Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Εθνοπατέρες για φτύσιμο : 67+6+6+5 ;

Από το ΈθνοςOnLine αντιγράφουμε :
Κάλυψη και στήριξη στον Αρ. Παυλίδη, που έφτασε μέχρι του σημείου της εκ των προτέρων «αθώωσης» του πρώην υπουργού, παρείχαν με εμφαντικό τρόπο, στις ομιλίες τους χθες στη Βουλή, τόσο οι εισηγητές της ΝΔ όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Ν. Δένδιας και Π. Παυλόπουλος, αλλά και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Mπενάκη.

Έσπευσαν να τον αθωώσουν

Οι γαλάζιοι εισηγητές και υπουργοί της κυβέρνησης έστειλαν μήνυμα στον πρώην υπουργό ότι θα τον στηρίξουν και στην Προανακριτική Επιτροπή

Το αυτό έπραξαν στο σύνολό τους και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν για την υπόθεση. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι με τη στάση τους αυτή, τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές θέλησαν να στείλουν μήνυμα στον Αρ. Παυλίδη ότι το κόμμα προτίθεται να τον στηρίξει τόσο κατά τη διαδικασία της Προανακριτικής όσο και στο πόρισμα που θα εκδοθεί στο πέρας της, κάτι που σύμφωνα με βουλευτές θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντάλλαγμα για την παραίτηση του πρώην υπουργού από το βουλευτικό αξίωμα ώστε να διατηρηθεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβερνώσας παράταξης.

Λίγοι οι ομιλητές
Αυτό, ωστόσο, που καταγράφηκε εμφανώς στη χθεσινή συνεδρίαση είναι η... απροθυμία των βουλευτών να πάρουν τον λόγο και κυρίως εκείνων της ΝΔ. Από την κυβερνητική παράταξη μίλησαν -ως όφειλαν- οι τρεις εισηγητές και μόνο πέντε βουλευτές της.

Συνολικά οι βουλευτές που γράφτηκαν για να τοποθετηθούν -εκτός των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων- δεν ξεπέρασαν τους δεκαπέντε, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πολλοί βουλευτές από τη ΝΔ δέχθηκαν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ώστε να εγγραφούν και να μιλήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «μια πολύ δυσάρεστη στιγμή για έναν πολιτικό που έχει υπηρετήσει για πάρα πολλά χρόνια τη Βουλή και τους Ελληνες πολίτες», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος εμφανίστηκε συγκινησιακά φορτισμένος, λέγοντας ότι «η χθεσινή απόφαση συνιστά μόνο τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και σε καμία περίπτωση ενοχή», τόνισε ότι «η τιμή ενός ανθρώπου με τόσα χρόνια πορείας στην πολιτική δεν μπορεί να τίθεται προς το παρόν εν αμφιβόλω» και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ο λαός επί δεκαετίες δεν μπορεί να έκανε λάθος που εξέλεγε τον Αρ. Παυλίδη ως βουλευτή».

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη «το αντικείμενο που θα ερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία», ενώ εξέφρασε την ανάγκη να επανεξεταστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην πληγώνεται το πολιτικό σύστημα.

Ο Μ. Τζίμας
Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Τζίμας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι η επιχειρηματολογία του είναι «ακριβώς η ίδια με αυτήν του επιχειρηματία Φ. Μανούση» και σημείωσε ότι «ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης έφερε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, κάτι που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στα πολιτικά πράγματα της χώρα μας».

Οι άλλοι δύο εισηγητές της ΝΔ, ο Κ. Τζαβάρας και η Βίβιαν Μπουζάλη, τόνισαν ότι «δεν προκύπτει από τη δικογραφία που απεστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον πρώην υπουργό, αλλά από τη στιγμή που ήρθε στη Βουλή θα πρέπει να τη διερευνήσουμε περαιτέρω».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Αποστολάκος επεσήμανε ότι «όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που έβαλαν κατά του Αρ. Παυλίδη δεν φάνηκε να σεβάστηκαν έναν πολιτικό που εκλέγεται επί 30 και πλέον έτη, αλλά και τους Ελληνες πολίτες που τον εξέλεξαν», ενώ ο Α. Κουτσούμπας ανέφερε με δηκτικό τρόπο ότι «αν είχαν κατατεθεί τα ελάχιστα αυτά στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία για τον κ. Παυλίδη σε ένα δικαστήριο, τότε η υπόθεση δεν θα κρατούσε πάνω από πέντε λεπτά».

