Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Γ. Παπανδρέου: να στηρίξουμε στην πράξη, όχι στα λόγια, την εργασία, την ανάπτυξη, το οικογενειακό εισόδημα. Οικονομία. ..

Γ. Παπανδρέου: να στηρίξουμε στην πράξη, όχι στα λόγια, την εργασία, την ανάπτυξη, το οικογενειακό εισόδημα. Οικονομία. Τι, από όσα προέβλεπε το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών του περασμένου Δεκεμβρίου, έκανε η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα! Μέτρα πολιτικής εξαπάτησης και χρεοκοπίας.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΧΘΕΣ Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ.

1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε χθες στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), στις Βρυξέλλες, κατά την οποία συζητήθηκαν οι θέσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

2. Σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης μίας άλλης πολιτικής στην Ευρώπη, πολιτικής που θα στηρίξει την εργασία, την πράσινη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και το οικογενειακό εισόδημα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη:

- «Μπροστά στην οικονομική κρίση, χρειάζεται μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη. Μια πολιτική, που δεν είναι πολιτική αδράνειας, αλλά ενεργού στήριξης της οικονομίας, προστασίας της εργασίας, τόνωσης της οικονομίας, μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», με δημόσιες επενδύσεις, με επενδύσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως, μια πολιτική προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος και των προνοιακών δομών, δηλαδή του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

- Όλα αυτά δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, χρειάζονται πράξη. Εμείς, οι σοσιαλιστές, είμαστε έτοιμοι, με σχέδιο, με στόχους, με δεσμεύσεις, με αποφασιστικότητα».

3. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν μένει ποτέ στα λόγια. Χθες, συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Με την πρόταση νόμου, το ΠΑΣΟΚ:

- Διευκολύνει τους νέους να βρουν δουλειά, δίνοντας πολύ σοβαρά κίνητρα. Θεσμοθετεί ένα ειδικό τετραετές πρόγραμμα για τους νέους έως 30 ετών, για τους οποίους επιδοτεί για 4 χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη.

- Διευκολύνει τους νέους που έχουν οποιοδήποτε είδος μεταλυκειακής εκπαίδευσης (π.χ. Τεχνική Σχολή, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ Β' κύκλου) και βεβαίως πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να συνδυάσουν τις σπουδές τους με την αγορά εργασίας, με ένα στάδιο μετάβασης, μια εκπαίδευση στην δουλειά και με πιστοποίηση έως 6 μήνες μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

- Ενισχύει την κοινωνική προστασία στον άνεργο, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων όλων των κατηγοριών, κάλυψη η οποία επεκτείνεται και στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Η αποχωρούσα κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση νόμου. Όπως έχει απορρίψει κάθε πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει και έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι προτάσεις νόμου θα γίνουν πράξη από την επόμενη κυβέρνηση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

ΤΙ, ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

1. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υιοθετήθηκε ένα σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο για την Ανάκαμψη προέβλεπε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Και η πρόοδος σε αυτό το σχέδιο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

2. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεράστια χρηματοδοτική στήριξη προς τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου οι τράπεζες να επιστρέψουν στις κανονικές πιστωτικές τους δραστηριότητες και να εξασφαλίσουν ότι τα κεντρικά επιτόκια θα περάσουν στους δανειολήπτες. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης δημοσιονομικά μέτρα και δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

- Αυξήσεις δαπανών, με στόχο την τόνωση της ζήτησης.

- Δημόσιες επενδύσεις για να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Εγγυήσεις και επιδοτήσεις δανείων, ως αντιστάθμισμα στην πιστωτική συρρίκνωση.

- Προσωρινές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ για την ενίσχυση της κατανάλωσης.

- Μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων.

3. Τι από όλα αυτά έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Ας μας πει έστω και ένα. Στο μόνο που επιδίδεται η σημερινή κυβέρνηση είναι στα μεγάλα λόγια, που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών. Όπως αυτά που είπε χθες ο κ. Καραμανλής, ότι για τη διεθνή οικονομική κρίση «χρειάζεται περισσότερος συντονισμός, στενότερη συνεργασία, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων»...Ό,τι δεν κάνει δηλαδή η κυβέρνησή του...

