επίσης χώρος για άλλα τρικ. Σύμφωνα μ' ένα απ' αυτά, ομολογιακά δάνεια που έχουν δοθεί σε εταιρείες δεν καταγράφονται στο λογαριασμό «χορήγησης», αλλά καταχωρίζονται ως εταιρικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα εντοπίσει ο ορκωτός λογιστής.

Οι ίδιοι παρατηρούν ότι ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα δάνεια των εμπόρων και άλλων των οποίων οι περιουσίες κάηκαν ή λεηλατήθηκαν τελευταία. Αναλυτές σημείωναν ότι τα ανωτέρω θα έπρεπε να θεωρηθούν δάνεια σε καθυστέρηση από την στιγμή που η περίοδος χάριτος φθάνει τον ένα χρόνο και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εξυπηρετηθούν κανονικά μετά απ' αυτό το σημείο. Όμως, το πιθανότερο είναι να θεωρηθούν δάνεια σε ρύθμιση, οπότε η τράπεζα πρέπει να βάλει στην άκρη ως πρόβλεψη ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του υπόλοιπου του δανείου.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.