Ο Θ. Θαλασσινός υπενθύμισε την πετυχημένη θητεία επί τρεις δεκαετίες του Αρ. Παυλίδη στη Βουλή και ο Μ. Βολουδάκης εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να καταδικάσει τον πρώην υπουργό πριν ακόμα η υπόθεση εξεταστεί από την Προανακριτική Επιτροπή και τη Δικαιοσύνη.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΣΟΚ
Κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων της κυβέρνησης

Κορυφή του παγόβουνου των «γαλάζιων» σκανδάλων της 5ετούς διακυβέρνησης της ΝΔ χαρακτήρισαν την υπόθεση Παυλίδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έκαναν λόγο για βάναυση παραβίαση του Συντάγματος από τη στιγμή που η δικογραφία δεν διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή.

Ο Ντ. Ρόβλιας διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής «δεν κατασκευάζει ενόχους και δεν σκανδαλολογεί», συμπληρώνοντας πως το κόμμα του δεν μιλά για ενδείξεις ενοχής του κ. Παυλίδη αλλά για στοιχεία που καθιστούν αναγκαία τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Χρ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψάχνει να βρει προσχήματα προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, χωρίς τη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ανέφερε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την υπόθεση Παυλίδη σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλά της. Ο Ν. Σηφουνάκης απέδωσε την υπόθεση Παυλίδη στην αλαζονεία του ιδίου και της ΝΔ, επειδή «από το 2004 και μετά -όπως είπε- πίστευαν ότι είχαν παντοδυναμία». Καμία πτυχή της υπόθεσης δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι, υποστήριξε ο Γρ. Νιώτης.

Από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Μπόλαρης επεσήμανε πως η προσπάθεια συγκάλυψης και παραγραφής των σκανδάλων ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπορεί να νομίζει -όπως είπε- ότι, επειδή θα παραπεμφθεί η υπόθεση Παυλίδη σε προανακριτική επιτροπή, έχει άλλοθι για τις υπόλοιπες.

«Η ΝΔ κάνει την ανάγκη φιλοτιμία με ψευτοηρωισμούς της τελευταίας στιγμής, αφού οι γαλάζιες παρέες αρχίζουν να σπάνε μεταξύ τους», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής για την κυβερνητική γραμμή υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ ο Τ. Ρήγας τόνισε πως η υπόθεση διεπράχθη στο ελώδες έδαφος των άγονων γραμμών που δημιούργησε η κυβέρνηση.

ΚΚΕ
Ναι σε Προανακριτική

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, αν και, όπως είπε, «γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι η λειτουργία αντίστοιχων επιτροπών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την επιτυχή κατάληξή τους». Τόνισε δε ότι τα σκάνδαλα δεν οφείλονται στην εντιμότητα ή μη προσώπων, αλλά στις αντιλαϊκές πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ
Στήριξη στην πρόταση

Ενδεικτικά για την κατάσταση που έχει περιέλθει η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη δικογραφία, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Επεσήμανε δε ότι «στην ακτοπλοϊα ζει και βασιλεύει το καρτέλ», το οποίο κυριάρχησε επί ΠΑΣΟΚ και θέριεψε επί ΝΔ.

ΛΑΟΣ
Μετά τις Ευρωεκλογές

Ναι στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είπε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης, ο οποίος, ωστόσο, πρότεινε οι εργασίες της επιτροπής να ξεκινήσουν την επομένη των ευρωεκλογών και όχι κατά την παρούσα προεκλογική περίοδο. Με μια πρώτη μελέτη της δικογραφίας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν απλές ενδείξεις για τον Α. Παυλίδη, αλλά και κενά που πρέπει να διερευνηθούν.

