Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Χαν Γιουνίς - Λωρίδα της Γάζας / Παλαιστίνη

Η Χαν Γιουνίς (αραβικά: خانيونس , Khan Yunis, κυριολεκτικά Χάνι του Ιωνά) είναι πόλη και παρακείμενο στρατόπεδο προσφύγων στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Υπηρεσία Στατιστικών, η πόλη, το στρατόπεδο προσφύγων του, και τα άμεσα περίχωρά του είχαν έναν συνολικό πληθυσμό 180.000 το 2006.[1] Αν και η Χαν Γιουνίς βρίσκεται μόνο 4 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο Θάλασσα, το κλίμα της Χαν Γιουνίς είναι αυτό μιας ημιάγονης περιοχής με ετήσιες βροχοπτώσεις περίπου 260mm.
Ιστορία
Η Χαν Γιουνίς ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από τον οικοδόμο της, Γιουνίς Ιμπν Αμπντάλλα αν-Ναουρούζι αντ-Νταουντάρ. Ήταν ο εκτελεστικός γραμματέας και ένας από τους υψηλότερους ιεραρχικά ανώτερους υπαλλήλους του σουλτάνου Μπαρκούκ, του πρώτου Κιρκάσιου Μαμελούκου σουλτάνου. Το Χάνι ιδρύθηκε το έτος 789 Εγίρας/1387 μ.Χ. σύμφωνα με την επιγραφή που βρέθηκε στην κυρία είσοδο. Ο σκοπός του ήταν να προστατευθούν τα καραβάνια, οι προσκυνητές και οι ταξιδιώτες. Αργότερα έγινε σημαντικό κέντρο για το εμπόριο, η εβδομαδιαία αγορά στην πόλη ήταν την Πέμπτη, και χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει τους εμπόρους από τις γειτονικές περιοχές.[2]
Το στρατόπεδο προσφύγων στην Χαν Γιουνίς ιδρύθηκε το 1948 και αρχικά διατηρούσε 35.000 παλαιστίνιους Άραβες. Ο αριθμός προσφύγων και απογόνων τους που απογράφηκαν από την UNRWA στα μέσα του 2002 ήταν 60.662.
Στις 3 Νοεμβρίου 1956, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σουέζ το Ισραήλ εξαπέλυσε μια εισβολή στην Αίγυπτο που εκείνη τη στιγμή έλεγχε την Χαν Γιουνίς, κι έτσι καταλήφθηκε για πρώτη φορά και υπέστη πολλά θύματα από τον εναέριο βομβαρδισμό. Το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ κατέλαβε την Χαν Γιουνίς. Το 2006 η Χαμάς πήρε τη εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας. Από την αποδέσμευση της Γάζας από το Ισραήλ το 2005, πάνω από 2.000 ρουκέτες Κασάμ έχουν εκτοξευθεί από την Χαν Γιουνίς στο Ισραήλ, συνήθως στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ.
Η Χαν Γιουνίς κατά την Ιντιφάντα του Αλ-Ακσά
Η Χαν Γιουνίς ήταν ο τόπος ισραηλινών επιθέσεων με ελικόπτερα τον Αύγουστο του 2001 και τον Οκτώβριο του 2002. Το αποτέλεσμα από τις πολλές επιθέσεις ελικοπτέρων έχει αφήσει διάφορους πολίτες σκοτωμένους, εκατοντάδες τραυματίες και πολιτικά κτήρια εντός της περιοχής κατεστραμμένα. Είναι γνωστό ως προπύργιο της Χαμάς. [3] H βόρεια περιοχή της Χαν Γιουνίς επιτηρεί τον κόμβο Κισουφίμ - στο παρελθόν ένας από τους κύριους δρόμους για την ισραηλινή κυκλοφορία προς τους οικισμούς Γκους Κατίφ. Τα κτήρια εκεί κοντά χρησιμοποιούνταν συχνά απο μαχητές ως οι θέσεις ελεύθερων σκοπευτών και όλμων για πυρά κατά των ισραηλινών οικισμών και των στρατευμάτων κατοχής.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2004, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν στην πόλη με θωρακισμένους εκσκαφείς και άρματα μάχης προκειμένου να σταματηθεί το βομβάρδισμα με όλμους κατά των ισραηλινών οικισμών. Στις έξι εβδομάδες πριν από την επιχείρηση περίπου 80 όλμοι και ρουκέτες Κασάμ είχαν χτυπήσει τον οικισμό Γκους Κατίφ. Η Χαν Γιουνίς είναι ο στόχος συχνών επιδρομών από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, και βαριές μάχες έχουν γίνει στην περιοχή.
Ισραηλινή απόσυρση
Το 2005, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από την Χαν Γιουνίς και το υπόλοιπο της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με το μονομερές σχέδιο αποδέσμευσης. Οι ομάδες αντίστασης χαιρέτησαν το γεγονός ως νίκη έναντι της 38χρονης κατοχής της Λωρίδας της Γάζας, αν και ο εναέριος χώρος και η θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένοι και υπό ισραηλινό έλεγχο.
Παραπομπές
Υπολογισμός πληθυσμού για το μέσο του έτους
Elagha Ιστορία του Χανιού της Χαν Γιουνίς
Guardian
Ανακτήθηκε από "el.wikipedia"

Συνεχής ενημέρωση από Khan Younis - Αχαρναί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.