Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι τραπεζίτες συνεχίζουν την αφαίμαξη των δανειοληπτών . . . επιδοτούμενοι . . .


Και ενώ οι τραπεζίτες συνεχίζουν την αφαίμαξη των δανειοληπτών με τα ληστρικά τους επιτόκια, εξασφαλίζοντας δυσθεώρητα κέρδη, εξακολουθούν να πιέζουν ζητώντας και νέο «πακέτο» χρημάτων να τους χαρίσει η κυβέρνηση.

Βλέποντας τον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε σήμερα της τράπεζας Alphabank θυμηθήκαμε στην συνέντευξη που δώσει ο πρόεδρος της, θεωρούμενος ως πρύτανης των τραπεζιτών Ι. Κωστόπουλος, την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα».
Το είπε ξεκάθαρα ο τύπος. Δώστε μας λεφτά του σκληρά φορολογούμενου λαού γιατί «θα ήταν ιστορικό σφάλμα αν οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα συγκυρία αναγκάζονταν να αποσυρθούν» από τη βαλκανική αγορά». Συνέχισε λέγοντας ότι, «η διεθνοποίηση των ελληνικών τραπεζών προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή» και ότι «αν η Ελλάδα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα απεμπολήσει τον ηγετικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σε αυτόν τον ζωτικό χώρο».

Ο Κωστόπουλος έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς και την προοπτική της κρατικοποίησης τραπεζών, στο βαθμό που οι μέτοχοί τους δεν θελήσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτό πλέον συζητείται ευρύτατα. Οι καπιταλιστές, με τα προσωπικά τους θησαυροφυλάκια τιγκαρισμένα από τα υπερκέρδη της προηγούμενης δεκαετίας, θ’ αφήσουν τις καταχρεωμένες τράπεζες-φούσκες στα χέρια του κράτους, που μ’ ένα νέο «πακέτο» θα έρθει να πάρει κοινές μετοχές και όχι προνομιούχες, όπως με το πρώτο «πακέτο».

Στο λαουτζίκο αυτό θα το εμφανίσουν ως «σκληρή κρατική παρέμβαση», ενώ στην πραγματικότητα θα είναι φόρτωμα των χρεών στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα συνοδευτεί με ακόμη πιο σκληρή λιτότητα, προκειμένου να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο επίπεδο που απαιτούν οι Βρυξέλλες.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.