Ομηρος του Αρ. Παυλίδη

Συναγερμός στην κυβέρνηση μετά το μήνυμα του πρώην υπουργού πως δεν θα τη διευκολύνει να σωθεί «πετώντας το φορτίο στη θάλασσα»

Αποφασισμένος να ρίξει το «γαλάζιο» σκάφος στα βράχια, αν χρειαστεί, εμφανίστηκε ο Αρ. Παυλίδης, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν θα φουντάρει ο ίδιος για να σωθεί το κυβερνητικό... σαπιοκάραβο.

Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν επιδιώκω την παραγραφή, δεν αποστασιοποιούμαι, δεν δέχομαι υποδείξεις
Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν επιδιώκω την παραγραφή, δεν αποστασιοποιούμαι, δεν δέχομαι υποδείξεις

Η επιχείρηση της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών με μια κακοστημένη παράσταση -απόρροια του πανικού της- ότι ενδιαφέρεται μέσα από τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των άγονων γραμμών και ταυτόχρονα να πείσει τον πρώην υπουργό ότι θα τον αθωώσει έπεσε σε ύφαλο: «Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν επιδιώκω την παραγραφή, δεν αποστασιοποιούμαι, δεν δέχομαι υποδείξεις», ξεκαθάρισε ο Αρ. Παυλίδης και έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα τη διευκολύνει να σωθεί «πετώντας το φορτίο στη θάλασσα και μάλιστα άνευ αποζημιώσεως», όπως είπε.

Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, το οποίο φοβάται τα χειρότερα και αυτά θα έρθουν την ώρα που η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει με μυστική ψηφοφορία το όποιο πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Προανακριτική. Εκεί, όπως μας έλεγαν πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Αρκούν δύο βουλευτές από τη ΝΔ να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Αρ. Παυλίδη (ανεξάρτητα από την πρόταση στην οποία θα καταλήξει η Προανακριτική) και να αναγκάσουν τον Κ. Καραμανλή να συρθεί σε εκλογές.

Μήνυμα
Οι πιέσεις στον Αρ. Παυλίδη τις τελευταίες ημέρες να παραιτηθεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα προκάλεσαν την οργή του πρώην υπουργού, ο οποίος διεμήνυσε χθες στην κυβέρνηση και στο κόμμα του ότι θα λειτουργήσει κατά συνείδηση και πως δεν δέχεται τη θεωρία των διευκολύνσεων: «Διευκολύνεται ένα κόμμα όταν ένα μέλος του είναι κατεργάρης», διερωτήθηκε, επιμένοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός επιβεβαίωσαν την εκτίμηση αρκετών συναδέλφων του ότι ο Αρ. Παυλίδης δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τις δεσμεύσεις που έλαβε ότι δεν πρόκειται να τον παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάταια, όπως αποδείχθηκε, κυβέρνηση και κόμμα επιδόθηκαν χθες σε ένα αγώνα «αθώωσης» του πρώην υπουργού, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν ωσάν να είχε ολοκληρώσει το έργο της η υπό σύσταση Προανακριτική Επιτροπή και είχε καταλήξει στο αθωωτικό πόρισμα.

Η ομιλία του κ. Παυλίδη περιείχε και πολλά άλλα μηνύματα, δυσανάγνωστα για τους... ανίδεους, όχι όμως και για τους παροικούντες στου Μαξίμου.

Οπως εκτιμούσαν βουλευτές και από τα δύο κόμματα, οι αναφορές του στις καταγγελίες του «γαλάζιου» εφοπλιστή Φ. Μανούση και στη συμπεριφορά των δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν ήταν τυχαίες. Μίλησε για «στημένο σκηνικό» και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του κ. Ντογιάκου και του κ. Ζαβιτσιάνου, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομαγμένο άνθρωπο».

«Την μπαγκέτα την κρατά στα χέρια του ο Μανούσης», είπε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρώην υπουργός, ενώ στον εφοπλιστή απέδωσε «συμπεριφορά μαφίας», υποστηρίζοντας ότι ο ακτοπλόος ήταν εκείνος που τον εκβίασε. Και αυτό διότι έχανε πάνω από 20 εκατ. ευρώ, επειδή δεν του επέτρεψε να βάλει σε άγονη γραμμή του Αιγαίου τα βαπόρια του, τα οποία χαρακτήρισε «σαπάκια».

