Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Απεβίωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

Πηγή: ANT1

Σε ηλικία 74 χρόνων και χτυπημένος από μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων, έφυγε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και σύμφωνα το ιατρικό ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Κυπριανού, «αντιμετώπισε την ασθένειά του με σθένος και αξιοπρέπεια καθ' όλη τη διάρκειά της».

Τα διαδικαστικά της κηδείας του Τάσσου Παπαδόπουλου αποφασίζει το υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται εκτάκτως, υπό την προεδρία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Μάριου Καρογιάν. Στις 16.00, εξάλλου, θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, του οποίου ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε πρόεδρος επί μακρόν.Ο πέμπτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1934 και, αφού σπούδασε νομικά στην Αγγλία, άσκησε επιτυχώς το δικηγορικό επάγγελμα. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στο πολιτικό σκέλος της οποίας (ΠΕΚΑ) υπήρξε δραστήριο στέλεχος.

Υπήρξε ένας εκ των δύο αντιπροσώπων (εκτός εκείνων του ΑΚΕΛ) που στη Διάσκεψη του Λονδίνου ψήφισαν κατά των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, ενώ συνέβαλε στη στοιχειοθέτηση του κυπριακού συντάγματος ως ένας εκ των τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αντιπροσώπων στη Συντακτική Επιτροπή.

Χρημάτισε για πάνω από δέκα χρόνια σε υπουργικά πόστα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976, οπότε και ανέλαβε ο ίδιος το πόστο του συνομιλητή μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

Ως δικηγόρος υπήρξε αντιπρόσωπος της Κύπρου σε διεθνή συνέδρια, ενώ ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κύπρου σε προσφυγές της στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η κοινοβουλευτική του καριέρα ξεκίνησε στις εκλογές του 1970, οπότε και εξελέγη με το Ενιαίο Κόμμα στη Λευκωσία. Το 1976 επανεξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επανεξελέγη βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα το 1991 και το 1996. Τέσσερα χρόνια αργότερα διαδέχθηκε τον Σπύρο Κυπριανού στην ηγεσία του ΔΗΚΟ και το 2001 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 51,51%. Ως Πρόεδρος της Κύπρου συνέδεσε το όνομά του με την προσχώρηση της χώρας χωρίς προαπαιτούμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πέμπτης διεύρυνσης της Ένωσης.

Περαιτέρω, αντιτάχθηκε σθεναρά το 2004 στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν, παρά τις σφοδρές πιέσεις που δέχθηκε τόσο από την κυπριακή αντιπολίτευση όσο και από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Το προεδρικό του διάγγελμα εναντίον του σχεδίου Ανάν έπεισε τους Κύπριους που στο σχετικό δημοψήφισμα αποφάσισαν σε ποσοστό 76,6% την απόρριψή του.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απήλθε του προεδρικού αξιώματος το 2008, αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κατέλαβε την τρίτη θέση και έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΕΔΡΕ !!!
=============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.