4. Για μία συνολική και εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με το πώς έχει, μέχρι σήμερα, αξιολογηθεί η Ελλάδα και η οικονομική της πολιτική από τους Ευρωπαίους Εταίρους, διαβάστε το Κείμενο Επικαιρότητας του ΙΣΤΑΜΕ «Παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (19-20 Μαρτίου 2009)»

ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ: ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

1. Πόσα χρήματα χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία και ουσιαστικά χαρίστηκαν στους μετόχους των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 35% στο 25% στα διανεμόμενα (που μοιράζονται στους μετόχους) και όχι στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων (κέρδη που επανεπενδύονται, αυτή τη μείωση προέβλεπε και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. );

- Γύρω στο 1 δις ευρώ το χρόνο.

2. Πόσα χρήματα κόστισαν στο δημόσιο η ίδρυση και λειτουργία 695 νέων Δημοσίων Υπηρεσιών και οι 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας που συστήθηκαν για να βολευτούν τα γαλάζια golden boys;

- Γύρω στα 220 εκ. ευρώ το χρόνο, πάνω από 1 δις ευρώ την πενταετία.

ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ κ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ (ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ...)

1. «Δεν ξέρω τι έγινε την προηγούμενη πενταετία!» Η κα-τα-πλη-κτι-κή αυτή δήλωση ανήκει στον σημερινό υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου. Ήταν, η απάντηση στο ερώτημα για την διάλυση των μηχανισμών είσπραξης των φόρων, που οδήγησε στη σημερινή δημοσιονομική κατάρρευση και κατά συνέπεια στα «μέτρα» που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση.

2. Εμείς θα τον βοηθήσουμε να θυμηθεί τι έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Θα το κάνουμε με ένα απλό τρόπο. Ανατρέχοντας στο βιογραφικό του, όπως ακριβώς δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

- Από 19/9/2007 μέχρι 7/1/2009, διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

- Από 13/3/2004 μέχρι 16/9/2007 διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα σε θέματα εμπορίου και καταναλωτή. Από το 2005 ανέλαβε αρμοδιότητα και σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας.

3. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο κ. Παπαθανασίου υπήρξε επιφανές μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση χρεοκοπίας. Συναποφάσισε την πολιτική που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

4. Το θέμα βεβαίως δεν είναι τι έκανε ο κ. Παπαθανασίου τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αλλά τι σκοπεύει να κάνει αυτός, ο εικονικός και ο πραγματικός πρωθυπουργός τους επόμενους πέντε μήνες. Διότι άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και νέων ακόμη μεγαλύτερων φοροεπιδρομών.

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.: Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΕΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

1. «Είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί σωστά η πραγματικότητα. Να γίνει ένα είδος απογραφής, να μετρήσουμε τι συμβαίνει και πού ακριβώς βρισκόμαστε. Η απογραφή θα μπορούσε να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων». Αυτά υπογράμμισε σε ομιλία του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

2. Θα θέλαμε να διατυπώσουμε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:

- Δεν αποτυπώνει σωστά η κυβέρνηση την οικονομική πραγματικότητα; Συναντήθηκε επανειλημμένα με τον πρωθυπουργό τους τελευταίους μήνες. Δεν του έδωσε ο κ. Καραμανλής να καταλάβει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Ή μήπως κατάλαβε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν ξέρει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

- Που ήταν ο κ. Μητσοτάκης όταν από το Μάιο του 2004 ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να γίνει αντικειμενική απογραφή με πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος; «Ποιος έκανε κύριοι την απογραφή; Το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί δεν ζητήσατε ή γιατί δεν ζητείται από την Κεντρική Τράπεζα να είναι αυτή η οποία θα κάνει αυτή την απογραφή;» είχε πει σε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία στις 12 Μαΐου 2004 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά τότε η απογραφή έγινε με τη συνευθύνη όλων τους και ήταν εκπορευόμενη από το μένος τους εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπολόγισαν τίποτα. Ούτε το κακό που θα έκαναν στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΟ : Χωρίς σχόλιο . . . Ποιο σχόλιο ; . . . απλά ανάλυση Καταπέλτης . . . ΝΖ

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.