Προανήγγειλε, δε, ότι από την επιτροπή θα παρελάσει «η στρατιά του Αιγαίου» και δήλωσε ότι ο ίδιος αν ψήφιζε, θα ψήφιζε υπέρ της Προανακριτικής.

Καταδίκη
Την ενέργεια του ανακριτή Ζαβιτσιάνου να προχωρήσει στη σύνταξη έκθεσης, με την οποία ουσιαστικά ενοχοποιεί τον πρώην υπουργό, καταδίκασε τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο, όπως προβλέπεται, στον εν λόγω ανακριτή, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ποιούμενη την ανάγκην φιλοτιμίαν, υπερψηφίζει την πρόταση για Προανακριτική». «Ο κόσμος», προσέθεσε, «δεν θέλει αναγκαστικές κινήσεις. Θέλει κινήσεις γενναίες, γενναιόδωρες, υπερβατικές».

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών, όχι για την υπόθεση Παυλίδη, αλλά γιατί η χώρα έχει ανάγκη να αναπνεύσει - όπως είπε.

Ο Ν. Δένδιας αρχικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου, στη συνέχεια όμως -μιλώντας στους δημοσιογράφους- το απέκλεισε.

ΤΙ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Φως σε πέντε γκρίζα σημεία

Τις πέντε (5) «γκρίζες» ζώνες της υπόθεσης Παυλίδη καλείται να διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή που αποφάσισε χθες η Βουλή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην οποία ο πρώην υπουργός της ΝΔ φέρεται ως ηθικός αυτουργός στην κακουργηματική πράξη της εκβίασης σε βάρος του πλοιοκτήτη της SAOS, Φ. Μανούση, για την οποία είναι κατηγορούμενος ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου, τα πέντε (5) σημεία που ζητούν περαιτέρω διερεύνηση είναι:

Πρώτον, ο τρόπος απόκτησης του οροφοδιαμερίσματος 133,5 τ.μ., της κόρης του Αρ. Παυλίδη, στην περιοχή του Ν. Ψυχικού. Οι εξηγήσεις του πρώην υπουργού Αιγαίου ότι τα χρήματα προήλθαν από δωρεά του αδελφού του, που βρίσκεται στη Ν. Αφρική, δεν έπεισαν τον ανακριτή και δεν καλύπτουν το «κενό» των 100.000 ευρώ, που προέκυψε από την ανάκριση, καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα που αποπληρώθηκε το δάνειο των 100.000 ευρώ για το σπίτι της κόρης του, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης φέρεται να έχει δώσει μετρητά 100.000 ευρώ στον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Π. Ζαχαρίου, για να μπουν τα πλοία της SAOS στις άγονες γραμμές.

Δεύτερον, δεν δόθηκε από τον πρώην υπουργό κανένα ισχυρό στοιχείο (πέραν από μία χειρόγραφη απόδειξη) που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του περί «άτοκου δανείου» 225.000 ευρώ από τον αδελφό του προς την κόρη του.

Τρίτον, η αποτίμηση του ακινήτου. Το ακίνητο δηλώθηκε στα 155.426,04 ευρώ, ενώ ο ανακριτής το αποτίμησε σε 333.750 ευρώ.

Τέταρτον, ο αβάσιμος -κατά τον ανακριτή- ισχυρισμός του Π. Ζαχαρίου ότι οι τρεις καταθέσεις των 40.000 ευρώ, μετά τις τέσσερις διαδοχικές επισκέψεις του στο γραφείο του εφοπλιστή, προέρχονται από είσπραξη αμοιβών του ως πολιτικού μηχανικού.

Πέμπτον, η Προανακριτική Επιτροπή καλείται να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του έτερου συνεργάτη του κ. Παυλίδη στο πολιτικό του γραφείο στη Ρόδο, Τσ. Τριομμάτη, ότι επέστρεψε το ποσό των 7.500 ευρώ που κατατέθηκε στον λογαριασμό του από τον εφοπλιστή, κάτι που δεν έπεισε τον ανακριτή κ. Ζαβιτσάνο.

ΨΗΦΙΣΑΝ 294

  • Ναι 215
  • Οχι 67
  • «Παρών» 6
  • Λευκά 6
  • Απόντες 5

Γ. Μπαλή, Λ. Γαλανός, Γ. Πίκουλας

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.